Όλα τα δεδομένα για την ΑΕΚ στο Conference League!

Όλα τα δεδομένα για την ΑΕΚ στο Conference League!

Όλα τα δεδομένα για την ΑΕΚ στο Conference League!

bet365

Ο Ανδρέας Δημάτος γράφει στο Gazzetta για το πόσα (πολλά) μπορεί να σημάνει για την ΑΕΚ η συμμετοχή της στο Conference League. Οι ευεργετικές αλλαγές της UEFA που μπορεί να την φέρουν στους ισχυρούς ακόμα και στα πλέι οφ! Δεδομένα ισχυρή στους δύο πρώτους γύρους με τον 19ο καλύτερο συντελεστή. Πόσο επηρεάζει ο τελικός του Ολυμπιακού.

Η ΑΕΚ μπορεί να έχασε, εντελώς ανέλπιστα για τους οπαδούς της, το δεύτερο σερί πρωτάθλημα και το δικαίωμα στην ελπίδα για τη συμμετοχή της στο πρώτο League Stage των 36 του νέου Champions League, αλλά οφείλει να δει με σοβαρότητα τις πολύ σημαντικές προοπτικές, που της δημιουργεί η δεύτερη στην ευρωπαϊκή της ιστορία της συμμετοχή στο UEFA Conference League.

Ακόμα και όσοι ακόμα και μέχρι πρότινος υποτιμούσαν τη διοργάνωση, παρά το γεγονός ότι μέσω ΠΑΟΚ πρόπερσι… διέσωσε τη χώρα μας με την 15η θέση, μπορούν πλέον με τη συμμετοχή του Ολυμπιακού στον τελικό της Αθήνας να συνειδητοποιήσουν ότι ίσως είναι η διοργάνωση που ταιριάζει περισσότερο στις ομάδες μας και δίνει τις μεγαλύτερες προοπτικές διάκρισης.

Αυτό ισχύει πολύ περισσότερο για την ΑΕΚ που δεν αξιοποίησε τη συγκεκριμένη ευκαιρία στα τρία πρώτα χρόνια δημιουργίας του νέου αυτού ευρωπαϊκού θεσμού. Την πρώτη σεζόν λόγω της δραματικής αποτυχίας απέναντι στη Βελέζ του Μόσταρ, τη δεύτερη γιατί δεν είχε καν καταφέρει να πάρει ευρωπαϊκό εισιτήριο και την τρίτη γιατί μέσω Champions League βρέθηκε στο Europa και σε έναν πολύ δύσκολο όμιλο δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την τρίτη θέση και να συνεχίσει μαζί με τον Ολυμπιακό στο Conference.

Πρώτος στόχος της ΑΕΚ; Να συμμετάσχει στο League Stage του Conference League με τρεις στις τρεις προκρίσεις μέσα στο καλοκαίρι, κάτι που δεν είναι καθόλου δεδομένο για οποιαδήποτε ελληνική ομάδα και έχει γίνει μόνο τέσσερις φορές μέχρι σήμερα…

Δεύτερος στόχος; Να αξιοποιήσει την ευκαιρία μίας πιο βατής διοργάνωσης με αντιπάλους περισσότερο στα μέτρα της προκειμένου να ξεκινήσει και πάλι να χτίζει τον συλλογικό της συντελεστή από το χαμηλό των 10.000 πόντων στο οποίο βρίσκεται τώρα. Με μια αξιόλογη παρουσία στο Conference θα μπορέσει σε πρώτη φάση και χωρίς υπέρβαση να τον διπλασιάσει…

Τρίτος στόχος; Η ευρωπαϊκή διάκριση… Δεν θα έχουμε ως ελληνικό ποδόσφαιρο κάθε χρόνο μια ομάδα στον τελικό του Conference (που μακάρι να έχουμε) αλλά η σταθεροποίηση στις προχωρημένες φάσεις της διοργάνωσης είναι κάτι που δεν μπορεί να αφήνει αδιάφορη την ΑΕΚ του Ματίας Αλμέιδα… Ούτε το γεγονός ότι στις τρεις πρώτες σεζόν της διοργάνωσης είχαμε ισάριθμες ελληνικές συμμετοχές στην προημιτελική φάση, δύο με τον ΠΑΟΚ και μια με τον Ολυμπιακό…

Και μια γενική παρατήρηση: Στα υπέρ της συμμετοχής της ΑΕΚ στο Europa Conference League είναι ότι η διεύρυνση της προκριματικής φάσης του Europa League (μέχρι πέρυσι συμμετείχαν οι πρώτες 15 χώρες στη βαθμολογία της UEFA, από αυτό το καλοκαίρι η συμμετοχή φτάνει μέχρι την 33η χώρα) αποφορτίζει αρκετά τα προκριματικά του Conference. Mέχρι πέρσι με τον συντελεστή της ΑΕΚ (10.000) θα ήταν οριακά ισχυρή μέχρι τον τρίτο προκριματικό και δεδομένα ανίσχυρη στα πλέι οφ. Εφέτος θα είναι δεδομένα στους ισχυρούς και στον τρίτο προκριματικό, ενώ έχει ελπίδες για να βρεθεί στους ισχυρούς και στην κλήρωση των πλέι οφ!

