Ώρα να αποδείξει o Αρης ότι μπορεί

Ώρα να αποδείξει o Αρης ότι μπορεί

bet365

Ο Βασίλης Βλαχόπουλος γράφει για τη διαβολοβδομάδα του Άρη ξεχωρίζοντας τον αγώνα του Κυπέλλου με τον Ολυμπιακό γιατί σε αυτά οφείλεις να δείξει μια ομάδα την αγωνιστική ανάπτυξή της.
bwin - Παναθηναϊκός - Μπαρτσελόνα με μεγάλες αποδόσεις και πληθώρα επιλογών! | 21+

Στη μάχη των εντυπώσεων που διαμορφώνουν κλίμα στην περιρρέουσα (ποδοσφαιρική) ατμόσφαιρα, ο Άρης βγήκε νικητής γιατί το αγωνιστικό επίπεδό του αναγνωρίστηκε και από τους ουδέτερους του χώρου, ομοίως και η σοβαρότητα που τον χαρακτηρίζει εντός των τεσσάρων γραμμών. Πλέον οι εντυπώσεις περνούν σε δεύτερη μοίρα γιατί το ζητούμενο είναι το αποτέλεσμα, η ουσιαστική διάκριση και ότι το χάδι στην πλάτη που στοιχειοθετεί την αναγνώριση μιας προσπάθειας. Δηλαδή, ο Άρης πρέπει να προκριθεί έναντι του Ολυμπιακού στο «Κλ. Βικελίδης» και να κερδίσει τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα. Αν στη διάρκεια της φετινής χρονιάς είχε δείξει ότι δεν διαθέτει την ικανότητα να το καταφέρει, δεν θα γράφονταν αυτές οι γραμμές. Επειδή όμως έχει αποδείξει ότι είναι στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του, ήρθε η στιγμή να βάλει περισσότερη ουσία στη φετινή χρονιά.

Κακά τα ψέματα, σε παιχνίδια σαν αυτό της Πέμπτης στο Κύπελλο απέναντι στον Ολυμπιακό αλλά και της Κυριακής στην Τούμπα φαίνεται το επίπεδο αγωνιστικής ανάπτυξης ενός συλλόγου. Χρόνια τώρα, το στοιχείο που χαρακτηρίζει τον Άρη είναι η αδυναμία του στο να κερδίσει παιχνίδια που κάνουν τη διαφορά και γράφουν ιστορία, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων. Είτε πρόκειται για τους διαδοχικούς χαμένους τελικούς του Κυπέλλου, είτε για ευρωπαϊκές αναμετρήσεις ή ακόμη αγώνες σαν αυτόν του περασμένου Ιούνη κόντρα στην ΑΕΚ όπου έφαγε το γκολ στα χασομέρια κι ακόμη το θυμάται.

Ο αγώνας του Κυπέλλου με τον Ολυμπιακό προφανώς είναι πιο σημαντικός γιατί διακυβεύεται ένας στόχος. Ακόμη και στην περίπτωση πρόκρισης επί του Ολυμπιακού δεν θα σημαίνει ότι έβαλε το Κύπελλο στη μασχάλη, αυτή τη λογική πλήρωσε εξάλλου στο μακρινό 2008, αλλά όταν αποκλείεις την (αντικειμενικά) καλύτερη ομάδα του Πρωταθλήματος στέλνεις μήνυμα. Στη διάρκεια της χρονιάς, έστειλε αρκετά με τις νίκες κόντρα σε ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκό και ΑΕΚ, όπως όμως και στις ήττες από τους δύο τελευταίους. Εκεί που έπρεπε να τους «σκοτώσει», έπραξε αντιθέτως. Κι αν με τον Παναθηναϊκό εκείνη η ήττα ήταν μαγική εικόνα, δεν ισχύει το ίδιο με την ΑΕΚ.

Ο δεύτερος αγώνας με τον Ολυμπιακό στο Κύπελλο είναι πιο σημαντικός επίσης γιατί είναι παιχνίδι δίχως αύριο καθώς δεν παρέχει δεύτερες ευκαιρίες. Το κάνεις ή δεν το κάνεις. Τόσο απλά. Στο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ δεν θα κριθεί η 2η θέση στο Πρωτάθλημα. Εκεί, σε περίπτωση νίκης το μεγαλύτερο κέρδος δεν θα είναι τόσο το εύθραυστο +4 έναντι του αντιπάλου του (γιατί το πρόγραμμα περιλαμβάνει ακόμη 11 αγώνες), όσο το γεγονός ότι θα τον βάλει σε πολύ σοβαρούς μπελάδες και θα ρίξει νερό στον μύλο της εσωστρέφειας.

Η ΑΠΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΣΕΜΕΔΟ ΚΑΙ ΟΙ ΦΟΡ ΠΟΥ ΤΟΝ ΠΛΗΓΩΝΟΥΝ

Ένα στοιχείο που χαρακτηρίζει τον Ολυμπιακό είναι ότι σαν ομάδα έχει δείξει ότι στους διπλούς αγώνες έχει αδυναμία στο να κρατήσει το αποτέλεσμα με πιο πρόσφατο δείγμα, τον ευρωπαϊκό αγώνα με την Αϊτχόφεν. Δεν πήγε στην Ολλανδία για να υπερασπιστεί το 4-2, αλλά για να κερδίσει κι εκεί, λίγο έλειχε να πληρώσει το τίμημα. Η έλλειψη (σχετικής) σκοπιμότητας ωφελεί στο να διατηρήσει ο Άρης την ίδια φιλοσοφία στο παιχνίδι του. Παρότι είναι η ομάδα η οποία θα πρέπει να κυνηγήσει πρώτη το γκολ, δεν θα αλλάξει τις δομές της, δε σκοπεύει να βγει μαζικά μπροστά και κυρίως, δεν θα βιαστεί. Δεν το έκανε σε κανένα παιχνίδι, ακόμη και σ’ αυτά που ένιωθε μεγαλύτερη πίεση για το αποτέλεσμα σε σχέση με τον αντίπαλο.

