Αστέρας Πετριτή: Μια παρέα γράφει ιστορία...

Νίκος Μαρούδας
Αστέρας Πετριτή: Μια παρέα γράφει ιστορία...

bet365

Μια ομάδα, μια παρέα, ένα όνειρο! Αυτό είναι το... μότο του πρωταθλητή Κέρκυρας, Αστέρα Πετριτή, που παρουσιάζεται μέσω του προπονητή και δύο εκ των πρωταγωνιστών του στο gazzetta.gr!

Όλοι μας είχαμε μια παρέα με την οποία όταν ήμασταν μικροί ονειρευόμασταν να φτιάξουμε την δική μας ομάδα που θα πρωταγωνιστήσει. Ένα παρόμοιο όνειρο έγινε πραγματικότητα σε ένα χωριό της Κέρκυρας. Στην Πετριτή, το καμάρι του χωριού ο Αστέρας, κατέκτησε το πρωτάθλημα και βάζει πλώρη για την Γ' Εθνική.

Το gazzetta.gr βρέθηκε στην Κέρκυρα και είχε την ευκαιρία να μιλήσει με τους πρωταγωνιστές αυτής της παρέας που γράφει ιστορία... Μια ομάδα με μικρή ιστορία, μικρό μπάτζετ, αλλά μεγάλη καρδιά!

Και τότε, το 1981, ήταν μια παρέα ατόμων του χωριού που έκαναν το όνειρο τους πράξη και δημιούργησαν τον Αστέρα Πετριτή. Μπορεί να μην έχει μεγάλη ιστορία, όμως τα τελευταία πέντε χρόνια έχει μόνιμα ανοδική πορεία και πλέον μια μοναδική ευκαιρία να βρεθεί στη Γ' Εθνική μέσω των μπαράζ που θα γίνουν τις επόμενες μέρες.

Μάλιστα το πρωτάθλημα που κατέκτησε φέτος ήταν και το πρώτο στην ιστορία της ομάδας στην Α1 κατηγορία της Κέρκυρας. Επενδυτής δεν υπάρχει. «Επενδυτής» είναι ένα ολόκληρο χωριό, με τον Αντώνη Κουρτέση να έχει τον γενικό έλεγχο!

Το όνειρο που έγινε πραγματικότητα

Τα τελευταία πέντε χρόνια ο Αστέρας παλεύει να πάρει το πρωτάθλημα. Πέρσι έχασε για έναν πόντο την ευκαιρία να διεκδικήσει την άνοδο. Μεγάλο μερίδιο στη φετινή πορεία έχει ο Μιχάλης Πάγκαλης που άρχισε την χρονιά, αλλά φυσικά και ο Βασίλης Ξάνθης που ολοκλήρωσε με επιτυχία το έργο του προκατόχου του.

Ο δεύτερος, θυμάται μέσω του gazzetta.gr πως εξελίχθηκε η φετινή χρονιά: «Η ομάδα πάλευε 2-3 χρόνια να πάρει το πρωτάθλημα. Πέρσι έχασε στον πόντο την ευκαιρία να διεκδικήσει την άνοδο. Εγώ ανέλαβα τον Δεκέμβρη και αφού ο προηγούμενος προπονητής είχε φύγει 1 αγωνιστική πριν το τέλος του πρώτου γύρου με την ομάδα να είναι πρώτη. Είχε ζητήσει κάποιες μεταγραφές, δεν τα βρήκε με την διοίκηση και χώρισαν οι δρόμοι τους. Ήξερα την ομάδα, την θεωρούσα καλή, αλλά όντως δεν είχε βάθος. Δεν μπορούσε η διοίκηση να κάνει κάτι περισσότερο, αλλά τελικά φέραμε 2-3 παιδιά που βοήθησαν για να έρθει ο τίτλος. Αυτό που διαπίστωσα από την πρώτη στιγμή ήταν πως το πίστευαν ότι θα τα καταφέρουν φέτος».

Υπήρχε οργάνωση όταν αναλάβατε την ομάδα;

«Η ομάδα ήταν οργανωμένη, ήταν σε φοβερή κατάσταση όταν ανέλαβα. Το καλό για μένα είναι πως υπάρχει μια λαϊκή βάση. Όλο το χωριό βοηθάει, είναι 500-600 άτομα και όχι ένας μόνος του. Αυτό που καταφέραμε είναι μεγάλη υπόθεση. Υπάρχουν στην ομάδα 6-7 παιδιά που είναι από το χωριό και την πονάνε. Το πιο σημαντικό ήταν πως παρά την στεναχώρια τους που δεν τα κατάφεραν πέρσι, έμειναν στην ομάδα γιατί αγαπούν το χωριό και ενώ θα μπορούσαν να έχουν πάει σε μεγαλύτερες ομάδες του νησιού».

