Champions ιστορίες μίσους, έρωτα και πολέμου

Αλέξανδρος Λοθάνο
Champions ιστορίες μίσους, έρωτα και πολέμου

bet365

Φλορεντίνο εναντίον Τσέφεριν, ο Λουίς Σουάρες στο «Ολντ Τράφορντ», ο Σέρχιο Ράμος ως αντίπαλος στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου» και άλλες ιστορίες μίσους, έρωτα και πολέμου με φόντο το σεντόνι του Champions League στην «καυτή» φάση των «16».

Η πρώτη, άκυρη εντέλει κλήρωση της φάσης των «16» του Champions League, έφερε αντιμέτωπα τα αντίπαλα δέη του παγκοσμίου ποδοσφαίρου την τελευταία 15ετία, σε ατομικό επίπεδο (Κριστιάνο Ρονάλντο vs. Λιονέλ Μέσι).

Από την δεύτερη, από αυτή που μέτρησε δηλαδή, προέκυψαν ζευγάρια που αναβιώνουν παλιές (και πιο πρόσφατες) ιστορίες μίσους και έρωτα, οι οποίες βάζουν επιπλέον αλατοπίπερο ενόψει των «καυτών» ραντεβού του επόμενου Φεβρουαρίου.

Μίσος & Έρωτας: Ρεάλ Μαδρίτης – Παρί Σεν Ζερμέν

Το πιο… γαργαλιστικό ζευγάρι της φάσης των «16». Και, βεβαίως, όχι μόνο εξαιτίας του Λιονέλ Μέσι, του πρώτου σκόρερ στην ιστορία των «Clasico», διαχρονικού εφιάλτη για την Ρεάλ Μαδρίτης, έστω και αν είχε 3,5 χρόνια να σκοράρει εις βάρος της Βασίλισσας ως παίκτης της Μπάρτσα.

Ο Σέρχιο Ράμος, ο τελευταίος μεγάλος αρχηγός της Ρεάλ, ο άνθρωπος που ουσιαστικά της χάρισε το Champions League του 2014, αποχαιρέτησε (μάλλον άδοξα) το καλοκαίρι το «Σαντιάγο Μπερναμπέου» μετά από 17 χρόνια και σε δύο μήνες θα επιστρέψει ως αντίπαλος. Αν, βεβαίως, δεν είναι τραυματίας.

Ο Κιλιάν Μπαπέ, ο οποίος φέρεται να έχει ήδη συμφωνήσει με τους Μαδριλένους για το επόμενο καλοκαίρι, θα έχει την ευκαιρία να τους… υπενθυμίσει γιατί τον θέλουν τόσο πολύ ντυμένο στα λευκά.

Εξαιτίας του Μπαπέ ο Λεονάρντο, αθλητικός διευθυντής της Παρί, δεν δίστασε να κατακεραυνώσει δημοσίως την Ρεάλ για την προσέγγιση του Γάλλου επιθετικού, αρνούμενος να ενδώσει στις πιέσεις της, οι οποίες (φέρεται να) εκφράστηκαν με πρόταση που άγγιξε τα 200 εκατομμύρια ευρώ.

Ο Ασράφ Χακίμι, ο οποίος μεγάλωσε ποδοσφαιρικά στα τμήματα υποδομής της Ρεάλ, δεν ευτύχησε ποτέ να στεριώσει στην ισπανική πρωτεύουσα, όπου θα γυρίσει όντας πλέον ένας ακραίος μπακ πρώτης γραμμής.

Από την άλλη, ο Κάρλο Αντσελότι υπήρξε ένας από τους προπονητές που βοήθησαν στο να φτάσει η Παρί στο τωρινό status στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, παρ’ ότι δεν τα κατάφερε στο Champions League και έφυγε μάλλον με την στάμπα του αποτυχημένου. Και αυτό ο (πάντα ήρεμος) Καρλέτο δεν το ξεχνάει…

Έρωτας: Ενγκολό Καντέ – Λιλ

Ο Ενγκολό Καντέ θεωρείται αυτή την στιγμή, και όχι άδικα, ένας από τους κορυφαίους αμυντικούς μέσους στον κόσμο (αν όχι ο κορυφαίος). Πριν από εννέα χρόνια, όμως, ο βραχύσωμος Γάλλος ήταν ένας ημί – άγνωστος ποδοσφαιριστής της Μπουλόν στην τρίτη κατηγορία.

