“Finalissima 2022”: Το διηπειρωτικό των εθνικών ομάδων επιστρέφει

“Finalissima 2022”: Το διηπειρωτικό των εθνικών ομάδων επιστρέφει

“Finalissima 2022”: Το διηπειρωτικό των εθνικών ομάδων επιστρέφει

bet365

Ιταλία και Αργεντινή συγκρούονται απόψε στο Γουέμπλεϊ (Novasports Prime, 21:45), με στόχο τον άτυπο τίτλο της υπερ-πρωταθλήτριας κόσμου και ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος κάνει μια αναδρομή στο super cup των εθνικών ομάδων, που είχε διεξαχθεί ξανά τις δεκαετίες του ’80 και του ’90.

Φεβρουάριος του 2020. Οι ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες της Ευρώπης και της Λατινικής Αμερικής υπογράφουν μνημόνιο, με στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας τους. Ένα μέρος αυτής της συμφωνίας, κάνει λόγο για τη διεξαγωγή ενός διηπειρωτικού κυπέλλου εθνικών ομάδων, με φιναλίστ τις κατόχους του Euro και του Copa America. Η συγκεκριμένη συμφωνία έχει ισχύ μέχρι το 2028, δηλαδή θα γίνουν τρία παιχνίδια μεταξύ της εκάστοτε πρωταθλήτριας Ευρώπης με την αντίστοιχη της Λατινικής Αμερικής. Αρχής γενομένης από σήμερα, με την αναμέτρηση της Ιταλίας με την Αργεντινή, στο Γουέμπλεϊ. Ένα ματς που έχει ονομαστεί “Finalissima 2022”.

Ωστόσο, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που οι δύο πρωταθλήτριες ομάδες από την Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική διεκδικούν τον άτυπο τίτλο της υπερ-πρωταθλήτριας κόσμου. Η αρχή είχε γίνει το 1985, με τη διοργάνωση τότε να ονομάζεται “Artemio Franchi Cup”, προς τιμήν του πρώην προέδρου της UEFA, Αρτέμιο Φράνκι, ο οποίος είχε χάσει τη ζωή του πριν από δύο χρόνια. Στο Παρκ Ντε Πρενς του Παρισιού, η κάτοχος του Euro 1984, Γαλλία, τέθηκε αντιμέτωπη με τη νικήτρια του Copa America 1983, Ουρουγουάη. Οι «τρικολόρ» του Μισέλ Πλατινί επικράτησαν με σκορ 2-0 και κατέκτησαν το πρώτο τρόπαιο.

Η συμφωνία των δύο ομοσπονδιών προέβλεπε αυτό το super cup να γίνεται κάθε τέσσερα χρόνια, αμέσως μετά την ανάδειξη και των δύο πρωταθλητριών στις ηπείρους τους. Ωστόσο, η αναμέτρηση του 1989 δεν έγινε ποτέ ανάμεσα στην Ολλανδία (κάτοχος Euro 1988) και την Ουρουγουάη (κάτοχος Copa America 1987). Και ο λόγος ήταν γιατί οι δύο ομάδες δεν μπορούσαν να συμφωνήσουν στην ημερομηνία και στον τόπο διεξαγωγής της αναμέτρησης.

Αμέσως επόμενη χρονιά ήταν το 1993, με την αναμέτρηση να γίνεται τότε κανονικά. Η νικήτρια του Copa America 1991, Αργεντινή, αντιμετώπισε τη νικήτρια του Euro 1992, Δανία. Το ματς έγινε στο Μπουένος Αϊρες και μετά το 1-1 σε κανονική διάρκεια και παράταση, η «αλμπισελέστε» νίκησε με 5-4 στα πέναλτι και κατάκτησε το τρόπαιο. Αυτός ήταν και ο τελευταίος τίτλος του Ντιέγκο Μαραντόνα με την Αργεντινή.

Από τότε, δεν έγινε ποτέ πάλι το “Artemio Franchi Cup”. Ίσως γιατί πλέον είχε κάνει την εμφάνισή του το Confederations Cup. Το πρώτο κύπελλο συνομοσπονδιών έγινε το 1992, ενώ από το 1997 μέχρι και το 2017 διεξαγόταν υπό την αιγίδα της FIFA. Ίσως το γεγονός πως η παγκόσμια ποδοσφαιρική ομοσπονδία αποφάσισε να το καταργήσει να είναι ένας λόγος που επέστρεψε το διηπειρωτικό των εθνικών ομάδων. Με την ευχή να μην το βλέπουν οι φιναλίστ, ως ένα φιλικό μετά από μία καταπονημένη σεζόν, αλλά ως έναν πραγματικό τελικό.

 

COPA AMERICA Τελευταία Νέα