Ντάμσγκααρντ: Ο μικρός που πήρε την ευλογία του Έρικσεν (pics & vid)

Κώστας Ζάλιαρης
Ντάμσγκααρντ: Ο μικρός που πήρε την ευλογία του Έρικσεν (pics & vid)
Ο 20χρονος Μίκελ Ντάμσγκααρντ έγινε το παιδί που αντικατέστησε τον Κρίστιαν Έρικσεν στην αποστολή της Δανίας για το Euro. Από το βράδυ της Δευτέρας έκανε την Ευρώπη να ψάχνει τ' όνομά του...

Με υπέροχο σουτ στο πρώτο ημίχρονο, ο Ντάμσγκαρντ έδωσε το σύνθημα στους υπόλοιπους συμπατριώτες του για το κυνήγι των γκολ και της πρόκρισης από το γκρουπ με τους Βέλγους, τους Ρώσους και τους Φινλανδούς.

Η Ρωσία... μαρτύρησε απέναντι στους ηρωικούς Δανούς που κατάφεραν να φτάσουν στο τελικό 4-1, να δώσουν το «παρών» στα νοκ-άουτ του φετινού Euro και να κερδίσουν χειροκρότημα και υποστήριξη για το ποδόσφαιρο που παίζουν και την υπέροχη εξέδρα που τους δίνει ώθηση.

Όχι απλά «ο αντικαταστάτης» του Έρικσεν

Ποτέ δεν είναι ευχάριστο για έναν ποδοσφαιριστή, όσο κι αν θέλει να βρίσκεται στην αποστολή της εθνικής ομάδας της πατρίδας του σε μια μεγάλη διοργάνωση, να μπαίνει στα πλάνα του προπονητή του λόγω προβλήματος υγείας κάποιου άλλου. Και αυτή τη φορά δεν ήταν απλά ένας τραυματισμός, αλλά μια ολόκληρη ζωή.

Ο Κρίστιαν Έρικσεν από τη στιγμή που κατέρρευσε έπρεπε να κοιτάξει την υγεία του και να μείνει εκτός πλάνων με τον κόουτς των Δανών να φωνάζει τον Μίκελ Ντάμσγκαρντ.

Ο 20χρονος ήξερε ότι έπρεπε ν' ανταποκριθεί όσο καλύτερα μπορούσε. Γιατί είναι τελείως διαφορετικό να μείνει στη μνήμη των οπαδών και των λοιπών φιλάθλων ως «εκείνο το παιδί που αντικατέστησε τον Έρικσεν» και διαφορετικό να κάνεις τον κόσμο να θυμάται τ' όνομά σου γιατί το αξίζεις.

Και σε αυτά τα δυο παιχνίδια που παρουσιάστηκε ο νεαρός χαφ της Σαμπντόρια, έβαλε μπρος την αποστολή για να μείνει στο μυαλό όλων. Βασικός με 72' συμμετοχής απέναντι στο Βέλγιο με 5 επιτυχημένες ντρίμπλες, 3 τελικές, 9 επιτυχημένες μονομαχίες και 54 επαφές με τη μπάλα. Κόντρα στην Ρωσία, το γκολ του έδειξε το δρόμο για μια νίκη που πανηγυρίστηκε απ' όλη την υγιή ποδοσφαιρική Ευρώπη κι όχι μονάχα από τους συμπατριώτες του...

Αγέννητος στο «χρυσό γκολ» του Τρεζεγκέ!

Ο Μίκελ Ντάμσγκαρντ σε ηλικία 20 ετών και 353 ημερών έγινε ο νεαρότερος σκόρερ στα χρονικά της παρουσίας της εθνικής ομάδας της Δανίας σε οποιαδήποτε μεγάλη διοργάνωση. Υπέροχο σουτ, η μπάλα στα δίχτυα, κραυγή, ξέσπασμα, οδηγός για το μεγάλο αποτέλεσμα και την πρόκριση στους «16». Έχει μετρήσει πλέον 3 τέρματα σε 4 παιχνίδια με το ανδρικό αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της πατρίδας του.

Είναι ένα παιδί που... δεν είδε ποτέ εκείνο τον μεγάλο τελικό του Euro ανάμεσα σε Γαλλία και Ιταλία, το 2000, όπου ο Νταβίντ Τρεζεγκέ με το μαγικό αριστερό σουτ στην κίνηση, χάρισε στους «τρικολόρ» το τρόπαιο! Ο Ντάμσγκαρντ ήταν ακόμα αγέννητος! Για την ακρίβεια, το παιχνίδι ήταν στην 2α Ιουλίου εκείνου του έτους, ο νεαρός Δανός γεννήθηκε ακριβώς την επόμενη μέρα! Και τώρα, με το ανδρικό τμήμα της εθνικής ομάδας της πατρίδας του σε 5 παιχνίδια έχει 3 γκολ, ισάριθμες ασίστ και 334 λεπτά συμμετοχής!

Τα 6 εκατ. της Σαμπντόρια και ο τριπλασιασμός της αξίας του

Το παιδί ανήκει στην Σαμπντόρια που πλήρωσε 6 εκατομμύρια ευρώ το καλοκαίρι του 2020 για να τον κάνει δικό της. Η Νόρτζελαντ τον ανέδειξε και τώρα ο 20χρονος χαφ αγωνίζεται στην Serie A, έχοντας σκοράρει 2 φορές και μετρώντας 4 ασίστ σε μόλις 10 παρουσίες στο αρχικό σχήμα της ομάδας του, μέχρι και τις αρχές του Φλεβάρη του 2021.

Οι Ιταλοί αντιλαμβάνονται πως πλέον η αξία του έχει τριπλασιαστεί, με την Μίλαν να τον παρακολουθεί καθ' όλη τη διάρκεια της σεζόν. Ο Ντάμσγκαρντ, είναι ο πρώτος παίκτης της Σαμπντόρια που βρίσκει δίχτυα σε Euro έπειτα από 25 χρόνια, μετά το γκολ του Ενρίκο Κιέζα στο «Άνφιλντ», στην ήττα (2-1) της Ιταλίας από την Τσεχία.

Είναι ο... βενιαμίν της εθνικής ομάδας και ο Ντελάνεϊ, μετά το ματς με τους Ρώσους διέκοψε τη συνέντευξη που έδινε ο μικρός για να φωνάξει στον κόσμο: «Μίκελ Ντάμσγκαρντ γαμ^#$%! Σεβασμός»! Ο 20χρονος το απολαμβάνει, ξέρει ότι θα γίνει... χαμός για εκείνον μέσα στο καλοκαίρι αν συνεχίσει να έχει αντίκτυπο για την Δανία στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα και πορευτεί προς την επιτυχία της αποστολής που του ανατέθηκε. Να μάθουν τ' όνομά του...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

EURO Τελευταία Νέα