Μέσι: Από το 2009 στο 2023, κάθε πετράδι στο στέμμα του «Βασιλιά» της Χρυσής Μπάλας! (Poll)

Ιάσονας Θεριός
Μέσι: Από το 2009 στο 2023, κάθε πετράδι στο στέμμα του «Βασιλιά» της Χρυσής Μπάλας! (Poll)

bet365

Οκτώ «λαμπερά» βραβεία σε 15 χρόνια για έναν μαγικό παίκτη που δεν απέφυγε την αμφισβήτηση του ποδοσφαιρικού κόσμου. Το Gazzetta σας παρουσιάζει κάθε πετράδι στο στέμμα του «Βασιλιά» Μέσι και σας καλεί να ψηφίσετε πόσες Χρυσές Μπάλες άξιζε.

Για 15 χρόνια σταθερά εκεί. Στην αφρόκρεμα του κορυφαίου επιπέδου. Πλέον με οκτώ... στρογγυλά και χρυσά διαπιστευτήρια. Ο Λιονέλ Μέσι προσέθεσε κι επίσημα την όγδοη Χρυσή Μπάλας της καριέρας του στη συλλογή του. Ένα βραβείο που για κάποιους λέει πολλά και για άλλουυς τίποτα. Μα όταν κάποιος καταφέρνει να το κρατήσει στα χέρια οκτώ φορές την τελευταία δεκαπενταετία, τότε κάτι λέει για την εξωπραγματική συνέπειά του, την ανεπιτήδευτα εμμονική σχέση του με την κορυφή.

Ακόμα και για κάποιον σαν τον Αργεντινό ωστόσο, τα ερωτηματικά δεν... κάνουν στην άκρη. Το Gazzetta γυρνά τον χρόνο πίσω και ταξιδεύει από το 2009 μέχρι και το 2023, ρίχνοντας το βλέμμα του σε κάθε μια από τις Χρυσές Μπάλες του Λιονέλ Μέσι. Τελικά πόσες φορές άξιζε να έχει κρατήσει στα χέρια του το πιο «λαμπερό» ατομικό βραβείο του ποδοσφαίρου ο Αργεντινός;

2009

2009

2010

2010

2011

2011

2012

2012

2015

2015

2019

2019

2021

2021

2023

2023

Ψηφίστε στο Poll του Gazzetta!

Ψηφίστε στο Poll του Gazzetta!

Έναν χρόνο μετά την πρώτη Χρυσή Μπάλα του Κριστιάνο Ρονάλντο, η ώρα είχε... φτάσει και για τον Μέσι. Μια στιγμή σαν αφετηρία στη μεταξύ τους «άτυπη» αλλά επική «μονομαχία» για τον τίτλο του GOAT. Μόλις στην πέμπτη επαγγελματική σεζόν ο, τότε 22χρονος, Αργεντινός είχε προλάβει να μαγέψει τον ποδοσφαιρικό πλανήτη. Άλλωστε αποτέλεσε το αδιαμφισβήτητο πρόσωπο της πρώτης συγκλονιστικής έκδοσης της Μπαρτσελόνα του Γκουαρδιόλα, που εκείνη τη χρόνια τα σάρωσε όλα, κατακτώντας κάθε πιθανό τίτλο. Σε 51 παιχνίδια μέτρησε 38 γκολ και 19 ασίστ, σκοράροντας με εκείνη την εμβληματική κεφαλιά και στον τελικό του Champions League απέναντι στη Γιουνάιτεντ. Στην ψηφοφορία του βραβείου συγκέντρωσε 473 από τους 480 δυνατούς πόντους και βρέθηκε πάνω από τους Κριστιάνο Ρονάλντο και Τσάβι.

