Οι πρώτες κινήσεις του Τζουάν Λαπόρτα στην Μπαρτσελόνα (pics & vids)

Κώστας Τόπας
Η Μπαρτσελόνα άλλαξε σελίδα και μπήκε σε νέα εποχή, με τον Τζουάν Λαπόρτα να κερδίζει στις εκλογές του συλλόγου τους Βίκτορ Φοντ και Τόνι Φρέισα και να αναλαμβάνει τον σύλλογο σε μία πολύ δύσκολη περίοδο της ιστορίας του.

Ίντερ - Αταλάντα: Ειδικά στοιχήματα σε όλη τη διάρκεια του αγώνα και ενισχυμένες αποδόσεις. |21+

Ο Τζουάν Λαπόρτα κέρδισε τις εκλογές της 7ης Μαρτίου 2021 και αναλαμβάνει για δεύτερη φορά στην καριέρα του τα ηνία των «μπλαουγκράνα». Μετά από σχεδόν έντεκα χρόνια, θα βρίσκεται ξανά το τιμόνι της καταλανικής ομάδας, ενώ είναι ο 42ος πρόεδρος στην ιστορία της παίρνοντας τη σκυτάλη από τον Ζοζέπ Μαρία Μπαρτομέου.

Ηταν κάτι το αναμενόμενο, καθώς άπαντες στην Μπαρτσελόνα γνώριζαν πως ο Λαπόρτα ήταν το μεγάλο φαβορί για τον προεδρικό θώκο της Μπαρτσελόνα. Ο 59χρονος δικηγόρος όχι μόνο κέρδισε τις κυριακάτικες εκλογές, αλλά θριάμβευσε κιόλας! Το ποσοστό του έφτασε το 54,28% των ψήφων (30.184), η δεύτερη μεγαλύτερη συλλογή ψήφων στην ιστορία μετά από αυτή του Σάντρο Ροσέλ στις προαναφερθείσες εκλογές .Ο Βίκτορ Φοντ πήρε 14 χιλιάδες, ενώ ο Τόνι Φρέισα συγκέντρωσε κάτι λιγότερο από 4,5 χιλιάδες. Ετσι, η Μπαρτσελόνα κάνει μία νέα αρχή με τον Λαπόρτα, ωστόσο να γνωρίζει πως 11 χρόνια μετά την πρώτη του θητεία, ο σύλλογος είναι αρκετά διαφορετικός από τότε και το έργο του είναι ιδιαίτερα δύσκολο.

ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΛΑΠΟΡΤΑ

Μετά τους πανηγυρισμούς ο Λαπόρτα σηκώνει μανίκια, καθώς τα ανοιχτά ζητήματα είναι πολλά και τα θέματα που έχει να λύσει ακόμα περισσότερα. Ενα από αυτά είναι η στελέχωση της ομάδας, με τον Λαπόρτα να θέλει θέλει να φέρει έναν δικό του άνθρωπο στην Μπαρτσελόνα, προκειμένου να υπάρχει επικοινωνία ανάμεσα στην διοίκηση και το αγωνιστικό τμήμα. Κι αυτός δεν είναι άλλος από τον Ζόρντι Κρόιφ, ο γιος του θρυλικού Γιόχαν.

Οι δύο πλευρές φαίνεται πως έχουν έρθει ήδη σε συμφωνία και απομένουν μόνο τα τυπικά για να ανακοινωθεί και επίσημα! Κάπου εδώ να σημειωθεί ότι ο Λαπόρτα και οι συνεργάτες του φορούσαν μάσκες με το νούμερο «14» για να τιμήσουν τον Γιόχαν Κρόιφ.

Εκτός από τον τον Τζόρντι Κρόιφ, στην ομάδα αναμένεται να γυρίσει ο Κάρλες Πουγιόλ, που πιθανότατα θα αναλάβει ρόλο στο Ίδρυμα της Μπάρτσα και θα είναι Πρεσβευτής του συλλόγου.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΜΕΣΙ

Πριν εκλεχθεί ο Τζούαν Λαπόρτα σε δηλώσεις του είχε τονίσει πως πως αν δεν κερδίσει ο ίδιος τις εκλογές, τότε ο Λιονέλ Μέσι θα αποτελέσει παρελθόν από την Μπαρτσελόνα.

«Αν δεν κερδίσω βέβαια, τότε θεωρώ δεδομένο πως θα αποχωρήσει ο Μέσι από την ομάδα», είχε τονίσει χαρακτηριστικά.

