Ο Λιονέλ Μέσι κλείνει την μεγαλύτερη πληγή του

Ο Λιονέλ Μέσι κλείνει την μεγαλύτερη πληγή του

bet365

Ήθελε να γυρίσει στο σπίτι του στο Καστελδεφέλς και να φορέσει ξανά την αγαπημένη του, Μπλαουγκράνα φανέλα. Ο Λιονέλ Μέσι, όμως, πήρε την πιο ώριμη απόφασή του μην επιστρέφοντας στην Μπαρτσελόνα για να πάει να κάνει (την) πλάκα (του) στην Ίντερ Μαϊάμι. Ο Αλέξανδρος Λοθάνο εξηγεί γιατί.

Ο Φερνάντο Πόλο είναι ένας από τους πρώτους ξένους δημοσιογράφους που γνώρισα από κοντά. Το καλοκαίρι του 2000, κάνοντας διακοπές στο χωριό μου (βλέπε Βαρκελώνη), επιδίωξα κάτι που έμοιαζε λίγο με αποστολή… αυτοκτονίας: Να μιλήσω από κοντά με τον κορυφαίο παίκτη στον κόσμο, τον νικητή της «Χρυσής Μπάλας», σχετικά με έναν καλό του φίλο και πρώην συμπαίκτη του που μάγευε πλέον στα μέρη μας.

Με καμάρι κρατάω μέχρι σήμερα στα αρχεία μου την συνέντευξη του Ριβάλντο στο (παλιό) «Sportime» στην οποία, κρατώντας την φανέλα του Ολυμπιακού τέσσερα χρόνια προτού την φορέσει ο ίδιος, δήλωνε ότι «Ο Ζιοβάνι ζει σε έναν παράδεισο στην Ελλάδα».

Για να γίνει πραγματικότητα εκείνη η δημοσιογραφική επιτυχία (αν δεν παινέψεις το σπίτι σου κλπ.), ο Φερνάντο έπαιξε σημαντικό ρόλο αφού, μεταξύ άλλων, με… αφύπνισε όταν περίμενα τον «Ρίμπο» από μια πόρτα και ενώ εκείνος είχε φύγει από άλλη, για να τρέξω να τον βρω και να κλείσουμε το ραντεβού για την επόμενη μέρα.

Εξαιτίας της παραπάνω εμπειρίας ζωής, δεν μπορούσα παρά να χαρώ βαθύτατα για την παγκόσμια αποκλειστικότητα του τότε ρεπόρτερ Μπαρτσελόνα και νυν αντιπρόεδρο της εφημερίδας «Mundo Deportivo» ο οποίος, μαζί με τον ομόλογό του στην «Sport», Αλμπέρτ Μασνόου, βρέθηκαν στο σπίτι του Λιονέλ Μέσι στο Παρίσι.

Στον φίλο Φερνάντο και τον συνάδελφο Αλμπέρτ, ο Λέο είπε αυτό που είχε ήδη διαρρεύσει λίγες ώρες νωρίτερα: Ότι δεν γυρίζει στη Μπαρτσελόνα, όπως πολλοί περίμεναν και πως για πρώτη φορά στην καριέρα του θα παίξει σε συλλογικό επίπεδο εκτός Ευρώπης και, συγκεκριμένα, την Ίντερ Μαϊάμι του Ντέιβιντ Μπέκαμ.

Δεν ξεχνάει τα πικρά του δάκρυα

Στις 30 Μαρτίου, είχα μοιραστεί μαζί σας σε ένα blog την άποψή μου για την πιθανότητα επιστροφής του Αργεντινού σούπερ σταρ στη Μπάρτσα, υποστηρίζοντας ότι θα είναι «Καλύτερα για τη Μπαρτσελόνα να μην γυρίσει ο Μέσι».

Οι λόγοι για το «ναι» της επιστροφής ήταν λιγότεροι απ’ ότι για το «όχι». Και ο βασικός ήταν για να κλείσει η πληγή που άνοιξε πριν από δύο χρόνια, όταν ο Μέσι έφυγε με δάκρυα στα μάτια και απίστευτα πικραμένος, γιατί δεν ήθελε να φύγει και, επί της ουσίας, υποχρεώθηκε να το κάνει.

