Λαμία: Στα ημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας για 4η φορά στην ιστορία της (vids)

Νότης Χάλαρης
Λαμία: Στα ημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας για 4η φορά στην ιστορία της (vids)

bet365

Η Λαμία πέρασε από το εμπόδιο του Απόλλωνα Παραλιμνίου (5-2 συνολικό σκορ) και βρίσκεται στα ημιτελικά του Novibet Κυπέλλου Ελλάδας, γράφοντας ιστορία καθώς θα είναι η τέταρτη φορά στην ιστορία της που είναι ανάμεσα στην 4αδα.

Αναμφίβολα είναι από τις ομάδες που έχουν προσφέρει τις περισσότερες εκπλήξεις στο Κύπελλο Ελλάδας, αποκλείοντας αρκετές φορές του «μεγάλους» του ελληνικού ποδόσφαιρο. Η Λαμία έχει καταφέρει να αφήσει εκτός θεσμού και διάφορες σεζόν τους ΑΕΚ, Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό, φτάνοντας μέχρι και τα ημιτελικά της διοργάνωσης.

Κόντρα στον Απόλλωνα Παραλιμνίου από τη Γ' Εθνική, οι Λαμιώτες μπορεί να μην βρήκαν τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν τις προηγούμενες φορές όμως αυτό δεν αναιρεί την ιστορική στιγμή που βρίσκονται για 4η φορά στην ιστορία τους ανάμεσα στην 4αδα του Κυπέλλου παρότι μιλάμε για μία επαρχιακή ομάδα.

Το Gazzetta κάνει μία αναδρομή στο παρελθόν και σας θυμίζει τις στιγμές δόξας που έχει ζήσει η ομάδα της Φθιώτιδας.

1971/72: Όταν σόκαρε τον Παπαϊωάννου και την παρέα του

Η πρώτη και ίσως μεγαλύτερη στιγμή της Λαμίας ήταν στη σεζόν 1971/72 όταν η ομάδα βρισκόταν στη Β' Εθνική και εκτός από τη μάχη για την άνοδο, έκανε ιστορική πορεία στο Κύπελλο Ελλάδας. Έχοντας προκριθεί από τους Ορχομενό και Κόρινθο, η ομάδα της Φθιώτιδας πέρασε στον τρίτο γύρο όπου κληρώθηκε με την ΑΕΚ του Μίμη Παπαϊωάννου, η οποία ήταν η πρωταθλήτρια της περασμένης σεζόν.

Αν και όλα έδειχναν πως η Ένωση θα έπαιρνε μία εύκολη πρόκριση στα προημιτελικά όμως η Λαμία είχε διαφορετική άποψη και αφότου οδήγησε το ματς στην παράταση (μονά παιχνίδια), ο Ζέρβας λύτρωσε την ομάδα του κάνοντας το 1-0 στο 110'. Στο σφύριγμα της λήξης, το κλαμπ της Β' Εθνικής είχε γράψει ιστορία και στα προημιτελικά φιλοξενήθηκε από τον ΟΦΗ, τον οποίο νίκησε στη διαδικασία των πέναλτι με 4-2 για να φτάσει τα ημιτελικά. Εν τέλει αποκλείστηκε από τον ΠΑΟΚ.

παναι

2018/19: Το κάζο στους «αιώνιους»

Χρειάστηκε να περάσουν 47 ολόκληρα χρόνια για να ζήσει ανάλογη επιτυχία η πόλη της Λαμίας στο ποδόσφαιρο. Τη σεζόν 2018/19 το κλαμπ της Φθιώτιδας είχε δημιούργησε ένα δυνατό σύνολο, με αποτέλεσμα να φτάνει μέχρι και τη φάση των «16» του Κυπέλλου Ελλάδας, έχοντας τερματίσει δεύτερο στους ομίλους κόντρα σε ΑΕΚ, Βόλο και Απόλλων Λάρισας.

Η κληρωτίδα έφερε τον ελληνικό σύλλογο κόντρα στον Παναθηναϊκό αλλά από το πρώτο παιχνίδι, η ομάδα της Φθιώτιδας πήρε το μικρό προβάδισμα, επικρατώντας με 1-0 στην έδρα της. Στη ρεβάνς, το «τριφύλλι» κατάφερε να ισοφαρίσει το σκορ του πρώτου αγώνα αλλά όχι να βρει και το τέρμα της πρόκρισης, με αποτέλεσμα το παιχνίδι να οδηγηθεί στα πέναλτι.

