Σάλκε vs Ντόρτμουντ: Ένα ντέρμπι, μία κοιλάδα

Σάλκε vs Ντόρτμουντ: Ένα ντέρμπι, μία κοιλάδα

bet365

Το ντέρμπι της κοιλάδας του Ρουρ διεξάγεται σήμερα στην Bundesliga και ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος θυμάται πέντε από τις πιο επικές μονομαχίες, στην πρόσφατη ιστορία, μεταξύ των δύο ομάδων.

Το ντέρμπι του Λέμαν

Οι τερματοφύλακες παίζουν πάντοτε καθοριστικό ρόλο σε κάθε ντέρμπι, σε όλες τις χώρες. Το κάνουν με τις αποκρούσεις τους, όμως στο συγκεκριμένο ματς, ο Γενς Λέμαν πρωταγωνίστησε, χάρις στο τέρμα που πέτυχε και διαμόρφωσε το τελικό αποτέλεσμα. Στο ντέρμπι της 20ης αγωνιστικής, τη σεζόν 1997-98, η Ντόρτμουντ είχε το προβάδισμα με 2-1, με τον Γερμανό γκολκίπερ να προωθείται στις καθυστερήσεις, σε ένα κόρνερ της Σάλκε. Ο Λέμαν κατάφερε να βρει δίχτυα από κοντά και να δώσει το βαθμό της ισοπαλίας στην ομάδα του (2-2), απέναντι στη... μετέπειτα ομάδα του.

Όταν η Ντόρτμουντ «γκρέμισε» τα όνειρα τίτλου της Σάλκε

Η... κλισέ έκφραση που υπάρχει σε κάθε ντέρμπι είναι ότι «σε αυτά τα ματς το γόητρο αποτελεί το μεγαλύτερο κίνητρο». Κάτι που επαληθεύτηκε 100% στη συγκεκριμένη αναμέτρηση της σεζόν 2006-07. Μία αγωνιστική πριν το τέλος, η Σάλκε ήταν στην πρώτη της βαθμολογίας και ήθελε τη νίκη στο Βεστφάλεν, ώστε να αγκαλιάσει το πρώτο της πρωτάθλημα μετά από σχεδόν 50 χρόνια. Ωστόσο, η μισητή – και βαθμολογικά αδιάφορη – αντίπαλός της είχε αντίθετη άποψη. Η Ντόρτμουντ επικράτησε με 2-0 στο παιχνίδι της 33ης αγωνιστικής και «γκρέμισε» τη Σάλκε από την κορυφή. Ένα αποτέλεσμα που ουσιαστικά χάρισε τον τίτλο στη Στουτγκάρδη και άφησε στα... κρύα του λουτρού τους «βασιλικούς μπλε».

Από την κόλαση, στον παράδεισο

Μόλις στο ξεκίνημα της Bundesliga, για τη σεζόν 2008-09, οι δύο ομάδες χάρισαν στο κοινό μία αναμέτρηση υψηλού επιπέδου, με απίστευτες διακυμάνσεις στο σκορ. Η Σάλκε φάνηκε πως θα είχε εύκολο έργο στην έδρα της Ντόρτμουντ, καθώς με τη συμπλήρωση μίας ώρας αγώνα είχε προηγηθεί στο σκορ με 0-3. Παρόλα αυτά, η ομάδα του Γιούργκεν Κλοπ έκανε ένα απίστευτο come back. Μέσα σε διάστημα 20 λεπτών σκόραρε τρεις φορές, διαμορφώνοντας το τελικό 3-3. Μάλιστα, θα μπορούσε να πάρει και τη νίκη, αν είχε λόγο χρόνο ακόμα, αφού οι φιλοξενούμενοι μετρούσαν δύο αποβολές και αγωνίζονταν με εννέα παίκτες.

Η κορυφαία παράσταση

Ένα από τα πιο τρελά παιχνίδια στην ιστορία της Bundesliga και σίγουρα το πιο εντυπωσιακό ντέρμπι της κοιλάδας του Ρουρ. Στη 13η αγωνιστική της σεζόν 2017-18, η Ντόρτμουντ έκανε πάρτι στο πρώτο ημίωρο της αναμέτρησης. Προηγήθηκε με το εντυπωσιακό 4-0 και όλα έδειχναν πως θα έφτανε σε μία άνετη επικράτηση. Ωστόσο... κατάφερε να μην κερδίσει καν. Η Σάλκε, αντί να καταρρεύσει, στάθηκε στα πόδια της και στην επανάληψη έφερε τα πάνω-κάτω. Πλήρωσε με το ίδιο νόμισμα την αντίπαλό της, πετυχαίνοντας τέσσερα τέρματα στο τελευταίο 30λεπτο, ισοφαρίζοντας σε 4-4.

Η εκδίκηση της Σάλκε

Χρειάστηκε να περάσουν δώδεκα χρόνια για να δει η Ντόρτμουντ την αντίθετη όψη του νομίσματος και να στερηθεί τον τίτλο από την μισητή αντίπαλό της. Όπως είχε κάνει εκείνη τη σεζόν 2006-07, έτσι έκανε και η Σάλκε τη σεζόν 2018-19. Με νίκη στην αναμέτρηση της 31ης αγωνιστικής, οι «κιτρινόμαυροι» θα προσπερνούσαν την Μπάγερν και θα ανέβαιναν στην κορυφή της βαθμολογίας, τρεις στροφές πριν την ολοκλήρωση της κούρσας. Ωστόσο, οι «βασιλικοί μπλε» τους χάλασαν τα σχέδια και μάλιστα μέσα στο Signal Iduna Park. Η Σάλκε επικράτησε με το εντυπωσιακό 2-4 και άφησε την Ντόρτμουντ στη δεύτερη θέση, όπου έμεινε ως το τέλος. Και κυρίως, για την ίδια, απομακρύνθηκε από την επικίνδυνη ζώνη.

 

BUNDESLIGA Τελευταία Νέα