Τότε, ο Λέο επέστρεφε από τις διακοπές του στην Ιμπίθα (και όχι Ίμπιζα) με την βεβαιότητα ότι θα υπέγραφε νέο συμβόλαιο, αλλά μέσα σε λίγες ώρες όλα άλλαξαν, με αποτέλεσμα να φύγει άδοξα και εν μέσω βαθύτατης σιωπής (και λόγω πανδημίας), όταν παίκτες – θρύλοι όπως οι Κάρλες Πουγιόλ, Τσάβι, Αντρές Ινιέστα, Ζεράρ Πικέ και Σέρχιο Μπουσκέτς έφυγαν εν μέσω αποθέωσης και όπως τους άξιζε.

Όπως παραδέχθηκε στην συνέντευξή του, αυτή η εξέλιξη τον σόκαρε και τον στενοχώρησε πάρα πολύ. Και, σαν να μην έφτανε αυτή η απογοήτευση, η επιλογή της Παρί Σεν Ζερμέν ως επόμενος σταθμός στην καριέρα του αποδείχθηκε παταγώδης αποτυχία.

Ο Μέσι παραδέχθηκε ότι ήταν χαρούμενος στο Παρίσι μόνο στο πρώτο μισό της φετινής περιόδου, με την οικογένειά του να υποφέρει γιατί δεν ήθελε να φύγει από την Βαρκελώνη και επειδή δεν βρήκε ποτέ την θέση της στην γαλλική πρωτεύουσα. Ο ίδιος δεν μπορούσε να κάνει απλά, αλλά τόσο σημαντικά πράγματα, όπως το να πάει να πάρει τα παιδιά του από το σχολείο.

Γιατί, λοιπόν, επέλεξε να μην επιστρέψει στην ομάδα της καρδιάς του; Απλούστατα, επειδή δεν ήταν σίγουρος ότι θα μπορούσε εντέλει η πληγωμένη οικονομικά Μπαρτσελόνα να τον δηλώσει κανονικά, αφού δεν του έδινε καμία εγγύηση.

Ο Λέο δεν ήθελε να περιμένει, ενδεχομένως μάταια, και ορθά πράττοντας κατ’ εμέ, θέλησε να βάλει τέλος στη σαπουνόπερα στο ξεκίνημα του καλοκαιριού, για να πάει ήρεμος για τις διακοπές του, με την Αντονέλα, τον Τιάγκο, τον Ματέο και τον Τσίρο.

Δεν ήθελε, σε καμία περίπτωση, να θεωρηθεί υπεύθυνος για την απαραίτητη πώληση ποδοσφαιριστή ή την μείωση μισθών σε μελλοντικούς συμπαίκτες του, προκειμένου να χωρέσει το συμβόλαιό του, το οποίο θα ήταν ένα ευρώ υψηλότερο από το πιο μεγάλο συμβόλαιο, αυτό του Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι.

Στην συνέντευξη, ο Μέσι παραδέχθηκε ότι θα ήθελε ένα «αντίο» αντάξιο της διαδρομής του στην ομάδα. Και οι δύο πλευρές, παρ’ ότι είναι ακόμα απομακρυσμένες, θα αρχίσουν να δουλεύουν για να το φέρουν εις πέρας, όταν βεβαίως η Μπάρτσα θα επιστρέψει στο «Καμπ Νόου».

Θέλει την ησυχία του

Στα 35 (προς 36) του, ο Μέσι ξέρει ότι το τέλος πλησιάζει. Θέλει, όμως, αυτό το τέλος να το ορίσει εκείνος. Και να είναι όσο πιο βελούδινο γίνεται, έχοντας δίπλα του και ευτυχισμένη την οικογένειά του.

Γι’ αυτό, άλλωστε, απέρριψε τα 500+500+500 εκατομμύρια ευρώ που φέρεται να του πρότεινε η Αλ Χιλάλ. Με την καριέρα που έχει κάνει, άλλωστε, τα χρήματα δεν του λείπουν. Και, σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν προτεραιότητά του, γιατί τότε δεν θα μιλούσε καν με την Μπαρτσελόνα.

Και δεν θα έλεγε το «ναι» στην πρόταση της Ίντερ Μαϊάμι, η οποία θα του δώσει πολύ, πολύ λιγότερα από τα πετροδόλαρα των Σαουδαράβων. Όχι, βεβαίως, ότι θα παίξει... τσάμπα, αφού μεταξύ άλλων θα πάρει ποσοστά από το MLS Pass της Apple TV (τα τηλεοπτικά δικαιώματα του πρωταθλήματος, δηλαδή), αλλά και από τα έσοδα της Adidas εξαιτίας της άφιξής του στην χώρα των ευκαιριών.

