Η «ερυθρόλευκη» άμυνα με Περέιρα!

Δημήτρης Τομαράς
H άμυνα του Ολυμπιακού δέχεται τα πιο πολλά... πυρά για τα λάθη της και τα γκολ που έχει δεχθεί σε καίρια ματς. Το Gazzetta.gr παραθέτει τα δεδομένα σχετικά με την «ερυθρόλευκη» οπισθοφυλακή.

Στις 11 Ιανουαρίου ήταν το πρώτο εν Ελλάδι παιχνίδι του Βίτορ Περέιρα. Αντιμετώπισε την Ξάνθη εκτός έδρας, επικρατώντας με 3-1. Έκτοτε έχει κοουτσάρει τον Ολυμπιακό σε 13 ματς (σ.σ. φυσικά δεν μετράει το 3-0 στα χαρτιά επί της Νίκης Βόλου). Σε ένα διάστημα όπου έχει δεχθεί 9 γκολ. Εξ αυτών τα 7 ήταν σε καθοριστικούς αγώνες: στο 1-1 με την ΑΕΚ, στο 2-0 με τη Ντνίπρο, στο 2-1 με τον Παναθηναϊκό και στο 2-2 με τους Ουκρανούς. Όλα πολύ σημαντικά ματς και με την πλειοψηφία των τερμάτων να προέρχεται από σοβαρά λάθη της άμυνας (κυρίως με Παναθηναϊκό και Ντνίπρο). Στις δύο αναμετρήσεις με τη Ντνίπρο η άμυνα δεν άλλαξε καθόλου: Ελαμπντελαουί, Σαντάνα, Σιόβας και Μαζουάκου. Ο Ομάρ δεξί μπακ, ο Σαντάνα δεξιός στόπερ, ο Σιόβας αριστερός και ο Μαζουάκου αριστερός μπακ.

Αυτή είναι και η τετράδα που ο Περέιρα εμπιστεύθηκε με τα γνωστά αποτελέσματα σε όλα τα μεγάλα ματς: με ΠΑΟΚ, στους δύο αγώνες με Ντνίπρο και με Παναθηναϊκό. Κατά 3/4 η ίδια και στον αγώνα του Κυπέλλου με την ΑΕΚ (σ.σ. μόνη διαφορά ο Σαλίνο αντί του Ομάρ στο δεξί άκρο της άμυνας). Δυστυχώς για τον Πορτογάλο τεχνικό οι τέσσερις αμυντικοί στους οποίους έχει ποντάρει τα πιο πολλά για τα καίρια του παιχνίδια δεν αποδείχθηκαν αντάξιοι των περιστάσεων και ειδικά ο Σαντάνα. Ο Ολυμπιακός επί των ημερών του Πορτογάλου δέχεται κατά μέσο όρο 1,4 τέρματα. Στους μεγάλους του αγώνες με ΑΕΚ, Παναθηναϊκό και Ντνίπρο (τέσσερις τον αριθμό) ο Μ.Ο. αυτός είναι ακόμα πιο μεγάλος: 1,75, δηλαδή σχεδόν δύο γκολ ανά ματς.

Συνολικά σε όλο το διάστημα που είναι ο Πορτογάλος στο τιμόνι της ομάδας οι περισσότερο αξιόπιστοι αμυντικοί του είναι πρώτα ο Αυλωνίτης (δεξιός στόπερ) και μετά ο Ομάρ (δεξιός μπακ-χαφ). Ο Αυλωνίτης τον τελευταίο καιρό πάντως έχει τεθεί στο περιθώριο, κάτι που έχουμε σημειώσει ξανά και ας έχει παρουσιάσει την καλύτερη εικόνα από όλους τους διαθέσιμους κεντρικούς αμυντικούς. Ο Περέιρα εκτός από τον νεαρό Βούρο για το κέντρο της άμυνας έχει δοκιμάσει μεταξύ άλλων και τον Γιαννούλη και τον Μπουχαλάκη αλλά και τον Μιλιβόγιεβιτς, με τον Σέρβο να έχει επίσης παρουσιάσει θετικό πρόσημο σε αυτήν την θέση. Τα πρόσωπα που χρησιμοποίησε έδειξε εξ' αρχής πως... ψάχτηκε και πειραματίστηκε για τα καλά για να καταλήξει σε αυτήν την διάταξη στην άμυνα, η οποία όμως δεν απέδωσε τα αναμενόμενα.

