Μία μεγάλη ευκαιρία

Μιχάλης Τσόχος Μιχάλης Τσόχος
Μία μεγάλη ευκαιρία

bet365

Ο Μιχάλης Τσόχος γράφει για την δυνατότητα που έχουν Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ να κάνουν από την 2η αγωνιστική αποφασιστικό βήμα πρόκρισης στα νοκ άουτ του 2022

Οι νίκες στην πρεμιέρα ήρθαν και για τους δύο και έστω κι’ αν ήταν νίκες σε βάρος των θεωρητικά ασθενέστερων ομάδων των ομίλων τους, τους έφεραν σε μία θέση που με το κατάλληλο αποτέλεσμα στη δεύτερη αγωνιστική, μπορούν να γίνουν από νωρίς τα απόλυτα αφεντικά για την πρόκριση.

Ο Ολυμπιακός έχει ασφαλώς το δυσκολότερο έργο, ταξιδεύοντας στην Κωνσταντινούπολη για να παίξει με την Φενέρμπαχτσε, αλλά πιθανότατα ακόμη και η ισοπαλία του είναι αρκετή για να μπει σε θέση οδηγού και να είναι το μεγάλο φαβορί για την πρόκριση. Θυμίζω ότι από φέτος στο Europa League, o πρώτος του ομίλου, περνάει έναν γύρο μπάι και προκρίνεται απευθείας στους 16 της διοργάνωσης, ο δεύτερος του κάθε ομίλου, πάει σε αυτόν τον ενδιάμεσο γύρο για να αντιμετωπίσει μία από τις ομάδες που θα τερματίσουν στην 3η θέση των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ και ο τρίτος του ομίλου, συνεχίζει στο Europa League conference, όπου για να παίξει στους 16 θα αναμετρηθεί στον ενδιάμεσο γύρο με μία δεύτερη από τους ομίλους του Conference.

Γίνεται νομίζω σαφές, από αυτό το νέο format των ευρωπαϊκών διοργανώσεων ότι στόχος του Ολυμπιακού θα πρέπει να είναι η πρώτη θέση στον όμιλο, όχι μόνο για να αποφύγει έναν γύρο, αλλά και για να αποφύγει (κυρίως αυτό), μία ομάδα που θα έρθει από το Τσάμπιονς Λιγκ, την οποία θα κληθεί να αντιμετωπίσει αν τερματίσει δεύτερος στον όμιλο. Ενώ από φέτος, πλέον έχει το πλεονέκτημα ότι και ο τρίτος των ομίλων του Europa δεν αποκλείεται, αλλά συνεχίζει στο conference.

Ο Ολυμπιακός λοιπόν με αυτά τα δεδομένα ταξιδεύει στην Τουρκία και νομίζω ότι γίνεται αντιληπτό ότι αν δεν ηττηθεί γίνεται αυτόματα φαβορί για μία από τις τρεις θέσεις που δίνουν πρόκριση. Ακόμη και με τέσσερις βαθμούς στις δύο πρώτες αγωνιστικές θα είναι πολύ δύσκολο να τερματίσει τέταρτος στον όμιλο, ενώ αν κάνει «διπλό» στην Κωσταντινούπολη, τότε αυτομάτως γίνεται φαβορί για την πρωτιά στον όμιλο που είναι και ο μεγάλος στόχος. Η απουσία του Εμβιλά είναι ασφαλώς μεγάλη. Για την ακρίβεια, κατά την άποψη μου, η μεγαλύτερη που μπορεί να έχει ο Ολυμπιακός όπως είναι διαμορφωμένο το ρόστερ του. Η επιστροφή του Μασούρα, η καλή κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο Τικίνιο Σοάρες και το δέσιμο που προκύπτει σιγά σιγά, ανάμεσα σε Παπασταθόπουλο και Σισέ, που φέτος ξεκίνησαν να παίζουν ως δίδυμο στο κέντρο της άμυνας, είναι τα καλά νέα για τον Μαρτίνς, ενώ τα… κακά είναι μάλλον η εξαιρετική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Φενέρ και βέβαια το πολύ ποιοτικό ρόστερ το οποίο διαθέτει ως ομάδα. Δεν υπάρχει αμφιβολία νομίζω ότι η πρωτοπόρος του πρωταθλήματος Τουρκίας, η οποία από σύμπτωση δεν νίκησε στην πρεμιέρα των ομίλων στην Φρανκφούρτη, την Αϊντραχτ με παίκτες, όπως ο Εζίλ, ο Λουίς Γκουστάβο, ο Βαλέντσια και ο Ζάλαϊ, είναι ένα υψηλότατο εμπόδιο για τον Ολυμπιακό. Είναι ένα ματς επιπέδου Τσάμπιονς Λιγκ και ο Ολυμπιακός για να φύγει με κάτι στις αποσκευές του από την Κωσταντινούπολη, χρειάζεται εμφάνιση υψηλού επιπέδου. Εχει όμως τις δυνατότητες, γιατί δεν έχει μεγάλη πίεση για το αποτέλεσμα και γιατί συνεχώς βελτιώνει την απόδοσή του, το τελευταίο διάστημα.