Στο Μαϊάμι, συν τοις άλλοις, ο Μέσι έχει σπίτι (όχι σπίτι, σπιταρόνα!) και επιχειρήσεις και έχει διαπιστώσει πως η οικογένειά του ζει με ευχαρίστηση, έστω και αν δεν είναι η παραθαλάσσια βίλα του στο Καστελδεφέλς, προάστιο της Βαρκελώνης.

Εκεί, δηλαδή, όπου θα επιστρέψει για να μείνει οριστικά, όταν αποφασίσει να κρεμάσει τα παπούτσια του. Στο Μαϊάμι, ο Μέσι θα βρει την ησυχία που δεν έχει στην Ευρώπη και θα εξακολουθεί να παίζει σε (σχετικά) υψηλό επίπεδο, προετοιμάζοντας το επόμενο Copa America με την Εθνική Αργεντινής και, ποιος ξέρει, αν και το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2026, έστω και αν τότε θα αγγίζει την 40άρα.

Θα το κάνει, βεβαίως, σε μια από τις χειρότερες ομάδες του MLS αυτή την στιγμή, η οποία όμως φιλοδοξεί να εκτοξευτεί με την αύρα του Μέσι, αφού ήδη έχει καταλάβει αμόκ τους φιλάθλους, με τα εισιτήρια για το πιθανό του ντεμπούτο, σε αγώνα του Leagues Cup με την μεξικανική Κρουζ Αζούλ στις 21 Ιουλίου, να πωλούνται ήδη με… εννέα χιλιάδες δολάρια το ένα!

Σημειολογικά, στη συνέντευξή του ο Μέσι φορούσε ένα μπλουζάκι που έγραφε «Do a kickflip», το οποίο παραπέμπει στην πιο εντυπωσιακή πιρουέτα με ένα skateboard, όταν ο skateboarder πηδά τη σανίδα του στον αέρα, ενώ την κάνει να αναποδογυρίζει ή να περιστρέφεται από κάτω τους.

Ένα τέτοιο «kickflip» θα έπρεπε να επιχειρήσει η Μπαρτσελόνα για να μπορέσει να δηλώσει φέτος τον Μέσι. Και ο Αργεντινός, ορθά σκεπτόμενος, δεν ήθελε να ρισκάρει περιμένοντας την... πιρουέτα του προέδρου Τζουάν Λαπόρτα και της διοίκησής του.

Και, εφόσον εξαντλήσει το διετές συμβόλαιο που θα υπογράψει στην Ίντερ, ποιος ξέρει; Ο καλός του… φίλος Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς, ο οποίος την Κυριακή (04/06) ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την αγωνιστική δράση, πήγε στους Λος Άντζελες Γκάλαξι και, σε ηλικία 38 ετών, επέστρεψε στην Ευρώπη και ήταν καθοριστικός για την κατάκτηση του πρωταθλήματος από την Μίλαν μετά από έντεκα χρόνια. Γιατί να μην κάνει κάτι ανάλογο ο Λέο;

Υ. Γ.: Περίεργη θα είναι η επόμενη σεζόν στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Για πρώτη φορά από το 2002, οι ευρωπαϊκές λίγκες και το Champions League δεν θα έχουν ούτε Κριστιάνο Ρονάλντο, ούτε Λιονέλ Μέσι, σε Σαουδική Αραβία και Ηνωμένες Πολιτείες αντίστοιχα. Το τέλος μιας ολόκληρης, μαγικής εποχής είναι πλέον γεγονός...

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αλέξανδρος Λοθάνο
Αλέξανδρος Λοθάνο

Η γραφομηχανή του μπαμπά, συνοδοιπόρος στα πρώτα βήματα. Αγάπη για το γράψιμο από νεαρή ηλικία και, σε συνδυασμό με την λατρεία για τον αθλητισμό, η κατάληξη προφανής για τον Αλέξανδρο Λοθάνο. Πάνω από 25 χρόνια στα δημοσιογραφικά πέριξ, ταξίδια ζωής σε μεγάλες διοργανώσεις και τελικούς, συγγραφή βιβλίων, ξεχωριστές γνωριμίες με σπουδαίες προσωπικότητες. Όχι, παράπονο δεν μπορεί (και δεν θέλει) να έχει...