Παρί Σεν Ζερμέν: Τον Γουαρέν Ζαΐρ-Εμερί και τα... μάτια της (vids)

Νότης Χάλαρης
Παρί Σεν Ζερμέν: Τον Γουαρέν Ζαΐρ-Εμερί και τα... μάτια της (vids)

bet365

Δεν έχει τελειώσει καν το σχολείο και παρόλο που άλλα παιδιά στην ηλικία του, διαλέγουν τον Μέσι, τον Μπαπέ και τον Νεϊμάρ, στο playstation, εκείνος ζει το όνειρο του δίπλα τους. Το Gazzetta σας δίνει στο... πιάτο το νέο «διαμάντι» του γαλλικού ποδοσφαίρου που ακούει στο όνομα Γουαρέν Ζαίρ-Εμερί.

«Τον έβαζα να δείξει ασκήσεις στους ενήλικες και ήταν μόλις εννιά ετών». Πόσο περίεργο είναι για έναν άνθρωπο που είναι 20, 30, 40 ετών, να βλέπει στην προπόνηση ένα παιδί που ούτε καν βρίσκεται στην εφηβεία, να δείχνει τις ασκήσεις και να τις κάνει σωστά...

Ήταν τα πρώτα δείγματα γραφής του Γουαρέν Ζαίρ-Εμερί. Ενός παιδιού που έμελλε να γίνει το επόμενο μεγάλο αστέρι του γαλλικού ποδοσφαίρου χωρίς να έχει τον... θόρυβο που είχαν άλλη στην ηλικία του. Μετά από επτά χρόνια παρουσίας στις ακαδημίες της Παρί Σεν Ζερμέν, ο Γάλλος αμυντικός μέσος βρίσκεται πλέον στα βασικά πλάνα του Κριστιάν Γκαλτιέ στην πρώτη ομάδα και ας είναι μόλις 16 ετών.

Το... κοντρόλ που έγινε η αρχή, η ιστορία με τα κορδόνια, η ένταξή του στην Παρί και ο τρόπος που με τόσο... αθόρυβο τρόπο, μπήκε στο «κάδρο» της πρώτης ομάδας. Το Gazzetta ξεδιπλώνει την ιστορία του νέου wonderkid στο γαλλικό ποδόσφαιρο.

Το πρώτο δείγμα ταλέντου και τα... κορδόνια

Γεννημένος τον Μάρτιο του 2006 o Γουαρέν Ζαίρ-Εμερί ήταν από μικρός στα γήπεδα καθώς ο πατέρας του, Φρανκ Εμερί ήταν ποδοσφαιριστής και μετέπειτα προπονητής, χωρίς να βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο. Σε μία προπόνηση εκείνος και ένας ξάδερφός του, είχαν πάρει τον μικρό Γουαρέν μαζί για να δει.

Ήταν μόλις τεσσάρων ετών, όταν σε μία μακρινή μπαλιά, ο μπαμπάς του δεν έκανε καλό κοντρόλ, αλλά ο γιος του κατέβασε την μπάλα με το στήθος με εντυπωσιακό τρόπο για την ηλικία του. Τόσο ο Φρανκ όσο και ο ξάδερφός του δεν το πίστευαν αλλά αντιλήφθηκαν ότι ένα ταλέντο υπάρχει μπροστά τους.

Ο μικρός άρχισε να προπονείται συστηματικά μαθαίνοντας τα βασικά και σε ηλικία πέντε ετών ήταν έτοιμος να ενταχθεί στις ακαδημίες της FCM Aubervilliers, η οποία βρισκόταν στην 5η κατηγορία Γαλλίας. Υπήρχε μία... προϋπόθεση για να συμβεί αυτό. Έπρεπε ο μικρός Εμερί να μάθει να δένει τα κορδόνια του για να παίξει (!).

Και όντως ο νεαρός ποδοσφαιριστής έκατσε να μάθει πώς να δένει τα κορδόνια στα παπούτσια του για να γίνει μέλος της ομάδας, κάτι που ουσιαστικά του άνοιξε τον δρόμο προς το επόμενο βήμα.

Στον... ιστό της Παρί, η ραγδαία εξέλιξη και το EURO U17!