Εκείνη την εποχή η Λιλ, η οποία φημίζεται για την ικανότητά της στον εντοπισμό και ανάδειξη εγχώριων και όχι μόνο ταλέντων (βλέπε Αγκιμπού Καμαρά, μεταξύ πολλών άλλων), βρέθηκε μια ανάσα από την απόκτησή του.

Επειδή, όμως, θεωρούσε ότι στα 22 του χρόνια ο Καντέ ήταν ακόμα «άγουρος», του πρότεινε να τον αποκτήσει, αλλά να τον δώσει δανεικό στη βελγική ομάδα της Μουσκρόν.

Ο Καντέ δεν το δέχθηκε, μετακόμισε στην Καέν και, δύο χρόνια αργότερα, έκανε το άλμα στην Λέστερ. Ως παίκτης – σημείο αναφοράς της πρωταθλήτριας Ευρώπης Τσέλσι και όντας παγκόσμιος πρωταθλητής με την Γαλλία, ο μέσος με τα τρία πνευμόνια θα επιστρέψει στην πόλη που παραλίγο να τον φιλοξενήσει στο ξεκίνημά του.

Μίσος: Λουίς Σουάρες – Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Σύμφωνοι, το αντάμωμα του Κριστιάνο Ρονάλντο με την «πελάτισσα» Ατλέτικο Μαδρίτης, εις βάρος της οποίας ο Πορτογάλος σούπερ σταρ σκόραρε κατά ριπάς ως παίκτης της Ρεάλ, είναι το μεγάλο «κλου» του ζευγαριού.

Στην… μισή Μαδρίτη ο «CR7» είναι ανεπιθύμητος, κάτι που βεβαίως ισχύει και για τον Λουίς Σουάρες στο Μάντσεστερ. Ο Ουρουγουανός, παρ’ ότι δεν είχε ιδιαίτερα καλή παράδοση ως παίκτης της Λίβερπουλ κόντρα στους Κόκκινους Διαβόλους, είναι γραμμένος στα μαύρα κατάστιχά τους.

Οι λόγοι, δύο. Από την μια, βεβαίως, ότι φορούσε την κόκκινη φανέλα και, από την άλλη, το θλιβερό επεισόδιο με την ρατσιστική επίθεση στον Πατρίς Εβρά, την οποία το «Ολντ Τράφορντ» θα φροντίσει με κάποιον τρόπο να… υπενθυμίσει στον Σουάρες, όταν επιστρέψει στο Μάντσεστερ με την Ατλέτικο.

Οι… έρωτες (και μη) στα άλλα ζευγάρια

Ο Γιάν Βερτόνγκεν είναι Βέλγος, αλλά σε ηλικία 16 ετών έμενε στο Άμστερνταμ και μεγάλωνε ποδοσφαιρικά στην «χρυσή» ακαδημία του Άγιαξ, ο οποίος τον έφτιαξε και τον ανέδειξε, αφού έπαιξε συνολικά εννέα χρόνια με την ερυθρόλευκη φανέλα. Δέκα χρόνια αργότερα, θα επιστρέψει εκ νέου με την φανέλα της Μπενφίκα (το είχε κάνει και με την Τότεναμ) και είναι δεδομένο ότι θα νιώσει σαν στο σπίτι του.

Η Μάντσεστερ Σίτι εντόπισε τον Πέδρο Πόρο στην Τζιρόνα και τον έκανε δικό της το καλοκαίρι του 2019, αντί έντεκα εκατομμυρίων ευρώ. Ο Ισπανός δεξιός μπακ – χαφ δεν φόρεσε ποτέ την γαλάζια φανέλα των Πολιτών, έπαιξε δανεικός στην Βαγιαδολίδ και πλέον στην Σπόρτινγκ Λισσαβόνας, όπου πλέον είναι παίκτης – κλειδί, κερδίζοντας με το σπαθί του την κλήση στην Εθνική Ισπανίας. Ο Πόρο ανήκει στην Σίτι, αλλά η Σπόρτινγκ έχει οψιόν αγοράς στο τέλος της σεζόν. Και η κόντρα των δύο ομάδων του δίνει την ευκαιρία να (από)δείξει πολλά.

