«Είμαι σε επαφές με την Ρόζενμποργκ, έτσι αναγεννήθηκε ο Μπεργκ στον ΠΑΟ»

«Είμαι σε επαφές με την Ρόζενμποργκ, έτσι αναγεννήθηκε ο Μπεργκ στον ΠΑΟ»

Γιάννης Γεωργόπουλος
«Είμαι σε επαφές με την Ρόζενμποργκ, έτσι αναγεννήθηκε ο Μπεργκ στον ΠΑΟ»

bet365

Ο Γιάννης Αναστασίου με αφορμή το ταξίδι του στις ΗΠΑ μιλάει στο gazzetta.gr για την εμπειρία σε συλλόγους του εξωτερικού, τον τρόπο με τον οποίο εκτοξεύθηκε ο Μπεργκ στον Παναθηναϊκό, τον Ομπράντοβιτς, τη συνεχή δίψα για μάθηση και την ορθή διαχείριση παικτών.

Επιστροφή* πονταρίσματος στον αγώνα Σαραγόσα - Λα Κορούνια, αν ο Αλβάρο Βάθκεθ σημειώσει το πρώτο γκολ στην αναμέτρηση! (21+, *Ισχύουν Όροι και Προϋποθέσεις)

«Μια καλή απόφαση βασίζεται στη γνώση και όχι στους αριθμούς», υποστήριζε ο Πλάτωνας. Άλλωστε αυτό που χρειάζεσαι να μάθεις, το διδάσκεις καλύτερα.

Ο Γιάννης Αναστασίου αποτελεί την επιτομή του προπονητή που δεν εφησυχάζει ποτέ. Όταν δεν βρίσκεται στον πάγκο κάποιου συλλόγου, παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την δουλειά καταξιωμένων συναδέλφων του. Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός πως ο πρώην τεχνικός του Παναθηναϊκού χαίρει της απόλυτης εκτίμησης της αφρόκρεμας του ολλανδικού ποδοσφαίρου και άπαντες μιλούν με τα πιο θερμά λόγια για εκείνον.

Ο 45χρονος προπονητής κατάφερε μέσα σε μια διετία να εργαστεί σε Ρόντα (Ολλανδία) και Κόρτραϊκ (Βέλγιο) δείγμα της αναγνώρισης που υπάρχει στο πρόσωπο του ειδικά στις Κάτω Χώρες.

Ο Γιάννης Αναστασίου με αφορμή το ταξίδι του στη Νέα Υόρκη προκειμένου να παρακολουθήσει από κοντά την δουλειά του τεχνικού επιτελείου των Red Bulls μίλησε στο gazzetta.gr για τις εμπειρίες που έχει συλλέξει παρακολουθώντας τον τρόπο που εργάζονται οι κορυφαίοι τεχνικοί του κόσμου, στο πόσο τον έχουν βοηθήσει όλες αυτές οι παραστάσεις στη διαχείριση παικτών με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον Μάρκους Μπεργκ, στις προτάσεις από Μάλμε και Ρόζενμποργκ, ενώ αναφέρθηκε και στον Παναθηναϊκού.

Ο πρώην τεχνικός του «Τριφυλλιού» άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να επιστρέψει στη Super League, ενώ εξήγησε τι αποκόμισε παρακολουθώντας από κοντά τις προπονήσεις του Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς.

Αυτές τις μέρες βρίσκεσαι στη Νέα Υόρκη. Ποιοι ήταν οι λόγοι που αποφάσισες να βρεθείς στο «στρατηγείο» των Ν.Υ. Red Bulls;

«Ο λόγος είναι πως θέλω να δω κάτι διαφορετικό. Το MLS αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια και βλέπω πως πολλά πράγματα πρώτα ξεκινούν από την Αμερική και στη συνέχεια έρχονται στην Ευρώπη. Υπάρχει διαφορετική αντίληψη και οργάνωση γύρω από το ποδόσφαιρο, όλο το setup θα παρακολουθήσω. Πράγματα που αφορούν στη φιλοσοφία του ποδοσφαίρου, σε ενδυνάμωση, οργάνωση, structure, στρατολόγηση παικτών κτλ.».

