ΠΑΟΚ: 19… 26 Αυγούστου, το σημάδι του Ζαγοράκη και το Έπος της Πόλης (vidσ)

ΠΑΟΚ: 19… 26 Αυγούστου, το σημάδι του Ζαγοράκη και το Έπος της Πόλης (vidσ)

bet365

Όσοι έζησαν από κοντά το «Επος της Πόλης», σαν σήμερα πριν από δώδεκα χρόνια, θα υπερηφανεύονται ότι ήταν εκεί στα μέρη όπου «γεννήθηκε» ο Π.Α.Ο.Κ. και έζησαν από κοντά μια χρυσή στιγμή της 96χρονης ιστορίας του συλλόγου.

Σαν σήμερα, το καλοκαίρι του 2010, περίπου 3.000 Έλληνες έκαναν το ταξίδι προς τη γειτονική Τουρκία, ακολουθώντας τον ΠΑΟΚ στην γενέτειρα πόλη του, τη δική του Πόλη...

Θα έχουν να το λένε στα εγγόνια τους, όσοι έζησαν από κοντά όλη αυτή τη μυσταγωγία εκείνη την Αυγουστιάτικη βραδιά πριν από δώδεκα χρόνια στις όχθες του Βοσπόρου, άλλωστε ένα παιγνίδι στην Κωνσταντινούπολη έχει πάντοτε ξεχωριστή σημασία και αξία για κάθε Έλληνα.

Βλέπετε, για πολλά χρόνια οι ελληνοτουρκικές αναμετρήσεις έμοιαζαν να είναι μια μεγάλη περιπέτεια, κάθε συνάντηση μια πιθανή αφορμή για επεισόδια. Από ποδοσφαιρικούς αγώνες, εθνικές και παγκόσμιες διοργανώσεις μέχρι και στο… γυναικείο χάντμπολ.

Το καλοκαίρι του 2010, οι δύο αναμετρήσεις ΠΑΟΚ-Φενέρμπαχτσε, για τα Play offs του Europa League, έγιναν σε μια εποχή όπου οι σχέσεις των δύο χωρών ήταν σε ένταση, με σοβαρά επεισόδια να σημαδεύουν τον αγώνα της Κωνσταντινούπολης.

Στις 19 Αυγούστου οι «ασπρόμαυροι» επικράτησαν με γκολ του Αντρέ Βιεϊρίνια 1-0 στην Τούμπα και στις 26 Αυγούστου, ο Ζλάταν Μουσλίμοβιτς (υπ)έγραψε (1-1) την ιστορική και χαραγμένη στη μνήμη όλων ως «Άλωση της Πόλης».

Υπήρξαν πολλά περιστατικά εκείνο τριήμερο της παραμονής του Π.Α.Ο.Κ. στη γενέτειρα πόλη του. Ο «Δικέφαλος» άνοιξε τα φτερά του για τη Βασιλεύουσα του Βυζαντίου στις 24 Αυγούστου, δύο μέρες πριν από τη ρεβάνς, κι ο ΠΑΟΚτσής πιλότος «έντυσε» στα «ασπρόμαυρα» το αεροπλάνο της αποστολής.

Ο κύριος όγκος των Ελλήνων φιλάθλων θα ταξίδευε ανήμερα του αγώνα με 43 λεωφορεία και πολλά ΙΧ αυτοκίνητα, άλλωστε η απόσταση επέτρεπε το αυθημερόν ταξίδι προς την Κωνσταντινούπολη, μια αχανής μεγαλούπολη που εκείνο το διάστημα ζούσε στο ρυθμό του Μουντομπάσκετ, διοργάνωση στην οποία μας «σκότωσε» (ξανά) η Ισπανία και ο Δημήτρης Διαμαντίδης είπε «αντίο» μια για πάντα στην Εθνική ομάδα μπάσκετ, παίζοντας για τελευταία φορά με το εθνόσημο στο «Σινάν Ερντέμ Ντομ» της Πόλης.

Οι άνθρωποι της Φενέρ, εξυπηρετικότατοι και ευγενικοί από το πρώτο λεπτό, προειδοποιούσαν τους Έλληνες για ένα και μόνο πράγμα: Κυκλοφοριακό κομφούζιο!

Το… σημάδι του Ζαγοράκη

Το ένιωσαν στο πετσί τους οι παράγοντες του Π.Α.Ο.Κ. όταν έκαναν σχεδόν μιάμιση ώρα για να φτάσουν στο «Beylerbeyi Stadium», στην ανατολική πλευρά της Κωνσταντινούπολης, όπου προπονήθηκε η ομάδα την προπαραμονή του αγώνα.

