Μέσι: Γιατί η Μπαρτσελόνα δεν μπόρεσε να τον φέρει πίσω

Μέσι: Γιατί η Μπαρτσελόνα δεν μπόρεσε να τον φέρει πίσω

Ο Μέσι δεν μπόρεσε να επιστρέψει στην Μπαρτσελόνα

bet365

Ο Λιονέλ Μέσι ήθελε. Η Μπαρτσελόνα ομοίως, αλλά δεν μπορούσε. Ο Pulga επέλεξε Ίντερ Μαϊάμι, αρνούμενος να περιμένει τους Μπλαουγκράνα μετά και το φιάσκο που οδήγησε στην αποχώρησή του το 2021 και αυτοί είναι οι λόγοι που η επανασύνδεση έμεινε στα λόγια.

Από την πρώτη στιγμή που έγινε ολοφάνερο πως ο Λιονέλ Μέσι δεν θα συνεχίσει στην Παρί Σεν Ζερμέν, ο ποδοσφαιρικός κόσμος το πίστεψε. Μετά την κατάκτηση του Μουντιάλ, του απόλυτου πόθου/στόχου που απογείωσε την κληρονομιά του, το ιδανικό φινάλε στη συλλογική του καριέρα του Pulga άρμοζε να έχει μπλαουγκράνα απόχρωση. Έστω κι αν δεν τελεστεί στο «Καμπ Νόου», που δεν θα χρησιμοποιείται για τις επόμενες σεζόν λόγω ανακαίνισης.

Η πορεία των τελευταίων εβδομάδων, όμως, αφαίρεσε μεγάλες πιθανότητες και κατά συνέπεια, hype. Τα γνωστά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Μπαρτσελόνα και που έχουν επιπτώσεις στο κομμάτι μπάτζετ και μεταγραφών, αλλά και η ασύλληπτη πρόταση του 1,2 που έγινε 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ από τη Σαουδική Αραβία και την Αλ Χιλάλ, προμήνυσαν πως η πολυαναμενόμενη επιστροφή του Λέο στην Καταλονία δεν θα ήταν εφικτή.

Κι αυτό ακριβώς αποδείχθηκε, παρά την αλλαγή του τελικού προορισμού. Ο Μέσι κατευθύνεται τελικά στις ΗΠΑ και την πολυτελή του κατοικία στο Μαϊάμι, για να παίξει στην τοπική Ίντερ του Ντέιβιντ Μπέκαμ. Αυτό, όμως, είναι το αποτέλεσμα και όχι τόσο η αιτία που ο Μέσι δεν θα ξαναφορέσει, τουλάχιστον το φετινό καλοκαίρι, τη φανέλα της Μπάρτσα, ακόμα κι αν η επιθυμία ήταν αμοιβαία.

Η αβεβαιότητα για την εγγραφή του στο ρόστερ

Στη συνέντευξή του στη «Mundo Deportivo» που επικοινώνησε δημόσια ότι δεν θα επιστρέψει στην Μπαρτσελόνα, ο Μέσι τόνισε ότι είχε πρόταση κι από άλλη ευρωπαϊκή ομάδα. Μαζί με τη μυθική προσφορά της Αλ Χιλάλ, αυτές οι δύο ήταν οι μοναδικές επίσημες προτάσεις που έφτασαν στα χέρια του.

Η Μπαρτσελόνα δεν ήταν σε θέση να αποστείλει επίσημη πρόταση. Κι αυτό γιατί περίμενε να ανάψει το πράσινο φως από τη La Liga στο ειδικό πλάνο βιωσιμότητας που κατέθεσε με αποκλειστικό ενδιαφέρον το να προχωρήσει στην απόκτησή του.