Επίσης με το νέο φορμάτ διεξαγωγής το Conference ξεκινάει και ολοκληρώνεται με τις ίδιες ομάδες και δεν μεγαλώνει ο συντελεστής δυσκολίας του με τις ομάδες που συνέχιζαν μέχρι πέρυσι από το Europa League. Με το νέο σύστημα διεξαγωγής δεν υπάρχει η παραμικρή επικοινωνία των διοργανώσεων από το League Stage και μετά… Οι 36 ομάδες που θα μπουν στην αφετηρία του League Stage θα είναι αυτές που θα διεκδικήσουν την παρουσία τους στον τελικό του Βρότσλαβ της Πολωνίας στις 28 Μάϊου του 2025.

Η ευεργετική αλλαγή της UEFA

Mε τα τωρινά δεδομένα η ΑΕΚ διαθέτει τον 19ο καλύτερο συντελεστή όσον αφορά τον δεύτερο και τρίτο προκριματικό και τον 24ο για τα πλέι οφ, εκεί όπου μπαίνουν οι πέντε εκπρόσωποι των κορυφαίων χωρών στη βαθμολογία της UEFA και που με τα τωρινά δεδομένα είναι η Τσέλσι, η Μπέτις, η Χοφενχάιμ, η Φιορεντίνα και η Λανς. Δεν υπάρχει απευθείας συμμετοχή στο League Stage για καμία ομάδα, μπαίνουν όλες μέσω της προκριματικής διαδικασίας.

Αυτός ο 19ος καλύτερος συντελεστής εξασφαλίζει την ΑΕΚ στους ισχυρούς στον δεύτερο και σχεδόν σίγουρα στον τρίτο προκριματικό, αν και θα πρέπει να υπολογίσουμε τις αποκλεισμένες ομάδες που θα έρθουν από τον δεύτερο και τρίτο προκριματικό του Europa. Μέχρι τώρα αυτά τα ζευγάρια θα μετείχαν στην κλήρωση με τον ανώτερο συντελεστή της ομάδας του ζευγαριού. Από εφέτος ναι μεν στις… κανονικές κληρώσεις τα ζευγάρια θα μετέχουν με τον υψηλότερο συντελεστή, αλλά σε όσες αφορούν την ομάδα που θα αποκλειστεί, τότε σε αυτή την κλήρωση το ίδιο ζευγάρι θα μετέχει βάσει της ομάδας που έχει τον χαμηλότερο συντελεστή!

Για να γίνει κατανοητή αυτή η ευεργετική για την ΑΕΚ αλλαγή. Ας πάρουμε για παράδειγμα τον ΠΑΟΚ. Το ζευγάρι ΠΑΟΚ-Κλάκσβικ πχ θα μετάσχει στην κλήρωση του τρίτου προκριματικού του Champions League με τον συντελεστή του ΠΑΟΚ. Θα μπει όμως και στην κλήρωση του τρίτου προκριματικού του Europa, στον οποίο θα παίξει η ομάδα που θα αποκλειστεί. Σε αυτή την κλήρωση το ζευγάρι ΠΑΟΚ-Κλάκσβικ θα μετάσχει με τον συντελεστή της πρωταθλήτριας από τα Φερόε!

Αυτή η αλλαγή μπορεί να αποβεί καθοριστική για την ΑΕΚ στη διαμόρφωση των δύο γκρουπ των 19 seeded και των ισάριθμων non seeded teams στην κλήρωση των πλέι οφ, η οποία θα γίνει πριν από τους αγώνες του τρίτου προκριματικού και στην οποία θα μετάσχουν και επτά ζευγάρια του τρίτου προκριματικού του Europa. Αν μετείχαν με τον συντελεστή της ισχυρής ομάδας, τότε η ΑΕΚ δεν θα είχε την παραμικρή τύχη να μπει στους 19 ισχυρούς. Εκτός φυσικά αν είχαμε πολλούς αποκλεισμούς ισχυρών ομάδων στο δεύτερο προκριματικό που θα την ανέβαζαν πολύ περισσότερο. Τώρα όμως δεν την αφορά ο συντελεστής του ισχυρού του ζευγαριού, αλλά του ανίσχυρου και η ΑΕΚ σε πολλές περιπτώσεις είναι καλύτερη!

