Από το «Χέιζελ» στο «Χίλσμπορο»: Οι πέντε μεγαλύτερες τραγωδίες σε ποδοσφαιρικά γήπεδα

Newsroom
Από το «Χέιζελ» στο «Χίλσμπορο»: Οι πέντε μεγαλύτερες τραγωδίες σε ποδοσφαιρικά γήπεδα

bet365

Με αφορμή το χάος στην Ινδονησία που στοίχισε τη ζωή σε 174 ανθρώπους, το Gazzetta ανασύρει στη μνήμη τις πέντε μεγαλύτερες ποδοσφαιρικές τραγωδίες που συγκλόνισαν τον πλανήτη.

Στιγμές αποκάλυψης έζησε το ποδόσφαιρο της Ινδονησίας το βράδυ του Σαββάτου (1/10), καθώς εκατοντάδες οπαδοί έχασαν τη ζωή τους στο γήπεδο μετά το τέλος του αγώνα Αρεμά - Περσέμπαγια.

Θρυαλλίδα για το χάος που επικράτησε στάθηκε η ήττα των γηπεδούχων, με τους οπαδούς της Αρεμά να ξεσπούν και να εισβάλλουν στον αγωνιστικό χώρο, γεγονός που ανάγκασε την Αστυνομία να απαντήσει με ρίψη χημικών.

Πολύ σύντομα το γήπεδο μετατράπηκε σε μαρτυρικό τόπο, με τις τελευταίες πληροφορίες να κάνουν λόγο για 174 νεκρούς που έχασαν τη ζωή τους είτε στο στάδιο είτε αργότερα στο νοσοκομείο. Με αφορμή τo θλιβερό γεγονός που συντάραξε συθέμελα ολόκληρο τον πλανήτη, το Gazzetta θυμάται τις πέντε μεγαλύτερες τραγωδίες σε ποδοσφαιρικά γήπεδα που άφησαν πίσω τους εκατόμβες νεκρών.

«Χέιζελ» (Βέλγιο) 29 Μαΐου 1985 - Νεκροί 39

«Χέιζελ» (Βέλγιο) 29 Μαΐου 1985 - Νεκροί 39

«Κατμαντού» (Νεπάλ) 15 Απριλίου 1989 - Νεκροί 93

«Κατμαντού» (Νεπάλ) 15 Απριλίου 1989 - Νεκροί 93

«Χίλσμπορο» (Αγγλία) 15 Απριλίου 1988 - Νεκροί 96

«Χίλσμπορο» (Αγγλία) 15 Απριλίου 1988 - Νεκροί 96

«Άκρα Σπορτς» (Γκάνα) 9 Μαΐου 2001 - Νεκροί 126

«Άκρα Σπορτς» (Γκάνα) 9 Μαΐου 2001 - Νεκροί 126

«Εθνικό Στάδιο Λίμα» (Περού) 24 Μαΐου 1964 - Νεκροί 318

«Εθνικό Στάδιο Λίμα» (Περού) 24 Μαΐου 1964 - Νεκροί 318

Πρόκειται για τον πιο τραγικό και αιματοβαμμένο τελικό στην ιστορία των Κυπέλλων Ευρώπης. Στις 29 Μαΐου του 1985, Λίβερπουλ και Γιουβέντους ήταν έτοιμες να διασταυρώσουν τα ξίφη τους στο γήπεδο «Χέιζελ» των Βρυξελλών για το τελευταίο μεγάλο ραντεβού του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, όταν ξέσπασε η καταστροφή. Μία περίπου ώρα πριν από την έναρξη του τελικού ένας αριθμός φιλάθλων της Λίβερπουλ παραβίασε έναν από τους φράχτες που χώριζαν τις δύο ομάδες των θεατών κι επιτέθηκαν στους φίλους της Γιουβέντους, με συνέπεια εκείνοι να οπισθοχωρήσουν δημιουργώντας πίεση σε έναν ερειπωμένο τοίχο του σταδίου που κατέρρευσε και στοίχισε τη ζωή σε 39 άτομα. Παραδόξως ο τελικός διεξήχθη κανονικά με τη Γιουβέντους να στέφεται νικήτρια και την UEFA εν συνεχεία να «σταυρώνεται» από την οπαδική κοινότητα. Τελικά η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία αντέδρασε εκ των υστερών και απέκλεισε όλες τις αγγλικές ομάδες από την Ευρώπη για τις επόμενες πέντε σεζόν.

