ΑΕΚ - ΠΑΣ Γιάννινα 2-0: Στο ρελαντί! (vids)

Δημήτρης Βέργος

bet365

Ένας νέος (Κοσίδης) με κοντινό πλασέ κι ένας παλιός (Μάνταλος) από τη... βούλα του πέναλτι, «καθάρισαν» για την ΑΕΚ που επικράτησε εύκολα με 2-0 του ΠΑΣ Γιάννινα στην OPAP Arena και... τσέκαρε το εισιτήριο για τους «16» του Κυπέλλου Ελλάδος

Χωρίς να πατήσει το... πόδι στο γκάζι, η ΑΕΚ τσέκαρε το εισιτήριο για τη φάση των 16 του Κυπέλλου Ελλάδας επικρατώντας με 2-0 του ΠΑΣ Γιάννινα στην OPAP Arena. Οι κιτρινόμαυροι με αρκετές αλλαγές στην ενδεκάδα τους πήραν νωρίς (5') προβάδισμα στο σκορ με τον Κοσίδη να σημειώνει το πρώτο του τέρμα με την κιτρινόμαυρη φανέλα και στο δεύτερο μέρος με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι του Μάνταλου στο 68' «σφράγισαν» την πρόκριση.

Έτσι ξεκίνησαν Αλμέιδα και Στάικος

Ο Ματίας Αλμέιδα προχώρησε σε δυνατό rotation στην ενδεκάδα της ΑΕΚ καθώς είχε εννιά αλλαγές στο αρχικό σχήμα σε σύγκριση με την ενδεκάδα που ξεκίνησε στο τελευταίο ματς με τον Ατρόμητο. Ο Σιντιμπέ πραγματοποίησε το ντεμπούτο του με τη φανέλα της ΑΕΚ ξεκινώντας στο δεξί άκρο της άμυνας. Ο Στάνκοβιτς επέστρεψε στην εστία, ο Χατζισαφί ήταν στο αριστερό άκρο της αμυντικής γραμμής και ο Τζαβέλλας επανήλθε στο κέντρο της άμυνας μαζί με τον Μήτογλου. Στον άξονα της μεσαίας γραμμής ξεκίνησε ο Γιόνσον με τον Γαλανόπουλο, έχοντας αριστερά τους τον Μάνταλο και δεξιά τους τον Ελίασον. Ο Αραούχο ήταν σε ελεύθερο ρόλο και ο Κοσίδης στην κορυφή της επίθεσης. Με λίγα λόγια μόνο οι Αραούχο και Ελίασον ήταν τα ίδια πρόσωπα σε σχέση με την ενδεκάδα που ξεκίνησε στο παιχνίδι της Κυριακής. Για τον ΠΑΣ Γιάννινα, ο Θανάσης Στάικος παρέταξε σχηματισμό 4-3-3. Ο Πριόρ στο τέρμα, οι Πήλιος, Μπαγκαλιάνης, Παντελάκης και Σόρια από αριστερά προς τα δεξιά στην τετράδα της άμυνας, ο Καραχάλιος σε ρόλο αμυντικού χαφ με εσωτερικούς μέσους τους Ριένστρα και Λιάσο, οι Φοφανά και Μορέιρα στα δύο άκρα και ο Παμλίδης στην κορυφή.

Ο Κοσίδης με το πρώτο του κιτρινόμαυρο γκολ έβαλε μπροστά την ΑΕΚ

Ο ΠΑΣ Γιάννινα ήταν εκείνος που απείλησε πρώτος, έπειτα από λάθος πάσα του Στάνκοβιτς με το σουτ του Παμλίδη στο 2' να μην βρίσκει στόχο, αλλά η ΑΕΚ ήταν εκείνη που πήρε νωρίς προβάδισμα στο σκορ τρία λεπτά αργότερα. Ο Αραούχο έπιασε το σουτ έξω από την περιοχή, ο Πριόρ απέκρουσε και ο Κοσίδης που καιροφυλακτούσε επωφελήθηκε από το ριμπάουντ και πλάσαρε από κοντά για το 1-0 σημειώνοντας το πρώτο του γκολ με τη φανέλα της Ένωσης. Ήταν αυτό που επιθυμούσε ο Αλμέιδα, να δει την ομάδα του δηλαδή να ανοίγει από τα πρώτα λεπτά το σκορ, με τους κιτρινόμαυρους να έχουν το πάνω χέρι και να φτάνουν με σχετική ευκολία στην περιοχή του ΠΑΣ. Στο 19' ο Πριόρ λόγω τραυματισμού δεν μπόρεσε να συνεχίσει με τον Αθανασίου να τον αντικαθιστά. Μάλιστα τρία λεπτά αργότερα ο γκολκίπερ των φιλοξενούμενων κράτησε το 1-0 πέφτοντας στη γωνία του και αποκρούοντας την κεφαλιά του Μάνταλου μετά τη σέντρα του Χατζισαφί.

