Ο ΠΑΟΚτσής ξέρει από χιλιόμετρα και ο ΠΑΟΚ από κερδισμένους τελικούς!

Ο ΠΑΟΚτσής ξέρει από χιλιόμετρα και ο ΠΑΟΚ από κερδισμένους τελικούς!

Ο ΠΑΟΚτσής ξέρει από χιλιόμετρα και ο ΠΑΟΚ από κερδισμένους τελικούς!

bet365

Ο Δημήτρης Τσορμπατζόγλου αναλύει τον αυριανό τελικό κυπέλλου από πολλές πλευρές, επιμένοντας σε συγκεκριμένα στοιχεία που πιστεύει ότι θα παίξουν τον κυρίαρχο ρόλο. Η εμπειρία, η φόρμα, η ενδεκάδα, ο διαιτητής…

Ο Δικέφαλος του Βορρά δίνει το παρών στον «τελικό κυπέλλου Ελλάδος λουξ» για 22η φορά! Όλα αυτά τα χρόνια από το 1939 οπότε βρέθηκε σε αυτή τη θέση, μόνο τρεις φορές δεν ταξίδεψε στην Αθήνα για να διεκδικήσει το τρόπαιο! Άρα το πρώτο συμπέρασμα είναι πώς η ομάδα και ο κόσμος έχουν πάρα πολλά χιλιόμετρα δοκιμασίας σε αυτή τη διαδικασία. Χιλιόμετρα στους δρόμους και… χιλιόμετρα μέσα στα γήπεδα –του λεκανοπεδίου - για να μην ξεχνιόμαστε.

Η ομάδα του ΠΑΟΚ, αυτό το σύνολο του Λουτσέσκου που χτίστηκε το 2017 και αναδομήθηκε το καλοκαίρι του 2021, ξέρει πολύ καλά τι σημαίνει… κερδισμένος τελικός. Γνωρίζει η παρέα του Βιεϊρίνια, έχει αποδείξει στο 100% πώς αντιλαμβάνεται καλά τι σημαίνει το περιβόητο… «τους τελικούς δεν τους παίζεις, τους τελικούς τους κερδίζεις».

Το σερί επιτυχιών από το 2017 και μετά με ΑΕΚ και Ολυμπιακό αποδεικνύει πολλά, για να μην το επεκτείνουμε και σε όλα τα νοκ άουτ παιχνίδια όπου και πάλι το ποσοστό επιτυχίας του ΠΑΟΚ σε Ελλάδα και Ευρώπη είναι πολύ μεγάλο. Όπως και να το κάνουμε το συγκεκριμένο στοιχείο αποτελεί και το μεγάλο πλεονέκτημα του ΠΑΟΚ απέναντι στον Παναθηναϊκό που τώρα χτίζεται (σε γερές βάσεις από τον Γιοβάνοβιτς) αλλά δεν έχει το ρόστερ εκείνο που γνωρίζει τα μυστικά των τελικών.

H φόρμα και η περασμένη νίκη

Τελικός είναι, ιδιαιτερότητες έχει, δεν παύει όμως να είναι ένα ματς που ακολουθεί μία άλλη μεγάλη σειρά αγώνων. Άρα «παίζει» και ο παράγοντας… φόρμα. Εκεί, προφανώς και υπερτερεί ο Παναθηναϊκός. Οι πράσινοι έχουν τα καλύτερα αποτελέσματα το τελευταίο διάστημα, ήταν η πιο δυνατή και η πιο συμπαγής ομάδας των πλέι οφ, με μεγάλο πλεονέκτημα την αμυντική τους οργάνωση και το ότι δεν δέχονταν γκολ με τίποτα!

Ο Παναθηναϊκός τα κατάφερε στα πλέι οφ και δεν λογαριάζουμε τον αγώνα της Τρίτης όπου κατέβηκε να παίξει… μισός. Όπως δηλαδή έπαιζε ο ΠΑΟΚ εδώ και ένα μήνα, κάτι που το τονίζω σε ΚΑΘΕ κείμενο μέχρι να το εμπεδώσει και ο τελευταίος που κάνει κριτική στον ΠΑΟΚ αυτό το τελευταίο διάστημα. Που θέλω να καταλήξω όμως όσον αφορά στη… φόρμα:

Το 2-0 της Τούμπας στην τελευταία αναμέτρηση, δεν θα επηρεάσει καθόλου τον Παναθηναϊκό ενόψει του τελικού. Ένα μικρό πρόβλημα τους άφησε μόνο η απουσία του Μακέντα. Ενώ όμως ο Παναθηναϊκός δεν «έχασε» και πολλά την περασμένη Τρίτη, την ίδια στιγμή, ίσως και να βοήθησε τον ΠΑΟΚ να κερδίσει πράγματα ενόψει του τελικού, όπου τυχαίνει να παίζουν και πάλι αντιμέτωποι.