Από τη στιγμή όμως που επέστρεψε στην προεδρία ο 58χρονος δικηγόρος, ξεκαθάρισε πως θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να ανανεώσει το συμβόλαιο του Αργεντινού σούπερ σταρ, αλλά τα πάντα θα εξαρτηθούν από τη διάθεση του Μέσι. Οι καλές σχέσεις πάντως μεταξύ των δύο, αυξάνουν τις πιθανότητες παραμονής του Αργεντινού σταρ των «μπλαουγκράνα».

Σαφώς και ο Μέσι όλο αυτό το διάστημα δεν ανακοίνωνε τις προθέσεις του για το μέλλον, καθώς περίμενε τη συγκεκριμένη εξέλιξη πριν πάρει αποφάσεις. Αν ο Λαπόρτα του παρουσιάσει ένα καλό πρότζεκτ που θα δίνει τη δυνατότητα στην ποδοσφαιρική ομάδα να διεκδικήσει το ισπανικό πρωτάθλημα και κυρίως το Champions League, τότε θα παραμείνει στην ομάδα.

«Θα παρακινήσουμε τον Λιονέλ Μέσι, ώστε να συνεχίσει στην Μπαρσελόνα. Το να βλέπεις ότι έρχεται να ψηφίσει σήμερα, να τον βλέπεις να συμμετέχει, είναι πολύ πειστικό. Ο Μέσι λατρεύει την ομάδα. Είμαστε μια μεγάλη οικογένεια με τον καλύτερο παίκτη στην ιστορία του ποδοσφαίρου! Πριν από 20 χρόνια, ο Λέο έπαιξε για πρώτη φορά. Το να βλέπεις τον καλύτερο παίκτη του αθλήματος μαζί με τον γιο του να ψηφίζει σήμερα, είναι καταπληκτικό», ήταν τα λόγια του Λαπόρτα λίγα λεπτά αφότου ανακοινώθηκε ότι είναι ο μεγάλος νικητής των εκλογών.

ΤΟ ΓΗΠΕΔΟ

Σύμφωνα με τα όσα ήδη έχει πει ο ισχυρός άνδρας του συλλόγου, έχει όραμα για το νέο γήπεδο της ομάδας. Κύρια του επιθυμία είναι έτοιμο το 2024 και για αυτό μάλιστα, έχει προτείνει ο σύλλογος να πάει σε άλλο γήπεδο ώστε να γίνουν πιο γρήγορα τα έργα. Συγκεκριμένα αυτό που θέλει ο Λαπόρτα είναι η Μπαρτσελόνα να μετακομίσει για 2,5 χρόνια στο Μοντζουίκ, ώστε να ολοκληρωθούν εγκαίρως τα έργα για το «νέο Καμπ Νόου», ενόψει του 2024, όταν ο σύλλογος θα γιορτάσει τα 125α γενέθλιά της. Τελευταία φορά που η Μπαρτσελόνα αγωνίστηκε στο Ολυμπιακό Στάδιο του Μοντζουίκ, ήταν την δεκαετία του '90.
Εκτός όμως από αυτό ο Λαπόρτα έχει συνδέσει το νέο γήπεδο με την παρουσία του Λιονέλ Μέσι. Όπως είχε πει προεκλογικά, στόχος του είναι η ομάδα να μπει στο νέο «Καμπ Νόου» έχοντας στο ρόστερ της τον Λιονέλ Μέσι.

«Είναι το πιο σημαντικό και εμβληματικό πρότζεκτ του συλλόγου τα επόμενα 100 χρόνια και πρέπει να το κάνουμε πολύ καλά. Μόνο αν φύγουμε από το «Καμπ Νόου», θα προλαβαίναμε μέχρι το 2024» υποστήριξε ο Λαπόρτα, ξεκαθαρίζοντας ότι ο προβλεφθείς προϋπολογισμός για την πλήρη ανακαίνιση του «Καμπ Νόου» (850 εκατομμύρια ευρώ) θα είναι σίγουρα μεγαλύτερος.

