Είναι ο Τόμας Μίλερ ο κορυφαίος σύγχρονος Γερμανός ποδοσφαιριστής; (Poll)

Είναι ο Τόμας Μίλερ ο κορυφαίος σύγχρονος Γερμανός ποδοσφαιριστής; (Poll)

Γιώργος Καραμάνος Γιώργος Καραμάνος
Είναι ο Τόμας Μίλερ ο κορυφαίος σύγχρονος Γερμανός ποδοσφαιριστής; (Poll)

bet365

Ο ένας και μοναδικός «raumdeuter», το απόλυτο «υβριδικό ποδοσφαιρικό φάντασμα». Ο Γιώργος Καραμάνος καταγράφει κινήσεις και επιτεύγματα του «υποτιμημένου» Τόμας Μίλερ και αναρωτιέται…

«Σιχαίνομαι να τρέχω. A, και δεν ξέρω να κάνω ντρίμπλες. Και δεν είμαι αρτίστας. Είμαι απλά ένας καλός ποδοσφαιριστής. Για την ακρίβεια, ένας έξυπνος ποδοσφαιριστής. Και αυτό είναι αρκετό, δεν νομίζετε;». Ο Τόμας Μίλερ μιλάει συχνά. Και μιλάει πολύ. Και τα λέει ωραία. Βασικά, τα λέει διαφορετικά. Και είναι έξυπνος. Εντός κι εκτός γηπέδου. Μόνο που είναι και «υποτιμημένος». Αυτό το underrated που λένε οι Εγγλέζοι και που ταιριάζει γάντι στην περίπτωσή του. Εσείς τι λέτε; Εχει λάβει τη θέση που του αξίζει στο σύγχρονο γερμανικό ποδόσφαιρο; Μήπως είναι ο κορυφαίος εκπρόσωπός του και ένας εκ των κορυφαίων ever; Ή μήπως γράφουμε υπερβολές;

Η αφορμή ήταν κάτι σημαντικό. Την περασμένη Παρασκευή ξεπέρασε τον θρυλικό Καρλ-Χάιντς Ρουμενίγκε, για να γίνει ο τρίτος σκόρερ στην ιστορία της Μπάγερν. Τα 218 γκολ σε 590 ματς καριέρας δεν θα του επιτρέψουν να φτάσει βέβαια ψηλότερα. Ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι βρίσκεται στα 305 και ο Γκερτ Μίλερ στα 563! Αλλά τα δικά του 218 είναι πάρα πολλά. Ειδικά για κάποιον που δεν είναι κανονικός επιθετικός. Που βασικά δεν είναι κάτι συγκεκριμένο και που υποχρέωσε τους Γερμανούς αναλυτές να υιοθετήσουν έναν καινούργιο όρο, ώστε να προσδιορίσουν τις κινήσεις του στο χορτάρι.

Ας μιλήσουμε για τον έναν και μοναδικό «raumdeuter»

Ο Μίλερ είναι μία πραγματικά ξεχωριστή περίπτωση. Κάνει τη δουλειά του τόσο αποτελεσματικά, που ένας νέος ρόλος γεννήθηκε μέσα από το παιχνίδι του. Και το φοβερό είναι ότι τον κατονόμασε κάποτε ο ίδιος. Το 2010 μετά την τεσσάρα στο Μουντιάλ επί της Αγγλίας, όταν ρωτήθηκε για την ακριβή θέση του, ο Γερμανός μεσοεπιθετικός αυτοπροσδιορίστηκε ως «raumdeuter» και ήταν τόσο επιτυχημένη η τοποθέτησή του, που την αγάπησαν και την υιοθέτησαν όλοι.

Με το “Raumdeuter” οι Γερμανοί πλέον κάνουν λόγο για τον παίκτη που δεν έχει όρια. Εκείνον που δεν έχει ξεκάθαρη θέση στο γήπεδο, αλλά έχει μάθει να κινείται μεταξύ των γραμμών, των σχημάτων και να χαλάει -με την καλή έννοια- την κάθε μορφή των συστημάτων, καθιστώντας τα εν μέρει άναρχα. Η λέξη θα μπορούσε να ερμηνευθεί σαν «μεταφραστής των χώρων», αλλά στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα «υβριδικό ποδοσφαιρικό φάντασμα».

Τι είναι το «υβριδικό ποδοσφαιρικό φάντασμα»

Ο Μίλερ βρίσκεται συνεχώς στο… παρασκήνιο, αναζητώντας τους χώρους και την κατάλληλη στιγμή για να εισχωρήσει σε αυτούς. Μπορεί να παίξει σε οποιαδήποτε θέση σε επίθεση ή μεσαία γραμμή, αλλά σπάνια θα βρεθεί στις περιοχές που αναμένεται από κάποιον που παίζει στον ρόλο που του έχει δοθεί. Είναι ο αριθμός 10 που πετάει στο φτερό ή παρασύρεται να συγκλίνει προς τα μέσα. Είναι ο σέντερ φορ που αποσύρεται ανιδιοτελώς, για να δημιουργήσει χώρο για τον παίκτη που θα ανέβει κάθετα από τη μεσαία γραμμή.

