Ζόρζε Μέντες, ο «Μίδας» κυρίαρχος της Εθνικής Πορτογαλίας

Ζόρζε Μέντες, ο «Μίδας» κυρίαρχος της Εθνικής Πορτογαλίας

Ζόρζε Μέντες, ο «Μίδας» κυρίαρχος της Εθνικής Πορτογαλίας
Μετά το εκτενές αφιέρωμα στους ακριβότερους ποδοσφαιριστές του EURO 2020 και τους εκπροσώπους τους, είναι η στιγμή για μια ξεχωριστή αναφορά στον «Μίδα» των agents και έναν από τους κυρίαρχους του παιχνιδιού: Ζόρζε Μέντες!

Από τη χαραυγή του 21ου αιώνα ο 55χρονος δικηγόρος από τη Λισαβόνα πρωταγωνιστεί στο παγκόσμιο προσκήνιο. Ήταν ήδη γνωστός, αλλά «απογειώθηκε» όταν εντόπισε σε μικρή ηλικία τον Κριστιάνο Ρονάλντο και όταν συνεργάστηκε άμεσα με τον Ζοζέ Μουρίνιο, δημιουργό της Πόρτο και αμέσως μετά της Τσέλσι. Η χρονιά-ορόσημο είναι ίδια με την πιο εμβληματική του ελληνικού ποδοσφαίρου: 2004. Τότε κατέκτησε η Πόρτο το Champions League και «μετακόμισε» σχεδόν... σύσσωμη στην Τσέλσι του Αμπράμοβιτς, τότε συστήθηκε στον πλανήτη ο Ρονάλντο, στην πρώτη του σεζόν με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Σήμερα, δε νοείται μεγάλο deal Πορτογάλου παίκτη ή προπονητή στο οποίο να μην εμπλέκεται ο Μέντες. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο EURO 2020 το ρόστερ της Πορτογαλίας έχει 14 ποδοσφαιριστές που είναι επίσημα εγγεγραμμένοι στο ρόστερ της εταιρίας του, της Gestifute. Τουλάχιστον οι μισοί θα ξεκινήσουν βασικοί στην πρεμιέρα της κατόχου του τίτλου εναντίον της Ουγγαρίας, την Τρίτη στη Βουδαπέστη.

Κάποιοι άλλοι ανήκουν σε διαφορετικές εταιρίες όμως τις «σοβαρές» υποθέσεις τις χειρίζεται ο άνθρωπος με το χρυσό άγγιγμα. Μεγαλύτερο παράδειγμα όλων, ο Ζοάο Φέλιξ που μπορεί να εμφανίζεται ως συνεργαζόμενος με... κάποια ProMaster, όμως ο Μέντες όχι απλώς «δούλεψε» τη μεταγραφή του 127.000.000 ευρώ από τη Μπενφίκα στην Ατλέτικο Μαδρίτης, αλλά για την επιτυχία του αυτή βραβεύτηκε και ως κορυφαίος μάνατζερ του 2019.

Εκτίμηση της περιουσίας του δεν μπορεί να γίνει, αλλά υπάρχει ένα στοιχείο που δείχνει και το μέγεθός της. Σύμφωνα με το Forbes η εταιρία του εισέπραξε 104 εκατομμύρια ευρώ από προμήθειες μεταγραφών και συμβολαίων. Μη βιαστείτε να χαρακτηρίσετε «λογικό» το ποσό. Αφορά μόνο το οικονομικό έτος 2020 και μόνο τις νόμιμες προμήθειες της Gestifute η οποία υφίσταται από το 1996!

Οι 14 παίκτες του Μέντες στην εθνική Πορτογαλίας για το EURO 2020:

Οι παίκτες του Μέντες

Από τους υπόλοιπους 12 της αποστολής που δεν παρουσιάζονται στο πελατολόγιο της Gestifute, οι περισσότεροι συνδέονται με τον Μέντες.

- Ζοάο Φέλιξ. Ο Μέντες έκλεισε τη μεταγραφή του 127.000.000 από τη Μπενφίκα στην Ατλέτικο Μαδρίτης το 2019

- Μπρούνο Φερνάντες. Ανήκει στην εταιρία του Μιγκέλ Ρούμπεν Πίνιο. Σύμφωνα με δημοσίευμα της A BOLA (21/2/2020) ο Μέντες και ο Πίνιο μοιράστηκαν 5.5 εκατομμύρια από το deal των 55.000.000 ανάμεσα σε Σπόρτινγκ-Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ακριβώς το 10% δηλαδή, το οποίο κατέβαλε εξ΄ολοκλήρου ο σύλλογος της Λισαβόνας.

