Ο Καρλίτος «υποχρέωσε» τον Ιβάν ν' αλλάξει πλάνο και να στήσει πάνω του τον Παναθηναϊκό

Γιάννης Σερέτης Γιάννης Σερέτης
Ο Καρλίτος «υποχρέωσε» τον Ιβάν ν' αλλάξει πλάνο και να στήσει πάνω του τον Παναθηναϊκό

bet365

Ο Γιάννης Σερέτης γράφει για την αλλαγή του αρχικού πλάνου Γιοβάνοβιτς για τον Παναθηναϊκό στην εκκίνηση της σεζόν και πώς αυτή προέκυψε λόγω του εντυπωσιακού Καρλίτος.

Ηταν το πρώτο απόλυτο «must win» παιχνίδι για τον Παναθηναϊκό αυτή τη σεζόν. Το πρώτο ματς στο οποίο η ήττα αφενός δεν θα μπορούσε να «διορθωθεί» ή να καμουφλαριστεί, αλλά θα προκαλούσε και έντονους τριγμούς στο εσωτερικό της ομάδας και θα έσπερνε τόνους γκρίνιας/απογοήτευσης σε παίκτες, οπαδούς, προπονητικό τιμ, τους πάντες. Πήρε βαθιά ανάσα μ’ αυτή τη νίκη επί του Ατρόμητου ο Παναθηναϊκός. Δεν την «πάτησε» όπως πέρυσι (σε διπλά ματς!) με τον ΠΑΣ Γιάννινα ή όπως τα προηγούμενα χρόνια δις με τη Λαμία επί Ουζουνίδη και Δώνη, με την Ξάνθη του Λουτσέσκου επί Αναστασίου, με τον Ατρόμητο στο Περιστέρι επί Στραματσόνι, όταν ο Ιταλός είχε βάλει βασικό τον Μίκαελ Εσιέν σε μια από τις σπάνιες εμφανίσεις του πρώην σπουδαίου Γάλλου μέσου.

Εκανε μόνο μία αλλαγή, τόσο πολύ ανησυχούσε

Ο Γιοβάνοβιτς περιθώρια για δοκιμές δεν είχε σ’ αυτό το παιχνίδι. Αν ήταν ένα ματς με τον Αχέροντα Καναλακίου, την Ηλιούπολη, τον ΑΟΑΝ ή τον Πανσερραϊκό, θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει και τον Χατζηθεοδωρίδη και τον Μπουζούκη και τον Σιδερά, ακόμα και τον Ξενόπουλο ή τον Χριστογεώργο που λέει ο λόγος. Χθες δεν «τόλμησε» να βάλει ούτε τον Διούδη που δεν έχει ρυθμό εδώ και ένα μήνα! Αφησε στον πάγκο 95 λεπτά τον Βιγιαφάνιες και τον Μαουρίσιο.

Εκανε για πρώτη φορά ουσιαστικά μία αλλαγή! Τον Βιτάλ αντί του Παλάσιος! Η δεύτερη ήταν υποχρεωτική στο 80’, όταν τραυματίστηκε ο Χουάνκαρ (και μπήκε ο Σάντσες), η τρίτη στο 90’ όταν έβαλε τον Πούγγουρα για να προστατεύσει περισσότερο τον εναέριο χώρο στην περιοχή της ομάδας του. Τόσο μεγάλη ανασφάλεια είχε ο κόουτς βλέποντας ότι για ακόμα μια φορά οι παίκτες του έτειναν προς την… αυτοκτονία. Διότι παρότι ο Παναθηναϊκός δεν ήταν κυριαρχικός όπως θέλει, μετά το 0-1 του Καρλίτος ξόδεψε τρεις σπουδαίες ευκαιρίες (δύο με τον έξοχο μέχρι την τελική προσπάθεια Χατζηγιοβάνη και μία με τον Βιτάλ που έκανε αισθητή την παρουσία του στα 20 λεπτά που αγωνίστηκε) και άφησε το ματς στη ρουλέτα μέχρι το 95’.