Ο Σιντιμπέ στο ντεμπούτο του με την κιτρινόμαυρη φανέλα ανέβαινε συνεχώς τη δεξιά πτέρυγα, ζητώντας μπάλα και παίζοντας τόσο με τον Γιόνσον όσο και με τον Ελίασον από εκείνη την πλευρά. Γενικά η ΑΕΚ κυκλοφορούσε καλά την μπάλα με συνδυαστικό παιχνίδι, το οποίο στο 31' την έφερε κοντά σε ένα δεύτερο γκολ όταν Κοσίδης, Μάνταλος και Αραούχο συνδυάστηκαν με τον τελευταίο από πλάγια θέση να σημαδεύει την εξωτερικά πλευρά των διχτύων. Η πίεση της ΑΕΚ συνεχίστηκε μέχρι και το τέλος του πρώτου μέρους, με τον ΠΑΣ Γιάννινα σε παθητικό ρόλο και τους κιτρινόμαυρους να παίζουν αρκετά από τη δεξιά πλευρά, έχοντας μια ακόμα καλή στιγμή το 40' όταν έπειτα από σέντρα του Ελίασον την κεφαλιά του Μάνταλου εξουδετέρωσε ο Αθανασίου.

Πρόκριση στο ρελαντί για την ΑΕΚ με εύστοχο πέναλτι του Μάνταλου

Την ΑΕΚ διέκρινε μια επιπολαιότητα στην τελική προσπάθεια, με τον ΠΑΣ να περιμένει στο δικό του μισό προσπαθώντας να εκμεταλλευτεί κάποια κόντρα ή κάποιο λάθος. Οι κιτρινόμαυροι βέβαια δεν πάταγαν το πόδι στο «γκάζι», ελέγχοντας εύκολα το ισχνό προβάδισμα από το πεντάλεπτο του ματς. Αυτό είχε ως συνέπεια να μην καταγράφεται σχεδόν καμία τελική, πέρα από ένα μακρινό σουτ του Γιόνσον στο 61' που πέρασε αρκετά άουτ, όπως και μια προσπάθεια του Ριένστρα εκτός περιοχής λίγα λεπτά αργότερα. Ο ΠΑΣ Γιάννινα από τη δική του μεριά ενώ περνούσαν τα λεπτά έπρεπε να βγει μπροστά, έχοντας ακόμα μια τελική στο 65' με διαγώνιο σουτ του Ροσέρο (ο οποίος είχε περάσει ως αλλαγή) το οποίο μπλόκαρε ο Στάνκοβιτς στη γωνία του.

Στο αμέσως επόμενο λεπτό, όμως, από μια προσωπική ενέργεια του Ελίασον η ΑΕΚ ουσιαστικά σφράγισε την πρόκριση. Ο Σουηδός εξτρέμ μπήκε στην περιοχή, πέρασε τον Καραχάλιο και ανατράπηκε με τον Διαμαντόπουλο να δείχνει τη βούλα του πέναλτι. Ο Μάνταλος ανέλαβε την εκτέλεση, ευστόχησε και έγραψε το 2-0 στο 68'. Ο Αλμέιδα προχώρησε σε αλλαγές με τον Γκατσίνοβιτς να περνάει αντί του Ελίασον και τον Λιβάι Γκαρσία αντί του Κοσίδη (αντιμετώπισε ένα πρόβλημα τραυματισμού) για το τελευταίο εικοσάλεπτο, ενώ λίγα λεπτά πιο μετά και ο Φράνσον μπήκε στη θέση του Γαλανόπουλου, ο οποίος απέσπασε το ζεστό χειροκρότημα κάνοντας μια μεστή εμφάνιση στον άξονα, αλλά και ο Ραντόνια αντί του Χατζισαφί. Μια εντυπωσιακή επέμβαση του Αθανασίου σε σουτ του Αραούχο στο 79' κράτησε το σκορ στα επίπεδα του 2-0. Στο δεύτερο λεπτό των καθυστερήσεων η ΑΕΚ θα μπορούσε να είχε βρει και ένα τρίτο τέρμα, αλλά ο Γκατσίνοβιτς από κοντά μετά από κούρσα του Λιβάι δεν κατάφερε να νικήσει τον Αθανασίου.

Οι συνθέσεις:

ΑΕΚ (Ματίας Αλμέιδα): Στάνκοβιτς, Χατζισαφί (80' Ραντόνια), Τζαβέλλας, Μήτογλου, Σιντιμπέ, Γιόνσον, Γαλανόπουλος (75' Φράνσον), Μάνταλος, Ελίασον (72' Γκατσίνοβιτς), Αραούχο, Κοσίδης (72' Λιβάι Γκαρσία)

ΠΑΣ Γιάννινα (Θανάσης Στάικος): Πριόρ (19' Αθανασίου), Σόρια, Πήλιος, Παντελάκης, Μπαγκαλιάνης, Καραχάλιος, Ριένστρα (76' Κιάκος), Λιάσος, Φοφανά (76' Μπαλάν), Μορέιρα (56' Ροσέρο), Παμλίδης (56' Λώλης)

Διαιτητής: Αριστοτέλης Διαμαντόπουλος

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ Τελευταία Νέα