Έχεις παρακολουθήσει την δουλειά κορυφαίων προπονητών. Πόσο σημαντικές είναι αυτές οι εμπειρίες;

«Όταν καθημερινά βλέπεις τους καλύτερους μαθαίνεις. Δεν υπάρχει μέρα να μη μαθαίνω. Θέλω να εξελίσσομαι. Η αγορά και το ίδιο το ποδόσφαιρο, οι ποδοσφαιριστές, όλα εξελίσσονται και πρέπει να συμβαδίζεις με την εποχή».

Είχες φτάσει στο σημείο να παρακολουθήσεις για δέκα μέρες την δουλειά του Ομπράντοβιτς στον Παναθηναϊκό. Τι σου είχε κάνει μεγαλύτερη εντύπωση;

«Μου έκανε εντύπωση ο ξεκάθαρος τρόπος που λειτουργεί ο Ομπράντοβιτς. Ο σεβασμός που δείχνει για τον αντίπαλο, αλλά και η εμπιστοσύνη στους παίκτες και την ομάδα του.

Ο τρόπος που διαχειριζόταν τις βεντέτες προκειμένου να πάρει τον καλύτερο εαυτό τους. Υπήρχαν μεγάλα ονόματα στο ρόστερ του Παναθηναϊκού όπως οι Μπατίστ, Διαμαντίδης, Τσαρτσαρής, Γιασικεβίτσιους και τα έδιναν όλα. Είναι διαφορετικά για έναν προπονητή ή έναν δημοσιογράφο να βλέπει από την εξέδρα αυτά από να τα παρατηρείς από μέσα. Υπήρχε ένα οικοδόμημα που αποτελούνταν από διοίκηση, προπονητή και ιατρικό επιτελείο που στήριζε όλο αυτό το πρότζεκτ. Το όνομα του Παναθηναϊκού και η οργάνωση που υπάρχει βοηθούσε».

Θεωρείς πως τέτοιους είδους παραστάσεις σε βοηθούν στο να διαχειρίζεσαι καλύτερα τους ποδοσφαιριστές σου; Για παράδειγμα πόσο εύκολο ήταν να βρει ο Μάρκους Μπεργκ τα «πατήματα» του στον Παναθηναϊκό;

«Ό,τι βλέπεις κοντά στους κορυφαίους προπονητές το παίρνεις. Αποτελεί το εφόδιο σου. Το θέμα ήταν στην περίπτωση του Μπεργκ να πείσεις τον παίκτη πως κάνει το σωστό βήμα ερχόμενος στον Παναθηναϊκό. Ο Παναθηναϊκός έχει όνομα στην Ευρώπη, αλλά αυτό πολλές φορές δεν είναι αρκετό. Πρέπει να πείσεις τον ποδοσφαιριστή και να του παρουσιάσεις ένα πλάνο που θα τον βοηθήσει να εξελιχθεί.

Να του δείξεις πόσο τον πιστεύεις. Μέσα από την δουλειά, την ψυχολογία που χρειάζεται και το στιλ παιχνιδιού να αντιληφθεί πως θα βγει κερδισμένος. Να τους αναλύσεις τον ρόλο του, το πλάνο σου και να αντιληφθεί το μοντέλο λειτουργίας που εφαρμόζεις. Μέσα από την εμπειρία μαθαίνεις ως προπονητής να αποκτάς αυτά τα χαρακτηριστικά. Νομίζω πως και η ομάδα υποστήριξε τον Μάρκους Μπεργκ και αυτό φάνηκε με όσα πέτυχε στον Παναθηναϊκό».

