Ο «αρχιτέκτονας» των Νέων της Άλκμααρ στο Gazzetta: «Εμμένουμε στο όραμα που ξεκίνησε πριν από πολλά χρόνια ο σύλλογος» (vids)

Ο «αρχιτέκτονας» των Νέων της Άλκμααρ στο Gazzetta: «Εμμένουμε στο όραμα που ξεκίνησε πριν από πολλά χρόνια ο σύλλογος» (vids)

az

bet365

Η ομάδα Νέων της Άλκμααρ κατάφερε να κατακτήσει για πρώτη φορά το UEFA Youth League (Champions League στους Νέους) και ο προπονητής, Γιαν Σιέρκσμα μίλησε στο Gazzetta για το μυστικό της επιτυχίας.

Ήταν η σεζόν των... εκπλήξεων το φετινό UEFA Youth League όπου είδαμε μεγάλες δυνάμεις του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου που έμειναν εκτός από αρκετά νωρίς στο τουρνούα. Κάπως έτσι, στον τελικό της Γενεύης δεν είδαμε ούτε την Μπαρτσελόνα, ούτε τη Μάντσεστερ Σίτι, ούτε καν την περσινή πρωταθλητρία Μπενφίκα που είχε... σαρώσει. Αντιθέτως είδαμε την Άλκμααρ κόντρα στην αξιόμαχη Χάιντουκ Σπλιτ, με τον ολλανδικό σύλλογο όχι απλώς να νικάει αλλά να... θριαμβεύει με το ευρύ 5-0.

Η ομάδα που πέταξε εκτός με τη σειρά τις Σάμροκ Ρόβερς, Ερυθρό Αστέρα, Άιντραχτ Φρανκφούρτης, Μπαρτσελόνα, Ρεάλ Μαδρίτης και Σπόρτινγκ Λισσαβόνας για να κλείσουν μία θέση στο μεγάλο ραντεβού. Η κατάκτηση του τροπαίου ήταν η πρώτη στην ιστορία του κλαμπ με τον Γιαν Σιέρκσμα να είναι ο... αρχιτέκτωνας από την άκρη του πάγκου που οδήγησε τον σύλλογο μέχρι την κορυφή του τουρνουά.

Ο 38χρονος κόουτς μετά την επιτυχία με τους Νέους αλλά και το έργο που έχει με την Κ18 εδώ και 2,5 χρόνια, πήρε τη δική του επιβράβευση από την διοίκηση καθώς θα προβιβαστεί στην δεύτερη ομάδα της Άλκμααρ που αγωνίζεται στην δεύτερη κατηγορία της Ολλανδίας. Ο ίδιος αναφέρθηκε στο Gazzetta και μίλησε για την επιτυχία των παικτών του, τη φιλοσοφία στις ακαδημίες του ολλανδικού κλαμπ και τους στόχους που έχει για τους ποδοσφαιριστές του.

- Πώς νιώθετε αρχικά για αυτή την επιτυχία; Τι σημαίνει για εσάς και τον σύλλογο η κατάκτηση του UEFA Youth League;

«Είναι μια μεγάλη επιτυχία για τον σύλλογο, την ομάδα και το προπονητικό τιμ. Γράψαμε ιστορία και με αυτόν τον τίτλο και έχουμε μπει στον χάρτη σε διεθνές επίπεδο περισσότερο από ό,τι ήμασταν ήδη».

- Ποιο ήταν το κλειδί αυτής της επιτυχίας;

«Υπάρχει πολύ καλό ομαδικό πνεύμα στην ομάδα. Κάθε παίκτης βάζει την ομάδα πάνω από οτιδήποτε άλλο. Έχουμε αποδειχθεί ευέλικτοι τακτικά και μπορέσαμε να παίξουμε πολλές παραλλαγές εξαιτίας αυτού. Κάπως, όλοι οι παίκτες μπόρεσαν να διαπρέψουν στην ομάδα».

- Τι δίδαξε εσάς και τους παίκτες αυτή η κατάκτηση και η πορεία μέχρι εκεί;

«Θα πω πως έφερε μία δημιουργία ενότητας εντός της ομάδας, αλλά και την εμπιστοσύνη μεταξύ μας μέσα στο κλαμπ. Δεν θα ξεχάσω πως μετά τη νίκη με 0-3 στην Μπαρτσέλονα, η πίστη αλλά και μέσα μας, καταλάβαμε πως μπορούσαμε να νικήσουμε οποιονδήποτε στον δρόμο για την κορυφή».

- Η Άλκμααρ έχει αναπτύξει σε μεγάλο βαθμό την ακαδημία της. Ποια είναι η φιλοσοφία που υπάρχει στα μικρά κλιμάκια;

«Όλοι μέσα στην ακαδημία συμφωνούν ότι πρέπει πάντα να εμμένουμε στο εκλεπτυσμένο όραμα που ξεκίνησε πριν από πολλά χρόνια ο σύλλογος, με τις ίδιες γραμμές εκμάθησης στο ποδόσφαιρο. Επιπλέον, στοχεύουμε να καινοτομούμε συνεχώς στον τρόπο προπόνησης ενώ χρησιμοποιούμε πολλά δεδομένα τόσο σε ατομικό όσο και σε ομαδικό επίπεδο».

- Ποιος είναι ο στόχος της ομάδας Νέων;

«Έχουμε πετύχει φανταστικά αποτελέσματα με την ομάδα στο UEFA Youth League. Βρισκόμαστε στα μέσα της σεζόν με αρκετές πιθανότητες να κατακτήσουμε και την πρώτη θέση. Είμαστε τρεις βαθμούς πίσω από τον πρώτο και παίζουμε και τον τελικό του κυπέλλου. Ο πρωταρχικός στόχος είναι να αναπτυχθούν οι παίκτες τόσο καλά ώστε να μπορούν να κάνουν το βήμα στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο, κατά προτίμηση στην πρώτη ομάδα της Άλκμααρ».

- Ως ακαδημία δίνετε βάση στο σχολείο και γιατί;

«Στο πλαίσιο της ακαδημίας νέων, δίνεται μεγάλη προσοχή στο σχολείο, ώστε οι παίκτες να έχουν τον χώρο, τις ευκαιρίες και τις εγκαταστάσεις για να εμφανιστούν έτοιμοι τόσο στο σχολείο όσο και στο γήπεδο. Προσφέρονται διάφορα μαθήματα – από τα οποία κάποια στο δικό μας προπονητικό κέντρο – έτσι ώστε όλοι οι παίκτες, ανεξαρτήτως ποδοσφαιρικής καριέρας, να αποκτήσουν και το απολυτήριο του σχολείου τους».

@Photo credits: Από τα social media της Άλκμααρ
 

EREDIVISIE Τελευταία Νέα