Χάρις στο gazzetta.gr: «Το ελληνικό ποδόσφαιρο υποφέρει...»

Θάνος Σαρρής
Χάρις στο gazzetta.gr: «Το ελληνικό ποδόσφαιρο υποφέρει...»

bet365

Ο Νικ Χάρις, ο οποίος έφερε εις πέρας την έρευνα της Daily Mail που κατατάσσει στον πάτο το ελληνικό ποδόσφαιρο, μιλάει στο gazzetta.gr για τα ευρήματα και την διαφθορά στην Ελλάδα.

Ο Νικ Χάρις ήταν ο άνθρωπος που συντόνισε τη μεγάλη έρευνα της Daily Mail, η οποία επιχείρησε να καταγράψει, βασισμένη σε ξεχωριστούς παράγοντες, μία συνολική σύγκριση 34 πρωταθλημάτων. Η τελευταία θέση της Ελλάδας στον συγκεκριμένο πίνακα, προκάλεσε αρκετο... θόρυβο στα ΜΜΕ και την κοινή γνώμη. Για την εξαγωγή των τελικών συμπερασμάτων, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από διαφορετικές κατηγορίες, όπως οι μισθοί των ποδοσφαιριστών, η τιμή των εισιτηρίων, η προσέλευση στα γήπεδα, αλλά και η διακυβέρνηση, η ανταγωνιστικότητα, η παραγωγή ταλέντων. Συνολικά δημιουργήθηκαν 10 κατηγορίες, στις οποίες η χώρα μας... έπιασε πάτο! Ο Χάρις εξηγεί στο gazzetta.gr πως η Ελλάδα βρέθηκε πιο χαμηλά και από τη Νιγηρία και αναφέρει τους βασικούς λόγους που το ποδόσφαιρό μας... υποφέρει!

Καταρχάς, με τι προσανατολισμό δημιουργήσατε το πρωτόκολλο για την έρευνα;

«Το συνολικό νόημα της έρευνας ήταν να μελετήσει όλα τα διαφορετικά πρωταθλήματα του κόσμου με αντικειμενικό τρόπο και να τα συγκρίνει. Το τελικό αποτέλεσμα δεν είναι το πιο σημαντικό μέρος της έρευνας. Το σημαντικό είναι να δημιουργήσουμε το μηχανισμό για να δημιουργήσουμε ένα σημείο συζήτησης. Οι εκάστοτε οπαδοί αγαπούν τις δικές τους λίγκες και μπορούμε να πούμε ορθώς πράττουν. Το νόημα ήταν να υπογραμμίσουμε κάποιες διαφορές και ενδιαφέρουσες αντιθέσεις στα Πρωταθλήματα. Οι διαφορετικές κατηγορίες θα μπορούσαν να είναι ατελείωτες. Επιλέξαμε δέκα χαρακτηριστικές, που έδωσαν μια ευρεία άποψη σε κάθε πρωτάθλημα, αλλά κάποια άλλη έρευνα μπορεί να επιλέξει διαφορετικά κριτήρια και να βγάλει διαφορετικά αποτελέσματα».

Πόσοι συμμετείχατε στην έρευνα και για πόσο διάστημα "έτρεξε";

«Εγώ τη συντόνισα, αλλά συνολικά συμβουλεύτηκα περίπου 40 διαφορετικά άτομα για να με βοηθήσουν, με τουλάχιστον ένα άτομο σε κάθε χώρα. Και φυσικά ρωτήσαμε τις ίδιες τις λίγκες για επιπλέον πληροφορίες που δημοσιεύσαμε, όπως για παράδειγμα τα τηλεοπτικά δικαιώματα και τα ακροατήρια, την ποιότητα των γηπέδων και άλλα. Για κάποιες κατηγορίες δεν είχαμε επαρκή πληροφόρηση ώστε να συγκρίνουμε όλες τις χώρες και έτσι δεμ τις προχωρήσαμε».

Θεωρείτε ότι τα τελικά αποτελέσματα και ο τελικός πίνακας αντιπροσωπεύει την πραγματικότητα;

«Νομίζω ότι σε γενικές γραμμές τα αποτελέσματα λένε την αλήθεια. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι στην Premier League υπάρχουν χρήματα και υψηλοί μισθοί. Ότι έχει μεγάλα ονόματα στους πάγκους και μεγάλα κλαμπ, με ευρωπαϊκούς τίτλους. Αλλά η ανταγωνιστικότητα είναι πιο χαμηλή και τα εισιτήρια ακριβά. Στη Γερμάνια δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο κόσμος είναι περισσότερος, τα γκολ πολλά, αλλά και ότι υπάρχουν λιγότερα "αστέρια" από ότι στην Αγγλία. Έχει όμως καλύτερη διακυβέρνηση. Υπάρχουν όμως πολλά πρωταθλήματα που βρίσκονται κοντά, ακόμα και στον πάτο».

