Ολυμπιακός: Τέσσερις λόγοι που το Conference θα ήταν καλύτερο

Ολυμπιακός: Τέσσερις λόγοι που το Conference θα ήταν καλύτερο

Αντώνης Σαούλης Αντώνης Σαούλης
Ολυμπιακός: Τέσσερις λόγοι που το Conference θα ήταν καλύτερο

bet365

Ο Αντώνης Σαούλης γράφει γιατί το Conference, ειδικά φέτος και μετά τον αποκλεισμό του Ολυμπιακού από το Champions League, φαντάζει καλύτερο από το Europa League!

Δύο σημαντικά δεδομένα πριν διαβάσετε τους τέσσερις λόγους για τους οποίους το Conference είναι καλύτερη... επιλογή από το Europa League την φετινή σεζόν για τον Ολυμπιακό.

Δεδομένο πρώτο: Γράφω αυτό το κείμενο πριν την ρεβάνς από την Σλόβαν Μπρατισλάβας, γιατί αρκετοί... πονηροί θα έλεγαν πως αν το έγραφα μετά από πιθανό αποκλεισμό θα χρυσώνω το χάπι του Conference.

Δεδομένο δεύτερο: Δεν υπάρχει καμία ομάδα στον κόσμο που θα μπει να χάσει ματς για να... πέσει σε μια άλλη διοργανώση.

Αρα οι παρακάτω λόγοι είναι facts, αλλά είναι και μια προσωπική ματιά αν θέλετε για το πως οι ελληνικές ομάδες θα έπρεπε να εξετάζουν την Ευρώπη όταν έχουν επιλογές (όπως είχε και πέρσι ο Ολυμπιακός για το αν θα διάλεγε δεύτερη ή τρίτη θέση στον όμιλο του Europa League).

Οι τέσσερις λόγοι για τον Ολυμπιακό

  1. Γιατί μιλάμε για μια ειδικών συνθηκών χρονιά. Ο Ολυμπιακός πιθανότατα θα είναι ο μόνος με ευρωπαϊκά ματς από το ελληνικό πρωτάθλημα, οπότε η δυναμικότητα στο Conference θα είναι σαφώς μικρότερη από αυτή του Europa. Θυμίζω δε, πως ουσιαστικά μέχρι τον Νοέμβριο όταν και θ' αρχίσει το Μουντιάλ, ο Ολυμπιακός θα έχει σχεδόν κάθε εβδομάδα ματς Πέμπτη-Κυριακή.
  2. Γιατί είναι διαφορετικό να είναι σε όμιλο με Αϊντραχτ (Γερμανία), Φενέρ (Τουρκία), Αντβέρπ (Βέλγιο) και διαφορετικό σε όμιλο με Κοπεγχάγη (Δανία), Σλόβαν Μπρατισλάβας (Σλοβακία), Λίνκολν (Γιβραλτάρ). Αυτοί είναι οι όμιλοι που είχαν πέρσι Ολυμπιακός (σε Europa) και ΠΑΟΚ (σε Conference). Μάλιστα, ο Ολυμπιακός εάν μπει στο Conference θα έχει ακόμα πιο ευνοϊκό όμιλο από τον ΠΑΟΚ μιας και θα είναι στο πρώτο γκρουπ δυναμικότητας.
  3. Γιατί ο Ολυμπιακός έχει ανάγκη από μία καλή ευρωπαϊκή χρονιά για το Club Ranking του. Οι «ερυθρόλευκοι» πέρσι έκλεισαν την χρονιά τους με 8.000 βαθμούς, την ίδια ώρα που ο ΠΑΟΚ έκλεινε την δική του χρονια με 13.000 βαθμούς. Ο Ολυμπιακός είναι πάντα ψηλά στο Ranking, πράγμα που του εξασφαλίζει καλύτερες κληρώσεις, αλλά και περισσότερα χρήματα (μέσα από το 10ετές ranking). Και το Conference φέτος με μία νέα ομάδα που χτίζει η ομάδα του Πειραιά φαντάζει πιο... safe επιλογή για συγκέντρωση βαθμών από το Europa που γίνεται κάθε χρόνο ολοένα και πιο δύσκολο.
  4. Γιατί στα νοκ άουτ θα βρει πιο βατούς αντιπάλους. Θυμίζω πως πέρσι ο Ολυμπιακός τερμάτισε δεύτερος στον όμιλο και θα κληρωνόταν με τους τρίτους των ομίλων του Champions League. Κληρώθηκε με την Αταλάντα και το κοντέρ έγραψε δύο ήττες. Ο ΠΑΟΚ που τερμάτισε δεύτερος στο Conference θα κληρωνόταν με τους τρίτους του Europa. Επεσε με τη Μίντιλαντ και προκρίθηκε στους «16».

