Ατλέτικο Μαδρίτης – Μπαρτσελόνα 0-3: Τριάρα και δεύτερη στην La Liga (vid)

Fermin Lopez-Joao Felix

bet365

Με πρωταγωνιστή τον Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι (ένα γκολ – δύο ασίστ) και σκόρερ ακόμα τους Ζοάο Φέλιξ και Φερμίν Λόπεθ, η Μπαρτσελόνα θριάμβευσε επί της Ατλέτικο Μαδρίτης μέσα στο «Μετροπολιτάνο» (3-0) και ανέβηκε στην δεύτερη θέση της La Liga, στο -8 από την πρωτοπόρο Ρεάλ.

Η Μπαρτσελόνα ήταν η τελευταία ομάδα που νίκησε την Ατλέτικο στο «Μετροπολιτάνο» σε αγώνα πρωταθλήματος: 1-0 στις 8 Ιανουαρίου του 2023, με γκολ του Ουσμάν Ντεμπελέ. Και, 14 μήνες και 25 αγώνες μετά (23 νίκες – δύο ισοπαλίες), οι Μπλαουγκράνα έκαναν «ριπίτ», αυτή την φορά με πολύ πιο εμφατικό τρόπο και σκορ (3-0), αφήνοντας τους Ροχιμπλάνκος εκτός της πρώτης τετράδας.

Με τη νίκη αυτή, η Μπάρτσα ανέβηκε στην δεύτερη θέση της La Liga μετά την όγδοη αγωνιστική (!) εις βάρος της Τζιρόνα, ούσα στο -8 από την πρωτοπόρο Ρεάλ Μαδρίτης. Το πρωτάθλημα μοιάζει αδύνατο, αλλά με τη νίκη αυτή έβαλε τις βάσεις για την εξασφάλιση της εξόδου στο Champions League της επόμενης περιόδου, παίρνοντας και μεγάλη ένεση ηθικού ενόψει των αγώνων με την Παρί Σεν Ζερμέν για τα προημιτελικά της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.

Τέσσερις ημέρες μετά την δραματική πρόκριση επί της Ίντερ στο Champions League, ο Ντιέγκο Σιμεόνε επέλεξε να κάνει μερικό ροτέισον και άφησε εκτός αρχικής ενδεκάδας τους Κόκε και Αντουάν Γκριεζμάν, με τον Ροντρίγκο Ρικέλμε να παίρνει την θέση του δεύτερου σε έναν πρωτόγνωρο γι’ αυτόν ρόλο του δεύτερου επιθετικού, στο πλευρό του Άλβαρο Μοράτα.

Χωρίς τον Ζοάο Κανσέλο, ο οποίος τραυματίστηκε στην τελευταία προπόνηση, αλλά και τον Αντρέας Κρίστενσεν, ο οποίος τραυματίστηκε στην προθέρμανση, υποχρεώθηκε να παρατάξει την ομάδα του ο Τσάβι, επιλέγοντας Έκτορ Φορτ και Φερμίν Λόπεθ αντίστοιχα.

Γκολ (ξανά) ο Ζοάο Φέλιξ, αποβολή του Τσάβι!

Οι γηπεδούχοι μπήκαν πιο δυνατά και με ασφυκτική πίεση ψηλά, μην αφήνοντας τους φιλοξενούμενους να κάνουν το αγαπημένο τους παιχνίδι κυκλοφορίας και τον Πάμπλο Μπάριος να αγγίζει το 1-0 μόλις στο έβδομο λεπτό, ύστερα από λάθος της καταλανικής άμυνας.

Σταδιακά, η Ατλέτικο έριξε τους ρυθμούς των πρώτων λεπτών και αυτό επέτρεψε στην Μπάρτσα να βγει από το… καβούκι της και να προσπαθήσει, χωρίς επιτυχία, να απειλήσει την εστία του Γιάν Όμπλακ.

Οι Ροχιμπλάνκος, αντίθετα, το έκαναν με αυτή του Μαρκ – Αντρέ Τερ Στέγκεν με τον Μοράτα να κόβεται καθοριστικά από τον 17χρονο (και προσεχώς διεθνή με την Ανδρών) Πάου Κουμπαρσί, ο οποίος έχει καθιερωθεί πλέον ως βασικός.

