Ελβετία - Ισπανία 1-3 πεν. (1-1 παρ.): Στους «4» με δεύτερη σερί ταυρομαχία (vid)

Ζορίστηκε ξανά, έφτασε στα πέναλτι, αλλά με ήρωα τον Ουνάι Σιμόν (δύο αποκρούσεις) και νικητήρια εκτέλεση του Ογιαρθάμπαλ η Ισπανία απέκλεισε την Ελβετία και επιστρέφει στα ημιτελικά του Euro. Κι από εκεί δεν έχει μείνει ποτέ εκτός τελικού.

Αγκομαχώντας. Χωρίς να πείθει. Απέναντι σε ένα εγνωσμένης αξίας αουτσάιντερ που είχε αποδείξει τη σκληράδα του με τον πιο εμφατικό τρόπο, στα πέναλτι κόντρα στην πρωταθλήτρια Κόσμου. Τελικά, έμελλε να βρεθεί κι εκείνη σε αυτή την ψυχοφθόρο διαδικασία. Τι κι αν μετρούσε πέντε σερί χαμένα πέναλτι; Τι κι αν στα δύο από αυτά ήταν ο Ζόμερ που είχε νικήσει τον Σέρχιο Ράμος; Η Ισπανία επιβίωσε κόντρα στην Ελβετία (1-3 πεν., 1-1 παρ.), με δικό της ήρωα τον Ουνάι Σιμόν που απέκρουσε δύο φορές και εξιλεώθηκε πλήρως για το τρελό αυτογκόλ κι έτσι επέστρεψε στους «4» του Euro μετά το 2012 και περιμένει να δει αν θα αντιμετωπίσει το Βέλγιο ή την Ιταλία. Όποιος κι αν τη συναντήσει, όμως, στο «Γουέμπλεϊ», θα πρέπει να ξέρει ότι σε τέσσερις περιπτώσεις στο παρελθόν που βρέθηκαν στα ημιτελικά του Euro, οι Φούριας Ρόχας πέρασαν και τις τέσσερις τελικό και τις τρεις εξ αυτών το σήκωσαν.


«Δώρο» Ζακάρια από το 8' και προβάδισμα στο... ρελαντί

Στην πρώτη... αναζήτηση του γκολ, η Ισπανία χτύπησε φλέβα χρυσού. Μόλις στο 8', ο Ζόρντι Άλμπα δοκίμασε το σουτ από μακρινή απόσταση και η τύχη τού χαμογέλασε, καθώς ο Ζακάρια επενέβη άτσαλα στη φάση και η μπάλα κατέληξε στα δίχτυα. Αυτογκόλ Νο10 στο φετινό Euro (τρίτο υπέρ των Φούριας Ρόχας), ενώ στα 16 προηγούμενα τουρνουά είχαν σημειωθεί εννέα συνολικά! Κάπως έτσι η ομάδα του Ενρίκε απέκτησε άκοπα το προβάδισμα και το διαχειρίστηκε άνετα, χωρίς να αυξήσει τέμπο ή να απειλήσει αλλά ούτε να απειληθεί για το υπόλοιπο του πρώτου μέρους.

Ράθυμοι Ταύροι, «τιμωρός» Σακίρι

Αυτό, όμως, προοδευτικά το πλήρωσε. Διότι οι Ελβετοί ξύπνησαν από το 55' και προειδοποίησαν δύο φορές, με την κεφαλιά του Ζακάρια που πέρασε ξυστά από το δεξί δοκάρι στο 56' και το τετ-α-τετ του Τσούμπερ που έβγαλε νικητή τον Σιμόν, πριν βρει τον δρόμο προς την ισοφάριση στο 68'. Από την παιδική γκάφα των Τόρες-Λαπόρτ και τον εξοστρακισμό της μπάλας στον ελεύθερο Φρόιλερ, ο Σακίρι υποδέχθηκε και πλάσαρε με τη μία ιδανικά, σκοράροντας για τρίτη φορά στο φετινό Euro και 4η συνολικά σε τελικές φάσεις, επίδοση που τον κατατάσσει Νο1 στην ιστορία της Ελβετίας.

Με 10 οι Ελβετοί αλλά... παράταση

Πάνω που η ομάδα του Πέτκοβιτς είχε πάρει για τα καλά το μομέντουμ στα χέρια της, ο δημιουργός του 1-1, Ρέμο Φρόιλερ αποβλήθηκε με απευθείας κόκκινη για σκληρό μαρκάρισμα με τα δύο πόδια στον Μορένο και την άφησε με παίκτη λιγότερο. Ωστόσο, αυτό δεν άλλαξε πρακτικά τις ισορροπίες στο υπόλοιπο της κανονικής διάρκειας, με τους Ελβετούς να κρατούν, μάλλον, με ασφάλεια το 1-1 και να στέλνουν το ματς στην παράταση.