Η Μπάρτσα τυπικά μπορούσε να το κάνει, από τη στιγμή που εν τέλει η Λίγκα έδωσε «ΟΚ» το απόγευμα της 6ης Ιουνίου. Αυτό που δεν μπορούσε, όμως, ήταν να εγγυηθεί στον Μέσι ότι θα καταφέρει να τον δηλώσει εγκαίρως στο μητρώο της La Liga.

Την περασμένη σεζόν, οι Λεβαντόφσκι, Ραφίνια, Κεσί και Κρίστενσεν δηλώθηκαν μόλις λίγες μέρες πριν την έναρξη της σεζόν τον Αύγουστο, αφότου η Μπαρτσελόνα ενεργοποίησε ορισμένους από τους οικονομικούς «μοχλούς» της. Ο Κουντέ, μάλιστα, περίμενε οριακά μέχρι το φινάλε της μεταγραφικής περιόδου για να αποκτήσει δικαίωμα συμμετοχής. Ο Μέσι όμως δεν είχε τη διάθεση να μπει σε μια τέτοια άτυπη μάχη με τον χρόνο.

Τα 81,3 εκατ. ευρώ που έπρεπε να εξοικονομήσει η Μπαρτσελόνα στο μπάτζετ

Τα υπέρογκα χρέη και τα ξεχειλωμένα μισθολόγια που κληρονόμησε από την καταστροφική διοίκηση Μπαρτομέου έχουν φέρει την Μπαρτσελόνα τις τελευταίες δύο σεζόν σε ένα καθεστώς κρίσιμης και μεθοδικής διαχείρισης. Ο Τζουάν Λαπόρτα ανέλαβε μετά την επανεκλογή του με στόχο να αποτρέψει τη σύνθλιψη του καταναλικού πλοίου και κάθε μεταγραφικό παζάρι έκτοτε επιβάλλει θυσίες από πλευράς Μπλαουγκράνα.

Στην περίπτωση του Μέσι, οι θυσίες αποδόθηκαν με ακρίβεια στο πλάνο βιωσιμότητας που καταρτίστηκε για τη νέα σεζόν. Η Μπαρτσελόνα εξακολουθεί να είναι πάνω από το salary cap που προβλέπεται. Για να συνεχιστεί η μείωση του μπάτζετ λοιπόν μέχρι να βρεθεί ξανά εντός ορίων, η Μπάρτσα για φέτος έχει δικαίωμα να ξοδεύει μόλις 40% των μισθών που εξοικονομεί.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι αν κάνει χώρο στο μπάτζετ συνολικού ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ, μέσω πωλήσεων ή δανεισμών, θα μπορεί να διαθέσει μόνο τα 40 εξ αυτών.
Με αυτή τη ρύθμιση η Μπάρτσα θα καταφέρει να εγγράψει τα νέα συμβόλαια των Γκάβι, Αραούχο, Σέρχι Ρομπέρτο και Μάρκος Αλόνσο, καθώς και του Ίνιγκο Μαρτίνεθ που βρίσκεται stand-by, κλεισμένος από την Αθλέτικ Μπιλμπάο.

Για την εγγραφή του Μέσι, όμως, απαιτούνταν πολλά περισσότερα. Ο Μέσι φέρεται να είχε συμφωνήσει για συμβόλαιο 25 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως, πράγμα που σημαίνει ότι ο σύλλογος θα πρέπει να εξοικονομήσει μίνιμουμ περίπου 80 εκατομμύρια ευρώ σε μισθούς.

Μια τέτοια αποστολή μοιάζει πολύ δύσκολη τη δεδομένη στιγμή. Και συν τοις άλλοις, ο Μέσι δεν θέλησε να αναμιχθεί σε μια κατάσταση που για να συναντηθούν οι δικές του απολαβές θα δέχονταν μεγάλες μειώσεις μισθών οι υπάλληλοι και οι υπόλοιποι συμπαίκτες του στους Καταλανούς.