Και με τα λεφτά;

Ναι, οι διαφορές του να μπεις Champions League και να μπεις σε Europa ή Conference είναι τεράστιες στο οικονομικό κομμάτι. Ομως οι διαφορές ανάμεσα στην 2η και στην 3η διοργάνωση δεν είναι τόσο μεγάλες.

Για παράδειγμα ο Ολυμπιακός από το Europa League μάζεψε από το Prize Pool της UEFA, 10.594.522 ευρώ. Ο ΠΑΟΚ στο Conference League μάζεψε από το Prize Pool, 9.143.471 ευρώ. Πρακτικά το σχεδόν 1.500.000 ευρώ είναι το δεκαετές ranking του Ολυμπιακού που του δίνει πάντα περισσότερα χρήματα από οποιαδήποτε άλλη ελληνική ομάδα.

Αρα με μία ανάλογη πορεία του Ολυμπιακού όπως αυτή του ΠΑΟΚ πέρσι θα μαζέψει πάνω κάτω τα ίδια χρήματα. Κοντά στα 10 εκατομμύρια ευρώ δηλαδή.

Η Ευρώπη θέλει συνέπεια, αλλά και στρατηγική

Σε κάθε άρθρο που γράφω για την βαθμολογία της UEFA, την θέση της Ελλάδας αλλά και των συλλόγων μας, επαναλαμβάνω την λέξη συνέπεια. Χωρίς συνέπεια, δεν μπορούν να σταθούν οι ομάδες μας (μιας και θα έχουν δυσκολες κληρώσεις κάθε καλοκαίρι), άρα δεν θα μπορεί να κερδίσει θέσεις και η χώρα μας.

Φέτος, ο ΠΑΟΚ την λέξη συνέπεια την αγνόησε. Κι εκεί που μπορούσε να χτίσει στην εξαιρετική περσινή χρονιά του (13.000 βαθμούς) βρέθηκε να κλείνει την φετινή με μόλις 1.500 βαθμούς. Μία χρονιά που θα την κουβαλάει στην επόμενη πενταετία.

Τον Ολυμπιακό αν μη τι άλλο τον λες συνεπή. 8.000 (2018/19), 10.000 (2019/20), 10.000 (2020/21), 8.000 (2021/22) και ό,τι προσθέσει φέτος για την πενταετία που θα μετρήσει του χρόνου.

Με δεδομένο λοιπόν πως είναι μια ξεχωριστή χρονιά για το παγκόσμιο ποδόσφαιρο και μια ειδική σεζόν για τον Ολυμπιακό (νέος προπονητής, αρκετοί νέοι παίκτες) ίσως στρατηγικά να το Conference League να δείχνει ιδανικότερη επιλογή για τους «ερυθρόλευκους».

Το ranking του Ολυμπιακού μπορεί να τον βάζει απευθείας στους ομίλους του Champions League

Φέτος, ο Ολυμπιακός μπήκε στις κληρώσεις με 41.000 βαθμούς. Ηταν η τρίτη μεγαλύτερη βαθμολογία των προκριματικών του Champions League στο μονοπάτι των πρωταθλήτων. Στο ranking υψηλότερα ήταν μόνο η Ντιναμό Ζάγκρεμπ (49.000 βαθμούς) και ο Ερυθρός Αστέρας (46.000 βαθμούς).

Τι σημασία έχει θα πει κάποιος αν έχεις το μεγαλύτερο ή το τρίτο μεγαλύτερο ranking αφού θα είσαι μονιμα στους ισχυρούς στις κληρώσεις, θα πει κάποιος. Σωστά. Ομως με το νέο σύστημα του Champions League, από την σεζόν 2024/25 και μετά αυτό αλλάζει.

Αν για παράδειγμα ίσχυε το νέο σύστημα φέτος τότε η Ντιναμό Ζάγκρεμπ δεν θα έδινε προκριματικά, αλλά θα έμπαινε ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ στo Champions League μιας και είχε το υψηλότερο ranking στα προκριματικά από τις πρωταθλήτριες.

Κι επειδή δεν θ' αλλάξει κάτι δραματικά του χρόνου και του παραχρόνου πάνω κάτω αυτές θα είναι οι ομάδες που ο Ολυμπιακός θα καλείτε να περάσει στο club ranking ώστε να είναι αυτός ο εκλεκτός που θα μπει κατευθείαν στο νέο Champions League των 36 ομάδων πάντα με την ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ ότι θα έχει κατακτήσει το πρωτάθλημα.

Στεκόμαστε στον Ολυμπιακό γιατί αν οποιαδήποτε άλλη ομάδα κατακτήσει το πρωτάθλημα στην Ελλάδα δεν θα έχει το ranking για να μπορέσει να μπει απευθείας στο Champions League.

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Σαούλης
Αντώνης Σαούλης