Γουίλ Έβανς: Από τις αγελάδες και το άρμεγμα, στο όνειρο κόντρα στη Γιουνάιτεντ

Γουίλ Έβανς: Από τις αγελάδες και το άρμεγμα, στο όνειρο κόντρα στη Γιουνάιτεντ

Ιάσονας Θεριός
will_evans_newport

bet365

Πριν τρία χρόνια άρμεγε αγελάδες στην οικογενειακή του φάρμα και την Κυριακή (28/01) με το γκολ του υποχρέωσε τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ σε ένα αρνητικό ρεκόρ 54 χρόνων. Ο Γουίλ Έβανς της Νιούπορτ ήταν αναμφίβολα το «πρόσωπο» του 4ου γύρου του FA Cup.

Το πρωί της Κυριακής το ξυπνητήρι του δεν χτύπησε στις τέσσερις τα ξημερώματα. Ο Γουίλ δεν χώθηκε στα άχυρα με το που σηκώθηκε από το κρεβάτι του, δεν φτυάρισε κοπριά και δεν άρμεξε τις αγελάδες του πατέρα του. Τρία χρόνια πριν, αυτή θα ήταν μια κανονική, συνηθισμένη ημέρα για εκείνον. Μα αυτή την Κυριακή πιθανότατα ούτε που πάτησε το πόδι του στη φάρμα της οικογένειάς του.

Δεν είχε χρόνο για αυτά, ετοιμαζόταν να παίξει ποδόσφαιρο κόντρα στην ομάδα που ανέκαθεν αγαπούσε, τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και να ζήσει κάτι που δεν θα μπορούσε να ξεθάψει ούτε από τον πάτο των πιο παρανοϊκών φαντασιώσεών του. Κάθε χρόνο, σε κάθε φάση, το μαγικό FA Cup φροντίζει να «ντύνει» τον πιο απρόσμενο τύπο, ήρωα και να φτιάχνει μοναδικές ιστορίες. Και αυτή τη φορά η μπίλια έκατσε στον Γουίλ Έβανς της Νιούπορτ. Από το άρμεγμα και τις αγελάδες, σκόρερ απέναντι στους Κόκκινους Διαβόλους μέσα σε τρία χρόνια. Το «ταξίδι» του 26χρονου Ουαλού είναι το Κύπελλο Αγγλίας.

Φάρμα και μπάλα

«Δεν είναι ποτέ απλό. Γεμίζεις ούρα και κοπριά, παίζει να φας και καμιά γερή κλωτσιά όσο προσπαθείς να τις καθαρίσεις. Σκέφτομαι τη ζωή μου πριν μερικά χρονιά και είναι τρελό», είπε στους Times πριν το μεγάλο παιχνίδι κόντρα στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, γυρνώντας πίσω τον χρόνο. Ο Γουίλ μεγάλωσε στη φάρμα της οικογένειάς του σε ένα χωριό στην Ουαλία και ζούσε με τα λεφτά που οι γονείς του εξασφάλιζαν πουλώντας γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα. Στην πραγματικότητα δεν είχε επιλογή, το χαρτζιλίκι του ανέκαθεν ήταν άρρηκτα συνδεδεμένο με τις... αγελάδες. Έπρεπε κι αυτός να βοηθήσει κι ανάμεσα στο σχολείο και τη φάρμα να ισορροπήσει και το ποδοσφαιρικό του όνειρο.

«Ρούνεϊ, Τέβες, Μπερμπάτοφ, Ρονάλντο... Τι χρυσή εποχή. Πάντα ο αγαπημένος μου ήταν ο Άντερσον βέβαια», λέει αναφερόμενος στους δικούς του ήρωες, τους παίκτες της αγαπημένης του Γιουνάιτεντ, που ευελπιστούσε κάποτε να φτάσει. Τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν ποτέ έτσι. Ίσως να μην είχε καν το ταλέντο για να σκαρφαλώσει σε αυτό το επίπεδο. Η τοπική Σρούσμπερι τον έδιωξε από την ακαδημία της όταν ήταν 15 ετών κι εκείνος γρήγορα αποδέχθηκε πως μάλλον δεν θα γίνει επαγγελματίας ποδοσφαιριστής. Άρχισε να αφιερώνει περισσότερο χρόνο στη φάρμα, έπαιζε ποδόσφαιρο για πλάκα. Μα ανέκαθεν ήταν καλύτερος από τον μέσο όρο και ξεκίνησε να χοροπηδά από τη μια ερασιτεχνική ομάδα στην άλλη, πάντα σκοράροντας κατά ριπάς.

