Ρεάλ Μαδρίτης: Το ασύλληπτο ρεκόρ του Κουρτουά και η αποθέωση (vids)

Ρεάλ Μαδρίτης: Το ασύλληπτο ρεκόρ του Κουρτουά και η αποθέωση (vids)

Ρεάλ Μαδρίτης: Το ασύλληπτο ρεκόρ του Κουρτουά και η αποθέωση (vids)

bet365

Αμφισβητήθηκε έντονα. Τόσο στην Αγγλία όσο και στους πρώτους του μήνες στη Μαδρίτη. Ο Τιμπό Κουρτουά όμως τα τελευταία χρόνια δίνει απαντήσεις στον αγωνιστικό χώρο και χάρη σε αυτόν η Ρεάλ Μαδρίτης στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης για 14η φορά στην ιστορία της.

Η Ρεάλ Μαδρίτης έχοντας σε τρομερή φόρμα τον Τιμπό Κουρτουά ο οποίος κατέβασε ρολά, αλλά και τον Βινίσιους που σκόραρε το μοναδικό τέρμα στην αναμέτρηση, κατέκτησε το 14ο τίτλο της στο Champions League. Η κούπα με τα «μεγάλα αυτιά» ήταν και η πρώτη του Βέλγου πορτιέρε στην ποδοσφαιρική του καριέρα.

Αδιαμφισβήτητα αν δεν υπήρχε ο 30χρονος κίπερ κάτω από τα γκολπόστ της Ρεάλ Μαδρίτης το βράδυ του Σαββάτου (28/05) στο «Σταντ ντε Φρανς», ενδεχομένως να μιλούσαμε για διαφορετικό αποτέλεσμα. Ωστόσο, οι «μερένγκες» είχαν τον Τιμπό Κουρτουά σε εξαιρετική ημέρα, ο οποίος συνέβαλε τα μέγιστα ώστε η ομάδα του να σκαρφαλώσει για 14η φορά στην κορυφή της Ευρώπης. Αποδεικνύεται άλλωστε κι από την στατιστική. Ο Βέλγος είχε εννέα σωτήριες επεμβάσεις για να κρατήσει το μηδέν στην εστία της ομάδας και φυσικά πήρε, εκτός από το μετάλλιο του και τον τίτλο του MVP του τελικού.

Ρεκόρ στο Champions League

Οι εννέα επεμβάσεις του αποτελούν ρεκόρ στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, καθώς ποτέ ξανά κανείς γκολκίπερ σε τελικό Champions League, δεν είχε κάνει τόσες. Εδώ αξίζει να σταθούμε στο γεγονός ότι η Λίβερπουλ είχε 23 τελικές, έναντι τρεις της Ρεάλ, με τον Κουρτουά να έχει πει «όχι» εννέα φορές. Ο έμπειρος γκολκίπερ έφερε σε απόγνωση τον Μοχάμεντ Σαλάχ που δεν μπορούσε να τον νικήσει με όποιον τρόπο κι αν το προσπάθησε. Από την πλευρά του, πάντως ο Κουρτουά ξεχώρισε την σπουδαία επέμβαση του κόντρα στον Αιγύπτιο μεσοεπιθετικό των «Reds».

«Είναι απίστευτο, τόσα χρόνια, τόση δουλειά. Ήρθα στην ομάδα της ζωής μου. Είδα πολλούς να με κριτικάρουν. Απόψε δείξαμε ποιος είναι ο βασιλιάς της Ευρώπης. Αισθανόμουν καλά τις τελευταίες εβδομάδες. Όταν κάνεις την πρώτη επέμβαση... Κανείς δεν μπορεί να μου πάρει την επιθυμία να κατακτήσω το Champions League. Δεν γινόταν να μην κατακτήσω ένα. Είπα στη συνέντευξη Τύπου πριν από τον τελικό ότι θα κερδίσουμε. Για να είμαι ειλικρινής, δεν πιστεύω την επέμβαση που έκανα στον Μοχάμεντ Σαλάχ».

Σύμφωνα με το Wyscout, ο Κουρτουά θα έπρεπε να είχε δεχθεί 2.59 τέρματα από τους «Reds», αλλά χάρη στα τρομερά αντανακλαστικά του, ο Βέλγος κράτησε ανέπαφη την εστία του.

Τα νούμερα του Τιμπό Κουρτουά στον τελικό με την Λίβερπουλ σύμφωνα με το Wyscout:

  • xCG: 2.59
  • Αποκρούσεις 9 (67%)
  • Εξοδοι: 3
  • Μακρινές πάσες: 13 (54%)
  • Κοντινές πάσες: 15 (100%)

Από την κριτική στην αποθέωση

Ο Κουρτουά δέχθηκε έντονη κριτική όσο ήταν στο Νησί, για τις εμφανίσεις του με τα χρώματα της Τσέλσι. Η αλήθεια είναι πως δεν κατάφερε ποτέ να μπει στο κλίμα της ομάδας του με αποτέλεσμα οι οπαδοί των Λονδρέζων να τον βάζουν συχνά στο στόχαστρό τους. Μετά το τέλος του αγώνα με την Λίβερπουλ, ο Βέλγος έστειλε μήνυμα προς τους Άγγλους φιλάθλους μετά την κατάκτηση του Champions League και τη μεγαλειώδη εμφάνισή του, τονίζοντας ότι ήθελε πολύ αυτή τη νίκη για να κλείσει τα στόματα των επικριτών του.

«Χρειαζόμουν αυτή τη νίκη. Για την καριέρα μου και όλη τη σκληρή δουλειά μου. Ήθελα να σεβαστούν το όνομά μου, γιατί δεν νομίζω ότι έχω τον σεβασμό που μου αξίζει. Ειδικά στην Αγγλία. Είδα πολλή κριτική ακόμα και μετά από μία εξαιρετική χρονιά, είδα πολλούς να λένε ότι δεν είμαι αρκετά καλός, κλπ. Εδειξα την αξία μου», τόνισε χαρακτηριστικά.

Οπως είναι λογικό ο Τιμπό Κουρτουά έγινε σύνθημα στα χείλη των οπαδών της Ρεάλ Μαδρίτης και όχι μόνο, αφού ο ισπανικός Τύπος αφιέρωσε τα πρωτοσέλιδά του στον 30χρονο γκολκίπερ των «μερένγκες». Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό της «MARCA» η οποία επέλεξε ένα λογοπαίγνιο γράφοντας αντί για La Decimocuarta (=Το 14ο τρόπαιο της Ρεάλ Μαδρίτης στο Champions League) La Decimocurtua, θέλοντας να τονίσει τη μεγάλη συμβολή του Κουρτουά στην κατάκτηση της κούπας με τα «μεγάλα αυτιά». Η «Mundo Deportivo» από την πλευρά της έβγαλε το καπέλο στον τερματοφύλακα της Ρεάλ, λέγοντας πως «Ο Κουρτουά τούς κάνει πρωταθλητές». Η «Sport» αποθεώνει τους παίκτες του Κάρλο Αντσελότι και ιδιαίτερα τον Βέλγο: «Πρωταθλητές του Κουρτουά».

1234

55

554

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image
 

CHAMPIONS LEAGUE Τελευταία Νέα