Αυτοί που έκαναν την διαφορά στην φάση των ομίλων

Αυτοί που έκαναν την διαφορά στην φάση των ομίλων

Αυτοί που έκαναν την διαφορά στην φάση των ομίλων
Αναλύοντας την απόδοση των ομάδων μέσα και από το Wyscout, ο Βασίλης Σαμπράκος ξεχωρίζει τους πιο καθοριστικούς ποδοσφαιριστές κάθε μιας εκ των 7 που ολοκλήρωσαν τα παιχνίδια τους και συνεχίζουν στους 16 του Euro 2020.

Επιχειρώντας μια ανάλυση της απόδοσης των ομάδων που έχουν ολοκληρώσει τα παιχνίδια τους και έχουν ήδη εξασφαλίσει την παρουσία τους στην φάση των 16 του Euro 2020, αντλώντας στοιχεία από το Wyscout, ο παρατηρητής οδηγείται σε μια μικρή λίστα με τους ποδοσφαιριστές που έχουν την μεγαλύτερη επίδραση στην απόδοση και τελικά την αποτελεσματικότητα των ομάδων που τα καταφέρνουν καλά στην διοργάνωση. Είναι πολύ πρόωρο να εκτιμήσει κανείς ότι μέσα από αυτή τη λίστα θα προκύψει και ο MVP του τουρνουά, αλλά σήμερα αυτοί είναι οι ποδοσφαιριστές που έχουν δημιουργήσει αυτή την δυναμική. Δεν πρόκειται για αυτούς που έχουν πετύχει τα περισσότερα γκολ ή που απαραίτητα “φαίνονται” περισσότερο στο γυμνό μάτι, αλλά για αυτούς που επηρεάζουν τόσο την απόδοση της ομάδας τους που αυτή να βλέπει τη δυναμική της να μειώνεται όταν αυτοί απουσιάζουν.

Μάνουελ Λοκατέλι

η πάσα του Λοκατέλι

Τον “βλέπαμε” να “έρχεται”, αλλά η απόδοσή του, μαζί με τον Νικολό Μπαρέλα και τον Ζορζίνιο έχει βάλει στην αγωνιστική ταυτότητα της Ιταλίας στοιχεία που προκαλούν ενθουσιασμό σε αυτούς που παρακολουθούν τους αγώνες της. Ο Λοκατέλι δίνει στην Ιταλία όσα απαιτεί η θέση του στην φάση της άμυνας, και είναι ένας πλέι μέικερ που έφτασε να γίνει και εκτελεστής και να αποφασίσει το αποτέλεσμα αγώνων. Η απόδοσή του στους δύο πρώτους αγώνες έμοιαζε υπερβατική. Μένει να μας δείξει στη συνέχεια αν αυτό είναι το τουρνουά κατά το οποίο θα δηλώσει με συνέπεια την άφιξή του στο κορυφαίο επίπεδο. Αν έχει ανάλογη συνέχεια, είναι βέβαιο ότι θα αυξήσει τις πιθανότητες της Ιταλίας να πετύχει τον στόχο της.

Κέβιν Ντε Μπρόινε

η ασίστ του Ντε Μπρόινε

Υπήρξε το Βέλγιο των πρώτων 3 ημιχρόνων (η πρεμιέρα με την Ρωσία και το α’ ημίχρονο με την Δανία) και υπάρχει και το Βέλγιο των τελευταίων 3 ημιχρόνων (το β’ με την Δανία και το ματς με την Φινλανδία). Δηλαδή υπάρχει η “προ Ντε Μπρόινε” και η “με Ντε Μπρόινε” εικόνα του Βελγίου - η διαφορά ανάμεσα σε μια καλή και μια πολύ καλή ομάδα. Με το που μπήκε, ο Ντε Μπρόινε συνδέθηκε με τους συμπαίκτες, αξιοποίησε την μπάλα και τους χώρους, έγινε απειλητικός προς την αντίπαλη εστία, και στο ματς με την Φινλανδία έδωσε ένα ρεσιτάλ σερβιρίσματος στον Ρομέλου Λουκάκου. Οι δυο τους δημιούργησαν την Δευτέρα την αίσθηση ότι φτάνουν την συνεργασία τους σε τέτοιο επίπεδο που αυτή μπορεί να δίνει στο Βέλγιο τα αποτελέσματα.

