Μπενζεμά: Ο πέμπτος Γάλλος ποδοσφαιριστής που κέρδισε τη Χρυσή Μπάλα

Βασίλης Μπαλατσός
Μπενζεμά: Ο πέμπτος Γάλλος ποδοσφαιριστής που κέρδισε τη Χρυσή Μπάλα

bet365

Ο Καρίμ Μπενζεμά πήρε την πρώτη του Χρυσή Μπάλα και έγινε μόλις ο πέμπτος Γάλλος που κέρδισε το βραβείο και ο πρώτος στον 21ο αιώνα.

Ο Καρίμ Μπενζεμά τα κατάφερε! Ο 34χρονος Γάλλος σέντερ φορ έκανε την καλύτερη σεζόν της καριέρας του με 50 γκολ και 16 ασίστ σε 56 εμφανίσεις, ηγήθηκε της Ρεάλ Μαδρίτης στην κατάκτηση του 35ου πρωταθλήματος της ιστορίας της και στην 14η στέψη της Βασίλισσας ως πρωταθλήτρια Ευρώπης και δικαιωματικά είναι ο κάτοχος της φετινής Χρυσής Μπάλας.

Ο αρχηγός των Μερένγκες είναι μόλις ο πέμπτος Γάλλος ποδοσφαιριστής που κέρδισε το βραβείο του France Football και ο πρώτος που τα κατάφερε στον 21ο αιώνα. Ο πρώτος ποδοσφαιριστής των Τρικολόρ που κέρδισε Χρυσή Μπάλα ήταν ο Ραϊμόν Κοπά. Ο «Ναπολέων του ποδοσφαίρου» είχε βγει νικητής στην τρίτη μόλις χρονιά του θεσμού το 1958.

Ο μοναδικός Γάλλος που έχει κερδίσει το τρόπαιο πάνω από μια φορά είναι ο Μισέλ Πλατινί. Ο τότε ηγέτης της Γιουβέντους είχε σηκώσει τρεις διαδοχικές χρονιές το βραβείο από το 1983 έως το 1985. Ο 7ος καλύτερος ποδοσφαιριστής του 20ου αιώνα σύμφωνα με την IFFHS έχει όσες Χρυσές Μπάλες έχουν οι Κρόιφ και Φαν Μπάστεν. Μόνο ο Κριστιάνο Ρονάλντο (5) και ο πολυνίκης Λιονέλ Μέσι (7) έχουν κερδίσει περισσότερες φορές το βραβείο από αυτούς.

Έξι χρόνια μετά την τρίτη Χρυσή Μπάλα του Πλατινί ο Ζαν-Πιερ Παπέν έγινε το 1991 ο τρίτος ποδοσφαιριστής που πήρε το βραβείο. Ο Γάλλος θεωρείται ως ένας από τους καλύτερους σέντερ φορ που έχει βγάλει το γαλλικό ποδόσφαιρο, ένας θρύλος της Μαρσέιγ και της εθνικής τους ομάδας.

Πριν τον Καρίμ Μπενζεμά ο τελευταίος ποδοσφαιριστής από τη Γαλλία που είχε κερδίσει τη Χρυσή Μπάλα ήταν ο Ζινεντίν Ζιντάν το 1998. O Ζιζού ηγήθηκε της εθνικής του ομάδας στην κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου, σκόραρε δις στον τελικό του «Σταντ Ντε Φρενς» κόντρα στη Βραζιλία και ήταν ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής εκείνης της χρονιάς.


Οι Γάλλοι που τους έχει απονεμηθεί η Χρυσή Μπάλα:

  • Ραϊμόν Κοπά (1958)
  • Μισέλ Πλατινί (1983,1984,1985)
  • Ζαν-Πιερ Παπέν (1991)
  • Ζινεντίν Ζιντάν (1998)
  • Καρίμ Μπενζεμά (2022)

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

LA LIGA Τελευταία Νέα