Ο Μπράιαν Θαραγόθα έμαθε στον δρόμο πώς να χορεύει την Μπαρτσελόνα (vids)

Ο Μπράιαν Θαραγόθα έμαθε στον δρόμο πώς να χορεύει την Μπαρτσελόνα (vids)

Αλέξανδρος Λοθάνο
Μπράιαν Θαραγόθα

bet365

Πριν από μόλις έναν χρόνο, ο Μπράιαν Θαραγόθα έπαιζε στην τρίτη κατηγορία. Πλέον κάνει άνω – κάτω την Μπαρτσελόνα, προβάρει την φανέλα της Εθνικής Ισπανίας και το όνομά του ανεβαίνει με ταχείς ρυθμούς έως τις πρώτες θέσεις της λίστας μεγάλων ευρωπαϊκών ομάδων.

Εάν το έβλεπε (με υπότιτλους προφανώς) ο Μπράιαν Θαραγόθα Μαρτίνεθ, είναι δεδομένο ότι θα γελούσε πολύ. Φίλοι και γνωστοί, άλλωστε, έχουν να το λένε ότι ο άνθρωπος που το βράδυ της Κυριακής (08/10) κόντεψε να νικήσει μόνος του την Μπαρτσελόνα ως ηγέτης της άσημης Γρανάδα, είναι η χαρά της παρέας. Τόσο έξω, όσο κυρίως μέσα στις τέσσερις γραμμές του γηπέδου, όπου δεν αγχώνεται ποτέ, όποιον και να βρει μπροστά του.

«Εγώ παίζω για την ντρίμπλα, όχι για να τρέχω πίσω από την μπάλα. Από μικρός στον δρόμο, έπαιξα όλη μου την ζωή στον δρόμο και παίζω γι’ αυτή» έχει εξηγήσει ο 22χρονος εξτρέμ από την Μάλαγα, ο οποίος κόντρα στους Μπλαουγκράνα παρουσιάστηκε μια και καλή στον ποδοσφαιρικό πλανήτη.

Στα 17 δευτερόλεπτα, πέτυχε το πιο γρήγορο γκολ που έχει σημειώσει ποτέ η Γρανάδα και το πιο γρήγορο που έχει δεχθεί ποτέ η Μπαρτσελόνα σε επίπεδο La Liga. «Χόρεψε» δύο φορές τον Ζιλ Κουντέ που μέχρι το βράδυ της Κυριακής δεν είχε δεχθεί ούτε μια ντρίμπλα φέτος για να σημειώσει το δεύτερο γκολ. Και, λίγο πριν από το φινάλε, είχε σουτ στο δοκάρι για να ολοκληρώσει ένα ασύλληπτο χατ – τρικ.

«Ξέραμε ότι ο Μπράιαν είναι μια σφαίρα» έλεγε μετά το ματς ο Τσάβι, το τεχνικό επιτελείο του οποίου είχε μελετήσει ενδελεχώς τον τρόπο παιχνιδιού του Μπράιαν, την ικανότητά του να παίζει με τα δύο πόδια (έστω και αν ο ίδιος δεν έχει αυτή την άποψη για το αριστερό του), να είναι αποτελεσματικός στο ένας εναντίον ενός, αλλά και να εκμεταλλεύεται την απίστευτη ταχύτητά του. Στόχος των Καταλανών, βεβαίως, να τον περιορίσουν. Κατά τα άλλα τι νέα, όλα καλά;

Ο πιο κοντός παίκτης της φετινής La Liga (μόλις 1.64 στο ύψος, ένα εκατοστό πιο κοντός από τον Ντάνιελ Ποντένσε του Ολυμπιακού) έκανε ό, τι ήθελε στο γήπεδο και τρέλανε την πιο απροσπέλαστη άμυνα της Ευρώπης… την περσινή σεζόν.

