H δυσλειτουργική Αγγλία στην αντιμετώπιση του ρατσισμού (pics)

Θοδωρής Βασίλης
Η Αγγλία υπερηφανεύεται ότι είναι η χώρα που γέννησε το ποδόσφαιρο, αλλά δεν φαίνεται ικανή να το προστατεύσει από ρατσιστικές ύβρεις και επιθέσεις στα ποδoσφαιρικά γήπεδα, όπως αναλύει το gazzetta.gr.

Η τιμωρία του Κόλιν Καζίμ Ρίτσαρντς για την ομοφοβική επίθεση κατά των οπαδών της Μπράιτον, όπως και η χειρονομία του Νικολά Ανελκά της Γουέστ Μπρόμιτς, αλλά και τα αποτελέσματα έρευνας της αντιρατσιστικής οργάνωσης Kick It Out (KIO), δείχνουν ότι στο Νησί το πρόβλημα παραμένει.

Η ΚΙΟ τον προηγούμενο μήνα δημοσίευσε τα αποτελέσματα μιας έρευνας που ζητούσε από 4000 περίπου Άγγλους ποδοσφαιριστές την εμπειρία τους για το αν είχαν γίνει δεκτοί κατά την διάρκεια της καριέρας τους δέκτες ρατσιστικών επιθέσεων. Μόλις 200 επέλεξαν να απαντήσουν. Από αυτούς το 24% ανέφερε ότι έχουν υποστεί ρατσιστική επίθεση, ενώ το 57% δήλωσε ότι έχουν γίνει μάρτυρες ρατσιστικής επίθεσης.

Ο Γκαρθ Κρουκς, μέλος της ΚΙΟ σχολιάζοντας στο CNN τα αποτελέσματα της έρευνας ήταν ξεκάθαρος για τον ρατσισμό που φαίνεται πως υφίσταται ακόμα στα βρετανικά γήπεδα. «Είναι ένα αρκετά μεγάλο δείγμα που δεν έχει γίνει ποτέ πριν. Βέβαια, εμείς σαν οργάνωση δεν έχουμε τους πόρους για να διεξάγουμε μία μεγάλη έρευνα που θα έφερνε τα πάνω-κάτω». Στη συνέχεια ο Κρουκς-πρώην ποδοσφαιριστής και πρώτος μαύρος πρόεδρος του Συνδέσμου Επαγγελματιών Ποδοσφαιριστών - δεν δίστασε να επικρίνει για το φαίνομενο αυτό την αγγλική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, τον Σύνδεσμο Προπονητών, καθώς και τους ίδιους τους συλλόγους πως δεν κάνουν αρκετά για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα του ρατσισμού.

Η ατυχέστατη έκφραση του Χόγκτσον

Τον Οκτώβριο ο ομοσπονδιακός τεχνικός της Αγγλίας, Ρόι Χόγκτσον βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα όταν σε αγώνα των «λιονταριών» είχε χρησιμοποιήσει την έκφραση feed the monkey (θρέψτε τον πίθηκο), ατάκα από ένα παλιό ανέκδοτο της NASA, σε μια προσπάθεια να πείσει τον Σμόλινγκ να δώσει πάσα στον Τάουσεντ. Λεπτομέρεια; Τόσο ο Σμόλινγκ όσο και ο Τάουσεντ είναι μαύροι.

«Θα ήθελα να ζητήσω συγγνώμη αν πρόσβαλα κάποιον με τα λεγόμενα μου. Δεν υπήρχε απολύτως καμία πρόθεση εκ μέρους μου να πω κάτι ανάρμοστο» είχε δηλώσει ο Χόγκτσον μετά το τέλος του στα βρετανικά μέσα ενημέρωσης.

Τι έδειξε η έρευνα

Η απάντηση αυτή μόνο ικανοποιημένο δεν είχε αφήσει τον Κρουκς ο οποίος είχε καλέσει τον Σύνδεσμο Προπονητών να δείξει μεγαλύτερη αυστηρότητα. Σχεδόν όλοι οι ποδοσφαιριστές που ρωτήθηκαν στην έρευνα-το 91% συγκεκριμένα-συμφώνησε ότι τα social media έχουν συμβάλει και αυτά στην αύξηση των κοινωνικών διακρίσεων και το παράδειγμα του άλλοτε άσου της Λίβερπουλ και την Αγγλίας, Σταν Κόλιμορ είναι χαρακτηριστικό. Ο ίδιος έχει παραδεχτεί ότι έχει γίνει δέκτης ρατσιστικών σχολίων στο Twitter, ενώ πριν δύο χρόνια ένας 21χρονος φοιτητής στάλθηκε στη φυλακή για τα ρατσιστικά σχόλια που είχε κάνει ξανά στο Twitter όταν ο Φαμπρίς Μουάμπα της Μπόλτον είχε καταρρεύσει μέσα στον αγωνιστικό χώρο και παραλίγο να πεθάνει .

Ένα άλλο σημαντικό γεγονός που ανέδειξε η έρευνα είναι ότι το 92 % των παικτών πιστεύει ότι υπάρχει στους οπαδούς η σκέψη για κοινωνική διάκριση κατά του ποδοσφαιριστή, ενώ το 69 % των ποδοσφαιριστών θεωρεί ότι λόγω του επαγγέλματός τους, είναι περισσότερο εκτεθειμένοι σε κατάχρηση. Και όλα αυτά ελέω της ανόδου των κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης. «Αυτό που θα πρέπει να κάνουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης είναι να αναγνωρίσουν το επίπεδο του προβλήματος και να εισαγάγει κάποιες συγκεκριμένες λύσεις. Πρέπει να υπάρξει μια πιο ενεργή στάση», ανέφερε αρχικά ο εκπρόσωπος της ΚΙΟ Ρίτσαρντ Μπέιτς.

