Βλαχοδήμος: Ο «φύλακας άγγελος» της Μπενφίκα και οι κορυφαίες παραστάσεις του στο Champions League

Βλαχοδήμος: Ο «φύλακας άγγελος» της Μπενφίκα και οι κορυφαίες παραστάσεις του στο Champions League

bet365

Ο Λιονέλ Μέσι τον νίκησε με ένα άπιαστο curler. Κάνεις άλλος, όμως, από την παριζιάνικη παρέα του δεν μπόρεσε να βρει το αντίδοτο στον εκπληκτικό Οδυσσέα Βλαχοδήμο (έξι αποκρούσεις), ο οποίος πρόσθεσε άλλη μια εντυπωσιακή εμφάνιση Champions League στο ενεργητικό του.

Υπήρξε λόγος που το όνομά του «έπαιξε» μεταγραφικά για κορυφαία κλαμπ στο φινάλε του μεταγραφικού παζαριού. Ο Άγιαξ έφτασε μια... ανάσα από την απόκτησή του και τα ολλανδικά ΜΜΕ έκαναν λόγο για συμφωνία με την Μπενφίκα τις τελευταίες ώρες πριν την εκπνοή της διορίας. Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ τον είχε ψηλά στη λίστα της, πριν στραφεί στον Μάρτιν Ντουμπράβκα για τη λύση του back-up κίπερ. Κι ο Οδυσσέας Βλαχοδήμος δύσκολα θα μπορούσε να ταιριάξει με το status του «back-up».

Ο Έλληνας τερματοφύλακας έμεινε, λοιπόν, για πέμπτη σεζόν στη Λισαβόνα και συνεχίζει να υπερασπίζεται με εξαιρετική συνέπεια τα γκολπόστ των Αετών. Κάνοντας αυτό που εξελίσσεται σε παράδοση, να γεμίζει highlights σε αγώνες Champions League.

Κόντρα στην Παρί Σεν Ζερμέν, ο βασικός πορτιέρε της Εθνικής πραγματοποίησε μία από τις σπουδαιότερες εμφανίσεις του στ' «αστέρια», αλλά και συνολικά με τη φανέλα των Λουζιτανών. Αν ήταν δεδομένο πως βρίσκεται σε τρομερή κατάσταση και στην ελίτ των τερματοφυλάκων πανευρωπαϊκώς, ο «Ody» το πιστοποίησε απέναντι στην πλειάδα αστέρων της Παρί Σεν Ζερμέν, υψώνοντας «τείχος» και χαρίζοντας πολύτιμο βαθμό στην Μπενφίκα με τον οποίο πήρε σημαντική ώθηση πρόκρισης στους «16». Πολύ περισσότερο, «επιτρέποντας» μόνο ένα γκολ στον ώρες-ώρες ανίκητο Λιονέλ Μέσι που σκόραρε με άπιαστο curler και αποτρέποντας περιπου ένα γκολ βάσει του δείκτη των xGoals (0,68) με «στοπ» σε έξι άμεσες τελικές προσπάθειες κι άλλη μία καθοριστική επέμβαση με προβολή στο γύρισμα του Χακίμι προς τον ανενόχλητο κι έτοιμο να εκτελέσει, Κιλιάν Μπαπέ.

Μπορεί το βραβείο του MVP να κατέληξε στα χέρια του Μάρκο Βεράτι, αλλά ο «x-factor» που καθόρισε το αποτέλεσμα ήταν με διαφορά ο Βλαχοδήμος, με τη μία απόκρουσή του να είναι καλύτερη από την άλλη. Συγκεκριμένα, ο 28χρονος κίπερ σημείωσε την πρώτη του επέμβαση στο πρώτο μέρος σε αδύναμο σουτ του Βιτίνια και στο β' μέρος «σφράγισε» τα γάντια του, αποκρούωντας κατά σειρά τις προσπάθειες των Χακίμι (δύο σουτ από διαγώνια θέση κοντά στη μικρή περιοχή), Νεϊμάρ (εκτίναξη σε απευθείας φάουλ), Ντανίλο Περέιρα (κεφαλιά από φάουλ του Νεϊμάρ), με αποκορύφωμα ασφαλώς την επέμβαση του αγώνα, όταν «πέταξε» και αποσόβησε το 1-2 στο τρομερό πλασέ του Μπαπέ στο 68'. Μία φάση που καταλήγει σε γκολ μία στις τέσσερις φορές (0,25 xGoals),

Με αφορμή, λοιπόν, το... masterclass του Βλαχοδήμου, το Gazzetta έψαξε με τη βοήθεια του Wyscout και βρήκε τις προηγούμενες ονειρικές βραδιές του Οδυσσέα Βλαχοδήμου στο UEFA Champions League, που αποδεικνύουν ότι πραγματοποιεί τουλάχιστον μία φορά ανά σεζόν μια εμφάνιση με μίνιμουμ έξι αποκρούσεις!