Ο Μορένο τα... άχαστα, ο Ζόμερ τα πάντα!

Σε όλο το 90λεπτο η Ισπανία απείλησε 10 φορές. Στα 30 λεπτά της παράτασης 17! Απέναντί της, όμως, είχε είτε τον ανίκητο Γιαν Ζόμερ των 10 αποκρούσεων, είτε το «φάντασμα» της αστοχίας. Ο Μορένο, για παράδειγμα, ο οποίος είχε αντικαταστήσει τον Μοράτα από το 54', νικήθηκε και από τα δύο, πρώτα στέλνοντας άουτ το... άχαστο πλασέ εξ επαφής από το γύρισμα του Άλμπα στο 92' και στη συνέχεια βλέποντας τον Ζόμερ να βάζει «στοπ» στο μεταξύ τους τετ-α-τετ στο 101'. Ο καταιγισμός επί της Ελβετίας των 10 παικτών συνεχίστηκε μέχρι και το τελευταίο λεπτό, με τους Όλμο, Ογιαρθάμπαλ και Μορένο να αποτυγχάνουν να σκοράρουν με κάθε πιθανό κι απίθανο τρόπο.

Η ώρα του Σιμόν και ο οιωνός κατάκτησης!

Ο Ζόμερ το έστειλε μόνος του στα πέναλτι, εκεί που οι Ισπανοί αισθάνονταν ανασφάλεια, έχοντας αποτύχει στις πέντε τελευταίες εκτελέσεις τους (2 στο φετινό Euro). Και το σερί έφτασε τα 6, με τον Μπουσκέτς να στέλνει τη μπάλα στο κάθετο δοκάρι.

Αυτή τη φορά, όμως, οι Ελβετοί δεν ήταν αψεγάδιαστοι από την άσπρη βούλα, όπως κόντρα στη Γαλλία και ο Ουνάι Σιμόν πιστώθηκε τον θρίαμβο, λέγοντας «όχι» στους Σερ και Ακαντζί με bonus το κάκιστο χτύπημα του Βάργκας που έφυγε άουτ, πάνω από τα δοκάρια. Έτσι, ο Μίκελ Ογιαρθάμπαλ έφερε εις πέρας τη δική του σπεσιαλιτέ στο πέμπτο πέναλτι και η ομάδα του Λουίς Ενρίκε προκρίθηκε από δεύτερο σερί... ταυρομαχία που κρίνεται μετά το 90λεπτο. Οι πέντε προηγούμενες ομάδες που το πέτυχαν στο Euro, στο τέλος κατέκτησαν και τον τίτλο!

Πέναλτι:

  • Χαμένο πέναλτι Μπουσκέτς (δοκάρι)
  • 0-1 Γκαβράνοβιτς
  • 1-1 Όλμο
  • Χαμένο πέναλτι Σερ (απόκρουση Σιμόν)
  • Χαμένο πέναλτι Ρόδρι (απόκρουση Ζόμερ)
  • Χαμένο πέναλτι Ακάντζι (απόκρουση Σιμόν)
  • 2-1 Μορένο
  • Χαμένο πέναλτι Βάργκας (άουτ)
  • 3-1 Ογιαρθάμπαλ

Ελβετία (Βλάντιμιρ Πέτκοβιτς): Ζόμερ, Ελβέντι, Ακάντζι, Ροντρίγκεζ, Βίντμερ (100' Μπαμπού), Φρόιλερ, Ζακάρια (101' Σερ), Τσούμπερ (90+2' Φάσναχτ), Σακίρι (81' Σόου), Εμπολό (23' Βάργκας), Σεφέροβιτς (81' Γκαβράνοβιτς).

Ισπανία (Λουίς Ενρίκε): Ουνάι Σιμόν, Αθπιλικουέτα, Λαπόρτ, Πάου Τόρες, Τζόρντι Άλμπα, Μπουσκέτς, Κόκε (90+1' Γιορέντε), Πέδρι (119' Ρόδρι), Σαράμπια (46' Όλμο), Φεράν Τόρες (91' Ογιαρθάμπαλ), Μοράτα (54' Μορένο).

    Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

     

    EURO Τελευταία Νέα