Ο Καρίμ Αντεγέμι είναι το «next best thing» της Ζάλτσμπουργκ και είναι περιζήτητος. Η Μπάγερν Μονάχου, με την οποία κληρώθηκαν οι πρωταθλητές Αυστρίας, ενδιαφέρεται σφόδρα για τον νεαρό Γερμανό επιθετικό, τον οποίο είχε μια διετία στα τμήματα υποδομής σε ηλικία… οκτώ ετών (!). Τότε δεν τον εκτίμησε και, δέκα χρόνια αργότερα, η τιμή του ξεπερνάει τα σαράντα εκατομμύρια ευρώ. Και, αυτή την στιγμή, μοιάζει πιο πιθανό να γυρίσει την πλάτη στην ομάδα της γενέτειράς του και να πάει σε μια εκ των Λίβερπουλ, Μπορούσια Ντόρτμουντ ή Μπαρτσελόνα.

Ο Μοχάμεντ Σαλάχ υπήρξε διακαής πόθος της Ίντερ, αλλά δεν έμελλε ποτέ να φορέσει την φανέλα της. Όταν έπαιζε στην Φιορεντίνα ως δανεικός από την Τσέλσι, οι Νερατζούρι έφτασαν κοντά στην απόκτηση του Αιγύπτιου επιθετικού της Λίβερπουλ, ο οποίος θα επιστρέψει στο Μιλάνο για να τους υπενθυμίσει τι θα μπορούσαν να έχουν και δεν έχουν.

Στην Παρί Σεν Ζερμέν, ο Ουνάι Έμερι είχε «ερωτευτεί» τον Αντριέν Ραμπιό, ο οποίος πάντα μιλούσε με πολύ καλά λόγια για τον Βάσκο τεχνικό. Ο Έμερι προσπάθησε (ανεπιτυχώς) να αποκτήσει τον Γάλλο μέσο όταν προπονούσε την Άρσεναλ και τώρα οι δύο τους θα τα πουν ως αντίπαλοι, στο πλαίσιο του ζευγαριού Βιγιαρεάλ – Γιουβέντους.

Και ο πόλεμος: Φλορεντίνο Πέρεθ – Αλεκσάνταρ Τσέφεριν

Η ιστορική γκάφα της UEFA με την κλήρωση είχε ως ζημιωμένη την Ρεάλ Μαδρίτης. Την ομάδα, δηλαδή, που ηγήθηκε της «ανταρσίας» της European Super League κατά της ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας.

Τυχαίο; Προφανώς. Αυτό, όμως, δεν έπεισε την Βασίλισσα, η ηγεσία της οποίας είναι έξαλλη με την UEFA. Στην Μαδρίτη χαρακτήρισαν το φιάσκο της κλήρωσης ως «Verguefa», κάνοντας λογοπαίγνιο με την λέξη «verguenza» (ντροπή στα ισπανικά) και την UEFA.

Ο πρόεδρος της Ρεάλ, Φλορεντίνο Πέρεθ, έχει βάλει στο… μάτι τον ομόλογό του στην ευρωπαϊκή συνομοσπονδία, Αλεκσάνταρ Τσέφεριν, η υπόθεση της ESL έχει οδηγηθεί στα δικαστήρια και η UEFA απειλεί με κυρώσεις τις Ρεάλ, Μπαρτσελόνα και Γιουβέντους, οι μοναδικές που εμμένουν σε αυτό το πρότζεκτ, μετά την απόσυρση του «Big 6» της Premier League (Άρσεναλ, Λίβερπουλ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Μάντσεστερ Σίτι, Τότεναμ και Τσέλσι), της Ατλέτικο Μαδρίτης και των δύο Μιλανέζων (Ίντερ και Μίλαν).

Σύμμαχος της UEFA, βεβαίως, είναι πλέον και ως πρόεδρος της ECA (Ένωση Ευρωπαϊκών Συλλόγων) το αφεντικό της Παρί, Νασέρ Αλ Κελαϊφί, ο οποίος θα βρει απέναντί του την Ρεάλ στους «16» του Champions League και θέλει όσο τίποτε άλλο να την «αποβάλει» από την διοργάνωση.

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image
 

CHAMPIONS LEAGUE Τελευταία Νέα