Από Ολλανδους προπονητές όπως οι Κούμαν, Φαν Χάαλ, Γκέραρντ τι στοιχεία πήρες;

«Κάθε προπονητής προσπαθεί να μάθει. Ακόμα και από τα άσχημα. Ως παίκτης είχα στο μυαλό μου πως θα γίνω προπονητής. Προσπαθούσα να μάθω ακόμη και από τα λάθη των προπονητών. Ο Κούμαν με βοήθησε στην τακτική, ο Φαν Χάαλ στην πειθαρχία, ο Γκέραρντ στο πως να ελίσσεσαι στον αγωνιστικό χώρο και ο Τεν Κάτε στο πως να παίρνεις το μάξιμουμ από κάθε παίκτη. Το ζητούμενο είναι να νιώθεις έτοιμος να δεχθείς πράγματα».

Ένας σπουδαίος τεχνικός όπως είναι ο Ζοζέ Μουρίνιο περνάει δύσκολες στιγμές στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ...

«Ο καθένας μπορεί να σχολιάσει και να κριτικάρει, αλλά προπονητές όπως ο Μουρίνιο έχουν φτάσει στην κορυφή και έχουν κατακτήσει πολλούς τίτλους. Καλό θα είναι όμως να μιλήσουν για αυτούς προπονητές που έχουν φτάσει σε τέτοιο επίπεδο, οι οποίοι μπορούν να αντιληφθούν τις συγκεκριμένες συνθήκες που επικρατούν σε ομάδες αυτού του βεληνεκούς».

Ποιους θεωρείς ως τους κορυφαίους προπονητές στον κόσμο αυτή τη στιγμή;

«Πεπ Γκουαρδιόλα, Κλοπ και Ποκετίνο έχουν βάλει την δική τους σφραγίδα στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Οι ομάδες που δουλεύουν φέρουν την ταυτότητα τους. Υπάρχουν προπονητές που ξόδεψαν πολλά χρήματα, αλλά δεν έφεραν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Υπάρχει επίσης ο Αλέγκρι που δείχνει αξιοθαύμαστη σταθερότητα ως προπονητής, αλλά και ο Λουίς Ενρίκε. Αμφότεροι γνωρίζουν τις απαιτήσεις του σύγχρονου ποδοσφαίρου και τι πρέπει να πάρουν από τους παίκτες τους. Αυτή είναι η πεντάδα που ξεχωρίζω».

Διατηρείς επαφές με πολλούς Ευρωπαίους συναδέλφους σου. Τι πιστεύουν για τον Έλληνα προπονητή στο εξωτερικό;

«Έχοντας βρεθεί σε πολλά meeting και εκδηλώσεις στην Ευρώπη διαπιστώνω πως όλοι μιλούν με καλά λόγια για τους Πορτογάλους και Ισπανούς προπονητές. Παλαιότερα αυτό συνέβαινε για προπονητές από Γερμανία, Ολλανδία, Γαλλία, Σερβία και Κροατία. Είναι κρίμα για τους Έλληνες προπονητές να περνάμε απαρατήρητοι στην Ευρώπη γιατί δεν έχουμε να ζηλέψουμε πολλά πράγματα από τους ξένους συναδέλφους μας.

Στην Ελλάδα σαν σχολή δεν έχουμε να επιδείξουμε πολλά πράγματα πλην από την κατάκτηση του Euro 2004 που βέβαια ήταν τεράστια επιτυχία. Το θέμα είναι πως δεν υπάρχει αλληλοϋποστήριξη μεταξύ των Ελλήνων προπονητών. Για παράδειγμα βλέπεις πως oi Πορτογάλοι είναι ενωμένοι και μιλάνε με τα καλύτερα λόγια ο ένας για τον άλλο. Πολλοί προπονητές από το εξωτερικό που θεωρούνταν τοπ, έφυγαν ως αποτυχημένοι από το ελληνικό πρωτάθλημα

Το ελληνικό μπάσκετ για παράδειγμα εξαργύρωσε τις επιτυχίες του και εξάγει προπονητές. Στο ποδόσφαιρο δεν συμβαίνει το ίδιο».