Ποιο είναι το βασικό σας συμπέρασμα για το ελληνικό ποδόσφαιρο, μετά την μελέτη των δεδομένων;

«Κοιτώντας όλες τις κατηγορίες, τα αποτελέσματα μιλούν μόνα τους. Δεν είναι ένα πλούσιο πρωτάθλημα, σε σύγκριση με τα υπόλοιπα και ο όποιος πλούτος υπάρχει συγκεντρώνεται σε λίγους συλλόγους και συγκεκριμένα σε έναν, τον Ολυμπιακό. Η ανταγωνιστικότητα είναι... χάλια! Ο ίδιος σύλλογος έχει κατακτήσει τα 9 από τα 10 τελευταία πρωταθλήματα, το χειρότερο ποσοστό στον κόσμο! Η τιμή των εισιτηρίων είναι λογική, σε σύγκριση με το εισόδημα. Αλλά η προσέλευση είναι χαμηλή, ακόμα και για μια μικρή χώρα. Αυτό δείχνει ότι ο κόσμος έχει γυρίσει την πλάτη του για άλλο λόγο. Ο αριθμός των γκολ είναι μια χαρά, αλλά δεν υπάρχουν "αστέρια". Βρίσκονται κυρίως σε μία ή δύο ομάδες. Δεν υπάρχουν "παγκόσμιας κλάσης" προπονητές και κανένα σημαντικό επίτευγμα τα τελευταία δέκα χρόνια στην Ευρώπη. Η Εθνική ομάδα δεν είναι σπουδαία. Και φυσικά υπάρχουν οικονομικά προβλήματα και διαφθορά. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα χάνει πόντους στον τομέα της διακυβέρνησης. Το συμπέρασμα: Το ελληνικό ποδόσφαιρο κυριαρχείται από ένα σύλλογο και αυτό δεν είναι υγιές. Υποφέρει σε θέμα εικόνας και αξιοπιστίας και αυτό προφανώς πληγώνει την προσέλευση. Και υποφέρει οικονομικά, όπως ολόκληρη η χώρα από την κρίση. Αυτά δείχνουν σε μένα τα αποτελέσματα».

Γιατί η Ελλάδα είναι στην τελευταία θέση, μένοντας πίσω, για παράδειγμα, από μια χώρα όπως η Νιγηρια, που δεν συμμετέχεις στις επικερδείς διοργανώσεις της UEFA;

«Η Νιγηρία ήταν για πολύ λίγο μπροστά από την Ελλάδα. Ένα και μόνο σημείο έκανε τη διαφορά. Η Νιγηρία ήταν πίσω από την Ελλάδα στις περισσότερες κατηγορίες, αλλά στην τιμή των εισιτηρίων ήταν μπροστά, όπως και στην προσέλευση του κόσμου και στην ανταγωνιστικότητα. Για να είμαι ειλικρινείς, και οι δύο χώρες έχουν κάποια καλά σημεία, αλλά και σοβαρά προβλήματα».

Υπάρχει κάποιος τομέας που η Ελλάδα να είναι πάνω από το μέσο όρο;

«Στην τιμή των εισιτηρίων ήταν καλύτερη από το μέσο όρο και στα γκολ έπιασε σχεδόν το μέσο όρο. Αλλά είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι τα περισσότερα πρωταθλήματα ήταν χαμηλότερα από το Μ.Ο στις περισσότερες κατηγορίες».

Ποιο είναι το χειρότερο πρόβλημα του ελληνικού ποδοσφαίρου για εσάς;

«Σαν εξωτερικός παρατηρητής και βασισμένος σε αυτή την έρευνα, η ανταγωνιστικότητα και η κυριαρχία ενός μόνο συλλόγου είναι το στοιχείο που προβληματίζει περισσότερο. Πολλά άλλα πράγματα δεν μετρούν και τόσο για τους οπαδούς των ομάδων, αλλά αυτό είναι ένα πρόβλημα, γιατί ρίχνει το ενδιαφέρον του φίλαθλου κόσμου. Σχετικά με άλλους τομείς που σχετίζονται με την έρευνα, όπως η διακυβέρνηση, με προβληματίζουν περισσότερο το θέμα των προσυμφωνημένων αγώνων και η γενική ενδημική διαφθορά».

Υποθέτω έχετε ενημερωθεί για τις κατηγορίες που αφορούν άτομα που συνδέονται άμεσα με το ελληνικό ποδόσφαιρο. Τι εικόνα έχει το ποδόσφαιρο μας στη χώρα σας; Ο Τύπος ασχολείται με τα παραπάνω;

«Ναι, έχω ενημερωθεί, αλλά σχετικά πρόσφατα άρχισα να ασχολούμαι με το θέμα αυτό για ένα διαφορετικό πρότζεκτ που έχει να κάνει με τα στημένα. Η εικόνα του ελληνικού ποδοσφαίρου στην Αγγλία είναι ότι ο Ολυμπιακός είναι η ομάδα που φτάνει στο Champions League κάθε χρόνο και αποκλείεται. Και επίσης η εικόνα της Εθνικής στο Euro 2004, όπως και οι παίκτες που έχουν αγωνιστεί εδώ. Ο Τύπος γενικά δεν γράφει για τις υποθέσεις διαφθοράς στην Ελλάδα, αν και η ανάμιξη του Χιου Ντάλας έχει βγάλει αρκετά ρεπορτάζ».

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα