Φράιμπουργκ: Το προφίλ της αντιπάλου του Ολυμπιακού στους ομίλους του Europa League (vid)

Φράιμπουργκ: Το προφίλ της αντιπάλου του Ολυμπιακού στους ομίλους του Europa League (vid)

bet365

Στην καλύτερη περίοδο της σύγχρονης ιστορίας της, με τον «φιλόσοφο» Κρίστιαν Στράιχ στο τιμόνι εδώ και έντεκα χρόνια και μια... ανάσα πέρυσι από την τετράδα και το Κύπελλο Γερμανίας, η Φράιμπουργκ τίθεται στον δρόμο του Ολυμπιακού στους ομίλους του φετινού Europa League.

Ίσως το πιο δύσβατο εμπόδιο που θα κληθεί να ξεπεράσει ο Ολυμπιακός στους ομίλους του Europa League να βγήκε από το τρίτο γκρουπ δυναμικότητας. Το πιο σταθερό και απαράλλακτο σύνολο της γερμανικής Bundesliga, η Φράιμπουργκ, θα βρεθεί στον δρόμο των Ερυθρολεύκων, στη μόλις δεύτερη παρουσία της σε ευρωπαϊκό όμιλο και με στόχο την παρθενική της πρόκριση σε νοκ-άουτ καθώς το 2014 έμεινε εκτός συνέχειας (3η σε όμιλο με Σεβίλλη, Εστορίλ και Σλόβαν Λίμπερετς).

Πέρυσι, δύο αγωνιστικές πριν από το φινάλε του γερμανικού πρωταθλήματος, δέπσοζε στην τέταρτη θέση και έδειχνε ικανή να αντέξει μέχρι τέλους και να προκριθεί στο Champions League. Τελικα το σύνολο του πανταχού παρόντα, Κρίστιαν Στράιχ (για 12η σερί σεζόν στο τιμόνι των Αετών), συμβιβάστηκε με την 6η θέση και την έξοδο στο Europa League, χάνοντας εν τέλει και το Κύπελλο Γερμανίας στον τελικό κόντρα στη Λειψία. Οι μεμονωμένες αποτυχίες, όμως, δεν αναιρούν την εντυπωσιακή και διαρκώς βελτιωμένη πορεία της Φράιμπουργκ τα τελευταία χρόνια.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, κορυφαία πορεία της παραμένει αυτή της σεζόν 2001-02, όταν είχε καταφέρει να φτάσει μέχρι τον τρίτο γύρο του Κυπέλλου UEFA, αποκλειόμενη εν τέλει από τη μετέπειτα τροπαιούχο, Φέγενορντ.

Η έδρα: Europa Park Stadion (34.700 θεατών)

Το νεότευκτο, υπερσύγχρονο σπίτι της. Η ανέγερση του οποίου άλλαξε αυτομάτως level τη Φράιμπουργκ. Άνοιξε τις πύλες του τον Οκτώβριο του 2021, παίρνοντας τη σκυτάλη από την επί 67 συναπτά χρόνια έδρα των Αετών που ήταν το «Dreisamstadion». Με όπλο την εκπληκτική ατμόσφαιρα των φιλάθλων της , άλλωστε, οι Αετοί πορεύονται όλα αυτά τα χρόνια από την επιστροφή τους στη Bundesliga (από το 2016) και πέρυσι έμειναν αήττητοι σε 13 από τις 17 εντός έδρας αναμετρήσεις τους για το πρωτάθλημα.

Zu Besuch im Europa-Park Stadion | SC Freiburg

Ο προπονητής: Κρίστιαν Στράιχ

Η πιο cult φιγούρα των γερμανικών πάγκων, με την καλή έννοια. Χαρισματικός, γέννημα-θρέμμα του Φράιμπουργκ και συνολικά 27 χρόνια μέλος του κλαμπ πρώτα από τα τμήματα υποδομής, είναι ο μακροβιότερος ενεργός coach της Bundesliga (ανέλαβε την πρώτη ομάδα από το 2011) κι ένας από τους πλέον βαρυσήμαντους τεχνικούς για το γερμανικό ποδόσφαιρο. Πηγαίνει στο προπονητικό κέντρο με ποδήλατο, ενθαρρύνει τους παίκτες του να ψηφίζουν, εκφράζει χωρίς δισταγμό τις απόψεις του για θέματα που άπτουν της κοινωνίας και της καθημερινότητας και φυσικά, αποτελεί «μάστερ» στη διαχείριση ομάδων με μικρά μπάτζετ. Η Φράιμπουργκ τού έδειξε την πίστη της στο πρόσωπό του όταν το 2014-15 η ομάδα υποβιβάστηκε στην Τσβάιτε Λίγκα κι εκείνος το ξεπλήρωσε με άμεση απευθείας άνοδο ως πρωταθλήτρια και την προοδευτική αναβάθμιση του κλαμπ σε ευρωπαϊκά standards. Από τα χέρια του έχουν περάσει παίκτες-αποκαλύψεις για τη Bundesliga όπως ο Βιτσέντζο Γκρίφο, ο Μαξ Κρούζε και ο Μαξιμίλιαν Άρνολντ.

Bundesliga 2012! (pics&vids) | Gazzetta

Το αστέρι: Βιτσέντζο Γκρίφο

Ιταλός στο διαβατήριο, γεννημένος και (ποδοσφαιρικά) αναθρεμμένος, όμως, στη Γερμανία, ο Βιτσέντζο Γκρίφο εδραιώθηκε στη Bundesliga με θητείες σε Χόφενχαϊμ και Γκλάντμπαχ, αλλά βρήκε το σπίτι του στην αγκαλιά της Φράιμπουργκ. Μετά τη διετία 2015-2017, ο 29χρονος πλέον αριστερός εξτρέμ επέστρεψε στο κλαμπ το 2019 και αποτελεί έναν από τους λόγους που έφτασε σε όμιλο ευρωπαϊκής διοργάνωσης, μετρώντας τις τελευταίες τρεις σεζόν 28 γκολ και ισάριθμες ασίστ σε όλες τις διοργανώσεις με τους Αετούς. Το ατομικό του step-up επισφραγίστηκε και από την κλήση του στην Εθνική Ιταλίας του Ρομπέρτο Μαντσίνι, με την οποία μάλιστα πρόλαβε να σκοράρει δύο φορές και να μοιράσει μία ασίστ στις έξι συμμετοχές του.

Από κει και πέρα, η επιστροφή του άκρως ποιοτικού πρώην στόπερ της Γκλάντμπαχ και πρωταθλητή Κόσμου με τη Γερμανία το 2014, Ματίας Γκίντερ, ενίσχυσε τη Φράιμπουργκ στα μετόπισθεν, ενώ από τις υπόλοιπες μεταγραφές ξεχωρίζουν αυτές του διεθνούς Αυστριακού φορ, Μίκαελ Γκρέγκοριτς ως ελεύθερου από την Άουγκσμπουργκ και του Ιάπωνα εξτρέμ, Ρίτσου Ντόαν από την Αϊντχόφεν αντί 8,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Φράιμπουργκ: Επιστροφή στις ρίζες για Γκίντερ | Gazzetta

 

EUROPA LEAGUE Τελευταία Νέα