Όταν η ομάδα του Βαλβέρδε «πλήγωνε» Μίλαν και Ίντερ την ίδια σεζόν

Όταν η ομάδα του Βαλβέρδε «πλήγωνε» Μίλαν και Ίντερ την ίδια σεζόν

Όταν η ομάδα του Βαλβέρδε «πλήγωνε» Μίλαν και Ίντερ την ίδια σεζόν

bet365

Ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος γυρίζει το χρόνο πίσω και θυμάται την Εσπανιόλ του 1987-88, που απέκλεισε τις δύο ομάδες του Μιλάνου στο κύπελλο UEFA. Όπως ετοιμάζεται να κάνει φέτος η Λίβερπουλ στο Champions League.

Σε τυπική διαδικασία μετέτρεψε η Λίβερπουλ την υπόθεση-πρόκριση στα προημιτελικά του Champions League, μετά τη νίκη της με 2-0 επί της Ίντερ στο Μεάτσα. Δύο μήνες νωρίτερα, οι «κόκκινοι» είχαν αποκλείσει και την έτερη ομάδα του Μιλάνου. Στη φάση των ομίλων, η ομάδα του Κλοπ πήρε δύο νίκες απέναντι στους «ροσονέρι» και μάλιστα εκείνη της τελευταίας αγωνιστικής, στο Σαν Σίρο με 2-1, ήταν αυτή που υποχρέωσε την ιταλική ομάδα στον αποκλεισμό από την Ευρώπη.

sal

Έτσι, η Λίβερπουλ μπήκε στο κλειστό γκρουπ των ομάδων, που έχουν πληγώσει τις δύο «Μιλανέζες» την ίδια χρονιά στα ευρωπαϊκά κύπελλα. Τη σεζόν 2010-11, στο Champions League, η Τότεναμ έπαιρνε την πρωτιά στον όμιλο, αφήνοντας δεύτερη την Ίντερ. Στη φάση των «16», η αγγλική ομάδα απέκλεισε τη Μίλαν, μετά από ένα σπουδαίο διπλό στο Σαν Σίρο. Η πρώτη ομάδα, όμως, που τα είχε καταφέρει εις διπλούν απέναντι στους «ροσονέρι» και στους «νερατζούρι» ήταν η Εσπανιόλ, τη σεζόν 1987-88, με ποδοσφαιριστή τον Ερνέστο Βαλβέρδε.

val

Μόλις στην τρίτη της συμμετοχή στην Ευρώπη, η ισπανική ομάδα έφτασε μία ανάσα από την κατάκτηση του κυπέλλου UEFA. Στην πορεία τους μέχρι τον τελικό, οι Καταλανοί απέκλεισαν την Γκλάντμπαχ στον πρώτο γύρο και στη συνέχεια βρέθηκε στο δρόμο τους η Μίλαν. Με παίκτες όπως ο Φαν Μπάστεν, ο Γκούλιτ και ο Μπαρέζι, οι «ροσονέρι» ήταν το απόλυτο φαβορί (εκείνη τη χρονιά κατέκτησαν το ιταλικό πρωτάθλημα και την επόμενη το κύπελλο πρωταθλητριών). Ωστόσο, στο πρώτο μεταξύ τους παιχνίδι έγινε η απόλυτη έκπληξη. Η Εσπανιόλ νίκησε με 2-0 στην Ιταλία (έγινε στο Λέτσε το ματς και όχι στο Μιλάνο), με τον Ερνέστο Βαλβέρδε να δίνει την ασίστ στο δεύτερο γκολ. Το 0-0 στον επαναληπτικό σφράγισε την πρόκριση για την Εσπανιόλ, με τον «τσινγκούρι» να αγωνίζεται και στα δύο 90λεπτα.

Στον αμέσως επόμενο γύρο, στη φάση των «16», η κληρωτίδα είχε κέφια. Έφερε στην Εσπανιόλ αντίπαλο την έτερη ομάδα του Μιλάνου, την Ίντερ του Τζιοβάνι Τραπατόνι. Το πρώτο παιχνίδι έγινε ξανά στην Ιταλία, αυτή τη φορά όμως κανονικά στο Μεάτσα. Οι Καταλανοί κατάφεραν να φύγουν αλώβητοι, παίρνοντας ισοπαλία με σκορ 1-1, με τον Βαλβέρδε να αγωνίζεται και πάλι σε ολόκληρο τον αγώνα. Στον επαναληπτικό, ο ίδιος μπορεί να μπήκε ως αλλαγή, όμως αυτό διόλου εμπόδισε την ομάδα του να πάρει μια ιστορική πρόκριση. Η Εσπανιόλ νίκησε με 1-0 και προκρίθηκε στα προημιτελικά, αποκλείοντας κατά σειρά τη Μίλαν και την Ίντερ.

Μετά τις προκρίσεις απέναντι στις δύο ιταλικές ομάδες, τα εμπόδια της Βιτκόβιτσε στα προημιτελικά και της Μπριζ στα ημιτελικά αποδείχθηκαν πολύ μικρά για την Εσπανιόλ, η οποία έφτασε στην πηγή όμως τελικά δεν ήπιε νερό. Μπορεί στους διπλούς τελικούς απέναντι στη Λεβερκούζεν να λύγισε στη διαδικασία των πέναλτι, όμως είχε προλάβει να γράψει ιστορία και να γίνει η πρώτη ομάδα που απέκλεισε Μίλαν και Ίντερ την ίδια χρονιά στα ευρωπαϊκά κύπελλα. Κάτι, που ετοιμάζεται να κάνει και φέτος η Λίβερπουλ.

 

CHAMPIONS LEAGUE Τελευταία Νέα