Το προφίλ των Κουόπιο και Βόρσκλα Ποτλάβα

Το προφίλ των Κουόπιο και Βόρσκλα Ποτλάβα

Το προφίλ των Κουόπιο και Βόρσκλα Ποτλάβα

bet365

Η φινλαδική Κουόπιο ή η ουκρανική Βόρσκλα Πολτάβα θα είναι το επόμενο εμπόδιο για τον Άρη εφόσον προκριθεί κόντρα στη Αστάνα. Το Gazzetta αναλύει τους αντιπάλους των «κίτρινων».

Κουόπιο

Με έξι κατακτήσεις πρωταθλημάτων και τρία Κύπελλα καθώς και δέκα φορές στην δεύτερη θέση η Κουόπιο θεωρείται μία από τις παραδοσιακές δυνάμεις του φινλανδικού ποδοσφαίρου. Άλλωστε, έχει και το ρεκόρ με τις περισσότερες συνεχόμενες συμμετοχές στην πρώτη κατηγορία από το 1949 έως το 1992. Την περσινή σεζόν τερμάτισε στην τρίτη θέση της βαθμολογίας, ενώ φέτος είναι αποφασισμένη να διεκδικήσει μέχρι τέλος το πρωτάθλημα και μετά από 12 αγωνιστικές βρίσκεται στην δεύτερη θέση πίσω από την Ελσίνκι με έξι βαθμούς διαφορά.

Η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή της διάκριση ήταν την περσινή σεζόν όταν προερχόμενη από τα προκριματικά του Champions League κατάφερε να φτάσει στα Play-off του Europa League αλλά εκεί αποκλείστηκε από την Κλουζ με 3-1. Την φετινή σεζόν στο Europa Conference League ξεκίνησε από τον πρώτο προκριματικό γύρο όπου και απέκλεισε τη Νόα από την Αρμενία (1-0, 0-5).

Εδρα: Το Savon Sanomat Areena των 5000 θέσεων. Χτίστηκε το 2005, κι εκτός από ποδοσφαιρικά παιχνίδια μπορεί να φιλοξενήσει και άλλες εκδηλώσεις.

Προπονητής: Ο 49χρονος Σίμο Βαλακάρι ανέλαβε την Κουόπιο το Νοέμβριο του 2020 και κουβαλάει μια πλούσια καριέρα ως ποδοσφαιριστής έχοντας αγωνιστεί εκτός από την Φινλανδία και στην Σκωτία (Μάδεργουελ), αλλά και στην Αγγλία (Ντέρμπι Κάουντι) καθώς και στο MLS όπου και ολοκλήρωσε την καριέρα του στο Ντάλας. Πριν την Κουόπιο ήταν προπονητής στη νορβηγική Τρόμσο, ενώ έχει υπάρξει και βοηθός στην εθνική Φινλανδίας. Αγαπημένο του σύστημα 3-4-2-1 και στα 20 ματς που έχει καθοδηγήσει την Κουόπιο μετράει 15 νίκες, μία ισοπαλία και 4 ήττες.

Σύστημα: Όπως είπαμε αρέσκεται ο Βαλακάρι να αγωνίζεται με τρεις κεντρικούς αμυντικούς και στη νίκη κόντρα στη Νόα παρέταξε τον Κρέιντλ κάτω από τα γκολπόστ με αμυντική τριάδα τους Τόμας, Χαμαλάινεν, Τοϊβομάκι. Η τετράδα των χαφ ήταν οι Καρίγιο, Πόποβιτς, Μπόατενγκ, και Ουζοτσούκβου. Νισίλα και Χέινονεν ήταν πίσως από τον μοναδικό πρωοθημένο Ούντοχ.

Βόρσκλα Πολτάβα

Η Βόρσκλα Πολτάβα ιδρύθηκε το 1955 με διαφορετικό όμως όνομα από το σημερινό, το Κολος Πολτάβα κι έφτασε να αγωνίζεται στην τρίτη κατηγορία της τότε Σοβιετικής Ένωσης. Το 1982 ο σύλλογος διαλύθηκε για να επανιδυθεί το 1984 με την τωρινή της ονομασία. Μετά την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης μπορεί να υπερηφανεύεται για την κατάκτηση του Κυπέλλου Ουκρανίας το 2009, ενώ η καλύτερη θέση που έχει πάρει ποτέ στο πρωτάθλημα είναι η τρίτη (το 1997 και το 2018).

Στην ιστορία της έχει αγωνιστεί δύο φορές σε ομίλους Europa League η πρώτη τηνν σεζόν 2011/2012 κάτι ιστορικό για την ίδια, ενώ την σεζόν 2018/2019 αγωνίστηκε για δεύτερη φορά έχοντας όμως απευθείας πρόκριση στους ομίλους. Το ρόστερ της αποτελείται κυρίως από Ουκρανούς ποδοσφαιριστές, με τον Ιλιβιέρ Τιλ από τον Λουξεμβούργο να θεωρείται ο πιο αξιόλογος ποδοσφαιριστής της.

Εδρα: Το Butovsky Vorskla Stadium, χωρητικότητας 25.000 θεατών. Χτίστηκε το 1974 και με πολλές παρεμβάσεις έχει φτάσει στην σημερινή του μορφή.

Προπονητής: Ο 52χρονος Γιούρι Μαξίμοβ. Ο Ουκρανός παλαίμαχος ποδοσφαιριστής ήταν από τους καλύτερους της γενιάς του και αγωνίστηκε στην θρυλική Ντιναμό Κιέβου του Βαλερί Λομπανόβσκι πριν μεταγραφεί το 1997 στην Βέρντερ Βρέμης. Οι φίλοι της γερμανικής ομάδας τον θυμούνται καλά, αφού ήταν ο σκόρερ της ομάδας του στον τελικό του Κυπέλλου Γερμανίας με την Μπάγερν Μονάχου (όπου η Βέρντερ το κατέκτησε στα πέναλτι). Η προπονητική του καριέρα ξεκίνησε το 2005 αρχικά ως βοηθός προπονητή στην Ντιναμό Μινσκ και πέρασε από διάφορες ομάδες της Ουκρανίας πριν αναλάβει το 2019 την Βόρσκλα Πολτάβα. Έχει βρεθεί 49 φορές στον πάγκο της ουκρανικής ομάδας και το ρεκόρ του είναι 21 νίκες, 13 ισοπαλίες και 15 ήττες.

Σύστημα: Ο Μαξίμοβ φαίνεται να είναι και αυτός θιασώτης του 3-4-2-1 και με αυγτό ολοκλήρωσε και το ουκρανικό πρωτάθλημα το Μάιο. Κάτω από τα γκολπόστ είναι ο Τκατσένκο ο οποίος έχει διατελέσει και διεθνής, με τους Γιαβόρσκι, Τσεσνάκοβ και Σαπάι αμυντική τριάδα. Πούτσλιν και Σκλίγιαρ τα κεντρικά χαφ με τον Ρέμπενοκ αριστερά και Κανέ δεξιά. Τιλ και Στέπανιουκ αποτελούν τους δύο πίσω από τον επιθετικό ο οποίος θα είναι το νέο επιθετικό απόκτημα από την Καϊράτ, ο Χαμπίμπ Εσεόλα

 

EUROPA CONFERENCE LEAGUE Τελευταία Νέα