Η άμυνα των Πειραιωτών φανέρωσε πως σε συνθήκες μεγάλης πίεσης και ότι όταν η μπάλα... καίει κάνει το λάθος. Μπορεί να είναι σοβαρό, μπορεί και όχι, όμως γίνεται. Σε σημεία όπου ασκείται πρέσινγκ στον άξονα η άμυνα δεν μπορεί να αντιδράσει σωστά. Αυτό έχει καταγραφεί και σε στημένα (σ.σ. θυμηθείτε γκολ της Ντνίπρο στον πρώτο αγώνα στο Κίεβο). Από την στιγμή όμως που τα πρόσωπα παραμένουν τα ίδια και ο Ολυμπιακός αυτήν την στιγμή δεν έχει την δυνατότητα μίας άλλης προσθήκης ο Πορτογάλος προπονητής θα πρέπει να αναθεωρήσει ξανά τις απόψεις του για την ενδεκάδα και το αμυντικό σχήμα που κατεβάζει και να κάνει το καλύτερο δυνατό για την συνέχεια με τους ήδη υπάρχοντες αμυντικούς.

Αναλυτικά η αμυντική διάταξη του Ολυμπιακού από την Ξάνθη και μετά:

ΜΕ ΞΑΝΘΗ: Ρομπέρτο κάτω από τα δοκάρια, δεξί μπακ ο Ομάρ, αριστερό ο Μαζουάκου και στο κέντρο της άμυνας οι Σιόβας και Αυλωνίτης (δέχθηκε ένα γκολ).

ΜΕ ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟ: Ομάρ δεξιά, Μαζουάκου αριστερά, Αυλωνίτης και Σιόβας τα δύο στόπερ (δεν παραβιάστηκε η εστία του).

ΜΕ ΤΥΡΝΑΒΟ ΣΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ: Δεξί μπακ ο Σαλίνο, αριστερό ο Γιαννούλης και τα δύο στόπερ οι Βούρος και Σιόβας (έκλεισε το ματς χωρίς να δεχθεί γκολ).

ΜΕ ΟΦΗ: Δεξί μπακ ο Ομάρ, αριστερό ο Μαζουάκου και τα δύο στόπερ οι Σιόβας και Αυλωνίτης (χωρίς γκολ εναντίον του στο ματς).

ΜΕ ΤΥΡΝΑΒΟ ΕΝΤΟΣ ΣΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ: Δεξί μπακ ο Σαλίνο, αριστερό ο Μαζουάκου και στόπερ οι Βούρος και Γιαννούλης (έκλεισε τον αγώνα δίχως γκολ).

ΜΕ ΒΕΡΟΙΑ: Δεξί μπακ ο Ομάρ, αριστερό ο Μαζουάκου και κεντρικό αμυντικό δίδυμο οι Σιόβας και Αυλωνίτης (δεν δέχθηκε τέρμα).

ΜΕ ΑΤΡΟΜΗΤΟ: Δεξί μπακ ο Σαλίνο, τα δύο στόπερ οι Σαντάνα και Αυλωνίτης (σ.σ. στην πρώτη συμμετοχή του Σαντάνα ως βασικός) και αριστερά ο Γιαννούλης (δέχθηκε ένα γκολ).

ΜΕ ΠΑΟΚ: Δεξί μπακ ο Ομάρ, αριστερό ο Μαζουάκου και στο κέντρο της άμυνας οι Σαντάνα και Σιόβας (δεν παραβιάστηκε η εστία της).

ΜΕ ΑΕΚ ΣΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ: Δεξιά στην άμυνα ο Σαλίνο, αριστερά ο Μαζουάκου και στόπερ οι Σιόβας και Σαντάνα (δέχθηκε ένα γκολ).

ΜΕ ΕΡΓΟΤΕΛΗ: Δεξιά τοποθετήθηκε ο Ομάρ, αριστερά ο Γιαννούλης και δίδυμο στόπερ οι Σαντάνα και Αυλωνίτης (δεν... έφαγε γκολ).

ΜΕ ΝΤΝΙΠΡΟ ΣΤΟ EUROPA ΕΚΤΟΣ: Ο Ομάρ δεξιά, ο Μαζουάκου αριστερά και τα δύο στόπερ οι Σαντάνα και Σιόβας (δέχθηκε δύο τέρματα).

ΜΕ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟ: Ελαμπντελαουί δεξί μπακ, Σαντάνα και Σιόβας τα στόπερ και Μαζουάκου αριστερά (είδε την μπάλα να μπαίνει στα δίχτυα του δύο φορές).

ΜΕ ΝΤΝΙΠΡΟ ΣΤΟ EUROPA ΕΝΤΟΣ: Ομάρ δεξί μπακ, Μαζουάκου αριστερό και Σιόβας και Σαντάνα τα δύο στόπερ (έφαγε δύο γκολ).

* Στην Gallery δείτε σε βίντεο όλα τα ματς όπου ο Ολυμπιακός δέχθηκε γκολ επί Περέιρα.