Να σημειωθεί ότι προς αυτή την κατεύθυνση την ΑΕΚ θα την εξυπηρετούσε ενδεχόμενη κατάκτηση του εφετινού Conference από τον Ολυμπιακό γιατί θα έφευγε από την προκριματική φάση ένας ακόμα υψηλός συντελεστής… Με τα τωρινά δεδομένα αν ο Ολυμπιακός ηττηθεί στον τελικό της Αθήνας από τη Φιορεντίνα, όχι μόνο θα είναι δεδομένα ισχυρός στις τρεις κληρώσεις, αλλά ο συντελεστής του υπολογίζεται άνετα μέσα στους πέντε καλύτερους ολόκληρης της διοργάνωσης!

Κληρώσεις, οι ημερομηνίες, το σύστημα!

Ας τα πάρουμε όλα όμως από την αρχή. Η ΑΕΚ θα μάθει τον πρώτο της αντίπαλο στον δεύτερο προκριματικό του Conference στις 19 Ιουνίου με μεγάλες πιθανότητες να είναι κάποιο ζευγάρι του πρώτου προκριματικού, που θα έχει κληρώσει μια μέρα πριν στην άκρη της λίμνης της Γενεύης στη Νιόν. Οι δύο πρώτοι αγώνες της ΑΕΚ στη διοργάνωση είναι προγραμματισμένοι στις 25 Ιουλίου και 1η Αυγούστου.

Η ΑΕΚ θα μετάσχει δεδομένα και στην κλήρωση του τρίτου προκριματικού του Conference στις 22 Ιουλίου, ως ζευγάρι με τον αντίπαλό της από τον δεύτερο προκριματικό, αφού ακόμα δεν θα έχει πέσει στη μάχη της πρόκρισης. Οι αγώνες του τρίτου προκριματικού θα γίνουν σερί στις 8 Αυγούστου με τις ρεβάνς ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου!

Αν η ΑΕΚ έχει στο μεταξύ προκριθεί από τον δεύτερο προκριματικό θα είναι κανονικά παρούσα και στην κλήρωση των πλέι οφ στις 5 Αυγούστου, ως ζευγάρι με τον αντίπαλό της στον τρίτο προκριματικό. Οι αγώνες των πλέι οφ θα διεξαχθούν στις 22 και 29 Αυγούστου.

Για την ΑΕΚ δεν υπάρχει περιθώριο λάθους, ούτε μαξιλαράκι ασφαλείας όπως είχε πέρυσι στα προκριματικά του Champions League. Για να βρεθεί στο πρώτο League Stage του Conference League θα πρέπει μέσα στο καλοκαίρι να κάνει το τρία στα τρία. Αν ολοκληρώσει με επιτυχία την προσπάθειά της το βράδυ της Πέμπτης 29 Αυγούστου, το μεσημέρι της Παρασκευής 30 Αυγούστου στο Μονακό θα μάθει τους έξι διαφορετικούς της αντιπάλους στο ενιαίο πρωτάθλημα των 36 ομάδων, με τους τρεις από αυτούς να τους αντιμετωπίζει στη Νέα Φιλαδέλφεια και τους τρεις εκτός έδρας.

Οι 36 ομάδες θα χωριστούν σε έξι γκρουπ δυναμικότητας των έξι ομάδων βάσει συντελεστή και ανά δύο (Α/Β, C/D, E/F) η ΑΕΚ θα παίρνει τις δύο ομάδες με τις οποίες θα παίζει εντός και εκτός. Από το A/B δηλαδή θα παίξει με τη μία ομάδα εντός και την άλλη εκτός, το ίδιο από το C/D και το E/F.

Θα ξεκινήσει πιο αργά από ποτέ στην Ευρώπη με πρώτη αγωνιστική στις 3 Οκτωβρίου και θα ολοκληρώσει με την έκτη αγωνιστική στις 19 Δεκεμβρίου. Αν καταφέρει να τερματίσει μέσα στην πρώτη οχτάδα της βαθμολογίας των 36 ομάδων, επιστρέφει στην Ευρώπη για να παίξει στη φάση των 16 στις 6 και 13 Μαρτίου. Αν τερματίσει από 9 έως 24 την περιμένει ο ενδιάμεσος νοκ άουτ γύρος στις 13 και 20 Φεβρουαρίου για την πρόκριση στους 16. Από εκεί και πέρα η διοργάνωση συνεχίζει, όπως την γνωρίζουμε μέχρι σήμερα. Αν τερματίσει από 25 έως 36 στην ενιαία βαθμολογία, ολοκληρώνει τις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις από τις 19 Δεκεμβρίου.


