Ζάλτσμπουργκ: Η ομάδα που ανέδειξε Μανέ και Χάαλαντ στον δρόμο προς τ' αστέρια

Ζάλτσμπουργκ: Η ομάδα που ανέδειξε Μανέ και Χάαλαντ στον δρόμο προς τ' αστέρια

Ζάλτσμπουργκ: Η ομάδα που ανέδειξε Μανέ και Χάαλαντ στον δρόμο προς τ' αστέρια

bet365

Ακαδημία υπόδειγμα, ατέρμονο σαφάρι και μια ομάδα γεμάτη πιτσιρικάδες. Η Ζάλτσμπουργκ έχει βρει τη δική της θέση στο ευρωπαϊκό στερέωμα και η εδραίωσή της στο κορυφαίο επίπεδο απαιτεί συνεχή μετάγγιση με... νέο αίμα.

Ένα ποδοσφαιρικό χωριό κρυμμένο πίσω από τα καταπράσινα δάση των ανατολικών Άλπεων. Εκεί όπου οι δυο ποταμοί Σάλααχ και Σάλτσαχ ξεχύνονται πέρα από τον σιδηροδρομικό σταθμό του Ζάλτσμπουργκ και χωρίζονται από τον μοναδικό δρόμο που οδηγεί ξανά στον... πολιτισμό.

Στο τέλος του νήματος οι δυο ταύροι που διασταυρώνουν τα κέρατά τους υψώνονται επιβλητικά. Το λογότυπο της στο μεγαλεπίβολο κτήριο που στεγάζει τις ακαδημίες της Ζάλτσμπουργκ κόβει την ανάσα.

Ζάλτσμπουργκ

Άλλωστε τα εκατομμύρια που δαπανήθηκαν το 2014 για χάρη του είχαν μόνο και ένα σκοπό: τη δημιουργία μια εκ των πιο σύγχρονων σχολών στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.

Επτά χρόνια αργότερα οι Αυστριακοί μπορούν να γεμίσουν με αυτοπεποίθηση τα πνευμόνια τους και να ισχυριστούν με περίσσιο θράσος πως τα φυτώρια τους ανήκουν πλέον στην ελίτ, καθώς είναι υπεύθυνα για την ανάδειξη μερικών εκ των μεγαλύτερων ποδοσφαιριστών στην Ευρώπη.

Αρχής γενομένης το 2016 με την εξαγωγή του Σαντιό Μανέ στη Σαουθάμπτον, ο σύλλογος της Αυστρίας έχει... αναθρέψει ονόματα που πρωταγωνιστούν στο παγκόσμιο ευρωπαϊκό στερέωμα. Πιο γνωστό γέννημα θρέμμα αποτελεί ο Έρλιγκ Χάαλαντ ο οποίος έπιασε τον κόσμο προ εκπλήξεως το 2019 και αποτελεί αναμφίβολα την επικορωνίδα του νεανικού πρότζεκτ που καλλιεργούν εδώ και περίπου μια δεκαετία στην Αυστρία.

Ενδιάμεσα πάντως έχουν προκύψει κι άλλα ονόματα που κατάφεραν ακολούθως να «φτιάξουν» το όνομά τους στο κορυφαίο επίπεδο, με τους Σάμπιτζερ, Λάιμερ, Κειτά, Μιναμίνο, Σόμποσλαϊ και τα δυο πιο φρέσκα προϊόντα Ντάκα και Χουάνγκ (πήραν μεταγραφή σε Λέστερ και Γουλβς) αντίστοιχα να ξεχωρίζουν.

Τόπος στα... νιάτα

Σε μια παράφραση του γνωστού ρητού... πλάνο που κερδίζει δεν αλλάζει, στη Ζάλτσμπουργκ συνεχίζουν να εξάγουν ταλέντα προς το εξωτερικό, ενώ παράλληλα διατηρώντας ένα πολύ νεανικό σύνολο είναι σε θέση να παραμένουν ανταγωνιστικοί στην Ευρώπη τόσο στο Champions League, όσο και στο Europa.