Ο Μελισσάς απέκρουσε την εκτέλεση του Κάτσε και είδε τον Κουρμπέλη να αστοχεί, πανηγυρίζοντας μία ιστορική πρόκριση για τη Λαμία στα προημιτελικά. Η κληρωτίδα δεν στάθηκε τόσο υπέρ της και αυτή τη φορά απέναντι βρέθηκε ο Ολυμπιακός που ήταν πρωταθλητής στην περασμένη σεζόν. Το χορταστικό 3-3 στη Φθιώτιδα, έφερνε σε θέση ισχύος τους «ερυθρολεύκους» αλλά το γκολ του Τόμας σε συνδυασμό με την απόκρουση του Σαράνοφ στο πέναλτι του Φορτούνης, χάρισε ακόμα μία τεράστια πρόκριση για τους Λαμιώτες στα ημιτελικά. Εκεί η ΑΕΚ ήταν ο σύλλογος που ήταν άφησε εκτός.

2021/22: Το θρίλερ κόντρα στον Άρη

Τρία χρόνια μετά το ρεσιτάλ της Λαμίας, ήρθε ακόμα μία επική πρόκριση που συνοδεύτηκε με... θρίλερ στα τελευταία λεπτά. Αυτή τη φορά, ο δρόμος προς τα προημιτελικά ήταν πιο βατός για τους Λαμιώτες, καθώς αντιμετώπισαν την Ηλιούπολη στην 5η φάση (3-0) και στη φάση των «16» τον Ιωνικό, τον οποίο απέκλεισαν μετά από δύο ματς (συνολικό σκορ 3-0).

Στους «8» η κλήρωση έφερε στον δρόμο της Λαμίας τον Άρη, ο οποίος... διψούσε για μία διάκριση στον συγκεκριμένο θέσμο και η ομάδα της Φθιώτιδας έμοιαζε το κατάλληλο θύμα για να φτάσει στα ημιτελικά και από εκεί στον μεγάλο τελικό. Το 0-0 στο «Κλ. Βικελίδης», όμως, ήταν αρκετό για να μετατραπεί σε έναν... οιωνό για τη Λαμία, ότι η ιστορία θα γραφτεί ξανά στον συγκεκριμένο θεσμό.

Το ματς οδηγήθηκε στην παράταση αφού πρώτα ο Αμπουμπακάρ Καμαρά είχε αστοχήσει από το σημείο του πέναλτι στην κανονική διάρκεια. Τελικά στο 118' ο Άνταμ Τζανετόπουλος λύτρωσε την ομάδα του, όπως είχε κάνει ο Ζέρβας το 1972 κόντρα στην ΑΕΚ και έκανε το 1-0, όμως το θρίλερ δεν σταμάτησε εκεί. Ουσιαστικά τότε ξεκίνησε. Ο Άρης πιέζει, χάνει ευκαιρία και εν τέλει κέρδισε πέναλτι στο τελευταίο λεπτό του ματς. Ο Γκάμα εκτέλεσε και ο Σαράνοφ απέκρουσε στέλνοντας τη Λαμία στα ημιτελικά. Αυτή τη φορά ο Παναθηναϊκός δεν την... πάτησε και πέρασε εκείνος στον τελικό αντί των Λαμιωτών.

2022/23: Εκμεταλλεύτηκε το... δώρο της κλήρωσης

Και φτάνουμε στην τωρινή διαδρομή της Λαμίας. Παρότι το μυαλό είναι στο πρωτάθλημα και στην παραμονή της ομάδας στα μεγάλα σαλόνια, με έναν αθόρυβο (και τυχερό) τρόπο έφτασε μέχρι τα ημιτελικά του Novibet Κυπέλλου Ελλάδας μετά την πρόκριση επί του Απόλλωνα Παραλιμνίου.

Το ταξίδι ξεκίνησε από τον Αλμωπό Αριδαίας στην 5η φάση, όπου η ομάδα της Β' Εθνικής δεν εξελίχθηκε σε εμπόδιο των Λαμιωτών, καθώς με ένα εύκολο 2-0, προκρίθηκε στους «16» του θεσμού. Από την ίδια κατηγορία, στον δρόμο της Λαμίας βρέθηκε η αξιόμαχη Καλλιθέα, η οποία παρά το 1-1 του πρώτου ματς στη Φθιώτιδα, είδε το σύνολο Σάββα Παντελίδη να φτάνει στην πρόκριση με το τελικό 2-1.

Παρότι φτάσαμε στα προημιτελικά, η Λαμία παρέμεινε το μεγάλο φαβορί σε αντίθεση με τις προηγούμενες χρονιές, καθώς ο επόμενος αντίπαλος ήταν ο Απόλλων Παραλιμνίου. Η πρώτη ερασιτεχνική ομάδα που παίζει σε προημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας και συμμετέχει στο πρωτάθλημα της Γ' Εθνικής, η οποία αντιστάθηκε αλλά δεν ήταν αρκετό για να σταματήσει τη Λαμία, η οποία έκλεισε μία θέση στα ημιτελικά για 4η φορά στην ιστορία της.

@Photo credits: INTIME
 

ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ Τελευταία Νέα