Δεν ξέρω τι θα συνέβαινε αν ο Παναθηναϊκός έπαιζε πλήρης ή με κάποιους βασικούς την Τρίτη, ή αν ο Γιοβάνοβιτς έφερνε στο δεύτερο ημίχρονο μερικούς βασικούς του. Ξέρω όμως καλά, ότι ο αδύναμος Παναθηναϊκός της Τούμπας, βοήθησε τον ΠΑΟΚ να ξεπεράσει την κρίση του, να διώξει από πάνω του την μεγάλη εσωστρέφεια που δημιουργούνταν επί εβδομάδες μέσα από τα αρνητικά αποτελέσματα και τις κακές εμφανίσεις. Κάποτε, κάτι παρόμοιο είχε γίνει και επί Ουζουνίδη. Ο αγώνας πρωταθλήματος στις 9/4, ο Παναθηναϊκός αδιαφόρησε,.

Το ματς ήταν 3-0 στο 35΄, ο ΠΑΟΚ (κάπως έτσι) πίστεψε στην ανατροπή και λίγες ημέρες μετά ήρθε και το 4-0 στο κύπελλο, εκεί που για τους Παναθηναϊκούς έφταιγε ο διαιτητής. Τα παιχνίδια δεν είναι ίδια, οι συνθήκες δεν είναι ίδιες, ο ΠΑΟΚ όμως προετοιμάστηκε καλά σε εκείνο το 3-0 του πρωταθλήματος και το χρησιμοποίησε για να πιστέψει και να πετύχει το 4-0 του κυπέλλου. Έτσι και τώρα, θεωρώ ότι το 2-0 της Τρίτης προσέφερε πολύ μεγάλη υπηρεσία και βοήθεια στην ομάδα του Λουτσέσκου, αλλά και σε όλο το κλίμα που διαμορφώνεται γύρω-γύρω, ενόψει του τελικού. Στο κάτω-κάτω πιστεύω (και το έχω γράψει πολλές φορές) ότι ο καλύτερος τρόπος για να προετοιμάσεις ένα παιχνίδι, είναι να κερδίσεις το προηγούμενο. Ισχύει στο 100% ότι «η μία νίκη, φέρνει… και άλλη νίκη».

Ο ΠΑΟΚ στο γήπεδο

Επιτέλους, ο ΠΑΟΚ είναι σχεδόν πλήρης και οι ειδήσεις από την 20αδα θα βγουν με όσους αναγκαστικά πρέπει να κοπούν. Αυτές τις τελευταίες ημέρες ο Λουτσέσκου αφήνει να φανεί πόσο κοντά έφθασε στο να… σκάσει, μετρώντας απουσίες, τότε που οι απόντες της πρώτης ομάδας ήταν περισσότεροι από τους παρόντες. Τώρα το λέει καθαρά, γιατί τότε δεν ήθελε να δημιουργήσει σκηνικό δικαιολογίας.

Τώρα λοιπόν τους έχει όλους (εκτός Μιχαηλίδη) και ανεξάρτητα από τον ρυθμό ή τα προβλήματα που προηγήθηκαν, θα παρατάξει την καλύτερη δυνατή ενδεκάδα, έχοντας στο μυαλό του φυσικά και το plan B ή ό τι άλλο χρειαστεί να αλλάξει στη διάρκεια της αναμέτρησης.

Η ενδεκάδα λοιπόν θα είναι από τις πιο ποιοτικές που είδαμε φέτος. Όλες σχεδόν οι μεγάλες προσωπικότητες του ΠΑΟΚ θα παίξουν από το ξεκίνημα και ίσως η μεγάλη διαφοροποίηση να αφορά την πολύπαθη θέση 10.

Εκεί, η μοίρα το έφερε έτσι ώστε ο Δικέφαλος να ταλαιπωρείται από την αρχή μέχρι και την τελευταία μέρα της σεζόν. Ο Φελίπε Σοάρες λοιπόν έχει και αυτός τις δικές του πιθανότητες να ξεκινήσει σε αυτή τη θέση, προσφέροντας μαζί με τον Άκπομ μεγάλη ενέργεια στην επίθεση, αλλά και στην πίεση που θέλει να ασκήσει στους αντιπάλους ακόμη και σε φάση άμυνας.