Yποψήφιοι αντίπαλοι



Το ότι η ΑΕΚ θα είναι ισχυρή στον δεύτερο προκριματικό σημαίνει ότι αποφεύγει ό,τι καλύτερο υπάρχει στη διοργάνωση μέχρι και τα πλέι οφ. Αποφεύγει ομάδες όπως η Βιτόρια από την Πορτογαλία, η Κοπεγχάγη και η Μίντιλαντ από τη Δανία, η Λέγκια Βαρσοβίας, η Μακάμπι Χάιφα, οι δύο κυπριακές Ομόνοια και ΑΕΚ Λάρνακας, η Μπραν και η Τρόμσο από τη Νορβηγία, η σουηδική Τζουργκάρντενς, η Κλουζ, η Αστάνα, η Χάιντουκ και η Οσιγιεκ από την Κροατία και ομάδες όπως η Ναϊμέγκεν από την Ολλανδία, η Ντνίπρο από την Ουκρανία ή η τουρκική Μπασάκσεχιρ που ακόμα δεν έχουν επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους.

Στον δεύτερο προκριματικό πρέπει να ψάξουμε πολύ για να βρούμε αντίπαλο, ισχυρότερο από ομάδα τύπου Βελέζ, χωρίς να σημαίνει βεβαίως ότι δεν απαιτείται προσοχή και ετοιμότητα.

Στον τρίτο προκριματικό θα συμμετάσχουν οι ομάδες που θα προκριθούν από τους δύο πρώτους προκριματικούς χωρίς καμία προσθήκη, πλην των εννιά αποκλεισμένων ομάδων από τον δεύτερο προκριματικό του Europa League με την ευχή να μην υπάρξουν εκπλήξεις και να προκριθούν τα φαβορί για να μην ανέβει το όριο του συντελεστή για τους ισχυρούς στα πλέι οφ.

Θα συμμετάσχουν 52 ομάδες (απομένει να οριστικοποιηθεί η λίστα των ομάδων που θα μπουν στην προκριματική διαδικασία), οι 26 θα είναι ισχυρές και με τα τωρινά δεδομένα αποκλείεται η ΑΕΚ να μην είναι στους ισχυρούς, αφού αυτή τη στιγμή διαθέτει τον 19ο καλύτερο συντελεστή.

Τα πράγματα γίνονται πιο σύνθετα στην κλήρωση των 38 ομάδων των πλέι οφ όπου θα μετάσχουν τα επτά ζευγάρια του τρίτου προκριματικού του Europa League, αλλά με τον συντελεστή της ομάδας με τον χαμηλότερο συντελεστή, όπως αναλύθηκε παραπάνω, και οι πέντε ομάδες του ευρωπαϊκού big-5. Σίγουρες η Μπέτις και η Λανς και με τα τωρινά δεδομένα μαζί τους και οι Τσέλσι, Χοφενχάιμ και Φιορεντίνα …

Οι ισχυρές θα είναι 19 ομάδες, ασφαλής εκτίμηση δεν μπορεί να γίνει με τίποτα αυτή τη στιγμή, αλλά η ΑΕΚ έχει σοβαρές ελπίδες να προλάβει να μπει στο όριο, αν ευνοηθεί από τους συντελεστές των ζευγαριών του Europa και αν υπάρξουν αποκλεισμοί στον δεύτερο προκριματικό ομάδων με καλύτερο συντελεστή που δεν είναι και υπερδυνάμεις… Μιλάμε για ομάδες όπως η Τζουργκάρντεν ή η Ζαλγκίρις Βίλνιους, η Ομόνοια, η Ολίμπια Λουμπλιάνας, η Ρίγα από τη Λετονία αλλά και η Κλουζ, η Λέγκια Βαρσοβίας, η Μακάμπι Χάιφα… Σε κάθε περίπτωση μιλάμε για αποκλεισμούς-έκπληξη γιατί όπως και η ΑΕΚ δεν αναμένεται να βρουν ιδιαίτερα ανταγωνιστικούς αντιπάλους στον δεύτερο προκριματικό.

