Λειψία: Με την ορμή του ταύρου και το άστρο του Νάγκελσμαν (pics & vid)

Λειψία: Με την ορμή του ταύρου και το άστρο του Νάγκελσμαν (pics & vid)

Κώστας Ζάλιαρης
Λειψία: Με την ορμή του ταύρου και το άστρο του Νάγκελσμαν (pics & vid)

bet365

Μπαίνοντας στη δεύτερη δεκαετία της «ζωής» της, η Λειψία βιώνει στιγμές που ήρθαν πολύ γρήγορα και δίκαια στο δρόμο της, εξασφαλίζοντας την παρθενική της παρουσία στα προημιτελικά του Champions League! Ο «μάγος» Νάγκελσμαν, τα άλματα προόδου και τα «εργαλεία» του ρόστερ.

Ο κόσμος στις εξέδρες με τα κασκόλ ψηλά, φώναζε όλο και πιο δυνατά το όνομα της ομάδας και τη στήριξε με πάθος αψηφόντας την κατάσταση με τον κοροναϊό και τις συστάσεις να μην υπάρχει τόσο κοντινή απόσταση του ενός με τον άλλον.

Στον αγωνιστικό χώρο, μια ομάδα με ορμή, με επιβολή έναντι της περσινής φιναλίστ του Champions League, δεν άφησε κανένα περιθώριο αμφισβήτησης για τη δικαία πρόκριση και έκανε τον Ζοσέ Μουρίνιο να σκύψει το κεφάλι από την απογοήτευση του αποκλεισμού.

Η Λειψία βρίσκεται για πρώτη φορά στην ιστορία της στα προημιτελικά της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης, με τον Νάγκελσμαν να δηλώνει ότι πρόκειται «για τεράστιο επίτευγμα στην ιστορία του συλλόγου, τη δική του καριέρα στην προπονητική αλλά και την καριέρα των νεαρών παικτών που έχουμε στο ρόστερ».

Ο Νάγκελσμαν είναι το αστέρι των πάγκων

Από το βράδυ της Τρίτης είναι ο νεότερος προπονητής που έχει προκριθεί από φάση νοκ-άουτ του Champions League με το επίτευγμά του απέναντι στην Τότεναμ. Το πέτυχε σε ηλικία μόλις 32 ετών και 231 ημερών. Κι όμως γι' αυτό τον τόσο νεαρό προπονητή που θα μπορούσε οποιοσδήποτε να σκεφτεί πως το πιθανότερο σενάριο θα ήταν να είναι ακόμα ποδοσφαιριστής σε αυτό το στάδιο της ζωής του, δεν είναι τυχαία η επιτυχία στην προπονητική. Έχοντας μπει στο... χορό από τα 28 του, όταν κατάλαβε ότι έπρεπε να βγάλει τα εξάταπα λόγω σοβαρού τραυματισμού και έχοντας αναγκαστεί να πήξει πολύ περισσότερο το μυαλό του από μικρή ηλικία όταν έχασε τον πατέρα του, έμαθε ν' αναλύει. Έμαθε να διαβάζει, να βρίσκει λύσεις σε προβλήματα, να εφευρίσκει αποτελεσματικές τακτικές και όταν όλα αυτά εφαρμόζονταν στο χορτάρι, τα πάντα ήταν καλύτερα.

Από τα drones που χρησιμοποιεί στις προπονήσεις και το γεγονός πως λόγω και της ηλικίας του... δεν έχει συνηθίσει να τον φωνάζουν "κύριο" ή "boss" ή οτιδήποτε άλλο τετριμμένο, αλλά έχει διαφορετική επαφή με τους παίκτες του, ο Νάγκελσμαν επένδυσε στη βελτίωση του επαγγελματία εαυτού του. Στην πρώτη του αγωνιστική περίοδο στον πάγκο της Λειψίας έκανε την ομάδα διεκδικήτρια του τίτλου. Πλέον την έχει οδηγήσει για πρώτη φορά στην ιστορία της και στα προημιτελικά του Champions League. Όταν ο Ζοσέ Μουρίνιο κατακτούσε το ευρωπαϊκό τρόπαιο με την Πόρτο πίσω στο 2004, ο άνθρωπος που τον νίκησε στη φετινή φάση των «16» ήταν μόλις... 16 ετών! Είναι νεότερος από τον Ούγκο Γιορίς που καθόταν κάτω απ' τα δοκάρια της Τότεναμ. Και παρ' όλα αυτά, το άστρο του, λάμπει από την άκρη του πάγκου κι ακολούθησε από νωρίς αυτό που του είχε γραμμένο η μοίρα, εκτός των τεσσάρων γραμμών του αγωνιστικού χώρου.