Ο ΠΑΟΚ δεν αλλάζει φιλοσοφία, θέλει την κατοχή, ο ΠΑΟΚ ξέρει καλά τη σημασία των στατικών φάσεων σε τέτοια ματς που κρίνονται στις λεπτομέρειες, ο ΠΑΟΚ προφανώς γνωρίζει τα πετυχημένα τρικ και τις συνεργασίες-υπεραριθμίες του Παναθηναϊκού που βγαίνουν από τα δεξιά της πράσινης επίθεσης και σε γενικές γραμμές, μετά από μία τέτοια σεζόν, τι πολύ διαφορετικό να κάνει κάποιος προπονητής για να εκπλήξει τον αντίπαλο χωρίς να υπάρχει ο κίνδυνος να μπερδέψει την ίδια του την ομάδα;

Ο παράξενος διαιτητής

Κανείς δεν μπορεί να έχει παράπονο από την επιλογή Λαόθ για τον τελικό του κυπέλου. Αλίμονο… Ο Κλάτενμπεργκ είχε υποχρέωση να φέρει έναν πολύ έμπειρο και το έκανε. Από εκεί και πέρα όμως οι ομάδες έχουν υποχρέωση να «διαβάσουν» καλά έναν από τους πιο παράξενους σε συμπεριφορά διαιτητές. Ο Ολλανδός Μάκελι, πετυχαίνει πράγματα διαιτητικά αφού πέρα από τις όποιες ικανότητες, επιβάλλεται στους παίκτες με το άνετο και ακομπλεξάριστο στυλ του. Κάπως έτσι και με μεγαλύτερο τουπέ, ήταν ο Μπριχ.

Ο Λαόθ ικανότητες έχει, αλλά δυστυχώς είναι διαιτητής που δεν ξέρει και δεν θέλει να μάθει το ρητό… «ο διαιτητής οφείλει να περνάει απαρατήρητος». Αυτό είναι το επικίνδυνο με τον Ισπανό, που ευτυχώς δεν σφυρίζει πολύ για να σταματάει συνέχεια το ματς, αλλά μέσα στο γήπεδο μπορεί να βγάλει μεγάλο εγωϊσμό με στόχο να φανεί περισσότερο και από αυτούς που παίζουν.

Οι παίκτες, οφείλουν να το ξέρουν και να λάβουν τα μέτρα τους, ειδικά στο πώς θα του συμπεριφέρονται στο ένας με έναν. Ο Λαόθ είναι τόσο εγωϊστής που μπορεί να τον καλέσει το VAR για το μεγαλύτερο δυνατό λάθος που μπορεί να κάνει διαιτητής, να πάει και εκεί να μην αλλάξει απόφαση, όπως έκανε φέτος στο απίστευτο πέναλτι που δεν έδωσε υπέρ της Αταλάντα στο ματς με τη Λειψία.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Δημήτρης Τσορμπατζόγλου
Δημήτρης Τσορμπατζόγλου

Πρέπει να ήταν με μία μπάλα στα χέρια (οποιουδήποτε μεγέθους και χρώματος) από τότε που περπάτησε…
Αγαπάει το ποδόσφαιρο, λατρεύει το μπάσκετ το οποίο έπαιξε (όχι με μεγάλη επιτυχία…) γι’ αρκετά χρόνια στον ιστορικό ΒΑΟ, βλέπει βόλεϊ, του αρέσει το χάντμπολ, μπορεί να βλέπει με τις ώρες στίβο, καταδύσεις, ιππασία, σκοποβολή, χόκει επί χόρτου, αλλά και στον πάγο! Παρακολουθεί και πάλη, και άρση βαρών, φυσικά και πινγκ πονγκ και τέννις και … και... και...
Στο γήπεδο πήγε πρώτη φορά το 1983 σε αγώνα ΠΑΟΚ-Απόλλων Αθηνών. Μεγάλη και ωραία εμπειρία. Από το δημοτικό κρατούσε σημειώσεις, στατιστικά, πρόγραμμα αγώνων, είχε αρχείο και έκανε διάφορες αναλύσεις- συγκρίσεις.
Όλα τα άλλα ήρθαν φυσιολογικά…
Από τα 17 του το 1994, ξεκίνησε να ασχολείται με την δημοσιογραφία στην Αθλητική Μακεδονίας Θράκης, όπου τα πρώτα βήματα έγιναν από τις χαμηλές κατηγορίες του μπάσκετ. Φοβερές οι χρονιές που έκανε το ρεπορτάζ και του αγαπημένου του ΒΑΟ, σε Α2 και Α1!
Ακολούθησαν πολλά άλλα Μέσα στην Θεσσαλονίκη και όχι μόνο, εμπειρίες σε εφημερίες, ραδιόφωνα, τηλεόραση, φυσικά και στο διαδικτυο. Τα τελευταία 15 χρόνια είναι πιο κοντά στο ρεπορτάζ του ποδοσφαιρικού ΠΑΟΚ.