Ο Καρλίτος «καθιέρωσε» το 4-4-2 και αυτό δεν αλλάζει

Αν ο Παναθηναϊκός βρήκε για πρώτη φορά σε εκτός έδρας παιχνίδι τόσες καθαρές φάσεις λόγω των αμυντικών προβλημάτων του Ατρόμητου και των πολλών αλλαγών που έκανε ο Γιώργος Παράσχος ή λόγω της τρομερής βραδιάς των Καρλίτος – Χατζηγιοβάνη, είναι αμφίβολο. Το σίγουρο είναι ότι στη μεσαία γραμμή για μεγάλα διαστήματα του αγώνα ο γηπεδούχος είχε υπεραριθμία με Νάτσο – Σάλομον – Καρτάλη απέναντι σε Πέρεθ – Αλεξανδρόπουλο. Πώς όμως, να πάρει την απόφαση για το «λογικοφανές» 4-3-3 ο Γιοβάνοβιτς όταν ο Καρλίτος κάνει απίστευτα πράγματα στον αγωνιστικό χώρο; Διότι χθες ο Ισπανός όχι μόνο σκόραρε το μοναδικό γκολ από τη θαυμάσια ασίστ του Χατζηγιοβάνη, αλλά σέρβιρε και τρία έτοιμα γκολ! Πώς και γιατί τα έκανε όλα αυτά; Διότι είναι σε δαιμονιώδη φόρμα και είχε «στήριγμα» τον Φώτη Ιωαννίδη!


Ο μικρός γκολ δεν έβαλε. Σε τελική προσπάθεια δεν βγήκε. Εκανε όμως υπέροχα όλα τα υπόλοιπα, δημιουργώντας στον Ισπανό φορ τους χώρους δράσης του. Πώς, λοιπόν, να απενεργοποιήσει τον εκρηκτικό Καρλίτος ο κόουτς αφαιρώντας τον επιθετικό – στήριγμα που του επιτρέπει να κάνει όργια κινούμενος περιφερειακά του φορ ως ελεύθερος σκοπευτής, είτε παίζει ο Ιωαννίδης (καλύτερα για τον Παναθηναϊκό), είτε ο Παλάσιος στην κορυφή;


Στην πραγματικότητα, μάλιστα, η καταπληκτική φόρμα του Καρλίτος και τα εξωπραγματικά ποσοστά του σε γκολ και τελικές προσπάθειες «υποχρέωσαν» ουσιαστικά τον Γιοβάνοβιτς να αλλάξει πλέον οριστικά το αρχικό πλάνο του με 4-2-3-1: φορ ο Καρλίτος και «δεκάρι» ο Λούντκβιστ (ή ο Βιγιαφάνιες ή ο Παλάσιος ή…). Οοοοοχι! Πλέον παίζει σε 4-4-2 με διαφορετικό φορ και τoν Ισπανό σε ρόλο killer γύρω – γύρω. Και έχει πάρει 8 γκολ σε 8 ματς από τον σεληνιασμένο βασικό επιθετικό του, ο οποίος όμως δεν αρκεί για να κάνει ο Παναθηναϊκός την υπέρβαση.

Ο Σένκεφελντ και οι μεταγραφές


Μην τα ξαναλέμε: να δούμε πώς θα επιστρέψει ο Σένκεφελντ τον Νοέμβριο και εν συνεχεία ο Παναθηναϊκός πρέπει να εξετάσει σοβαρά το ενδεχόμενο δύο μεταγραφών τον Ιανουάριο. Ενός στόπερ ισάξιου ή και καλύτερου του Ολλανδού για να κάνει δίδυμο μαζί του και ενός χαφ ως back up των Αλεξανδρόπουλου – Πέρεθ, δεδομένου ότι ο Γιοβάνοβιτς δεν χρησιμοποίησε στην Τρίπολη και στο Περιστέρι ούτε λεπτό τον Μαουρίσιο, τον οποίο είχε βασικό στα πρώτα δύο ματς της σεζόν όταν είχε αφήσει στον πάγκο τον «Σωτηράκη»!