*Τη σεζόν 2019-20 η Μπενφίκα έπαιξε στο Europa League

Άγιαξ - Μπενφίκα 1-0 - 10 αποκρούσεις (23/10/18)

Η εμφάνισή του με τις περισσότερες επεμβάσεις σε αγώνα ομίλων Champions League. Και ίσως εκείνη που τον έκανε να ακουστεί τόσο έντονα σε Πορτογαλία κι Ευρώπη, μόλις τέσσερις μήνες αφότου ανακοινώθηκε στους Αετούς με μεταγραφή από τον Παναθηναϊκό. Ο Βλαχοδήμος σημείωσε συνολικά 10 αποκρούσεις, με τις οποίες και απέτρεψε σχεδόν δύο γκολ (1,98 xGoals), κρατώντας μόνος του το μηδέν απέναντι στα «μωρά» του Έρικ Τεν Χαγκ που στο τέλος της σεζόν θα έφταναν μια ανάσα από τον τελικό της διοργάνωσης. Τελικά, «προδόθηκε» από ένα γκολ του Μαζράουι στο δεύτερο λεπτό των καθυστερήσεων και η Μπενφίκα ηττήθηκε με 1-0.

Λειψία - Μπενφίκα 2-2 - 8 αποκρούσεις (27/11/19)

Άλλη μια περίπτωση εκτός έδρας αγώνα που ο Βλαχοδήμος κρατούσε «όρθια» την Μπενφίκα μέχρι το φινάλε αλλά η άμυνά του τον «πρόδωσε» στις καθυστερήσεις. Και μάλιστα δύο φορές. Οι Αετοί προηγούνταν κόντρα στη Λειψία με 2-0 έχοντας την εγγύηση του Οδυσσέα κάτω από τα γκολπόστ, καθώς χάρη στις αποκρούσεις του γλίτωσε τουλάχιστον ένα γκολ (1,40 xCG) στη διάρκεια του αγώνα και έδειχνε πως κρατούσε τη νίκη στα χέρια της.

Ωστόσο, από ανατροπή του Πάτρικ Σικ εντός περιοχής η Λειψία μπήκε ξανά στο ματς στο 90' και στο πέμπτο λεπτό των καθυστερήσεων, o Φόρσμπεργκ πήρε ανενόχλητος την κεφαλιά στην καρδιά της περιοχής και ευστόχησε στη γωνία, πετώντας έτσι στα «σκουπίδια» για τη Μπενφίκα άλλη μια ηρωική εμφάνιση του Έλληνα κίπερ.

Μπάγερν - Μπενφίκα 5-2 - 7 αποκρούσεις (2/11/21)

Διαφορετικό σκηνικό στην «Allianz Arena» την περασμένη σεζόν, αφού η υπερηχητική Μπάγερν βρήκε πέντε φορές δίχτυα και επικράτησε εκ του ασφαλούς κόντρα στους Αετούς. Ποιος ξέρει, όμως, πού θα είχε σταματήσει το κοντέρ αν δεν υπήρχε ο Βλαχοδήμος;

Πέραν των πέντε γκολ, ο Βλαχοδήμος είπε «όχι» επτά φορές και συνολικά αποσόβησε 1,69 γκολ βάσει του δείκτη των xCG (Expected Conceded Goals), «λειαίνοντας» σημαντικά την επιφάνεια της ήττας.

Μπενφίκα - Άγιαξ 2-2 - 7 αποκρούσεις (23/2/22)

Οι μεγάλες βραδιές του Βλαχοδήμου δεν σταματούν σε επίπεδο ομίλων. Κόντρα στον Άγιαξ την περασμένη σεζόν στους «16» της διοργάνωσης, ο διεθνής πορτιέρε συνέβαλε τα μέγιστα ώστε να κρατήσει ανοιχτούς τους λογαριασμούς ενόψει της ρεβάνς, κατεβάζοντας «ρολά» στο ματς της Λισαβόνας.

Με επτά αποκρούσεις αποσόβησε σχεδόν ένα γκολ (0,89 xCG) και το τελικό 2-2 έδωσε την ευκαιρία στην Μπενφίκα να παίξει για δύο αποτελέσματα στην Ολλανδία και τελικά να πάρει το διπλό και μαζί την πρόκριση στους «οκτώ».

Μπενφίκα - Παρί Σεν Ζερμέν 1-1 - 6 αποκρούσεις (5/10/22)

Και φτάνουμε στη βραδιά της 5ης Οκτωβρίου, η οποία σηματοδοτεί την κορυφαία εμφάνιση του Βλαχοδήμου απέναντι σε κλαμπ της ελίτ. Το κυριότερο, την εμφάνιση που συνδυάστηκε με θετικό αποτέλεσμα κόντρα σε κλαμπ της ελίτ. Το κοντέρ τυπικά έγραψε έξι αποκρούσεις, αλλά οι καθοριστικές ενέργειες του Βλαχοδήμου ήταν περισσότερες, συμβάλλοντας έτσι τα μέγιστα στο τελικό 1-1.

 

CHAMPIONS LEAGUE Τελευταία Νέα