Περίπου δύο ώρες αργότερα, ο ΠΑΟΚ θα έχει μία ακόμη μεγαλύτερη ευκαιρία να αγκαλιάσει την πρόκριση. Για τον ΠΑΟΚ δεν υπάρχει 3η θέση που να οδηγεί κάπου, συνεπώς αν θέλει να παίξει σε ευρωπαϊκά ματς και στις αρχές του 2022, θα πρέπει να πάρει μία από τις δύο πρώτες θέσεις του ομίλου του. Σωστά ο Λουτσέσκου είπε στη συνέντευξη τύπου, ότι ο ΠΑΟΚ δεν θέλει απλά την πρόκριση, αλλά την πρωτιά στον όμιλο, γιατί αυτή, όπως και στο Europa, δίνει την πρόκριση απευθείας στους «16» της διοργάνωσης και την δυνατότητα στον ΠΑΟΚ να αποφύγει τον ενδιάμεσο γύρο με μία ομάδα που τερμάτισε στην 3η θέση των ομίλων του Europa, αλλά σιγά σιγά έρχεται η όρεξη. Ο ΠΑΟΚ γνωρίζει ότι με νίκη κόντρα στη Σλόβαν Μπρατισλάβας στην Τούμπα, θα αφήσει με το καλημέρα τους Σλοβάκους στο -6 από αυτόν και συνεπώς θα έχει μετά να παίξει δύο συνεχόμενα ματς με την Κοπεγχάγη για την πρωτιά στον όμιλο, με τους Δανούς να έχουν το μεγάλο πλεονέκτημα ότι έφυγαν από την Μπρατισλάβα στην πρεμιέρα των ομίλων με τρεις πόντους. Αλλά αυτός είναι πονοκέφαλος και μάλιστα ευχάριστος για αργότερα. Αυτό που προέχει είναι η νίκη κόντρα στη Σλόβαν που θα καταστήσει τον ΠΑΟΚ από την 2η κιόλας αγωνιστική φαβορί για την πρόκριση.

Με την ψυχολογία στα ύψη, μετά τη νίκη στο ντέρμπι με την ΑΕΚ, με την παρουσία αρκετού κόσμου στις κερκίδες και με αντίπαλο μία ομάδα, η οποία αν μη τι άλλο, μπορεί να θεωρηθεί ομάδα στα μέτρα του, ο ΠΑΟΚ χρειάζεται ένα καλό και προσεκτικό ματς για να πάρει το τρίποντο κόντρα στη Σλόβαν και να πάρει μεγάλο προβάδισμα πρόκρισης. Ο Ραζβάν φέτος δίνει μεγάλο βάρος στην Ευρώπη και όπως φαίνεται δεν θα προχωρά σε εκτεταμένο ροτέισον, αφού κόντρα στη Σλόβαν φαίνεται πως θα αλλάξει έναν ή δύο από τους έντεκα που ξεκίνησαν με την ΑΕΚ. Οι απουσίες στο κέντρο της άμυνας είναι ασφαλώς σημαντικές, όπως και αυτή του Ελ Καντουρί, αλλά η συνεργασία των Μιχαηλίδη, Μιχάι, στο ντέρμπι με την ΑΕΚ ήταν εξαιρετική. Η Σλόβαν μακριά από την Μπρατσιλάβα παρουσιάζεται φέτος ακόμη πιο αδύναμη και η κατάσταση των Μπίσεσβαρ, Σβαμπ, μαζί με τον Ζίφκοβιτς που ανεβαίνει, επιτρέπουν στον ΠΑΟΚ να αισθάνεται και να παίξει ως φαβορί της αναμέτρησης.

Πέρα από την σημασία της πρόκρισης και σε οικονομικό και σε επίπεδο γοήτρου για τους δύο ελληνικούς συλλόγους, υπάρχει πάντα και η βαθμολογία της Ελλάδας στην UEFA. Τυχόν θετικά αποτελέσματα στη δεύτερη αγωνιστική, δεν θα βελτιώσουν απλώς τη θέση της χώρας, αλλά θα κρατήσουν ανοικτό (έστω μία χαραμάδα) και το παράθυρο της 15ης θέσης της βαθμολογίας στο τέλος της σεζόν. Προφανώς είναι δύσκολο, αλλά αν και οι δύο προκριθούν στα νοκ άουτ, όχι αδύνατο. Και η 15η θέση σημαίνει επιστροφή στο καθεστώς των πέντε ευρωπαϊκών εισιτηρίων και των δύο εισιτηρίων για το Τσάμπιονς Λιγκ. Καθεστώς που αν μη τι άλλο, περισσότερο από κάθε άλλον ευνοεί τον Ολυμπιακό και τον ΠΑΟΚ…

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Μιχάλης Τσόχος
Μιχάλης Τσόχος

Ο Μιχάλης Τσόχος γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε πιστεύοντας ότι θα γίνει ψυχολόγος. Τελικά η ψυχολογία… γλίτωσε, όχι όμως και η δημοσιογραφία με την οποία ασχολείται επαγγελματικά για 25 χρόνια. Ξεκίνησε από τις εφημερίδες, τις οποίες θεωρεί ακόμη και σήμερα το μοναδικό πραγματικό σχολείο της δημοσιογραφίας και το ραδιόφωνο, το οποίο παραμένει η μεγάλη αγάπη του. Εργάστηκε στο «ΦΩΣ», στο «Βήμα», ενώ υπήρξε αρχισυντάκτης του Sportime και διευθυντής της SportDay. Η πρώτη του δουλειά ήταν ο Bwin ΣΠΟΡ FM, ενώ στο διαδίκτυο παραμένει πιστός στο gazzetta για πάνω από μία δεκαετία. Πέραν όλων των άλλων, τον… αντέχει και η τηλεόραση για πάνω από 10 χρόνια (Cosmote TV) και ο ίδιος αντέχει την ίδια γυναίκα που παντρεύτηκε πριν από 20 χρόνια (ήρωας είμαι!!!). Όλα τα παραπάνω τα… αντέχουν υπομονετικά οι δύο κόρες του.