Συν τοις άλλοις, εξήγησε ότι το νέο «Παλάου Μπλαουγκράνα» απαιτεί μια σημαντική αύξηση χωρητικότητας (άνω των 10.000 θέσεων), ώστε να μπορεί στο μέλλον να φιλοξενήσει και Final Four της Euroleague.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΚΟΜΜΑΤΙ

Ο Τζουάν Λαπόρτα γνωρίζει πως έχει να ανέβει έναν Γολγοθά προκειμένου να «σώσει» και πάλι το κλαμπ, που βρίσκεται στα όρια της χρεοκοπίας. Αυτή τη στιγμή τα χρέη ξεπερνούν τα 900 εκατομμύρια ευρώ, με τα 420 από αυτά να πρέπει να καταβληθούν σύντομα. Βέβαια, κάτι τέτοιο μόνο εύκολο δεν φαντάζει λόγω του κορονοϊού που έχει μηδενίσει τα έσοδα από εισιτήρια, εμπορικές χρήσεις του «Καμπ Νόου» και του Μουσείου της Μπαρτσελόνα.
Φυσικά κύριο ρόλο έπαιξαν οι άστοχες μεταγραφικές κινήσεις που έγιναν από την προηγούμενη διοίκηση του Τζουζέπ Μαρία Μπαρτομέου, η οποία προτού παραιτηθεί προέβλεψε έσοδα 719 εκατομμυρίων ευρώ και σ' αυτά πρόσθεσε το άνοιγμα του γηπέδου «Καμπ Νόου» από τον Φεβρουάριο.
Για παράδειγμα για την αντικατάσταση του Νεϊμάρ που πουλήθηκε για 222 εκατομμύρια ευρώ στην Παρί Σεν Ζερμέν το 2017, η Μπαρτσελόνα απέκτησε τους Ουσμάν Ντεμπελέ, Φιλίπε Κοουτίνιο και Αντουάν Γκριεζμάν με παραπάνω από το διπλάσιο ποσό. Κανείς τους όμως δεν έχει αποδώσει στο επίπεδο των χρημάτων που πληρώθηκαν για την αγορά τους...
Από την άλλη για να μειωθούν τα χρέη ο Μπαρτομέου «χάρισε» παίκτες, όπως τον Λουίς Σουάρες. Μία κίνηση η οποία αποδείχθηκε λανθασμένη, καθώς αυτή τη στιγμή ο Ουρουγουανός στράικερ, καθοδηγεί την Ατλέτικο Μαδρίτης στην κατάκτηση του φετινού πρωταθλήματος.
Από την πλευρά του τώρα ο Λαπόρτα, θα πρέπει να οδηγήσει τον σύλλογο εκτός θεσμικής και οικονομικής κρίσης. Ο ίδιος υποστήριξε ότι θα αντιμετωπίσει τις άμεσες πληρωμές χρεών με την έκδοση ομολόγων. Χαρακτήρισε «ανυπόφορα» τα έξοδα του συλλόγου και σχεδιάζει την αναδιάρθρωσή τους και την αναζήτηση νέων εσόδων.
Το μόνο σίγουρο είναι πως ο νέος πρόεδρος της Μπαρτσελόνα, Τζουάν Λαπόρτα έχει να κάνει πολλά προκειμένου να βάλει ξανά την ομάδα στο ίσιο δρόμο, αρχής γενομένης από σήμερα που ουσιαστικά ξεκινάει η θητεία του.

ΤΟ ΣΥΝΘΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ

Την Τετάρτη (10/03, 22:00) η Μπαρτσελόνα δίνει ένα από τα σημαντικότερα παιχνίδια της φετινής σεζόν. Οι «μπλαουγκράνα» θα ταξιδέψουν στο Παρίσι για τον επαναληπτικό αγώνα με την Παρί Σεν Ζερμέν. Ναι μεν οι Παριζιάνοι, έβαλαν βάσεις για την πρόκριση στα προημιτελικά του Champions League επικρατώντας 4-1 της Μπαρτσελόνα στο «Καμπ Νόου» με τον Μπαπέ να πετυχαίνει χατ-τρικ, ωστόσο αυτό δεν εμποδίζει τον Τζουάν Λαπόρτα να ελπίζει για την πρόκριση.

Λίγες ώρες αφότου εκλέχθηκε, έδωσε το σύνθημα για τη νίκη και την πρόκριση τονίζοντας πως πιστεύει στην ομάδα του. Μάλιστα, θα ταξιδέψει μαζί με την υπόλοιπη ομάδα στη Γαλλία για να βρεθεί στο πλευρό της και να της δώσει δύναμη, ώστε να ανατρέψει το σκορ του πρώτου αγώνα και να πάρει αυτή το εισιτήριο για τους «8» της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.