Μετά το ημίωρο, οι Μπλαουγκράνα μπήκαν για τα καλά στο ματς και άγγιξαν το γκολ με κεφαλιά άουτ του Ραφίνια στο δεύτερο δοκάρι ενώ ήταν εντελώς μόνος του (35’), αλλά και σουτ ελάχιστα άουτ του Φερμίν Λόπεθ, ύστερα από φανταστική μπαλιά του Κουμπαρσί (37’).

Οι δύο ευκαιρίες αποδείχθηκαν προάγγελοι του 0-1 (38’). Εξαιρετική ενέργεια και πάσα του Ιλκάι Γκιντογκάν που βρίσκει τον Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι στα άκρα της περιοχής, ο Πολωνός γυρίζει την μπάλα προς τον Ζοάο Φέλιξ και ο Πορτογάλος, με την μια και το εξωτερικό του ποδιού, ανοίγει το σκορ.

Όπως και στο ματς του πρώτου γύρου, ο Ζοάο Φέλιξ σκόραρε εις βάρος της ομάδας στην οποία ανήκει (αλλά δεν θέλει να ανήκει) και η οποία τον δάνεισε στην ομάδα όπου δεν ανήκει (αλλά θέλει να ανήκει). Πανηγύρισε, αλλά (πολύ) μετρημένα.

Οι οπαδοί του αφιέρωσαν υβριστικό σύνθημα που έλεγαν και στον Κριστιάνο Ρονάλντο στα ντέρμπι με την Ρεάλ («πουτ… γιέ Πορτογάλε» σε ελεύθερη μετάφραση), με τον Τσάβι να μην ηρεμεί από το γκολ, να διαμαρτύρεται συνέχεια στον διαιτητή Χοσέ Μαρία Σάντσεθ Μαρτίνεθ και αυτός να του δείχνει δύο κίτρινες κάρτες μέσα σε ένα λεπτό, με αποτέλεσμα να τον αποβάλλει. Είναι η δεύτερη αποβολή του σε 93 ματς ως προπονητής στην La Liga, όσες είχε ως ποδοσφαιριστής στο ισπανικό πρωτάθλημα σε… 505 παιχνίδια!

Ο Μοράτα με ένα σουτ άουτ λίγο πριν από την ανάπαυλα έχασε μια ακόμα καλή ευκαιρία για να ισοφαρίσει για την Ατλέτικο, η οποία πλήρωσε την αναποτελεσματικότητά της και πήγε στα αποδυτήρια ευρισκόμενη πίσω στο σκορ.

Τριάρα με υπογραφή Λεβαντόφσκι

Στην ανάπαυλα, ο Σιμεόνε άφησε το ροτέισον στην άκρη και έριξε μαζί Γκριεζμάν και Μέμφις Ντεπάι αντί των Λίνο και Μοράτα, με την Ατλέτικο όμως να μην προλαβαίνει να θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο αντεπίθεσης, αφού δέχθηκε και δεύτερο γκολ με το «καλησπέρα» του δεύτερου μέρους (47’).

Τραγικό λάθος του Ροντρίγκο Ντε Πολ στην προσπάθειά του να βγάλει την μπάλα μπροστά, κλέψιμο του Ραφίνια και πάσα στον Λεβαντόφσκι ο οποίος, παρ’ ότι του ξέφυγε λίγο το κοντρόλ, γύρισε εξαιρετικά μέσα στην περιοχή και νίκησε τον Όμπλακ για το 0-2.

Το ενδέκατο γκολ του Πολωνού σε 18 ματς μέσα το 2024 επιβεβαιώνει την άνοδο του «Λέβα» και έδινε τεράστιο προβάδισμα στην Μπάρτσα, η οποία πλέον έβρισκε χώρους για να συνεχίσει να κάνει ζημιές στην ερυθρόλευκη άμυνα.

Ακόμα και με 0-2, πάντως, η Ατλέτικο δεν τα παράτησε, έψαξε την μείωση του σκορ, αλλά έπεσε πάνω στο… τείχος Τερ Στέγκεν. Αρχικά, ο Γερμανός αρνήθηκε το γκολ στον Ρικέλμε και, στη συνέχεια, με καταπληκτική διπλή απόκρουση είπε «όχι» σε δυνατό σουτ του Γιορέντε και εξ’ επαφής τετ – α – τετ του Ντεπάι.