Σε ηλικία οκτώ ετών ο Εμερί είχε βγάλει αρκετό από το ταλέντο του στο χορτάρι για να έρθει το «τσεκ» από την Παρί Σεν Ζερμέν. Μετά από δοκιμές στο προπονητικό κέντρο του γαλλικού συλλόγου, ο νεαρός ποδοσφαιριστής παρέμεινε στο δυναμικό και ξεκίνησε η ανοδική πορεία.

Μέσα σε λίγα χρόνια εκτοξεύθηκε σε τέτοιο βαθμό η φήμη του, που σε ηλικία μόλις 15 ετών, ο Μαουρίτσιο Ποτσετίνο του άνοιξε την... πόρτα για την πρώτη ομάδα, εντυπωσιάζοντας τους πάντες στο ρόστερ. Ο Βεράτι δεν πίστευε στα... μάτια του σύμφωνα με τα γαλλικά ΜΜΕ, με αυτά που έκανε ο Γάλλος χαφ.

Το αποκορύφωμα ήρθε στο EURO U17, το περασμένο καλοκαίρι στα γήπεδα του Ισραήλ. Με το εθνόσημο της Γαλλίας και έχοντας μόλις κλείσει τα 16 χρόνια ζωής, ο Εμερί παίζει σε όλα τα ματς του τουρνουά, φτάνει με τη χώρα του μέχρι τον μεγάλο τελικό και εκεί σηκώνει το τρόπαιο της διοργάνωσης, έχοντας απολογισμό ένα γκολ και μία ασίστ.

Το σχόλιο του Μέντες, τα ρεκόρ και τα χαμόγελα για το μέλλον

Στην προετοιμασία του καλοκαιριού η Παρί Σεν Ζερμέν είχε αποκτήσει μόλις τον Βιτίνια από τη Γουλβς και στην προπόνηση, είχε παρευρεθεί και ο γνωστός ατζέντης, Ζορζέ Μέντες. Μόλις είδε τον μικρό Εμερί, τρελάθηκε μαζί του.

«Ποιο είναι αυτό το παιδί που πήρατε στην ομάδα σας; Είναι εξωγήινος!», ήταν το πρώτο σχόλιο που έκανε στους ανθρώπους της Παρί Σεν Ζερμέν. Το αποτέλεσμα ήταν να τον πείσει να υπογράψει στο δικό του γραφείο και πλέον τον εκπροσωπεί, με την ανοδική πορεία να μην σταματάει εκεί.

Στο ντεμπούτο του με την πρώτη ομάδα έγινε αυτόματα ο νεότερος ποδοσφαιριστής στην ιστορία του συλλόγου ενώ στο γκολ του κόντρα στην Μονπελιέ (3-1), τον έκανε τον νεότερο και στο θέμα του σκοραρίσματος σε επίσημο παιχνίδι, καθώς ήταν 16 ετών, 9 μηνών και 28 ημερών. Μάλιστα, με αυτό το τέρμα ξεπέρασε τον Μαμαντού Σακό που είχε σκοράρει σε ηλικία 17 ετών κόντρα στην ΑΕΚ για το UEFA Cup του 2006/07.

Αυτή τη στιγμή ο Εμερί μετράει συνολικά 14 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις, όπου ενδιάμεσα είναι πρωτάθλημα, κύπελλο και Champions League. Από αυτά, έχει ξεκινήσει ως βασικός τρεις φορές, μετρώντας συνολικά δύο γκολ στη Ligue 1, προσφέροντας χαμόγελα για τις επιδόσεις του.

Όχι μόνο στην Παρί Σεν Ζερμέν αλλά και στην Εθνική Γαλλίας, εκεί όπου Καμαβινγκά και Τσουαμενί έχουν πάρει ήδη θέση στον άξονα της ομάδας και ο 16χρονος box-to-box ποδοσφαιριστής στοχεύει να μπει ανάμεσά τους.

Μέχρι τότε, ο στόχος της ομάδας και του Κριστόφ Γκαλτιέ είναι να εξελίξουν τον νεαρό χαφ όσο περισσότερο μπορούν. Να αποφύγουν τα... λάθη τύπου Νκουκού ή Κομάν και να εκμεταλλευτούν το... διαμαντάκι που έχουν στα χέρια τους, ώστε να λένε με καμάρι σε όλους να θυμούνται το όνομα «Γουαρέν Ζαίρ-Εμερί».

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image
 

LIGUE 1 Τελευταία Νέα