Ήταν δύσκολο το έργο σας;

«Υπήρχε ρίσκο. Αποφασίσαμε να μην αλλάξουμε πολλά. Κρατήσαμε την ίδια φιλοσοφία, έπρεπε να διαχειριστούμε σωστά την κατάσταση. Όταν έρχονταν κάποια άσχημα αποτελέσματα έβγαινε και η κούραση, είχαμε δύσκολα παιχνίδια με ομάδες που μας κυνηγούσαν. Το πιο δύσκολο παιχνίδι ήταν το πρώτο μου. Το πιο σημαντικό όμως ήταν η νίκη επί του Όλυμπου με 5-0, γιατί εκεί φύγαμε στο +8. Όταν είσαι στην κορυφή και όλοι σε κυνηγάνε, το δύσκολο είναι να κρατηθείς εκεί και αυτό κυνηγούσαμε. Είχαμε την καλύτερη άμυνα και δίκαια πήραμε το πρωτάθλημα και με λίγη τύχη θα μπορούσαμε να το πάρουμε και αήττητοι».

«Θυσιάσαμε το Κύπελλο, επιτυχημένη η χρονιά»

Εκτός από το πρωτάθλημα, ο Αστέρας Πετριτή έφτασε μέχρι και τα ημιτελικά του Κυπέλλου. Εκεί αποκλείστηκε από τον Κρόνο Αργυράδων, τον Κυπελλούχο Κέρκυρας την ιστορία του οποίου διαβάσατε πριν λίγες μέρες στο gazzetta.gr. Όπως μας λέει ο Ξάνθης, σε μια επιτυχημένη χρονιά, αποφασίστηκε να... θυσιαστεί το Κύπελλο».

Το Κύπελλο ήταν μια άσχημη στιγμή;

«Δεν μπορούσαμε να έχουμε και τα δύο καρπούζια στην ίδια μασχάλη και αποφασίσαμε να θυσιάσουμε το Κύπελλο. Φτάσαμε να πάρουμε το πρωτάθλημα με μεγάλη διαφορά, το οποίο ήταν και ο αρχικός μας στόχος».

Η χρονιά θεωρείται επιτυχημένη ή πρέπει να περιμένουμε τα μπαράζ;

«Είναι άκρως επιτυχημένη η χρονιά. Ο μεγάλος στόχος ήταν το πρωτάθλημα. Τα μπαράζ θα είναι υπέρβαση! Θα κάνουμε τα πάντα για να τα καταφέρουμε. Είναι μια ευκαιρία να υπάρχει μια ομάδα της Κέρκυρας στη Γ' Εθνική, κυρίως για τα παιδιά του νησιού ώστε να μπορέσουν να παίξουν σε παραπάνω επίπεδο. Υπάρχουν πολλοί καλοί ποδοσφαιριστές στο νησι. Αν λοιπόν, η ομάδα καταφέρει να ανέβει, αυτό που θέλουμε είναι να δημιουργήσουμε ένα σύνολο με παιδιά από το νησί και αν μπορέσουμε να πάρουμε 2-3 έμπειρους ποδοσφαιριστές να φτιάξουμε ένα καλό σύνολο».

«Μπορούμε στα μπαράζ, μετά οι νέοι στόχοι»

Στη συνέχεια η κουβέντα μας με τον Έλληνα τεχνικό πήγε στα πλέι οφ που έρχονται. Ο πρώην ποδοσφαιριστής των Καστοριά, Ολυμπιακού, Εθνικού, Απόλλων Σμ., ΑΕΛ δίνει ελπίδες στην ομάδα του για άνοδο στη Γ' Εθνική και θέλει να περιμένει μέχρι να βάλει τους επόμενους στόχους.

Στα μπαράζ τώρα πως τα βλέπετε τα πράγματα;

«Θέλουμε να τα καταφέρουμε. Βέβαια, θα είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα αν το κάνουμε, γιατί τα δεδομένα στη Γ' Εθνική αλλάζουν. Μπορεί να είναι ερασιτεχνική κατηγορία, αλλά λειτουργεί σε επαγγελματικά πρότυπα. Ευελπιστώ αν συμβεί αυτό να βοηθήσουν κι άλλοι εκτός από τους τοπικούς φορείς. Έχουμε πολλές πιθανότητες και από θέμα δυναμικής, αλλά και λόγω πιθανοτήτων, μιας και ανεβαίνουν δύο. Θα είναι δύσκολα παιχνίδια και απ' ότι έχω δει τις ομάδες, είναι πολύ δυνατές. Θέλουν όλες να κάνουν το κάτι παραπάνω».