Με μέσο όρο ηλικίας τα 23 έτη, οι Κόκκινοι Ταύροι ξεκίνησαν με αξιώσεις το φετινό τους ταξίδι στην μεγαλύτερη διασυλλογική διοργάνωση, αφού σε ένα... τρελό βράδυ στη Σεβίλλη κυριάρχησαν κι αν ήταν πιο εύστοχοι από την άσπρη βούλα θα είχαν καταφέρει να αποδράσουν με το διπλό.

Σκόρερ του μοναδικού τέρματος των φιλοξενούμενων ήταν ο 19χρονος Λούκα Σούσιτς, ο οποίος στην τέταρτη (!) παρουσία του στον θεσμό άνοιξε το σκορ για την Ζάλτσμπουργκ, προτού ισοφαρίσει ο Ράκιτιτς λίγο πριν το ημίχρονο.

Το πολυετές πλάνο και η ώρα των... καρπών

Ο Κροάτης πάντως δεν αποτελεί προϊόν... παιδομαζώματος. Αντίθετα έχει περάσει από όλες τις ηλικιακές ομάδες της ακαδημίας προτού υπογράψει το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο και πραγματοποιήσει το ντεμπούτο του την περσινή σεζόν στο Champions League σε ηλικία μόλις 18 ετών.

Παρόλα αυτά, δεν είναι ο μοναδικός που έχει έρθει από τα φυτώρια για να στελεχώσει την πρώτη ομάδα. Μαζί του αναρριχήθηκαν και οι Ανταμού, Λούντεβιγκ και Σέιβαλντ, με τον τελευταίο μάλιστα να βρίσκεται στην αρχική σύνθεση για την αναμέτρηση απέναντι στη Σεβίλλη.

Η εικόνα των δυο πιτσιρικάδων να ξεκινούν βασικοί στην πρεμιέρα της κορυφαίας ευρωπαϊκής διοργάνωσης συνιστά παράσημο και έπαθλο για τους ιθύνοντες του συλλόγου, οι οποίοι χρόνο με τον χρόνο βλέπουν το πρότζεκτ να αποφέρει όλο και περισσότερους καρπούς τόσο αγωνιστικά όσο και οικονομικά.

Ο καθρέπτης του «Ραμόν Σάντσες Πιθχουάν»

Η ομάδα της Αυστρίας πάντως δεν βασίζεται αποκλειστικά στην παραγωγικότητα των ακαδημιών της για να μεταγγίσει με νέο αίμα της αρτηρίες της. Αντίθετα, η διοίκηση οργανώνει εγχώρια και μη... σαφάρι για να βρει τα καλύτερα ταλέντα που έχουν την προοπτική να εξελίξουν και να να χαλυβδώσουν το μέλλον του συλλόγου.

Σε ένα αδόκιμο μπρα ντε φερ μεταξύ ταλέντου και εμπειρίας, η Ζάλτσμπουργκ έχει επενδύσει στο δεύτερο, γεγονός που αποδεικνύεται και από την ευρωπαϊκή πρεμιέρα της στην Ισπανία.

Καλύτερη απόδειξη για αυτό μάλιστα συνιστά το γεγονός πως 6 συνολικά παίκτες πραγματοποίησαν το βράδυ της Τρίτης (14/9) το ντεμπούτο τους στο Champions League, ενδεικτικό του πλάνου που έχουν θεσπίσει στο σύλλογο αλλά και της απειρίας που διαχέει το ρόστερ για τέτοιου επιπέδου μονομαχίες.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι βαθιά κρυμμένες ακαδημίες στα πυκνά δάση των νοτιανατολικών Άλπεων θα συνεχίζουν να εκπονούν το πρότζεκτ του Ταύρων, οι οποίοι πλέον μέσα σε μια οκταετία έχουν καταφέρει να ανελιχθούν στο πιο πρόσφορο έδαφος για τη γέννηση μιας... νεανικής εποποιίας.

 

CHAMPIONS LEAGUE Τελευταία Νέα