Από αιχμάλωτη την έκανε κυρίαρχη (pics & vids)

Από αιχμάλωτη την έκανε κυρίαρχη (pics & vids)

bet365

Το gazzetta.gr αναλύει την διορθωτική κίνηση του Ερνέστο Βαλβέρδε που έκανε στο 60' κι άλλαξε όλο το ματς με την Λίβερπουλ για να πάρει στο τέλος ξεκάθαρο σκορ πρόκρισης.

Το εκπληκτικό φάουλ του Μέσι. Η 600αρα του Μέσι. Ο παροξυσμός με τον Μέσι. Εγινε πάλι viral το όνομά του σε όλα τα social media. Δικαίως. Πιθανότατα δεν υπάρχει άλλος στον κόσμο που θα έβαζε αυτό το φάουλ. Δεδομένα έκανε την διαφορά στον πρώτον ημιτελικό. Η Μπαρτσελόνα τον είχε, η Λίβερπουλ όχι.

Ομως όπως σωστά είπε ο Αρσέν Βενγκέρ, ο Λιονέλ Μέσι είναι το δεύτερο «κομμάτι» της ανάλυσης του αγώνα. Οτι ήταν αυτός δηλαδή που έκανε την διαφορά και μετέτρεψε το 1-0 σε 3-0. Το πρώτο «κομμάτι» της ανάλυσης του αγώνα είναι ο Ερνέστο Βαλβέρδε. Η διορθωτική κίνηση που έκανε στο 60' ήταν αυτή που άλλαξε τα πάντα στο ματς γιατί μέχρι εκείνο το σημείο η Μπαρτσελόνα και ο Μέσι ήταν αιχμάλωτοι της Λίβερπουλ και του Γιούργκεν Κλοπ.

Πριν φτάσουμε στο 60', το σημείο δηλαδή που ο «Τσινγκούρι» αποφασίζει να ρίξει στο παιχνίδι έναν δεξιό μπακ (Σεμέδο) και να βγάλει έναν αριστερό εξτρέμ (Κουτίνιο) έχει ενδιαφέρον να δούμε τι έχει συμβεί στην πρώτη ώρα του αγώνα.

Απόλυτη ισορροπία σε πλάνο, διάταξη, φάσεις. Η διαφορά ηταν ο Σουάρες με τον Μανέ
Ναι το πρώτο ημίχρονο, είχε τέμπο. Υψηλό τέμπο. Δεν είχε όμως τις μεγάλες φάσεις. Σε 45 λεπτά αγώνα στο Καμπ Νόου είδαμε το γκολ του Σουάρες στο 26' και την χαμένη ευκαιρία του Μανέ στο 35'.



Το 4-3-3 και των δύο τεχνικών αλληλοεξουδετερώθηκε με την ισορροπία να αποτυπώνεται και στην στατιστική.
52-48 στην κατοχή της μπάλας
269-234 επιτυχημένες πάσες
4-6 τελικές προσπάθειες

Οπως γράφουμε η διαφορά ήταν το τελείωμα του Σουάρες και η αστοχία του Μανέ. Αλλωστε εάν παρατηρήσει κανείς τις φάσεις θα διαπιστώσεις και τις ομοιότητες σε αυτές. Ο Αλμπα βρίσκει με σέντρα τον Σουάρες που κάνει κίνηση ανάμεσα στα στόπερ.


Την ίδια κίνηση έκανε και ο Μανέ ανάμεσα σε Σέρχι Ρομπέρτο και Πικέ μετά την εξαιρετική σέντρα του Χέντερσον.



Ο Σουάρες έκανε σωστά το πλασέ στη κίνηση και έστειλε την μπάλα στα δίχτυα. Ο Μανέ έστειλε την μπάλα ψηλά άουτ.