Ο Μίλερ βρίσκεται πάντα σε κίνηση και η τάση του να παρασύρεται σε νέες και απροσδόκητες θέσεις, σημαίνει ότι οι αντίπαλοι αμυντικοί πρέπει να είναι σε διαρκή εγρήγορση για να τον παρακολουθούν. Η στιγμή που ο αντίπαλος του θα χαλαρώσει, είναι η στιγμή που χτυπά, κάνοντας μια γρήγορη, διεισδυτική έκρηξη προς την περιοχή. Σαρώνει τακτικά το γήπεδο και τον περίγυρό του, με στόχο να μένει ένα βήμα μπροστά από τους αντιπάλους του και κυρίως, να γνωρίζει πού βρίσκονται οι συμπαίκτες του. Η συνειδητοποίησή του είναι μία από τις μεγαλύτερες δυνάμεις του και είναι αυτό που τον χαρακτηρίζει ως έναν από τους καλύτερους επιτιθέμενους στον κόσμο.

Έχει γρήγορες αντιδράσεις και δείχνει ένα αδίστακτο, αρπακτικό, ένστικτο κοντά στον στόχο. Πολλά από τα γκολ και τις ασίστ του έρχονται ως αποτέλεσμα του να προβλέπει μία ευκαιρία πριν ένας αμυντικός έχει την ευκαιρία να καθαρίσει. Είναι επίσης, master στην άσκηση πίεσης σε έναν κεντρικό αμυντικό ή έναν αμυντικό μέσο και ο συνδυασμός της έντασης και της ευφυΐας του οδηγεί στην ανατροπή της φάσης προς όφελος της ομάδας του.

Δεν είναι τυχαίο ότι έχοντας εκείνον δίπλα του, ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι έχει καταφέρει όλ’ αυτά τα μυθικά επιτεύγματα με την Μπάγερν. Οι δυο τους έχουν αναπτύξει τεράστια αλληλοκατανόηση και περιστρέφουν τακτικά τις θέσεις τους. Όταν ο Μίλερ παίζει ως 10άρι, ο Λέβα διαφοροποιεί περισσότερο τις κινήσεις του και αφήνει το βάθος στην περιοχή, τόσο για να ζητήσει την μπάλα, όσο και για να δημιουργήσει χώρο, ώστε σε αυτόν να παρεισφρήσει ο Μίλερ και να σκοράρει.

Rekordmeister…

Δεδομένων των επιτευγμάτων του, ο Μίλερ δεν έχει λάβει ίσως την αναγνώριση που του πρέπει. Μαζί με τον Νταβίντ Αλάμπα είναι εκείνοι με τους περισσότερους τίτλους (10) στην ιστορία της Bundesliga. Είναι ένας από τους μόλις 11 παίκτες με 100+ συμμετοχές για την Εθνική Γερμανίας, ενώ έχει κάνει φοβερά πράγματα και στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Το 2010 ως πρωτοεμφανιζόμενος, ψηφίστηκε κορυφαίος νέος παίκτης του τουρνουά, του οποίου αναδείχτηκε 1ος σκόρερ. Τέσσερα χρόνια αργότερα οδηγώντας τα Πάντσερ στον παγκόσμιο τίτλο, ήταν 2ος σκόρερ και μέλος της all star 11άδας.

Η πρώτη επιτυχία το 2010

Γενικότερα, έχει κατακτήσει πάρα πολλές κορυφές και ρεκόρ, όπως και δύο φορές το Champions League, αλλά και συνολικά 32 τρόπαια στην καριέρα του. Ωστόσο, έχει βρεθεί μόνο δύο φορές στην τελική 10άδα για την «Χρυσή Μπάλα», φτάνοντας στην 5η θέση το 2014 και στην 6η το 2015. Ο ίδιος έδωσε μάλιστα πολύ πρόσφατα και μία εξήγηση στο γιατί τόσο εκείνος, όσο και κανείς σύγχρονος συμπατριώτης του δεν μπορεί να φτάσει στο μεγάλο ατομικό βραβείο και μπορεί να έχει και δίκιο:

Για τη Γερμανία και την Μπάγερν

«Στη Γερμανία δεν πιστεύουμε στους σούπερ σταρ και επομένως, δεν παράγουμε τέτοιους. Από πολύ μικρή ηλικία μαθαίνουμε να παλεύουμε ως ομάδα, αφήνοντας στην άκρη τις ατομικές φιλοδοξίες μας. Γι’ αυτό δεν υπάρχουν Γερμανοί υποψήφιοι για τη “Χρυσή Μπάλα”. Αλλά και γι’ αυτό θα δείτε ότι η φανέλα της Εθνικής μας έχει ραμμένα τέσσερα αστέρια»!

Το 2017, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έκανε προσφορά 85 εκατ. ευρώ στην Μπάγερν. Τότε όμως επενέβη ο ίδιος και ζήτησε από τους Αγγλους να μην κάνουν δεύτερη προσφορά, εξηγώντας τους ότι δεν θα έφευγε ποτέ από το Μόναχο. Και τελικά αυτή είναι και η αρετή που πάνω από’ όλες θα του προσμετρήσει, όταν σε λίγα χρόνια θα κρεμάσει τα εξάταπά του. Ότι αυτό το «υβριδικό ποδοσφαιρικό φάντασμα» επέλεξε να υπηρετήσει σε όλη την καριέρα του τη μεγάλη αγάπη του και να το κάνει με έναν τρόπο που δεν ήξερε κανείς, ποτέ, στο παρελθόν. Επειδή ο Τόμας Μίλερ είτε είναι, είτε όχι, ο κορυφαίος σύγχρονος Γερμανός ποδοσφαιριστής, είναι αναμφίβολα ο πιο ξεχωριστός…

Loading...

Follow me: @jorgekaraman
Instagram: Jorge_Karaman

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Καραμάνος
Γιώργος Καραμάνος