Λίβερπουλ όπως... Σέλτικ

Λίβερπουλ όπως... Σέλτικ

Λίβερπουλ όπως... Σέλτικ

bet365

Η ομάδα του Γιούργκεν Κλοπ οδεύει προς το περίφημο quadruple, δηλαδή την κατάκτηση τεσσάρων τίτλων μέσα στην ίδια σεζόν και ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος θυμάται τι είχαν κάνει οι «Κέλτες» πριν από 55 χρόνια, όταν σήκωσαν πέντε τρόπαια.

Στην ιστορία του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, δύο ομάδες έχουν κάνει το 6/6 (πρωτάθλημα, κύπελλο, Champions League, ευρωπαϊκό super cup, εγχώριο super cup, παγκόσμιο κύπελλο συλλόγων) μέσα σε ένα ημερολογιακό έτος. Η Μπαρτσελόνα το 2009 και η Μπάγερν το 2020. Οι ίδιοι σύλλογοι έχασαν το απόλυτο για έναν τίτλο το 2013 και το 2015, ενώ και η Ίντερ έκανε το 5/6 το 2010. Για διάφορους λόγους, το απόλυτο σε εγχώριες και διεθνείς διοργανώσεις δεν μπόρεσαν να διεκδικήσουν η Ρεάλ της δεκαετίας του ’50 και ο Άγιαξ της δεκαετίας του ’70. Οι συγκεκριμένες ομάδες μπορεί να έκαναν θραύση στους τίτλους, όμως καμιά τους δεν έφτασε στην κατάκτηση του quadruple.

Τι είναι όμως το αυθεντικό quadruple που διεκδικεί φέτος η Λίβερπουλ και καμία από τις παραπάνω ομάδες δεν τα κατάφερε; Είναι η κατάκτηση τεσσάρων τίτλων μέσα σε μία σεζόν, όχι όμως... όποιων κι όποιων. Πρόκειται για τρεις εγχώριους τίτλους και ένα ευρωπαϊκό τρόπαιο. Και μέσα στην ίδια σεζόν, όχι σε ένα ημερολογιακό έτος. Δηλαδή, πρωτάθλημα, κύπελλο, League Cup και Champions League. Χωρίς να προσμετρούνται τα super cup και το παγκόσμιο κύπελλο συλλόγων. Οι «κόκκινοι» έχουν ήδη πανηγυρίσει το EFL Cup, βρίσκονται στον τελικό του FA Cup, στα ημιτελικά του Champions League, ενώ δίνουν μάχη με τη Μάντσεστερ Σίτι στην Premier League.

liv

Ούτε η Μπάγερν, ούτε η Μπαρτσελόνα, ούτε η Ίντερ, ούτε η Ρεάλ μπορούσαν να διεκδικήσουν το quadruple, αφού στη χώρα τους δεν υπάρχει League Cup. Αυτή που έφτασε πιο κοντά από ποτέ ήταν, προφανώς, μια αγγλική ομάδα. Ο λόγος για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, τη σεζόν 1998-99. Οι «κόκκινοι διάβολοι» κατέκτησαν το treble με πρωτάθλημα, κύπελλο και Champions League. Ωστόσο, τους ξέφυγε το League Cup, γνωρίζοντας τον αποκλεισμό από την Τότεναμ στα προημιτελικά. Σχετικά κοντά έφτασε και η Μάντσεστερ Σίτι τη σεζόν 2018-19. «Σάρωσε» εντός συνόρων, όμως αποκλείστηκε στα προημιτελικά του Champions League.

Υπάρχει, όμως, μία βρετανική ομάδα, που όχι μόνο έκανε quadruple, αλλά έσπασε τα κοντέρ. Tη σεζόν 1966-67, η Σέλτικ ήταν το απόλυτο αφεντικό σε Σκωτία και Ευρώπη, κατακτώντας όχι μόνο τους τέσσερις τίτλους του quadruple, αλλά... πέντε. Στις εγχώριες διοργανώσεις, οι «Κέλτες» έκαναν δικό τους το πρωτάθλημα, το κύπελλο, το League Cup, αλλά και το... κύπελλο Γλασκώβης (μια διοργάνωση που υπήρχε εκείνη την εποχή). Όσο για τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, η Σέλτικ σήκωσε το κύπελλο πρωταθλητριών, νικώντας με 2-1 την Ίντερ στον τελικό. Εκείνο το παιχνίδι κόντρα στους «νερατζούρι» πραγματοποιήθηκε στη Λισαβόνα, γι’ αυτό και οι παίκτες της σκωτσέζικης ομάδας απέκτησαν τότε το παρατσούκλι «τα λιοντάρια της Λισαβόνας».

55 χρόνια μετά, η Λίβερπουλ θέλει να βαδίσει στα χνάρια της... γειτόνισσας Σέλτικ και να κάνει ό,τι δεν έχει καταφέρει ποτέ καμία άλλη αγγλική ομάδα στην ιστορία. Να κάνει δικό της το quadruple. Και μετά - γιατί όχι - να φτάσει τους επτά τίτλους σε ένα ημερολογιακό έτος (μαζί με ευρωπαϊκό super cup, Community Shield και παγκόσμιο κύπελλο συλλόγων) και να γίνει η κορυφαία ομάδα όλων των εποχών. Μακρινό, αλλά όχι και ανέφικτο για την ποδοσφαιρική «μηχανή» του Γιούργκεν Κλοπ.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

EFL CUP Τελευταία Νέα