To «όχι πάλι τα ίδια» του Μέσι μετά το πικρό αντίο του '21

Ο μοναδικός τρόπος που θα οδηγούσε σε happy end προϋπέθετε ότι ο Μέσι θα έδινε περισσότερο χρόνο πριν πάρει την τελική του απόφαση. Το βίωμα του απρόσμενου και πικρού αποχαιρετισμού του από το «Καμπ Νόου», όμως, τον ώθησε να κόψει από την αρχή το σχοινί.

Το καλοκαίρι του 2021, ο Μέσι προερχόταν από την κατάκτηση του Κόπα Αμέρικα και στην επιστροφή του από τη θερινή άδεια όλα έδειχναν πως θα ανανέωνε το συμβόλαιό του. Το ήθελε και το πίστευε ο ίδιος, η οικογένειά του, ο σύλλογος. Ωστόσο, όπως φέτος, έτσι και τότε προέκυψε το ζήτημα του salary cap, μην επιτρέποντας στην Μπαρτσελόνα να προχωρήσει στην εγγραφή του νέου συμβολαίου του χωρίς τις ανάλογες πωλήσεις-περικοπές. Ξαφνικά, ο Μέσι έμαθε από τη διοίκηση πως δεν υπάρχει χώρος στο μπάτζετ για την παραμονή του και πως οι δύο πλευρές έπρεπε αναγκαστικά να χωρίσουν τους δρόμους τους.

Μετά από ένα τέτοιο στραπάτσο που τράβηξε μάλιστα μέχρι τα πρόθυρα της αγωνιστικής περιόδου (αρχές Αυγούστου), ο Αργεντινός δεν είχε την παραμικρή πρόθεση να φτάσει στο ίδιο στάδιο του καλοκαιριού και το μέλλον του να βρίσκεται στον αέρα.

Προτεραιότητα του Λέο η οικογένεια

Πρωτίστως, για τη φαμίλια του. Η διετία στο Παρίσι ήταν στο μεγαλύτερο μέρος της ένα μεταβατικό στάδιο γεμάτο προκλήσεις και δυσκολίες. Με εξαίρεση το πρώτο μισό της φετινής σεζόν, η οικογένεια Μέσι δεν ένιωσε ποτέ σαν στο σπίτι της και η επιλογή του Μέσι να μη ρισκάρει και να διευθετήσει από αρχές Ιουνίου το μέλλον του, είχε ξεκάθαρα στο επίκεντρο την Αντονέλα και τους τρεις γιους του. Στο Μαϊάμι όλοι τους έχουν περάσει ουκ ολίγα καλοκαίρια, γνωρίζουν τη ζωή και θα βρουν τις καλύτερες δυνατές συνθήκες, από τη στιγμή που για άλλη μια χρονιά θα βρίσκονται εκτός Καταλονίας.

Ο Μέσι, λοιπόν, είναι ελεύθερος να πάει τις καλοκαιρινές διακοπές του με την οικογένειά του χωρίς να σκέφτεται την επόμενη ημέρα. Αυτή θα τον βρει στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Ο ίδιος είχε θέσει ως Νο1 προτεραιότητα την επιστροφή στην Μπαρτσελόνα, ομοίως και ο σύλλογος. Ρεαλιστικά όμως ήταν αδύνατον. Το ραντεβού του Χόρχε Μέσι με τον Τζουάν Λαπόρτα που αναπτέρωσε τις ελπίδες, φάνηκε πως είχε περισσότερο διερευνητικό χαρακτήρα, αναφορικά με την οργάνωση ενός μελλοντικού farewell προς τον Μέσι στο «Καμπ Νόου», όταν αυτό φυσικά ξανανοίξει τις πύλες του. Για να τον αποχαιρετίσει το κοινό της Μπαρτσελόνα όπως του αξίζει, κι όπως δεν μπόρεσε λόγω των συνθηκών και του αιφνίδιου της αποχώρησής του το 2021.

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image
 

LA LIGA Τελευταία Νέα