Τα πρώτα... ερωτηματικά αιωρήθηκαν πάνω από το όνομα του Λιονέλ Μέσι στη δεύτερη κατάκτηση της Χρυσής Μπάλας. Το 2010 ο Αργεντινός έκαν το back to back, όμως μεγάλη μερίδα του ποδοσφαιρικού πλανήτη κούνησε το... δάκτυλό του. Ο Μέσι ήταν ξανά το ίδιο μοναδικός σε συλλογικό επίπεδο με 47 τέρματα και 12 ασίστ σε 53 εμφανίσεις, με την Μπάρτσα να στέκεται ξανά στην κορυφή της La Liga. Στο Μουντιάλ της Νότιας Αφρικής ωστόσο δεν μπόρεσε να αφήσει με τον ίδιο τρόπο το σημάδι του. Έμεινε άσφαιρος και η Αργεντινή αποκλείστηκε στα προημιτελικά, την ώρα που οι συμπαίκτες του στην Μπαρτσελόνα, Ινιέστα και Τσάβι, ήταν συγκλονιστικοί τόσο με τους Μπλαουγκράνα όσο και με τη Ρόχα την οποία οδήγησαν στον πρώτο παγκόσμιο τίτλο της. Οι δυο τους συμπλήρωσαν το βάθρο στην ψηφοφορία της Χρυσής Μπάλας, ενώ στην ίδια συζήτηση περί «αδικίας» μπήκε και ο Σνάιντερ που, σε μια καταπληκτική σεζόν, σήκωσε το Champions League με την Ίντερ και έφτασε μέχρι τον τελικό του Μουντιάλ με την Ολλανδία.

Στην ίσως καλύτερη Μπαρτσελόνα όλων των εποχών, ο Λιονέλ Μέσι «έλαμψε» με τον δικό του ασύγκριτο τρόπο και το 2011. Οι Μπλαουγκράνα δεν έκαναν το τρεμπλ αλλά κατέκτησαν πρωτάθλημα και Champions League με τον Αργεντινό να κινεί τα νήματα της επιτυχίας τους, φτάνοντας σε εξωπραγματικά νούμερα. Σε 55 εμφανίσεις με τους Καταλανούς είχε 53 γκολ και 27 ασίστ. Έτσι, σχεδόν... αναμενόμενα στην ψηφοφορία της Χρυσής Μπάλας έκανε περίπατο, μαζεύοντας το 48% των ψήφων και αφήνοντας πίσω του τόσο τον Κριστιάνο Ρονάλντο όσο και τον Τσάβι για ακόμη μια αφορά και φτάνοντας σε ένα άνετο και πέραν αμφισβήτησης «three-peat».

Και από το three-peat έφτασε στο να... γράψει ιστορία. Το 2012 ο Μέσι κέρδισε την τέταρτη Χρυσή Μπάλας της καριέρας του, συνεχίζοντας το σερί του και βάζοντας από κάτω του όσον αφορά το συγκεκριμένο βραβείο «ιερά τέρατα» σαν τον τον Πλατινί, τον Φαν Μπάστεν και τον Κρόιφ. Στην ίσως καλύτερη - ατομικά - σεζόν της καριέρας του ο τότε 25χρονος έσπασε κάθε πιθανό κοντέρ. Άλλωστε, μιλάμε για το ημερολογιακό έτος στο οποίο πρόλαβε να πετύχει 91 (!) γκολ. Σε συλλογικό επίπεδο σε εκείνη τη σεζόν ο Pulga είχε 73 τέρματα και 32 ασίστ σε... 60 παιχνίδια. Ασύλληπτα πράγματα. Ο Μέσι πέρασε ξανά τον Κριστιάνο και για ακόμη φορά τον συμπαίκτη του, Ινιέστα, ακόμα κι αν ο δεύτερος ήταν κομβικός για την κατάκτηση του Euro από την Ισπανία. Ωστόσο, ποιο επίτευγμα θα μπορούσε να μπει πάνω από μια τέτοια εξωγήινη σεζόν του Μέσι και να του στερήσει τη Χρυσή Μπάλα εκείνης της χρονιάς;

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο μπόρεσε να κάνει το δικό του back to back το 2013 και το 2014, ωστόσο δεν θα μπορούσε να κρατήσει για πολύ τον Μέσι μακριά από την κορυφή. Το 2015 ο Αργεντινός κράτησε ξανά στα χέρια του το πιο «λαμπερό» βραβείο κι έγραψε ιστορία, αφού έγινε ο πρώτος ποδοσφαιριστής που το κατακτά πέντε φορές. Η δική του Μπαρτσελόνα βρέθηκε στην κορυφή της Ευρώπης, σηκώνοντας το Champions League επί της Γιουβέντους, με τον ίδιο να παράγει μια σειρά από στιγμές... μαγείας, ειδικά στα ημιτελικά απέναντι στην Μπάγερν Μονάχου. Μέτρησε 58 γκολ και 31 ασίστ σε 57 ματς και ακόμη κι αν η Χιλή τον «πλήγωσε» στον τελικό του Copa America, αυτό δεν θα μπορούσε να του στερήσει την πέμτπη Χρυσή Μπάλα με το 42% των ψήφων πάνω από Ρονάλντο και Νεϊμάρ.