Στην Κόρτραϊκ είχες αναλάβει εκ των προτέρων μια δύσκολη αποστολή. Τι πήγε στραβά;

«Ξεκινήσαμε καλά, η ομάδα μέχρι την 9η αγωνιστική βρισκόταν σε ικανοποιητικό επίπεδο και αποδίδαμε ωραίο ποδόσφαιρο. Κάποιοι σοβαροί τραυματισμοί μας κόστισαν αφού λόγω των απουσιών δεν είχαμε βάθος στον πάγκο.

Ήρθαν κάποια αρνητικά αποτελέσματα και επηρεάστηκε η ψυχολογία της ομάδας. Είχαμε δυσκολίες απέναντι σε ομάδες που έπαιζαν direct ποδόσφαιρο. Η ομάδα ήταν έτοιμη και η δουλειά που κάναμε φάνηκε τον Ιανουάριο όταν επέστρεψαν ποδοσφαιριστές από τους τραυματισμούς τους και ήρθαν ξανά θετικά αποτελέσματα. Έτσι όμως είναι το ποδόσφαιρο».

Βρίσκεσαι στη short list της Ρόζενμποργκ. Σε ποιο επίπεδο βρίσκονται οι επαφές;

«Υπήρχε ενδιαφέρον από την Μάλμε τον περασμένο Ιούνιο, αλλά τελικά προτίμησαν Γερμανό προπονητή. Εξακολουθώ να βρίσκομαι σε επαφές με την Ρόζενμποργκ. Το θέμα παραμένει ανοικτό. Δεν έχουν προσλάβει νέο προπονητή και έχουμε προγραμματίσει κάποιο ραντεβού για να μιλήσουμε. Τα πάντα μπορούν να συμβούν. Πρόκειται για σκανδιναβικές ομάδες που έχουν όνομα, εμπειρίες από μεγάλες διοργανώσεις και οργάνωση. Είναι ένα σημαντικό μέγεθος».

Εργάστηκες στον Παναθηναϊκό, αλλά στη συνέχεια ακολούθησε τον δύσκολο δρόμο εκτός Ελλάδας. Θα επέστρεφες στη Super League;

«Το σημαντικότερο για μένα είναι να εργαστώ σε μια ομάδα όπου υπάρχει σταθερότητα, πλάνο και οργάνωση. Το ποδόσφαιρο είναι απαιτητικό σπορ. Έχει αλλάξει η δομή του και οι ποδοσφαιριστές είναι εντελώς διαφορετικοί τα τελευταία 15 χρόνια. Εάν μια ομάδα μπορούσε να μου προσφέρει συγκεκριμένο πλάνο, τότε θα το συζητούσα για να επιστρέψω στη Super League. Δεν θα απέρριπτα αυτό το ενδεχόμενο».

Πως βλέπεις την κατάσταση που επικρατεί στον Παναθηναϊκό;

«Διοικητικά δεν ξέρω τι θα γίνει και που βρίσκεται η διαδικασία μεταβίβασης των μετοχών. Ελπίζω πως δεν θα χρειαστεί να περάσουν πολλά χρόνια για να επιστρέψει στο επίπεδο που βρισκόταν. Είναι μια ομάδα με τεράστιο όνομα και ιστορία στην Ευρώπη και ελπίζω σύντομα να ξαναβρεθεί ψηλά».

Θεωρείς πως το επίπεδο στη φετινή Super League είναι ανεβασμένο;

«Έχουν γίνει βήματα προς τα εμπρός. Θα βοηθήσει επίσης και η επιστροφή του Άρη. Νομίζω πως το πρωτάθλημα θα είναι ακόμα πιο ανταγωνιστικό από την επόμενη σεζόν με την μείωση των ομάδων. Θα είναι καλό να υποστηρίξουμε το προϊόν. Όλες σχεδόν οι ομάδες μπορούν να κερδίσουν πλέον οποιονδήποτε αντίπαλο. Υπάρχει ένα γκρουπ ομάδων όπως είναι οι ΟΦΗ, Άρης, Πανιώνιος, ΠΑΣ Γιάνιννα που είναι αρκετά δυνατές και μπορούν να δυσκολέψουν κάθε αντίπαλο».

 

Τελευταία Νέα