«Ρε μπάσταρδε, σταμάτα να τρέχεις!» του είπε, μεταξύ σοβαρού και αστείου, ο Ρόναλντ Αραούχο, ένας από τους πιο γρήγορους αμυντικούς στην Ευρώπη, παρά το ύψος του. Ο Μπράιαν, όμως, δεν τον άκουσε. Έτσι έμαθε να παίζει στους δρόμους και έτσι θα συνεχίσει να το κάνει…

Έκλαιγε αγκαλιασμένος με την οικογένειά του

Ήταν το πρόσωπο της βραδιάς. Όλοι ήθελαν μια δήλωσή του. Σε μια από τις δεκάδες συνεντεύξεις που έδωσε μετά το σόου του στο «Λος Κάρμενες», αποκάλυψε ότι άνοιξε το προφίλ του στο Instagram και είχε πέντε χιλιάδες νέους ακόλουθους!

Μεταξύ αυτών ήταν πιθανότατα και ο ομοσπονδιακός προπονητής Λουίς Ντε λα Φουέντε. Ερωτηθείς για το (ιστορικό) ενδεχόμενο να κληθεί στην Εθνική Ισπανίας και να γίνει ο πρώτος παίκτης της Γρανάδα που τα καταφέρνει μετά από 49 χρόνια και τον Άνχελ Καστεγιάνος τότε, ο Θαραγόθα είπε αυτό που ένιωθε στη ψυχή του εκείνη την ώρα.

«Αν με καλούσαν, θα πήγαινα με τα πόδια!» παραδέχθηκε ένας παίκτης που δεν έχει παίξει σε καμία μικρή εθνική ομάδα. Προφανώς αγνοούσε εκείνη την ώρα ότι η Γρανάδα από την Μαδρίτη, όπου βρίσκεται το προπονητικό κέντρο των Φούριας Ρόχας, απέχει περίπου 420 χιλιόμετρα.

Την ώρα που μιλούσε μπροστά σε ένα από ατελείωτα μικρόφωνα που στήθηκαν μπροστά του, ο αθλητικός διευθυντής της Γρανάδα, Νίκο Ροντρίγκεθ, του ψιθύρισε πως έχει κάτι σημαντικό να του πει. Δίπλα του, όλα τα (πιο στενά) μέλη της οικογένειάς του έκλαιγαν από χαρά. Μόλις είχαν πληροφορηθεί ότι το καμάρι τους είχε κληθεί αντί του τραυματία Γέρεμι Πίνο της Βιγιαρεάλ και θα γίνει μόλις ο τέταρτος παίκτης της Γρανάδα που θα χριστεί διεθνής.

«Τους αγκάλιασα όλους, ήταν μια πολύ όμορφη στιγμή» λέει για ένα από τα πιο ξεχωριστά στιγμιότυπα της ζωής του ο βραχύσωμος ποδοσφαιριστής, δεύτερος σκόρερ στη La Liga πίσω μόνο από το φαινόμενο Τζουντ Μπέλινγκχαμ (πέντε γκολ αυτός, οκτώ ο Άγγλος υπερπαίκτης της Ρεάλ Μαδρίτης) και ο δεύτερος κορυφαίος ντριμπλέρ στα πέντε μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, μετά τον Εμπερέσι Έζε (Κρίσταλ Πάλας) και μπροστά από τον Λερόι Σανέ (Μπάγερν Μονάχου).

Στις 8 Σεπτεμβρίου, η οικογένειά του πέρασε στιγμές αγωνίας μέχρι να μάθει ότι ο Μπράιαν είναι καλά. Είχε πάει στο Μαρακές του Μαρόκου για να γιορτάσει τα 22α γενέθλιά του μια ημέρα μετά, όταν η περιοχή χτυπήθηκε από σεισμό της τάξεως των 6,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με τραγικό, ολέθριο απολογισμό 2.960 νεκροί και 5.674 τραυματίες.

Ένα μήνα μετά, η οικογένεια Θαραγόθα παρακολουθεί περήφανη την αγωνιστική έκρηξη του Μπράιαν ο οποίος, σε έναν από τους αγώνες των Φούριας Ρόχας με Σκωτία (Πέμπτη 12 του μηνός) ή Νορβηγία (Κυριακή 15), αναμένεται να βαδίσει στα ένδοξα χνάρια του προαναφερθέντος Καστεγιάνος, αλλά και των Τόνιο ντε λα Κρουθ (1972) και Χοσέ Μιγιάν (1945).