Φρένκι Ντε Γιονγκ

η πάσα του Ντε Γιονγκ στον Ντάμφρις

Στην πρώτη ανάγνωση δεν “γυαλίζει” στο μάτι του παρατηρητή όσο ο Τζίνι Βαϊνάλντουμ ή ο Μέμφις Ντεπάι, ή ακόμη και ο Ντένζελ Ντάμφρις, διότι ο κεντρικός μέσος της Μπαρτσελόνα δεν βάζει γκολ και δεν δίνει ασίστ. Είναι όμως ο πιο νευραλγικός, ο πιο καθοριστικός παίκτης για την ισορροπία της Ολλανδίας, δηλαδή αυτός που προστατεύει μια ευάλωτη αμυντική γραμμή (κερδισμένες αμυντικές μονομαχίες στα τρία παιχνίδια: 75&, 78%, 67%), αυτός που επανακτά περισσότερες φορές την κατοχή της μπάλας στο αντίπαλο μισό του τερέν (6,4,7 στα τρία ματς), αυτός που σιγουρεύει με την ακρίβειά του στις μεταβιβάσεις (94%, 88%, 85%) την κυκλοφορία της μπάλας, δίνει ασίστ για σουτ (2,1,1) σε κάθε παιχνίδι και πασάρει με αδιανόητη ακρίβεια στα τελευταία 30 μέτρα του τερέν (100%, 100%, 73% στα τρία ματς). Αν αφαιρέσεις από την Ολλανδία τον Βαϊνάλντουμ ή τον Ντεπάι θα επηρεαστεί επιθετικά· αν της αφαιρέσεις τον Ντε Γιονγκ θα χάσει την ισορροπία της και θα βάλεις την άμυνά της στον κίνδυνο να καταρρεύσει.

Γκάρεθ Μπέιλ

η ασίστ του Μπέιλ

Συντηρεί την παράδοση που τον θέλει να αναδεικνύεται σε μεγάλο πρωταγωνιστή της Ουαλίας σε μια τελική φάση. Είναι δεύτερος στη λίστα των προσδοκωμένων γκολ + ασίστ (2.57). Στο ματς με την Τουρκία μας θύμισε, με τα όργια που έκανε, πόσο απολαυστικό ήταν το ποδόσφαιρο που μας προσέφερε στην καλές στιγμές της καριέρας του. Αν τον αφαιρούσες από την Ουαλία, αυτή θα έχανε πολύ μεγάλο μέρος των πιθανοτήτων της να κάνει τη νίκη που την έφερε στην επόμενη φάση του τουρνουά.

Πιερ Χόιμπιεργκ

η ασίστ του Χόιμπιεργκ

Ο άνθρωπός της στο καθοριστικό ματς με τη Ρωσία, και ένας εκ των κορυφαίων στο ματς με το Βέλγιο. Ο μέσος της Τότεναμ είναι υπεύθυνος για πολλά: για να δίνει ισορροπία, για να επιτυγχάνει την θετική μετάβαση - από την φάση της άμυνας στην φάση επίθεσης - , για να οργανώνει το επιθετικό πρέσινγκ στο αντίπαλο μισό. Ο Χόιμπιεργκ μαζί με τον Μίκελ Ντάμσγκαρντ και τον Γιόακιμ Μέλε είναι η εξήγηση για τον άθλο επίδειξης ανθεκτικότητας που έκανε η Δανία μετά το σοκ που δέχθηκε με τον Κρίστιαν Ερσικσεν. Αν τον αφαιρούσες από την ενδεκάδα, η Δανία θα έχανε πολλά σε νεύρο, σκληράδα, ένταση, ταχύτητα στη μετάβαση, ποιοτικές μεταβιβάσεις.

Νταβίντ Αλάμπα

Η ασίστ του Αλάμπα

Ήταν ο κορυφαίος της Αυστρίας στα 2 εκ των 3 παιχνιδιών. Η ποιότητά του αποδείχθηκε αποφασιστική· το ίδιο και η ανθεκτικότητά του, δεδομένου ότι ανασυντάχθηκε μετά από την κακή ημέρα του στο ματς με την Ολλανδία. Μαζί με τον Ζάμπιτσερ και τον Στεφάν Λάινερ έδωσαν πολλά στην Αυστρία στις νίκες με Βόρεια Μακεδονία και Ουκρανία. Αν τον αφαιρούσες, η Αυστρία θα έχανε και σε ποιότητα και σε προσωπικότητα.

Σερντάν Σακίρι

το γκολ του Σακίρι

Η απόδοσή του απέναντι στην Τουρκία ήταν μια από τις υψηλότερες και πιο καθοριστικές από ποδοσφαιριστή σε αυτό το τουρνουά μέχρι σήμερα. Ήταν θετικός και στην πρεμιέρα απέναντι στην Ουαλία. Μαζί με τον Εμπολό και τον Τσάκα έχουν σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος της ανάπτυξης των επιθέσεων μιας ομάδας που κατάφερε να συγκεντρώσει 4 βαθμούς σε έναν δύσκολο όμιλο και να περάσει. Η ποιότητα και η προσωπικότητά του έκαναν την διαφορά στην πιο καθοριστική στιγμή της φάσης των ομίλων. Χωρίς αυτόν, η Ελβετία “μικραίνει”, με όρους αγωνιστικούς.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.