Ο Μέσι έκανε ένα... διάλειμμα τριών ετών και το 2019 κράτησε ξανά το βραβείο στα χέρια του για έκτη φορά, παίρνοντα εκ νέου το «άτυπο» προβάδισμα επί του πεντάκις νικητή Κριστιάνο. Αυτή τη φορά ωστόσο πήρε την πρώτη θέση στο... νήμα. Κι αυτό διότι ο Φαν Ντάικ των 679 ψήφων βρέθηκε μια ανάσα, επτά ψήφους για την ακρίβεια, μακριά από το να του «κλέψει» το σκήπτρο. Ακόμα και ο ίδιος ο Ολλανδός ωστόσο, αναγνώρισε το μεγαλείο του Αργεντινού, χαρακτηρίζοντάς τον «αφύσικο». Με 51 γκολ και 22 ασίστ οδήγησε την Μπαρτσελόνα στο πρωτάθλημα, όμως δεν κατάφερε το ίδιο όσον αφορά το Champions League και το Κύπελλο. Αυτό βέβαια δεν τον εμπόδισε να βρεθεί ξανά στην κορυφή του χρυσού βάθρου.

Το 2020, το βραβείο δεν απονεμήθηκε, λόγω της πανδημίας, στον αδιαμφισβήτητα άξιο νικητή του, Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι. Κι αυτό αναπόφευκτα μετέφερε... γκρίνια στην επόμενη χρονιά. Μια χρονιά στην οποία ο Λιονέλ Μέσι μπόρεσε μετά από πολύ κόπο και πόνο να ανέβει σε μια κορυφή με την εθνική του ομάδα, αφού πραγματοποιώντας φοβερές εμφανίσεις οδήγησε την Αργεντινή στο Copa America. Ο Pulga τερμάτισε 33 ψήφους πάνω από τον Πολωνό στράικερ της Μπάγερν που είχε μια εξίσου τρομερή σεζόν, με μια μεγάλη μερίδα του ποδοσφαιρικού κόσμου να θεωρεί πως ο Λέβα θα έπρεπε να είναι ο νικητής του βραβείου. Σε 40 παιχνίδια με τους Βαυαρούς ο Πολωνός είχε 48 γκολ και 9 ασίστ, ενώ ο Αργεντινός σε 47 ματς σε συλλογικό επίπεδο μέτρησε 38 τέρματα και 14 ασίστ, με τις φοβερές επιδόσεις των δύο να... σχηματίζουν δυο στρατόπεδα έντονης διαφωνίας σχετικά με τον πιο «δίκαιο» νικητή για τη Χρυσή Μπάλα της χρονιάς.

Τι κι αν ο Χάαλαντ σάρωσε τα πάντα στον διάβα της πρώτης ακραία επιτυχημένης του σεζόν στη Μάντσεστερ Σίτι; Ο Λιονέλ Μέσι χαλύβδωσε με τα πιο χρυσά γράμματα το όνομά του στο βιβλίο της ποδοσφαιρικής ιστορίας. Ο Αργεντινός πραγματοποιώντας ένα πραγματικά ασύλληπτο Μουντιάλ πήρε στην... 35χρονη πλάτη του την εθνική του ομάδα και την ανέβασε στην κορυφή του κόσμου. Σε 52 συμμετοχές είχε 42 γκολ και 26 ασίστ κατακτώντας και το πρωτάθλημα Γαλλίας, την ώρα που ο Νορβηγός μέτρησε 56 τέρματα και 9 ασίστ σε 53 εμφανίσεις, πρωταγωνιστώντας στο τρεμπλ των Πολιτών. Η κουβέντα για το κατά πόσο ο Μέσι κέρδισε άξια το βραβείο σε σχέση με τον Χάαλαντ πήρε ξανά τεράστιες διαστάσεις, ωστόσο η ψηφοφορία έβγαλε τον νικητή και η ιστορία... έγραψε. Ο - κατά πολλούς - σπουδαιότερος ποδοσφαιριστής των χρονικών κράτησε την ίσως τελευταία του Χρυσή Μπάλα, επιστεγάζοντας μια φοβερή σεζόν ακόμα σε αυτή την ηλικία, ακόμα κι αν αρκετοί ήταν αυτοί που αμφισβήτησαν πως θα έπρεπε να καταλήξει στα δικά του χέρια.

Loading...

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image