Μια φυσική καταστροφή οδήγησε στον θάνατο 93 ατόμων που άφησαν την τελευταία τους πνοή στο γήπεδο «Κατμαντού» του Νεπάλ. Κατά την διάρκεια της αναμέτρησης ανάμεσα σε ομάδες του Νεπάλ και του Μπαγκλαντές, το δυνατό χαλάζι που είχε ξεσπάσει ανάγκασε τους θεατές να τρέξουν προς το εσωτερικό του γηπέδου για να προστατευτούν. Μια απόφαση που αποδείχθηκε η χειρότερη δυνατή, αφού πολύ σύντομα ο πανικός κυρίευσε τους περισσότερους με συνέπεια σχεδόν δεκάδες άνθρωποι να ποδοπατηθούν και να χάσουν τη ζωή τους από ασφυξία.

Ο τελικός του Χέιζελ δεν ήταν ο μοναδικός στον οποίο οι οπαδοί της Λίβερπουλ βίωσαν τον τρόμο. Τρία χρόνια αργότερα το σκηνικό επαναλήφθηκε όταν κατά τη διάρκεια της αναμέτρησης των Reds κόντρα στη Νότιγχαμ στο στάδιο «Χίλσμπορο» ξέσπασε χάος στην κερκίδα! Ο συνωστισμός που υπήρχε στο γήπεδο προκάλεσε πανικό ανάμεσα στους φιλάθλους, με πολλούς να σκαρφαλώνουν στα κιγκλιδώματα για να αποφύγουν την κατάρρευση της «Leppings Lane». Τότε η αστυνομία άνοιξε μια μικρή πόρτα και ορισμένοι οπαδοί κατάφεραν να διαφύγουν από εκεί, ενώ άλλοι συνέχισαν να σκαρφαλώνουν. Στο τέλος, ο φράχτης δεν άντεξε και έσπασε από την πίεση του κόσμου. Οι θεατές ήταν τόσο στριμωγμένοι μεταξύ τους, που ορισμένοι πέθαναν όρθιοι από ασφυξία!

Ένα παρόμοιο σκηνικό με εκείνο που εξελίχθηκε στην Ινδονησία είχε συμβεί και πίσω στο 2001 στην αναμέτρηση της Hearts of Oak και της Asante Kotoko για το πρωτάθλημα της Γκάνας. Μετά το τέλος του αγώνα η Αστυνομία προέβη σε ρίψη δακρυγόνων για να διασπάσει το πλήθος των 70.000 οπαδών, με συνέπεια τον χαμό 126 ανθρώπων. Όλα ξεκίνησαν όταν οπαδοί των φιλοξενούμενων άρχισαν να πετούν μπουκάλια και καθίσματα εντός του αγωνιστικού χώρου, γεγινός που προκάλεσε την απάντηση της Αστυνομίας. Πολύ σύντομα ο πανικός κυρίευσε άπαντες στο στάδιο, το οποίο μετατράπηκε σε ομαδικό νεκροταφείο...

Στις 24 Μαϊου του 1964 στο Εθνικό Στάδιο του Περού σημειώθηκε η μεγαλύτερη ποδοσφαιρική τραγωδία στην ιστορία του αθλήματος με απολογισμό 318 νεκρούς. Η απόφαση του διαιτητή να ακυρώσει γκολ του Περού δυο λεπτά πριν από τη λήξη του αγώνα με την Αργεντινή προκάλεσε έκρηξη από την πλευρά των Περουβιανών οπαδών, οι οποίοι μετέτρεψαν την οργή τους σε ένα βίαιο ξέσπασμα. Η απάντηση της Αστυνομίας με δακρυγόνα απλώς χειροτέρεψε την κατάσταση, με τους οπαδούς να κατακλύζουν τον αγωνιστικό χώρο και να σκορπούν τον χαμό. Πολλοί άνθρωποι ποδοπατήθηκαν, άλλοι πέθαναν από ασφυξία, ενώ κάποια στιγμή οι πόρτες του γηπέδου ξέσπασαν και το χάος πλημμύρισε και τους δρόμους της Λίμα.