Μέχρι που η Νιούπορτ της League 2, της τέταρτης κατηγορίας, αποφάσισε να τού δώσει τη μεγαλύτερη ευκαιρία της ζωής του και το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο στα 22 του χρόνια. Φάρμα τέλος, αγελάδες αντίο. «Αυτή είναι η ιστορία μου. Χρόνο με τον χρόνο κατάφερνα και κάτι μεγαλύτερο. Αλλά αλήθεια, αν μου έλεγε κανείς πριν τρία χρόνια, όταν ήμουν στη φάρμα, πως θα έπαιζα κόντρα στη Γιουνάιτεντ και θα είχα τόσα γκολ, σίγουρα θα έπεφτα κάτω από τα γέλια», δήλωσε στην Daily Mail.

Το πιο ασταμάτητο «πολυβόλο» στην Αγγλία

Fast forward στο σήμερα, ο Έβανς πιθανότατα ακόμα προσπαθεί να απορροφήσει όσα έζησε στο ταπεινό μα κατάμεστο «Ρόντνεϊ Παρέιντ». Γιατί όχι μόνο έπαιξε απέναντι στη «λαμπερή» ομάδα που πάντα υποστήριζε, αλλά σκόραρε κιόλας. Στο 47ο λεπτό με κοντινή προβολή ισοφάρισε σε 2-2 από 2-0 και γέμισε με απροσδόκητη πίστη τη Νιούπορτ κόντρα σε έναν σύλλογο όπως οι Κόκκινοι Διάβολοι, παρά τον τελικό αποκλεισμό.

Μάλιστα, ο 26χρονος έβαλε έτσι την υπογραφή του σε ένα στοιχειωμένο αρνητικό ρεκόρ για τη Γιουνάιτεντ, η οποία είχε να δεχθεί δύο τέρματα από ομάδα της τέταρτης κατηγορίας από το μακρινό 1970.

Ίσως ακόμα σπουδαιότερο πάντως, είναι το ότι το τέρμα του απέναντι στη Μάντσεστερ δεν ήταν μια παρένθεση, αλλά μάλλον η φετινή του κανονικότητα. Έρλινγκ Χάαλαντ, Μοχάμεντ Σαλάχ, Χέουνγκ-Μιν Σον... κανείς τους δεν τον βλέπει. Ποιος είναι ο παίκτης με τα περισσότερα γκολ χωρίς πέναλτι στις τέσσερις μεγάλες κατηγορίες της Αγγλίας αυτή τη στιγμή; Ναι, ο «καυτός» Έβανς με 19 τέρματα, πιο πολλά από κάθε άλλον. Το παιδί που πριν μερικά χρόνια άρμεγε αγελάδες με τα χέρια του. Και πλέον ζει τα πιο τρελά του όνειρα με τα πόδια του, που δεν σταματούν να στέλνουν την μπάλα στα δίχτυα.

Ποιος ξέρει; Ίσως κάποια στιγμή, ο Γουίλ να χρειαστεί να επιστρέψει στη φάρμα του και τις αγαπημένες του - μπορεί και όχι - αγελάδες. Στο άρμεγμα και την κοπριά, σε όλα αυτά που έκανε για χρόνια, προτού γίνει ποδοσφαιριστής, έστω και στην τέταρτη κατηγορία. Αυτή η Κυριακή πάντως, αυτό το γκολ απέναντι στη Γιουνάιτεντ, δεν πρόκειται να τον αφήσουν ποτέ, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που η μαγεία του FA Cup, του πιο παραμυθένιου ποδοσφαιρικού θεσμού, δεν πρόκειται να αφήσει ποτέ το Κύπελλο Αγγλίας.

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

FA CUP Τελευταία Νέα