Οι αποκλεισμοί στον τρίτο προκριματικό δεν επηρεάζουν την κλήρωση των πλέι οφ γιατί προηγείται των αγώνων, αλλά φυσικά η ΑΕΚ μπορεί θεωρητικά να κληρωθεί ως ανίσχυρη με ένα ζευγάρι τύπου Γκιμαράεζ-Ντουντελάνζ και να βρει στο δρόμο της όχι την πορτογαλική ομάδα αλλά την ομάδα από το Λουξεμβούργο, αν στο μεταξύ έχει κάνει την έκπληξη στον τρίτο προκριματικό.

Στα πλέι οφ το σημαντικό για την ΑΕΚ εννοείται ότι είναι να βρεθεί στους ισχυρούς για να αποφευχθεί ενδεχόμενο κλήρωσης με κάποια Τσέλσι ή Μπέτις ή Λανς, αλλά και πάλι το πρωί της κλήρωσης των πλέι οφ, ακόμα κι αν είναι ανίσχυρη, δεν θα τις έχει όλες ως υποψήφιες αντιπάλους, αφού θα σχηματιστούν υπογκρούπ!

Η μεγάλη πρόκληση

Η ουσία είναι ότι με βάση την γεωγραφία της διοργάνωσης οι πιθανότητες είναι υπέρ της ΑΕΚ για το τρία στα τρία και μπορεί να γίνει και με πιο βατούς αντιπάλους σε σχέση με την Μπεϊτάρ Ιερουσαλήμ ή τη Χάιντουκ Σπλιτ που απέκλεισε πέρσι το καλοκαίρι ο ισχυρός ΠΑΟΚ για να βρεθεί στα πλέι οφ. Από εκεί και πέρα όλα θα κριθούν στο όριο για την κλήρωση των πλέι οφ. Πέρσι πάντως το όριο των 17 ισχυρών ήταν οι 20.000 βαθμοί συντελεστή, φέτος η ΑΕΚ έχει ελπίδες για τους 19 ισχυρούς με 10.000 συντελεστή.

Για το επίπεδο του ανταγωνισμού του League Stage του νέου Conference League και για το πόσο σοβαρά θα πρέπει η ΑΕΚ να πάρει τη διοργάνωση, αρκεί λοιπόν να δούμε πώς θα προκύψουν οι 36 ομάδες που θα μετάσχουν στο ενιαίο πρωτάθλημα:

-Οι 19 μέσω της προκριματικής διαδικασίας που αφορά και την ΑΕΚ και αναλύσαμε πιο πάνω παραθέτοντας τα ονόματα των πιο ισχυρών ομάδων
- Οι 12 αποκλεισμένες ομάδες των πλέι οφ του Europa League
-Πέντε αποκλεισμένοι πρωταθλητές από τους πρώτους γύρους της προκριματικής διαδικασίας του Τσάμπιονς Λιγκ.

Ένα γκρουπ 36 ομάδων που σαφέστατα θα περιλαμβάνει κάποια σημαντικά ονόματα των top πρωταθλημάτων, αλλά στην πλειοψηφία τους θα το αποτελούν ομάδες που δεν θα είναι σε καμία περίπτωση αντίπαλοι, που θα τρομάζουν στη διαδικασία των έξι αγωνιστικών.

Μία διοργάνωση που παραμένει τεράστια πρόκληση και ίσως ακόμα μεγαλύτερη με τα νέα δεδομένα και το νέο σύστημα διεξαγωγής.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Ανδρέας Δημάτος
Ανδρέας Δημάτος

Από το πρώτο έτος ως φοιτητής στη Νομική Σχολή Αθηνών εκπλήρωσε το πάθος του για τη δημοσιογραφία. Στις αρχές του 1989 πέρασε την πόρτα της Αθλητικής Ηχούς και λίγο αργότερα εντάχθηκε στο αθλητικό τμήμα της τηλεόρασης του ΑΝΤ-1. Από τότε μέχρι σήμερα συνεργάστηκε με πολλές ακόμα εφημερίδες (Ωρα, Sportime, Αδέσμευτο Τύπο, Πρωταθλητή), ραδιοφωνικούς σταθμούς (ΑΝΤ-1, ΣΠΟΡ ΦΜ, Σέντρα ΦΜ) και διετέλεσε αρχισυντάκτης και διευθυντής της εφημερίδας Goal News μέχρι το 2015, οπότε και για δεύτερη φορά ανέλαβε διευθυντής επικοινωνίας της ΑΕΚ για τα επόμενα επτά χρόνια. Εδώ και ένα χρόνο εργάζεται στην UEFA ως media consultant και advisor στο executive office στα γραφεία της ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής συνομοσπονδίας στη Νιόν.