Το 1-2 που θα έδινε νέο ενδιαφέρον στην τελική ευθεία του ματς έδειχνε πιθανό, αλλά αντ’ αυτού ήρθε το (τελειωτικό) 0-3 (65’). Αφού πρώτα έχασε μια σημαντική ευκαιρία σε τετ – α – τετ με τον Όμπλακ, ο Λεβαντόφσκι… ρέφαρε με άψογη σέντρα στον Φερμίν Λόπεθ, ο οποίος με κεφαλιά έδωσε διαστάσεις θριάμβου στη νίκη της ομάδας του.

Το ματς είχε κριθεί, η Ατλέτικο πίεσε για το γκολ της τιμής και είχε ευκαιρίες με Μπάριος, Ντεπάι και Σαούλ, με καθοριστικό και πάλι στην άμυνα τον Κουμπαρσί. Στο φινάλε, ο Λεβαντόφσκι έφτασε κοντά στο δεύτερό του γκολ με απευθείας εκτέλεση φάουλ, το οποίο προήλθε ύστερα από φάουλ του Ναουέλ Μολίνα στον Βίτορ Ρόκε, φάουλ που επέφερε και την αποβολή του Αργεντινού αμυντικού.

Ατλέτικο Μαδρίτης (Ντιέγκο Σιμεόνε): Όμπλακ – Σάβιτς, Βίτσελ, Ρεϊνίλντο – Μολίνα, Γιορέντε (58’ Κόκε), Μπάριος, Ντε Πολ (67’ Σαούλ), Λίνο (46’ Γκριεζμάν) – Μοράτα (46’ Ντεπάι), Ρικέλμε (59’ Κορέα).

Μπαρτσελόνα (Τσάβι): Τερ Στέγκεν – Κουντέ, Αραούχο, Κουμπαρσί, Έκτορ Φορτ (82’ λ. τρ. Κασαδό) – Γκιντογκάν, Φερμίν Λόπεθ (82’ Ίνιγκο Μαρτίνεθ), Σέρτζι Ρομπέρτο (77’ Οριόλ Ρομέου) – Ραφίνια (61’ Γιαμάλ), Λεβαντόφσκι, Ζοάο Φέλιξ (77’ Βίτορ Ρόκε).

Και στην… δέκατη, η Ράγιο χαμογέλασε

Εννέα διαδοχικά ματς χωρίς νίκη (έξι ήττες – τρεις ισοπαλίες) μετρούσε η Ράγιο Βαγιεκάνο, η οποία είχε να χαμογελάσει από την δεύτερη μέρα του χρόνου (2-0 εκτός έδρας την Χετάφε), με αποτέλεσμα να θέσει σε κίνδυνο την παραμονή της στην μεγάλη κατηγορία.

Κόντρα σε μια ομάδα που παλεύει για ευρωπαϊκό εισιτήριο (Μπέτις) και είχε ξανά μετά από ενάμιση μήνα στην σύνθεσή της τον ηγέτη της (Ίσκο), οι Μαδριλένοι ήταν πιο αποτελεσματικοί, έφτασαν δικαίως σε νίκη – ανάσα στο Βαγιέκας (2-0) και άφησε επτά βαθμούς πίσω την ζώνη του υποβιβασμού, ξεπερνώντας στην βαθμολογία και την Σεβίλλη.

Ο Φλοριάν Λεζέν, με δυνατή απευθείας εκτέλεση φάουλ, αιφνιδίασε τον Ρουί Σίλβα (40’) και άνοιξε το σκορ, με τον Σέρχιο Καμέγιο να σημειώνει με διπλή προσπάθεια το 2-0 (78’), υποχρεώνοντας την ομάδα του Σωκράτη Παπασταθόπουλου (έμεινε στον πάγκο) σε τρίτη διαδοχική ήττα, η οποία την αφήνει τέσσερις βαθμούς μακριά από την πρώτη εξάδα.

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image
 

LA LIGA Τελευταία Νέα