Σε διαφορετική περίπτωση ο Παναθηναϊκός θα κινδυνεύει σε κάθε ματς να δέχεται γκολ από το «πουθενά» (όπως λίγο έλειψε χθες με την κεφαλιά του Κυριάκου Παπαδόπουλου στα μέσα του β’ ημιχρόνου) και θα έχει σοβαρό πρόβλημα στη συνοχή των γραμμών, εφόσον οι τωρινοί στόπερ του διστάζουν να πάρουν μέτρα με τη μπάλα όπως θέλει ο κόουτς…

Υ.Γ. 1: Είναι… κοινής ωφελείας αυτά τα ματς Κυπέλλου, τα οποία διεξάγονται χωρίς VAR, αλλά με τηλεοπτική μετάδοση. Μας θυμίζουν πόσο εύκολο είναι το λάθος. Πόσο χρήσιμη είναι η τεχνολογία για την απονομή δικαιοσύνης. Τι είδους διαιτητικές αποφάσεις βλέπαμε μέχρι πριν από τρία χρόνια. Καλό είναι να τα παρακολουθούν ξανά και ξανά αυτά τα παιχνίδια οι ίδιοι οι διαιτητές, αν θέλουν να προσδοκούν σε αναβάθμιση. Και αυτό που πρέπει να κάνει η ΚΕΔ, η οποία δεν προήγαγε ούτε έναν ρέφερι εφέτος από την SL2 στην SL1, είναι να πάρει σβάρνα όλα τα γήπεδα της Superleague 2 από το Σάββατο, όταν ξεκινά το πιο αργοπορημένο (κατ’ άλλους και το πιο «βρώμικο») πρωτάθλημα της Ευρώπης. Διότι στην πραγματικότητα τα δύσκολα παιχνίδια είναι αυτά που διεξάγονται χωρίς VAR και θα τους βρουν τους ικανούς αν τους παρακολουθήσουν σε 8-10 παιχνίδια κατά τη διάρκεια της σεζόν. Το ξέρουν και οι Ελληνες διαιτητές ότι είναι δύσκολο χωρίς VAR, αλλά ελάχιστοι έχουν βελτιωθεί παρότι «γκρινιάζουν» ότι ο Κλάτενμπεργκ δεν τους «δίνει» έστω ένα ντέρμπι να σφυρίξουν…

Υ.Γ. 2: Ασχετο και… σχετικό. Διαβάζουμε στην προκήρυξη Κυπέλλου της ΕΠΟ: «Στην 6η, 7η και 8η Φάση που οι αγώνες είναι διπλοί, για την ανάδειξη του νικητή (υπερ)ισχύει το εκτός έδρας γκολ και στην περίπτωση που υπάρξουν δύο (2) όμοια αποτελέσματα, στον 2ο αγώνα ακολουθεί ημίωρη παράταση και αν πάλι δεν αναδειχθεί ο νικητής, θα πραγματοποιηθεί η διαδικασία των πέναλτι».

Λέτε να… ακυρώσει η ελληνική ομοσπονδία τον καινούριο κανονισμό περί κατάργησης της ισχύος του «εκτός έδρας γκολ»; Μάλλον όχι. Μάλλον κάποιος έχει λησμονήσει να τροποποιήσει την προκήρυξη. «Μάλλον». Όπως «μάλλον» θα… προσπαθήσει, θα εξετάσει και θα… διερευνήσει η ομοσπονδία το ενδεχόμενο χρήσης του VAR σε όλα τα ματς Κυπέλλου από την επόμενη φάση. Ωραία, να ξαναδούμε τα βανάκια! Και τα σουβλάκια άμα λάχει, δεν πειράζει!

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιάννης Σερέτης
Γιάννης Σερέτης

Τυχερός που πρόλαβε τα 80's πιτσιρίκι, τα 90's έφηβος, τα 00's ως επαγγελματίας. Παιδιόθεν λάτρης των στατιστικών και της μπάλας παντός χρώματος.
Κυρίως της παλιάς... ασπρόμαυρης, αν και στο κλειστό του ΓΣΠ έχει περάσει δεκάδες απογεύματα. Σχεδόν πάντα “αντιρρησίας”, σχεδόν πάντα αισιόδοξος, σχεδόν πάντα ξεροκέφαλος: είναι αφόρητοι αυτοί οι Ταύροι...