Ο Κλοπ ανέβασε τα χαφ και αιχμαλώτισε την Μπαρτσελόνα
Ο Γιούργκεν Κλοπ βλέποντας στον πρώτο ημίχρονο κυρίως την αδυναμία του Βιδάλ ως δεξί εσωτερικό χαφ να προσφέρει βοήθειες στον Σέρχι Ρομπέρτο (ο Ρόμπερτσον βγήκε ουκ ολίγες φορές από εκεί αλλά δεν είχαν επιτυχίες οι σέντρες του) αποφάσισε στο δεύτερο ημίχρονο ν' ανεβάσει αρκετά μέτρα τους δύο μέσους του.



Χέντερσον και Μίλνερ ανέβηκαν μέτρα στο γήπεδο, όπως βλέπετε και στο σχεδιάγραμμα και η Λίβερπουλ για 15 λεπτά αιχμαλώτισε την Μπαρτσελόνα μέσα στο Καμπ Νόου. Εκτός του ότι οι «reds» απέκτησαν την κατοχή της μπάλας δημιούργησαν τρεις κλασσικές ευκαιρίες για γκολ, έχοντας πέντε (!) παίκτες μέσα στην μεγάλη περιοχή του Τερ Στέγκεν.

Στο 47' ο Μίλνερ εκτελεί μέσα από την περιοχή αλλά διώχνει ο Γερμανός γκολκίπερ σε κόρνερ.



Στο 53' ο Σαλάχ εκτελεί έξω από την περιοχή (διώχνει ξανά ο Τερ Στέγκεν), αλλά λίγα δευτερόλεπτα νωρίτερα ο Βαϊνάλντουμ δεν μπορεί να κοντρολάρει στο σημείο του πέναλτι.



Στο 59' η πιο μεγάλη φάση της Λίβερπουλ για να ισοφαρίσει ξανά με τον Μίλνερ αλλά να στέλνει την μπάλα πάνω στον Γερμανό.



Η αλλαγή του Βαλβέρδε με τον Σεμέδο και το 4-4-2 με τον Μέσι ανάμεσα στις γραμμές
Με το που χάνει ο Μίλνερ την τεράστια ευκαιρία, ο Ερνέστο Βάλβερδε κάνει την δική του διορθωτική κίνηση. Διορθωτική γιατί η επιλογή του Βιδάλ ως δεξί εσωτερικό χαφ όχι μόνο δεν του βγαίνει αλλά δημιουργεί και προβλήματα στο ανασταλτικό κομμάτι της Μπαρτσελόνα. Οι «μπλαουγκράνα» δεν έχουν ούτε ισορροπία, ούτε σταθερότητα στο αμυντικό τους κομμάτι. Ο Μέσι γνωρίζουμε ότι δεν βοηθάει, το ίδιο και ο Κουτίνιο και προστέθηκε και η τρύπα του Βιδάλ.

Ο «Τσινγκούρι» λοιπόν αποφασίζει ν' αλλάξει το σύστημα με την είσοδο του Σεμέδο. Δεν βγάζει τον Χιλιανό, αλλά τον Κουτίνιο. Αποσύρει λοιπόν έναν εξτρέμ για να περάσει έναν μπακ.

Ξεκάθαρο 4-4-2 με τον Βιδάλ να γίνεται αριστερό χαφ (!) και τον Σέρχι Ρομπέρτο να παίζει πλέον ως δεξί χαφ (από μπακ) έχοντας τον Σεμέδο πίσω του.



Και φυσικά ο Μέσι πίσω από τον Σουάρες να κάνει ότι θέλει ανάμεσα στις γραμμές.

Από αιχμάλωτη ο Βαλβέρδε την έκανε κυρίαρχη
Πριν την αλλαγή στο 60' η Μπαρτσελόνα στο δεύτερο ημίχρονο δεν είχε τελική! Καμία. Τι έγινε μετά την παρέμβαση του Βαλβέρδε;

Συνοπτικά το 1-0 έγινε 3-0 με την Μπαρτσελόνα να έχει επτά τελικές σε αυτό το διάστημα.

