Τζαμάικα: Και η συμμετοχή καλή είναι

Τζαμάικα: Και η συμμετοχή καλή είναι

Θοδωρής Βασίλης
Τζαμάικα: Και η συμμετοχή καλή είναι

bet365

Η Τζαμάικα συμμετέχει στο Copa America ως καλεσμένη και σε όμιλο-φωτιά δεν ελπίζει για πολλά, πέραν της καλής προετοιμασίας για το Γκολντ Καπ!

Τζαμάικα και ποδόσφαιρο είναι δύο έννοιες σχεδόν άγνωστες μεταξύ τους. Μια χώρα με έκταση 10.991 τ.χλμ. και πληθυσμό 2.717.991 κατοίκους είναι διάσημη παγκοσμίως για χιλιάδες άλλες πράγματα εκτός από το ποδόσφαιρο. Στην χώρα της ρέγγε, του Μπομπ Μάρλεϊ και του Ουσέιν Μπολτ το ποδόσφαιρο δεν γνωρίζει ανάπτυξη, αφού άλλα αθλήματα είναι αρεστά στους κατοίκους της χώρας. Η εθνική ομάδα της χώρας έχει κατακτήσει έξι φορές το Καριμπίαν Καπ, ενώ έγραψε χρυσή σελίδα στην ιστορία της χώρας όταν έλαβε μέρος στο Μουντιάλ του 1998 στην Γαλλία. Η Τζαμάικα είναι μία από τις δύο χώρες που κλήθηκαν να συμμετάσχουν στο Κόπα Αμέρικα και όπως αναφέρει ο τεχνικός της ομάδας, Βίνφριντ Σάφερ... «Καλό είναι το Καριμπίαν Καπ, αλλά το να αγωνίζεσαι κόντρα στην Αργεντινή του Μέσι, την Βραζιλία και την Ουρουγουάη είναι το κάτι άλλο». Ούτε λόγος για διάκριση σε όμιλο με Αργεντινή, Ουρουγουάη και Παραγουάη με το Κόπα Αμέρικα να αποτελεί την καλύτερη προετοιμασία για το Γκολντ Καπ του Ιουλίου στις ΗΠΑ.

Προπονητής: Βίνφριντ Σάφερ

Ο πολύπειρος Γερμανός τεχνικός ανέλαβε τον Ιούλιο του 2013 και κατάφερε να οδηγήσει την Τζαμάικα στην κατάκτηση του Καριμπίαν Καπ το 2014 επικρατώντας στον τελικό του Τρίνιταντ και Τομπάγκο. Ο 65χρονος τεχνικός έχει φάει με το κουτάλι τις πάγκους κουβαλώντας πλούσια καριέρα τόσο στην Γερμανία (Καρλσρούη, Στουτγκάρδη), όσο και στην Ασία (Αλ Αχλί, Αλ Αϊν, Ταϊλάνδη), και Αφρική (Καμερούν). Εκτός από το Καρίμπιαν Καπ ο Σάφερ έχει οδηγήσει την Τζαμάικα σε σημαντικές φιλικές νίκες απέναντι σε Βενεζουέλα και Κούβα.

Αστέρι: Ρόντολφ Όστιν

Το πιο αναγνωρίσιμο όνομα σε αυτή την ομάδα. Αρχηγός των «Reggae Boyz» αποτελεί την καρδιά της ομάδας με τα δυναμικά του τάκλιν και την απεριόριστη ενέργεια. Ο Σάφερ στηρίζει πολλά πάνω του αφού με την εμπειρία του μπορεί να βοηθήσει μια άπειρη ομάδα να μπορέσει να σταθεί αξιοπρεπώς στην διοργάνωση. Είναι ο δεύτερος σε συμμετοχές με την εθνική ομάδα της χώρας του και αναλαμβάνει την δύσκολη επιλογή να σταματήσει παίκτες όπως ο Μέσι και ο Λοδέιρο. Πριν λίγες ημέρες αποχώρησε από την Λιντς και το Κόπα Αμέρικα αποτελεί ένα επιπλέον κίνητρο για τον ίδιο ώστε να βρει τον επόμενο σταθμό στην καριέρα του.

Διακρίσεις

Ως μέλος της CONCACAF η Τζαμάικα δεν μπορεί να συμμετέχει στο Κόπα Αμέρικα. Maαζί με το Μεξικό είναι οι δύο ομάδες που έχουν προσκληθεί να λάβουν μέρος παρότι δεν ανήκουν στην CONMEBOL. Πρωτάρα στην διοργάνωση καταλαβαίνει κανείς ότι η μεγαλύτερή της διάκριση είναι ότι οι παίκτες της θα έχουν την ευκαιρία να αντιμετωπίσουν τον Μέσι.

Ρόστερ

Τερματοφύλακες

Ράιαν Τόμπσον (30, Πίτσμπουργκ)
Ντουέιν Κερ (28 Σάρπσμποργκ 08)
Ντουέιν Μίλερ (27, Συριάνσκα)

Αμυντικοί

Γουές Μόργκαν (31, Λέστερ)
Ζερμέιν Τέιλορ (30 Χιούστον Ντιναμό)
Μάικλ Έκτορ (22, Ρέντινγκ)
Ντάνιελ Γκόρντον (30, Καρλσρούη)
Άντριαν Μαριάπα (28, Κρίσταλ Πάλας)
Χιούγκαν Γκρέι (28, Γουέτερχαους)
Κεμάρ Λόρενς (22, Ρεντ Μπουλ Νέα Υόρκη).

Μέσοι

Ζε Βον Γουότσον (31, Ντάλας)
Ρόντολφ Όστιν (30, Λιντς)
Τζόελ Γκραντ (27, Γέοβιλ)
Λανς Λέινγκ (27, Έντμοντον)
Γκάραθ ΜακΚλίρι (28, Ρέντινγκ)
Τζόελ ΜακΆνουφ (33 Λέιτον Όριεντ).

Επιθετικοί

Άλαν Ότεϊ (22, Μομπάι Γιουνάιτεντ)
Ζιλ Μπαρνς (26, Χιούστον Ντιναμό)
Ντάρεν Μάτοκς (24, Βανκούβερ)
Σάιμον Ντόκινς (27, Ντέρμπι Κάουντι)
Ντεσόρν Μπράουν (24, Βαλερένγκα)
Ρομέο Παρκς (24, Ισίδρο Μεταπάν)
Ντίνο Γουίλιαμς (25, Μομπάι Γιουνάιτεντ)


Tips:

* Βρίσκεται στον ίδιο όμιλο με την Αργεντινή και η προηγούμενη εμπειρία της απέναντι στην «αλμπιτσελέστε» ήταν τραυματική. Ήττα με το βαρύ 5-0 στο Μουντιάλ του 1998.

* Είναι ομάδα με ελάχιστη εμπειρία με τον προπονητή της τον Βίνφριντ Σάφερ να είναι η πιο αναγνωρίσημη μορφή της ομάδας.

* Το Κόπα Αμέρικα θα χρησιμεύσει ως την καλύτερη δυνατή προετοιμασία για το Γκολντ Καπ που θα διεξαχθεί στις ΗΠΑ τον Ιούλιο.

* Ο όρος UB40 χρησιμοποιείται στην Τζαμάικα για να περιγράψει τους παίκτες που γεννήθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά εκπροσωπούν την Τζαμάικα στο διεθνείς διοργανώσεις.

*Ο Ζερμέιν Τέιλορ είναι ο πιο έμπειρος άσος της Τζαμάικα αφού μετράει 80 διεθνείς συμμετοχές.

 

Τελευταία Νέα