Ρήτρα – λουκούμι για τους μνηστήρες

Παρ’ ότι γεννήθηκε στην ποδοσφαιρομάνα Μάλαγα (Φερνάντο Ιέρο, Ίσκο και Μπραΐμ Ντίαθ μερικά από τα πιο εκλεκτά τέκνα της), ο Θαραγόθα δεν έπαιξε ποτέ στην ομάδα της πόλης του, αρκούμενος σε συμμετοχή σε μικρές και άσημες ομάδες, με περίεργα ονόματα όπως Τίρο Πιτσόν και Κονεχίτο (στα ισπανικά σημαίνει… λαγουδάκι!) Μάλαγα. Ελάχιστοι προφήτες στον τόπο τους.

Εκτός από την Μάλαγα, τον Μπράιαν δεν τον πίστεψαν ούτε στη Σεβίλλη, την Μπέτις ή την Βαγιαδολίδ, στα τμήματα υποδομής των οποίων πέρασε από δοκιμαστικά. Εν τέλει, το καλοκαίρι του 2020, η Γρανάδα του άνοιξε την αγκαλιά της και τον ενέταξε στην δεύτερη ομάδα της.

Εκρηκτικός ως παίκτης και ως χαρακτήρας, είχε προβλήματα πειθαρχίας στα πρώτα του βήματα. Κατάλαβε ότι το ποδόσφαιρο είναι η ζωή του, έσκυψε το κεφάλι, δούλεψε πολύ σκληρά και το «μπαμ» δεν άργησε να έρθει. Προ διετίας έπαιζε στην τρίτη κατηγορία με την Γρανάδα Β (πέρασε ως δανεικός και από την Πόλι Εχίδο), πέρυσι προβιβάστηκε στην πρώτη ομάδα και ήταν καθοριστικός στην επισφράγιση της επιστροφής στην La Liga με πέντε γκολ και μια ασίστ σε 34 ματς. Επίδοση, δηλαδή, που έχει φέτος σε εννέα παιχνίδια ήδη!

«Έκανα προπόνηση πέντε μέρες την εβδομάδα, δύο σε χορτάρι και τρεις σε σάλα. Αυτό το τελευταίο με βοήθησε πολύ στην ντρίμπλα» εξηγεί για το μεγάλο του προσόν, το οποίο δουλεύει συνεχώς και στις ατομικές προπονήσεις που κάνει με τον Τόνι Λόπεθ, αδελφό του τεχνικού της ομάδας, Πάκο, και μέλος του τεχνικού τιμ της Γρανάδα.

Τελειοποιεί τις αρετές του και βελτιώνει τις (δεδομένες) ελλείψεις του, την ώρα που ακόμα και τώρα παρακολουθεί ατελείωτες ώρες τον Λιονέλ Μέσι και τον Νεϊμάρ σε δράση, αφού με αυτούς μεγάλωσε. «Καθρέφτης» του αυτή την στιγμή, πάντως, είναι ο κατά ένα χρόνο μεγαλύτερός του, Βινίσιους Ζούνιορ.

Στα 22 του, άλλωστε, ονειρεύεται σύντομα να παίζει και αυτός σε μεγάλη ομάδα, έστω και αν νιώθει βαθύτατα ευγνώμον για την Γρανάδα που τον πίστεψε όταν άλλοι του γύριζαν την πλάτη. Έχει συμβόλαιο με την ομάδα της Ανδαλουσίας έως το 2027 και μια ρήτρα αποδέσμευσης που φαντάζει (και είναι) λουκούμι για πολλές ομάδες στην Ευρώπη: «Μόλις» 14 εκατομμύρια ευρώ. Όσοι πιστοί, προσέλθετε. Και δεδομένα θα είστε πολλοί...

 

LA LIGA Τελευταία Νέα