Μπορούμε να θέσουμε τους στόχους της επόμενης σεζόν ή περιμένουμε τα μπαράζ πρώτα;

«Πρέπει να περιμένουμε τα μπαράζ. Μακάρι να πάνε όλα καλά και από εκεί και πέρα θα δούμε την επόμενη μέρα. Αν τα καταφέρει η ομάδας στόχος θα είναι η παραμονή, αν όχι θα κοιτάξουμε και πάλι να κρατήσουμε ψηλά την ομάδα. Αυτό δεν θα είναι εύκολο...».

Εσείς θα μείνετε και τη νέα σεζόν;

«Θα δείξει! Δεν έχουμε συζητήσει ακόμα. Υπάρχει μια καλή σχέση, έχω αναπτύξει φιλία με την διοίκηση και αυτό για μένα είναι το πιο σημαντικό. Θα συζητήσουμε και πιστεύω ότι θα συμφωνήσουμε. Πρώτα όμως να τελειώσουμε με τα μπαράζ».

«Μόνη βοήθεια ο κόσμος μας»

Ιδιαίτερη μνεία κάνει στον κόσμο της ομάδας και δεν θα μπορούσε να κάνει διαφορετικά. Όπως μας λέει, ο κόσμος του χωριού είναι δεμένος με την ομάδα. Επίσης, αναφέρει πως αυτός είναι ο βασικός χρηματοδότης της ομάδας, ενώ μιλάει και για την βοήθεια που είναι διατεθειμένη να δώσει η ΠΑΕ του νησιού.

Ο κόσμος είπατε ότι είναι αυτός που κρατά την ομάδα. Ήταν δίπλα σε όλη την χρονιά;

«Ο κόσμος ήταν πάρα πολύ κοντά στην ομάδα. Την στήριξε μέχρι το τελευταίο παιχνίδι. Υπάρχει δέσιμο μεταξύ ομάδας και χωρού. Σε αυτό έπαιξε ρόλο πως το 70% ήταν παιδιά του χωριού».

Εκτός από τον κόσμο, οικονομικά βοηθάει κάποιος άλλος την ομάδα;

«Μόνο ο κόσμος και κάποιοι χορηγοί. Το μπάτζετ μας ήταν πολύ μικρό. Μεγάλη διαφορά από πολλές ομάδες της κατηγορίας. Είναι κάτι που με στεναχωρεί, καθώς μιλάμε για τοπικό πρωτάθλημα και υπάρχουν ομάδες που δίνουν πολλά χρήματα. Δεν πρέπει να υπάρχουν μπάτζετ σε τέτοιο επίπεδο».

Από την ΠΑΕ υπάρχει βοήθεια;

«Έχουμε μιλήσει και μας είπαν πως ότι χρειαστούμε θα είναι δίπλα μας. Από το πέρασμά μου από την ομάδα έχω και εγώ άριστες σχέσεις με τους ανθρώπους της ΠΑΕ. Έχω περάσει 2 χρονιές από εκεί και μου έχουν πει και εμένα ότι μπορούν για να βοηθήσουν την ομάδα θα το κάνουν. Θα είναι κίνητρο και για τα παιδιά του νησιού που παίζουν στις ακαδημίες της ΠΑΕ. Αν δεν βρίσκουν θέση στην πρώτη ομάδα, τότε θα μπορούν να πάρουν τις ευκαιρίες τους σε μια ομάδα του νησιού που θα αγωνίζεται στη Γ' Εθνική».

Δημήτρης Ασπιώτης: «Πετύχαμε χωρίς να αλλάξουμε την φιλοσοφία μας»

Από τους βασικούς συντελεστές της επιτυχίας, το δεκάρι της ομάδας, ο Δημήτρης Ασπιώτης, που μιλάει στο gazzetta.gr για όσα έζησε... Την στήριξη του κόσμου, την πολύτιμη βοήθεια του Βασίλη Ξάνθη και φυσικά μας μιλάει και για τα μπαράζ ανόδου που έρχονται.