Η απουσία του Σεμέδο στοιχειοθετεί ένα καλό νέο για τον Άκη Μάντζιο. Στο τελευταίο διάστημα, ο Πορτογάλος ήταν επιρρεπής στο λάθος και ολίγον άτσαλος στις αντιδράσεις του, αλλά ήταν και μεγάλο πρόβλημα στις στημένες μπάλες. Καθάριζε τις περισσότερες από δαύτες σε θέση άμυνας, δημιουργούσε χώρους για τους συμπαίκτες του στην επίθεση γιατί απασχολούσε την άμυνα. Είναι ο αμυντικός που βάζει περισσότερη δύναμη από κάθε άλλον στο παιχνίδι του, σε σημείο να τρομάζει τους αντιπάλους του, γι’ αυτό «καθάριζε» φάσεις εν τη γενέσει τους.

Ένα δεύτερο πλεονέκτημα που θα πρέπει να εκμεταλλευτεί ο Άρης είναι ότι ακόμη κι αν χρησιμοποιηθεί στο βασικό σχήμα ο Σα δεν παρέχει την ασφάλεια που ενέπνεε μέχρι πριν από λίγο καιρό. Το απέδειξε με την καθυστερημένη αντίδρασή του στον αγώνα του Πρωταθλήματος και το άτσαλο μαρκάρισμά του στον Ντάνιελ Μαντσίνι.

Το ζητούμενο για τους «κίτρινους» είναι να βρουν γκολ και να μη δεχθούν. Το κακό γι’ αυτούς είναι ότι οι δύο φορ του Ολυμπιακού έχουν χτίσει παράδοση απέναντι τους. Μόνο σ’ ένα γεμάτο παιχνίδι δεν έχει σκοράρει ο Ελ Αραμπί, συνολικά έχει τρία τέρματα απέναντι στον Άρη. Ο δε Χασάν έχει κάνει μεγαλύτερη ζημιά με τα πέντε τέρματα που έχει σημειώσει. Συμπεριλαμβανομένων και των τεσσάρων γκολ του Γιώργου Μασούρα, αυτοί οι τρεις παίκτες έδωσαν στην ομάδα τους τα 12 από τα 23 γκολ που σημείωσε απέναντι στον Άρη σε σύνολο εννιά αγώνων από το 2018.

ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ Η ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Αν και ανέβασε ελαφρώς το ποσοστό αποτελεσματικότητάς του, ο Άρης παραμένει μία από τις ομάδες που πρέπει να ξοδέψουν αρκετές τελικές προσπάθειες για να βρουν το γκολ. Αυτό είναι το ένα πρόβλημά του. Το δεύτερο έχει να κάνει με την τελική πάσα που φέρνει την τελική και παρουσιάζεται πιο έντονο στο τελευταίο διάστημα. Σε παιχνίδια σαν το δεύτερο του Κυπέλλου με τον Ολυμπιακό, η αποτελεσματικότητα είναι από τα βασικά ζητούμενα, εκεί δεν υπάρχει η πολυτέλεια της αλόγιστης σπατάλης ευκαιριών, αν και το παρελθόν δείχνει ότι αξιοποιεί τη μία από τις 6.8 τελικές προσπάθειες που κάνει απέναντι στους Πειραιώτες. Για την ακρίβεια, με αφετηρία τους αγώνες του 2018, ο Άρης έχει 68 τελικές κόντρα στον Ολυμπιακό κι έχει σημειώσει δέκα γκολ. Αυτή τη φορά όμως θα πρέπει να παρουσιαστεί πιο εύστοχος…

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Βλαχόπουλος
Βασίλης Βλαχόπουλος

Ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία στα τελευταία χρόνια της… λαδόκολλας. Χάριν οικονομίας, το λευκό χαρτί χρησιμοποιούταν σε έκτακτες και ιδιαιτέρως σοβαρές καταστάσεις, ούτως ή άλλως ήταν δυσεύρετο. Πρόλαβε τη διαδικασία αποστολής των φαξ, αλλά και τις πρώτες συσκευές κινητής τηλεφωνίας με τη λαστιχένια κεραία που θύμιζαν στρατιωτικούς ασυρμάτους.

Παρακολουθεί όλες… τις μπάλες, αλλά η αδυναμία του είναι η πορτοκαλί, η σπυριάρα, λόγω της ειδοποιού διαφοράς μεταξύ ποδοσφαίρου και μπάσκετ. Στο μπάσκετ ΠΑΝΤΑ κερδίζει ο καλύτερος. Στο ποδόσφαιρο, μπορεί να κερδίσει ο πιο τυχερός.

ΥΓ: Οσα χρόνια κι αν περάσουν, όσα περιοδικά κι αν πέσουν στα χέρια του, το «Τρίποντο» ήταν, είναι και θα είναι το κορυφαίο forever and ever.