Συμφωνούν και οι αρμόδιοι

Ο Κρουκς όμως ανησυχεί ότι οι σύλλογοι δεν παίρνουν προληπτικά μέτρα για την καταπολέμηση του φαινομένου. «Θα ήθελα να τους δω να διεξάγουν συνεδρίες καθοδήγησης με τους ποδοσφαιριστές ακριβώς απέναντι από το διοικητικό συμβούλιο , έτσι ώστε οι παίκτες να κατανοήσουν τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει μία χαζή ανάρτηση στο Twitter τόσο για τον εαυτό τους όσο και για τους συλλόγους τουςΕίναι καθήκον του εργοδότη να διασφαλίσει ότι συμπεριφέρεται το προσωπικό της με τον κατάλληλο τρόπο. Πολλοί παίκτες σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης κάνουν κάποια αξιόλογα διακηρύξεις και είναι φέρνοντας το παιχνίδι στην ανυποληψία , αλλά και φέρνοντας το σύλλογο και το σήμα της σε ερώτηση. Είναι καθήκον του εργοδότη να διασφαλίσει την κατάλληλη συμπεριφορά ότι συμπεριφέρεται το προσωπικό της με τον κατάλληλο τρόπο. Δεν είναι λίγοι οι ποδοσφαιριστές που στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης κάνουν κάποια άσχημα σχόλια φέρνοντας σε δύσκολη θέση τόσο τον σύλλογο όσο και το ίδιο το άθλημα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Με τα λεγόμενα του Κρουκς συμφώνησε και η ίδια η αγγλική ομοσπονδία ποδοσφαίρου που παραδέχτηκε ότι θα μπορούσαν να είχαν γίνει πράγματα για την εκπαίδευση των ποδοσφαιριστών. «Θα πρέπει να συνεχίζουμε να δουλεύουμε ώστε να γίνουν γνωστά βασικά μηνύματα που αφορούν την ισότητα στο ποδόσφαιρο», αναφέρει σε ανακοίνωσή της τονίζοντας ότι γίνονται ενέργειες όπως μικρού μήκους ταινίες που αναδεικνύουν το πρόβλημα.

Από την πλευρά της η διοργανώτρια αρχή της Πρέμιερ Λιγκ με επίσημη δήλωσή της ανέφερε: «Όλες οι ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ διαθέτουν επικοινωνιακή πολιτική για τους ποδοσφαιριστές αλλά και για την ίδια την λίγκα έπειτα από αίτημα των μελών μας, το 2012. Επιπλέον, το τμήμα εκπαίδευσης της Πρέμιερ Λιγκ πραγματοποιεί για παίκτες των Ακαδημιών για την συμπεριφορά τους στα κοινωνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης».

Τι είναι η KIO

Η KIO ( Kick It Out) το 1993 σε μία προσπάθεια αντιμετώπισης ρατσιστικών συμπεριφορών μέσα στο παιχνίδι και συνεργάζεται με όλους τους οργανισμούς του ποδοσφαίρου (συνδέσμους, συλλόγους, οπαδούς, ποδοσφαιριστές) για την καταπολέμηση του ρατσισμού.

Η έρευνα της ΚΙΟ διεξήχθη μεταξύ Αυγούστου του 2013 και Δεκεμβρίου 2013 και αφορμή στάθηκε η άρνηση του Τζέισον Ρόμπερτς της Ρέντινγκ το 2012 να φορέσει ένα T-shirt για μία καμπάνια κατά του ρατσισμού. Ο Ρόμπερτς είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν φόρεσε το φανελάκι όχι από ασέβεια προς την KIOαλλαά επειδή με τέτοιες ενέργειες δεν κερδίζεται τίποτα και θα πρέπει να ληφθούν πιο δραστικά μέτρα.

Ο Γκαρθ Κρουκς έδωσε εν μέρει δίκιο στον Ρόμπερτς. «Έχει δίκιο το ποδόσφαιρο δεν κάνει αρκετά για τον ρατσισμό. Ίσως ο τρόπος που το εξέφρασε να είναι λάθος γιατί στην τελική όλοι το ίδιο πράγμα θέλουμε την καταπολέμηση του φαινομένου. Το καλό είναι ότι πλέον έχουμε αυτόματα τιμωρίες για τέτοιες ενέργειες. Τουλάχιστον πέντε αγωνιστικές στο εγχώριο πρωτάθλημα, και δέκα στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Το θέμα όμως είναι η διαδικασία και το πόσο μπορεί να διαρκέσει», στεκόμενος στο γεγονός ότι η διαδικασία για την τιμωρία του Ανελκά για την αντισημιτική χειρονομία που είχαμε γράψει σε άλλο κείμενο κράτησε περίπου δύο μήνες με την απάντηση της επιτροπής να ήταν ότι για τέτοιες περιπτώσεις δεν θα πρέπει να υπάρξει βιασύνη ώστε να υπάρξει δίκαιη ετυμηγορία.

Πλέον η κατάσταση με τα αμφιλεγόμενα σχόλια και τις μεγαλοστομίες σε όλες τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης έχει ξεφύγει, και όλα αυτά τα επεισόδια μόνο ένα πράγμα δείχνουν. Οι ποδοσφαιρικές αρχές της Αγγλίας έχουν πολλή δουλειά να κάνουν ή έστω να καταλήξουν σε μία κοινή στρατηγική καταπολέμησης του ρατσισμού και των κοινωνικών διακρίσεων.

Follow me:@Teovas82