Laureus Awards: Φερστάπεν, Τόμσον και Εθνική Ιταλίας κορυφαίοι της χρονιάς

Βασίλης Μπαλατσός
Ο Μαξ Φερστάπεν, η Ελέιν Τόμπσον και η εθνική Ιταλίας είναι μερικοί από τους φετινούς νικητές των Laureus Awards για τους κορυφαίους της χρονιάς.

Για ακόμα μια χρονιά οι κορυφαίοι αθλητές, αθλήτριες και αθλητικοί οργανισμοί της χρονιάς παρέλαβαν τα βραβεία Laureus για τα επιτεύγματα τους αλλά και την προσφορά τους τη χρονιά που μας πέρασε.

Ως κορυφαίος αθλητής της χρονιάς βραβεύτηκε ο νέος «βασιλιάς» της Formula 1, Mαξ Φερστάπεν. Ο Ολλανδός εκθρόνισε τον Σερ Λιούις Χάμιλτον, έγινε παγκόσμιος πρωταθλητής και σύμφωνα με τα Laureus Awards είναι το Νο. 1 για το 2021.

Στην κορυφή των γυναικών στα Laureus Awards βρίσκεται η Ελέιν Τόμπσον. Η Τζαμαϊκανή, «θηλυκή Μπολτ» έγραψε ιστορία στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, καθώς κέρδισε τρία χρυσά μετάλλια στα 100, 200 και στα 4Χ100 μέτρα στίβου και έφτασε τα πέντε χρυσά σε δύο Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η εθνική Ιταλίας μπορεί να προέρχεται από τον αποκλεισμό - σοκ από το Παγκόσμιο Κύπελλο κόντρα στη Βόρεια Μακεδονία, όμως αυτό δεν αναιρεί πως η προηγούμενη χρονιά ήταν δική της, καθώς κατέκτησε το Euro 2020, κερδίζοντας την Αγγλία μέσα στο Γουέμπλεϊ και για το 2021 είναι η καλύτερη ομάδα.

Το βραβείο «μοναδικού επιτεύγματος» πήγε στα χέρια ποδοσφαιριστής και πιο συγκεκριμένα στον ασταμάτητο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι. Ο Πολωνός βραβεύτηκε για τα 43 γκολ με την Μπάγερν Μονάχου μέσα σε ένα ημερολογιακό έτος (2021), αφήνοντας πίσω του το ρεκόρ του θρυλικού Γκερντ Μίλερ.

Όσον αφορά το βραβείο για την κοινωνική δράση έξω από τα γήπεδα η νικήτρια ήταν η Ρεάλ Μαδρίτης για το ίδρυμα των «Μερένγκες». Οι Μαδριλένοι έχουν διοργανώσει πάνω από 650 προγράμματα και έχουν βοηθήσει περισσότερους από 1,5 εκατομμύρια ανθρώπους.

Ο εμβληματικός Ντέιβιντ Μπέκαμ παρουσίασε τον νικητή του βραβείου επιτεύγματος ζωής, το οποίο κέρδισε ο «GOAT» του Αμερικάνικου ποδοσφαίρου, Τομ Μπρέιντι. Έχει αγωνιστεί σε 22 σεζόν, έχει πάρει επτά πρωταθλήματα, έχει κερδίσει και τις 32 ομάδες του NFL, έχει σπάσει όλα τα ρεκόρ και τα Laureus Awards βράβευσαν τον 44χρονο σταρ, ο οποίος προετοιμάζεται για την 23η χρονιά του! Για τον Τομ Μπρέιντι έστειλε συγχαρητήριο μήνυμα ο Πορτογάλος επιθετικός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Κριστιάνο Ρονάλντο.

Το βραβείο του ινδάλματος δεν πήγε σε αθλητή αλλά σε... γιατρό. Ο λόγος για τον Βαλεντίνο Ρόσι. Σε 26 χρόνια καριέρας ο 43χρονος «πιλότος» του Moto GP αγωνίστηκε σε 432 Grand Prix, 150 φορές βγήκε νικητής, 235 ανέβηκε στο βάθρο και πέρυσι αποφάσισε να βάλει τέλος στην σπουδαία καριέρα του.

Βραβείο για τη μάχη του κατά του ρατσισμού κέρδισε ο Τζέραλντ Ασαμόα. Ένας παίκτης που «πολέμησε» για την ισότητα στα ποδοσφαιρικά γήπεδα και την εξάλειψη των διακρίσεων. Ο Ασαμόα είναι ο πρώτος ποδοσφαιριστής αφρικανικής καταγωγής που αγωνίστηκε για την εθνική ομάδα της Γερμανίας και βίωσε το μίσος των ρατσιστών οπαδών.

Οι νικητές των βραβείων

  • Καλύτερος αθλητής: Μαξ Φερστάπεν
  • Καλύτερη αθλήτρια: Ελέιν Τόμσον
  • Καλύτερη ομάδα: Eθνική Ιταλίας
  • Εξαιρετικό επίτευγμα: Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι
  • Eπίτευγμα ζωής: Tομ Μπρέιντι
  • Βραβείο Ινδάλματος: Βαλεντίνο Ρόσι
  • Κοινωνική Δράση: Ρεάλ Μαδρίτης
  • Μάχη κατά του ρατσισμού: Τζέραλντ Ασαμόα