Ο Θόδωρος Ζαγοράκης έδειχνε ανήσυχος, αλλά εκεί στο περιθώριο της προπόνησης, θα πει αυτό, που τελικά αποδείχθηκε ως «σημάδι» για την ιστορική πρόκριση: «Ο πρώτος αγώνας έγινε στις 19, τώρα παίζουμε στις 26, και μάλιστα στην Κωνσταντινούπολη, την πόλη όπου γεννήθηκε ο ΠΑΟΚ, δεν γίνεται να μην περάσουμε…».

Από το 19 και το 26 σχηματίζεται το «1926», έτος ίδρυσης του Π.Α.Ο.Κ., που έπαιζε στην γενέτειρα πόλη του.

Όλα τα «σημάδια» ήταν με το μέρος του.

Ακόμα και σήμερα, ο τότε πρόεδρος της «ασπρόμαυρης» ΠΑΕ, επιμένει να θεωρεί εκείνη την πρόκριση ως την καλύτερη στιγμή της θητείας του στον προεδρικό θώκο του «Δικεφάλου».

Το ματς δε θα ξεκινούσε ποτέ…

Το πρώτο ραντεβού των οπαδών του ΠΑΟΚ επί τουρκικού εδάφους ήταν στο παραθαλάσσιο χωριό Σίβερι. Εκεί έγινε ο πρώτος έλεγχος από την πάνοπλη τουρκική αστυνομία, που είχε διαθέσει συνολικά 500 αστυνομικούς για οδηγήσουν στους Έλληνες απευθείας στο «Σουκρού Σαράτσογλου», περίπου δυόμισι ώρες πριν από την έναρξη του αγώνα.

Το σχέδιο της αστυνομίας λειτούργησε μέχρι και την στιγμή που τα λεωφορεία πάρκαραν σε ειδικά φυλασσόμενο χώρο κοντά στο γήπεδο. Από την στιγμή που οι φίλοι του «Δικεφάλου» ξεκίνησαν να περπατούν για να φτάσουν από το πάρκινγκ στις θύρες εισόδου, που από τρεις έγιναν μία, άρχισαν και τα προβλήματα.

Ο έλεγχος ήταν υποτυπώδεις, οι Τούρκοι οπαδοί «υποδέχθηκαν» με φωτοβολίδες τους φίλους του ΠΑΟΚ, δεν ήθελε και πολύ για να «ανάψει η φωτιά» και να υπάρξει ορατός κίνδυνος μη διεξαγωγής του ματς.

Ο πρώην αστυνομικός διευθυντής της Γλασκόβης, Κένι Σκοτ, είχε οριστεί ως «security officer», καθώς ο αγώνας είχε χαρακτηριστεί ως υψηλού ρίσκου από την UEFA. Ο… ρουκετοπόλεμος ανάμεσα σε Τούρκους και Έλληνες οπαδούς, θύμιζε βραδιά Αναστάσεως στο νησί της Χίου, με τον Σκοτσέζο να μετράει από τον αγωνιστικό χώρο τις φωτοβολίδες, που αντάλλασσαν οι οπαδοί στις κερκίδες.

Κάποια στιγμή τα… πυρομαχικά πρέπει να τελείωσαν με τον Κένι Σκοτ να κάνει τον απολογισμό και να απειλεί σοβαρά με μη έναρξη του αγώνα. Εκεί, χρειάστηκε η παρέμβαση του Θόδωρου Ζαγοράκη, που αποδείχθηκε τόσο πριν, κυρίως όμως μετά τη λήξη της αναμέτρησης. Ο παρατηρητής ασφαλείας είχε «τυλίξει σε μια κόλλα χαρτί» τον «Δικέφαλο» και ο κίνδυνος τιμωρίας ήταν ορατός για τον «πρωτάρη» ΠΑΟΚ στους ομίλους του Europa League.

Η Πόλις, όντως, Εάλω!

Όλα τα υπόλοιπα είναι, λίγο πολύ, γνωστά. «Η Πόλις Εάλω», με το γκολ του Ζλάταν Μουσλίμοβιτς στo 102o λεπτό της παράτασης και η επιστροφή της ομάδας στις ρίζες της, στη γενέτειρα πόλη της, τη δική της Πόλη, συνοδεύτηκε από την πρόκριση επί της πανίσχυρης Φενέρμπαχτσε.

Ο προπονητής εκείνης της μεγάλης επιτυχίας, Παύλος Δερμιτζάκης, μαζί με έναν εκ των πρωταγωνιστών του ιστορικού θριάμβου, τον Δημήτρη Σαλπιγγίδη, θυμήθηκαν στο 24ο επεισόδιο του Foodball κάποιες από τις μαγικές στιγμές που έζησαν πριν από δώδεκα χρόνια.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

EUROPA LEAGUE Τελευταία Νέα