Ας το συνηθίσουμε, αυτό είναι το ελληνικό ποδόσφαιρο στην Ευρώπη...

Αντώνης Σαούλης Αντώνης Σαούλης
Ας το συνηθίσουμε, αυτό είναι το ελληνικό ποδόσφαιρο στην Ευρώπη...

bet365

Ο Αντώνης Σαούλης γράφει για το νέο (ευρωπαϊκό) φιάσκο των ελληνικών ομάδων και το μέλλον το οποίο για τουλάχιστον 4-5 χρόνια θα είναι το ίδιο και χειρότερο!

Ολυμπιακός - Αστέρας Τρίπολης: Δεκάδες επιλογές και στοιχήματα για σκόρερ, κάρτες, κόρνερ και λεπτό πρώτου γκολ. |21+

Κάποια στιγμή πρέπει να δούμε ρεαλιστικά το θέμα. Το «να μαζέψουμε βαθμούς» για να «ανέβουμε εκεί που μας αξίζει στην βαθμολογία της UEFA», δεν υπάρχει. Δεν μας αξίζει να είμαστε ψηλότερα τούτη τη στιγμή. Στην 18η θέση ανήκουμε και δεν κάνουμε τίποτα συνολικά ως ελληνικό ποδόσφαιρο, αλλά και τίποτα ως σύλλογοι για μια υπέρβαση.

Γιατί δεν γίνεται να υπάρχει η ανυπομονησία του ΟΦΗ να επιστρέψει στην Ευρώπη μετά από 20 χρόνια και ως σύλλογος να δείχνεις αυτήν την εικόνα στο γήπεδο. Και η κληρωτίδα σου προσφέρθηκε με αγάπη και προδέρμ αλλά εσύ ως ΟΦΗ τελείωσες έναν αγώνα «τελικό» με τον Απόλλωνα Λεμεσού (και όχι με την Τότεναμ ή την Μίλαν που κάλλιστα θα μπορούσε να είχες κληρωθεί) με μόλις δύο τελικές προσπάθειες στο τέρμα (και τρεις στο σύνολο).

Για τον Αρη τι να γράψεις; Τα έγραψε όλα ο Βασίλης Βλαχόπουλος στο δικό του blog. Δεν είχε χάσει από την Ατλέτικο Μαδρίτης του Φορλάν και του Αγουέρο (για την ακρίβεια την είχε νικήσει) και τώρα είδε την Κόλος Κοβαλίβκα μια ομάδα 8 ετών (ιδρύθηκε το 2012) να τον αφήνει εκτός Ευρώπης στον πρώτο του αγώνα! Είδε πέρσι την Μόλντε να τον αφήνει εκτός...

Μήπως όμως έχουμε ανεβάσει (όλοι μας) τον πήχη αρκετά ψηλά. Μήπως δεν είμαστε ρεαλιστές; Από που κι ως που δηλαδή ο 5ος της βαθμολογίας μας να νικήσει την 6η του ουκρανικού πρωταθλήματος (στην 12η θέση της UEFA); Από πότε ο 6ος της βαθμολογίας μας είναι καλύτερος από τον 4ο του κυπριακού πρωταθλήματος (στην 14η θέση της UEFA);

Αυτό μας αξίζει λοιπόν και ας το συνηθίσουμε. Αυτό είναι το ελληνικό ποδόσφαιρο στην Ευρώπη. Να παρακαλάμε στην καλύτερη δυνατή κλήρωση και μετά να ψάχνουμε για υπερβάσεις! Που ούτε αυτές δεν βλέπουμε. Τελευταία υπέρβαση ήταν της ΑΕΚ (με τα 10 αήττητα ματς στην Ευρώπη) και μετά πρέπει να πάμε στην πορεία του Αστέρα Τρίπολης. Δεν βάζω στην κουβέντα τον Ολυμπιακό που τουλάχιστον είναι εκεί κάθε χρόνο.

Του χρόνου λοιπόν 4 ομάδες στην Ευρώπη και πιθανότητα και του παραχρόνου. Η Ελλάδα έχει μπει σ' ένα σκοτεινό τούνελ και δεν υπάρχει εικόνα για το πότε θα βγούμε από αυτό. Δεν μπορούμε να το ξέρουμε, δεν μπορούμε να το εκτιμήσουμε. Ακόμα και αν επιστρέψει ο Παναθηναϊκός θα μπει με την βαθμολογία της Ελλάδας, όπερ σημαίνει ανίσχυρος στις κληρώσεις για μια 2ετία-3ετία μέχρι να φτιάξει δική του βαθμολογία.

Οι διαφορές που πρέπει να καλύψουμε πλέον είναι χαώδεις. Η 15η θέση και η Δανία απέχει από την Πέμπτη το βράδυ 4.200 βαθμούς. Η Κύπρος μας ρίχνει 5.100 βαθμούς. Οι Σκωτσέζοι που μέχρι πέρσι δεν είχαν ΟΥΤΕ την Ρέιντζερς στην Ευρώπη είναι στους 6.000 βαθμούς μπροστά μας.

Για να καταλάβετε που βρισκόμαστε ακόμα και αν βάλουμε και τις δύο ομάδες μας στο Champions League και πάρουμε το μεγάλο μπόνους (συνολικά η Ελλάδα θα πάρει 1.600 βαθμούς) δεν μειώνουμε ούτε στο 50% την διαφορά από τους Δανούς. Οι οποίοι την ίδια ώρα κι αυτοί θα δίνουν αγώνες και θα αυξάνουν την βαθμολογία τους.

Κάποια στιγμή το ελληνικό ποδόσφαιρο πρέπει να καταλάβει ότι η Ευρώπη είναι το μέλλον εάν θέλουμε να έχουμε κάτι καλύτερο ως προϊόν. Ευρώπη σημαίνει (πολλά) έξτρα χρήματα, σημαίνει καλύτερη βιτρίνα για τους παίκτες σου, σημαίνει καταξίωση. Οσο πιο γρήγορα το καταλάβουμε, τόσο πιο γρήγορα θα βγουμε από το τούνελ.

Ο Ολυμπιακός έπιασε νωρίς το νόημα. Εφτασε στο σημείο να παίζει για 35 εκατομμύρια ευρώ! Ναι, τόσα λεφτά θα πάρει εάν περάσει την Ομόνοια. Με το καλημέρα, χωρίς να δώσει ούτε ένα ματς. Τριάντα πέντε εκατομμύρια ολογράφως. Ο ΠΑΟΚ κατάλαβε οτι χωρίς Ευρώπη το FFP θα τον πνίξει. Εξασφάλισε ήδη 13 εκατομμύρια και πάει για τα 18...

Δύο ομάδες δεν αρκούν. Θέλουμε μίνιμουμ τρεις (ελπίζουμε ακόμα στην ΑΕΚ) και από του χρόνου (με Conference League) και τις 4 σε ευρωπαϊκό όμιλο... Μέχρι τότε, ας ελπίσουμε να μην κυνηγάμε το Ισραήλ!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Σαούλης
Αντώνης Σαούλης