Αναλυτικά αρχίζει να φτιάχνει τελικές και να απειλεί σοβαρά. Ο Μέσι βγάζει σε θέση βολής τον Βιδάλ στο 64' αλλά αυτός αποφασίζει να δώσει πάσα (που κόβεται) αντί να εκτελέσει. Από το κόρνερ προέρχεται η πρώτη τελική με την κεφαλιά του Λενγκλέ. Στο 68' ο Μέσι ξαναβγάζει τον Σουάρες σε καλή θέση αλλά δεν προλαβαίνει να τελειώσει τη φάση.

Και φτάνουμε στην φάση του 75'. Οπως βλέπετε και στην φωτογραφία, ο Μέσι κινείται υπέροχα ανάμεσα στις γραμμές. Ο Βαλβέρδε έχει δει πως η Λίβερπουλ έχει μείνει στα μετόπισθεν μόνο με τον Φαμπίνιο (μιας και οι Μίλνερ, Χέντερσον έχουν ανέβει μέτρα στο γήπεδο) και αποφασίζει να ρίξει τον καλύτερο παίκτη του κόσμου πάνω του.



Στη συγκεκριμένη φάση ο Μέσι είναι μόνος του. Ο Φαμπίνιο ακολουθεί και είναι αυτός που άθελά του στέλνει την μπάλα στα πόδια των Σέρχι Ρομπέρτο και Ρόμπερτσον πριν αυτή καταλήξει στο γόνατο του Σουάρες (κι από εκεί στο δοκάρι για να στρωθεί στον Μέσι για το εύκολο 2-0).

Μπορεί το 3-0 να προέρχεται από την ιδιοφυΐα του Μέσι στο φάουλ, αλλά είναι αυτός που το κερδίζει πάλι από το ίδιο σημείο που ξεκινάει και το δεύτερο γκολ. Και φυσικά το φάουλ του το κάνει ο Φαμπίνιο.

Το άναρχο τελευταίο δεκάλεπτο
Μετά το 3-0 δεν έχεις πολλά να σταθείς στην τακτική. Ο Βαλβέρδε κλείνει το πλάτος στα χαφ «μαζεύοντας» τους Βιδάλ και Σέρχι Ρομπέρτο προς τον άξονα και η Λίβερπουλ παίζει τα ρέστα της στο τελευταίο δεκάλεπτο.

Ρέστα που μπορεί να της έδιναν ένα γκολ να ελπίζει (ο Σαλάχ έχασε αυτό που δεν χάνεται στο 84', η πρώτη φάση της Λίβερπουλ μετά την διορθωτική κίνηση του Βαλβέρδε), αλλά μπορεί να την καταδίκαζαν μιας και ο Ντεμπέλε έχασε δύο σπουδαίες ευκαιρίες μετά από εκτελέσεις κόρνερ της Λίβερπουλ.

Ναι, ο Μέσι τα έκανε να φαίνονται όλα εύκολα. Ομως για να φτάσουμε στο σημείο να εμφανιστεί ο Μέσι στο ματς (γιατί μέχρι το 60' δεν βοήθησε την Μπαρτελόνα) έπρεπε να παρέμβει ο Ερνέστο Βαλβέρδε.

Και για να σώσει την Μπαρτσελόνα από την αιχμαλωσία της Λίβερπουλ, αλλά και για να βοηθήσει τον Λιονέλ Μέσι να τα κάνει πιο εύκολα.

Οπως είπε και ο Αρσέν Βενγκέρ, «όταν υπέφερε η Μπαρτσελόνα, ο Βαλβέρδε έκανε την καλή αλλαγή. Μετά ήρθε ο κύριος Μέσι και είπε “αφήστε με να τελειώσω τη δουλειά”».

 

CHAMPIONS LEAGUE Τελευταία Νέα