- Νούνο Μέντες. Είναι 18 ετών και ανήκει επίσης στην εταιρία του Μιγκέλ Ρούμπεν Πίνιο. Αγωνίζεται στη Σπόρτινγκ, δεν έχει κάνει ακόμα μεταγραφή και κοστολογείται στα 40.000.000

- Ντανίλο Περέιρα. Επισήμως, δεν έχει εκπρόσωπο. Πρόσφατα όμως εκχώρησε τα εμπορικά του δικαιώματα στην Polaris Sport, διαφημιστική εταιρία και παρακλάδι της Gestifute!

- Ζοάο Παλίνια. Αναφέρεται κι αυτός χωρίς εκπρόσωπο. Όμως στην Αγγλία έχει... βουϊξει ο τόπος ότι ο Μέντες διαπραγματεύεται την περίπτωσή του με τη Λέστερ, την Έβερτον και φυσικά τη Γουλβς που είναι «δική του» ομαδα.

- Ζοζέ Φόντε. Υπήρξε στο πελατολόγιο της Gestifute τον Ιανουάριο του 2017 όταν έκανε μεταγραφή 10 εκατομμυρίων από τη Σαουθάμπτον στη Γουέστ Χαμ. Σήμερα συνεργάζεται με τη μεγάλη εταιρία ICM Stellar του Τζόναθαν Μπαρνέτ.

- Άντονι Λόπες. Τερματοφύλακας που αγωνίζεται στη Λιόν από τα 9 καθώς έχει γεννηθεί στη Γαλλία. Μέχρι το 2015 συνεργαζόταν με τον Μέντες, αλλά από τότε παρουσιάζεται χωρίς μάνατζερ.

- Ράφα Σίλβα. Το 2016 υπήρξε μια από τις ακριβότερες μεταγραφές στην ιστορία της Μπενφίκα (16.000.000) προερχόμενος από τη Μπράγκα. Τώρα ανήκει στον agent Αντόνιο Αραούχο και δεν έχει σχέση με τον Μέντες.

- Ραφαέλ Γκερέιρο. Υποστηρίζεται εδώ και χρόνια από την πολύ μεγάλη εταιρία Wasserman.

- Γουϊλιαμ Καρβάλιο. Ανήκει στον Πέρε Γκουαρντιόλα, αδελφό του Πεπ και πιθανότατα δεν έχει συνεργαστεί ποτέ με τον Μέντες.

- Πέντρο Γκονσάλβες. Ανήκει στον Ζόρζε Πίρες, αν και στα 19 του (2017) είχε περάσει από τη Γουλβς την οποία ελέγχει απολύτως ο Μέντες

- Ρούι Σίλβα. Ο τρίτος γκολκίπερ των πρωταθλητών Ευρώπης συνεργάζεται με την εταιρία του Μπρούνο Καρβάλιο.

Το αντιδιαμετρικό παράδειγμα της Γερμανίας

Εάν η Πορτογαλία με την ολοκληρωτική επιρροή του Μέντες αντιπροσωπεύει το ένα άκρο, τότε το άλλο είναι σίγουρα η Γερμανία. Η Mannschaft κάνει πρεμιέρα την Τρίτη (15/6) εναντίον της Γαλλίας και οι 26 ποδοσφαιριστές του ρόστερ της εκπροσωπούνται από 19 διαφορετικές εταιρίες! Επίσης, ο ακριβότερος παίκτης της, Γιόσουα Κίμιχ (90.000.000) έχει δηλώσει ότι εκπροσωπεί ο ίδιος τον εαυτό του, ενώ agent του Γκιουντογκάν είναι ο θείος του.

Η εταιρία ISMG έχει τρεις παίκτες, όχι όμως «πρώτης γραμμής» (Ματίας Γκίντερ, Κρίστιαν Γκίντερ, Κέβιν Φόλαντ), η ROOF δύο πολύ υψηλής αξίας (Γκνάμπρι, Χάβερτς) και από εκεί και πέρα βρίσκει κανείς τον Πίνι Ζαχάβι (Κέβιν Τραπ), τον Φάλι Ραμαντάνι (Λιρόι Σανέ) αλλά και τον Ελληνογερμανό Γιάννη Κουκουτρίγκα, ατζέντη των αδελφών Βλαχοδήμου και του τερματοφύλακα Μπερντ Λένο.

 

EURO Τελευταία Νέα