«Ξεκινήσαμε τη χρονιά με μοναδικό στόχο την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Θέλαμε να το επιτύχουμε χωρίς να αλλάξουμε τη φιλοσοφία και τη δομή της ομάδας, που είχε σαν βάση το να στηρίζεται στα δικά της παιδιά. Το καταφέραμε με διαφορά 13 βαθμών από τον δεύτερο! Σημαντικό γεγονός για ένα ψαροχώρι 600 κατοίκων με το 70% των ποδοσφαιριστών της ομάδας να είναι απ' την ίδια την περιοχή του Πετριτή.

Είμαι πολύ περήφανος για τους συμπαίκτες μου που κατάφεραν να γίνουν οι καλύτεροι. Είμαι πολύ χαρούμενος για τους ανθρώπους που γνώρισα στον Πετριτή και για το Δ.Σ της ομάδας που κατάφερε να υλοποιήσει το πλάνο του με επιτυχία, βασισμένο στα δικά του παιδιά. Ένα όνειρο πολλών ετών έγινε πραγματικότητα φέτος. Κομβικής σημασίας για την κατάκτηση του πρωταθλήματος η επιλογή της διοίκησης για το τιμόνι της ομάδος στον Βασίλη Ξάνθη. Από τον Ιανουάριο και μετά που ανέλαβε η διαφορά αυξήθηκε από τους 5 στους 13 βαθμούς. Η ομάδα απελευθερώθηκε και χαιρόταν τα παιχνίδια πιο πολύ. Είναι ένας άνθρωπος που ταίριαξε γάντι στη φιλοσοφία και στην νοοτροπία των παιδιών και προσωπικά πιστεύω πως είναι ο κόουτς που πρέπει να έχει ο Αστέρας τα επόμενα χρόνια.

Για τα μπαράζ ανόδου στη Γ εθνική με ανησυχεί μόνο το μικρό ρόστερ που έχουμε για 6 απαιτητικά ματς σε διάστημα 20 ημερών,όμως αυτό με ανησυχούσε και στην αρχή της σεζόν και τελικά πήραμε το πρωτάθλημα από τέλος Ιανουαρίου. Το μόνο που μπορώ να υποσχεθώ είναι ότι θα διεκδικήσουμε δυναμικά το 25% των πιθανοτήτων που μας αναλογεί!».

Γιάννης Ριγανάς: «Λειτουργούσαμε σαν οικογένεια»

Ο αρχηγός αυτής της... παρέας, Γιάννης Ριγανάς, αν και δεν είναι από το χωριό, μιλάει για μια πραγματική οικογένεια! Λέει το δικό του... ευχαριστώ στον προηγούμενο τεχνικό, Μιχάλη Πάγκαλη, ενώ τονίζει πως με σωστό πλάνο η ομάδα μπορεί να τα καταφέρει στα μπαράζ.

«Ήταν μια καταπληκτική σεζόν, με την ομάδα να κατακτά αυτό που θεωρώ ότι άξιζε απόλυτα. Ίσως και νωρίτερα από φέτος. Δεν ήταν εύκολη η κατάκτηση του Πρωταθλήματος. Είχαμε να συναγωνιστούμε ιστορικές ομάδες. Πέρα, όμως, απ’ την ποιότητα που είχαμε, λειτουργήσαμε ως μια οικογένεια. Κυριολεκτικά, όχι... όπως λέγεται συνήθως. Φίλοι. Κι αυτό το γράψαμε και στα t-shirts που ετοιμάσαμε για την απονομή. Προσωπικά, επέστρεψα στο τοπικό μετά από πολλά χρόνια. Και δεν το μετάνιωσα στιγμή. Ειδικά, που το έκανε γι’ αυτή την ομάδα. Με αγκάλιασαν οι πάντες από την πρώτη στιγμή, κάνοντάς με να νιώσω λες και είμαι... απ’ το χωριό. Επ’ ευκαιρία, δε, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον πρώην προπονητή του Αστέρα, τον Μιχάλη Πάγκαλη, για τη δυνατότητα που μου έδωσε να ζήσω όσα έζησα με τον Αστέρα. Αυτός ήταν ο κύριος λόγος που συμφώνησα και, μολονότι αποχώρησε στη μέση της σεζόν, του ανήκει ένα σημαντικό μερίδιο της φετινής επιτυχίας. Πλέον, έχουμε μπροστά μας το μεγάλο στοίχημα των μπαράζ ανόδου στη Γ’. Με την κατάλληλη προετοιμασία και το πλάνο του προπονητή μας, είμαστε σε θέση να τα καταφέρουμε...»

*Ευχαριστούμε το Corfusports για την πολύτιμη βοήθειά του στην δημιουργία των αφιερωμάτων...

 

Τελευταία Νέα