Η ιστορία της ομάδας τρέχει με απίστευτες ταχύτητες

Κάτι παραπάνω από άλματα κάνει η Λειψία στην σύντομη ιστορία της από το 2009 όταν και ιδρύθηκε ξεκινώντας από τις ερασιτεχνικές κατηγορίες. Αναμφίβολα η πρόκριση στους «8» του Champions League είναι το πρώτο... πικ το οποίο βιώνει μέχρι αυτή τη στιγμή, αν και έχει ζήσει ήδη ανόδους και στιγμές που τη μεγαλώνουν ως κλαμπ και της προσθέτουν πολλά σε κύρος. Το 2013 βρέθηκε στα επαγγελματικά στρώματα του γερμανικού ποδοσφαίρου και το 2016 έδωσε το «παρών» για πρώτη φορά στην Bundesliga όπου και έχει εδραιωθεί μέχρι σήμερα.

Το 2017 βρέθηκε για πρώτη φορά στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση κερδίζοντας μια θέση στα τουρνουά της UEFA και το 2020 βρίσκεται στα προημιτελικά για πρώτη φορά στην ιστορία της. Ως... rise of the decade την χαρακτήρισαν τα διεθνή Μέσα μετά τη μεγάλη της επιτυχία κόντρα στα «σπιρούνια», έχοντας καταφέρει την περασμένη αγωνιστική περίοδο να βρεθούν στην υψηλότερη θέση της ιστορίας τους στην Bundesliga ώστε να παίξουν στο κορυφαίο επίπεδο και να συνεχίζουν την πορεία τους μέχρι Μάρτη μήνα. Και φυσικά, την τελευταία φορά που η Τότεναμ κατέκτησε τίτλο, πίσω στο 2008, η Λειψία δεν υπήρχε καν ούτε σαν παρουσία στον ποδοσφαιρικό χάρτη!

Ο Βέρνερ, ο Σάμπιτσερ, ο Ανχελίνο και τα άλλα παιδιά...

Ο Ζοσέ Μουρίνιο ανέφερε πως ακόμα και οι «παγκίτες» της Λειψίας θα μπορούσαν να έχουν θέση στην 11άδα της δικής του ομάδας αυτή τη στιγμή δεδομένων των προβλήματων, των απουσιών και της κατάστασης της Τότεναμ, ωστόσο, δεν είναι αυτό το ζήτημα. Ο Νάγκελσμαν έχει δημιουργήσει μια ομάδα που επιτίθεται με ταχύτητα από τα μπακ και που έχει ενέργεια με πολύ μεγάλη διάρκεια, δημιουργώντας μεγάλους κινδύνους για τους αντιπάλους από τις επελάσεις και τις διαγώνιες μπαλιές που αλλάζουν συνεχώς την πλευρά ανάπτυξης.

Ο Αυστριακός, Μαρσέλ Σάμπιτσερ που πέτυχε δυο γκολ απέναντι στην Τότεναμ δεν είχε σκοράρει ποτέ ξανά σε νοκ-άουτ φάση ευρωπαϊκής διοργάνωσης, ο Βέρνερ δεν χρειάστηκε να κάνει πάρα πολλά, έχοντας όμως καταθέσει τα διαπιστευτήριά του και έχοντας ενεργοποιήσει τα μεγάλα κλαμπ ενόψει καλοκαιριού, ενώ και ο Ανχελίνο από αριστερά παραχωρήθηκε από τη Σίτι και ... «πετάει». Καθοριστικές είναι οι επεμβάσεις του Ουπαμεκάνο στην άμυνα, με τον Λάιμερ στα χαφ να έχει τον απόλυτο έλεγχο για τον ρυθμό και την οργάνωση της Λειψίας. Είχε τις περισσότερες επαφές με τη μπάλα (83), τις περισσότερες μεταβιβάσεις (61), τις περισσότερες επιτυχημένες πάσες (50), έκανε 8 τάκλιν σε αντιπάλους του και μαζί με τον Σάμπιτσερ απαρτίζουν μια τρομερή δυάδα στο χώρο του κέντρου. Και να σκεφτεί κανείς ότι ήταν... περιττός ο Ντάνι Όλμο στη ρεβάνς με την Τότεναμ...

 

CHAMPIONS LEAGUE Τελευταία Νέα