Η δαιμονοποίηση των Εβραίων στο ποδόσφαιρο! (pics)

Η δαιμονοποίηση των Εβραίων στο ποδόσφαιρο! (pics)

Θοδωρής Βασίλης
Η δαιμονοποίηση των Εβραίων στο ποδόσφαιρο! (pics)

bet365

Ο Θοδωρής Βασίλης γράφει για την αντισημιτική χειρονομία του Ανελκά και την νομιμοποίηση τέτοιων συνθημάτων στην Πολωνία, που οδηγούν στην διαμονοποίηση των Εβραίων στο ποδόσφαιρο.

Ποδόσφαιρο, μία μικρογραφία της κοινωνίας

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν και βλέπουν στο μικρόκοσμο του ποδοσφαίρου τον καθρέπτη της κοινωνίας. Μίας κοινωνίας δήθεν εξελιγμένης, που όμως διακατέχεται από σύνδρομα παλιότερων εποχών, εποχών κανιβαλισμού και περιθωριοποίησης. Μία τέτοια κλειστοφοβική κοινωνία είναι δυστυχώς το ποδόσφαιρο. Μετά την ομοφοβία ένα νέο φαινόμενο ήρθε να αποδείξει ότι όσα χρόνια και να περάσουν, όσους αγώνες για δημοκρατία και πρόοδο να δώσεις, κάποια πράγματα παραμένουν αναλλοίωτα στο πέρασμα του χρόνου. Όπως το μίσος και η δαιμονοποίηση των Εβραίων.

Δύο πρόσφατα παραδείγματα με τον πανηγυρισμό του Ανελκά αλλά και την απόφαση πολωνικού δικαστηρίου να μην θεωρήσει αντισημιτικά τα συνθήματα οπαδών κατά του Άουσβιτς ήρθαν να αναδείξουν ξανά αυτό το τεράστιο πρόβλημα.

Η La Quenelle του Ανελκά

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Κατά την διάρκεια του της αναμέτρησης της Γουέστ Χαμ με την Γουέστ Μπρόμιτς στις 28 Δεκεμβρίου του 2013, ο Νικολά Ανελκά σημείωσε δύο γκολ στην ισοπαλία 3-3, αλλά αυτό που έμεινε ήταν ο τρόπος που πανηγύρισε τα γκολ. Ο Γάλλος επιθετικός προέβη σε μία χειρονομία που θεωρείται αντισημιτική και πλέον κινδυνεύει με βαριά τιμωρία από την ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Αγγλίας.

Ο ίδιος είχε δηλώσει πως δεν είχε καμία τέτοια πρόθεση, αλλά η «La Quenelle», όπως λέγεται η συγκεκριμένη χειρονομία, είναι «κόκκινο πανί» για τους Γάλλους. Ο... ανάποδος ναζιστικός χαιρετισμός, όπως καθιερώθηκε να λέγεται από τον κωμικό Ντιεντόν Εμπαλά-Εμπαλά, υποδηλώνοντας το μίσος για την εβραϊκή φυλή. Μάλιστα όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης κατά του ρατσισμού και του αντισημιτισμού, Αλαίν Γιακούμποβιτς, ο χαιρετισμός αυτός είναι ο χαιρετισμός των Ναζί που σημαίνει σοδομισμό των θυμάτων του Ολοκαυτώματος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι υπάρχουν φωτογραφίες του πρώην ηγέτη του γαλλικού εθνικιστικού ακροδεξιού κόμματος Εθνικού Μετώπου, Ζαν Μαρί Λε Πεν, να κάνει την συγκεκριμένη κίνηση, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που βγάζουν φωτογραφίες στην Τουλούζη έξω από το εβραϊκό σχολείο όπου το 2012 ο Γαλλοαλγερινός Μοχάμεντ Μερα, είχε σκοτώσει τρία παιδάκια κι έναν καθηγητή. Ο έμπειρος επιθετικός από την πλευρά του εξήγησε μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο twitter πως απλώς ήθελε να αφιερώσει το γκολ στον Ντιεντόν και μάλιστα υπάρχουν και φωτογραφίες των δύο ανδρών που κάνουν την εν λόγω κίνηση.

Μπορεί ο Ανελκά να διαρρηγνύει τα ιμάτιά του για την ενέργειά του, αλλά η πράξη αυτή είναι άκρως προσβλητική και δικαίως θα πρέπει να του επιβληθεί και η ανάλογη τιμωρία. Όπως ακριβώς και στις περιπτώσεις των Σουάρες και Τέρι η Αγγλική ποδοσφαιρική ομοσπονδία έχοντας ως αρχή την μηδενική ανοχή αποφάσισε να τιμωρήσει τους δύο ποδοσφαιριστές για ρατσιστική συμπεριφορά στους Εβρά και Άντον Φέρντιναντ.

Τα συνθήματα στην Πολωνία

Το δεύτερο παράδειγμα έρχεται από την Πολωνία όταν τέλη Σεπτεμβρίου κατά την διάρκεια του αγώνα της Λεχ Πόζναν με την Βίτζεβ Λοτζ οι οπαδοί της πρώτης είχαν τραγουδήσει συνθήματα κατά των Εβραίων, και αυτό λόγω των δεσμών των οπαδών και της πόλης γενικότερα με την εβραϊκή κοινότητα που εξοντώθηκε από τους Ναζί κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος. Η απόφαση όμως του εισαγγελέα του Πόζναν τον προηγούμενο μήνα προκάλεσε μεγάλη συζήτηση όσον αφορά την στάση της χώρας στο φαινόμενο του αντισημιτισμού, μίας χώρας που είχε την μεγαλύτερη εβραϊκή κοινότητα στην Ευρώπη. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου μάλιστα το 90% της εβραϊκής κοινότητας πέθανε σε χέρια Ναζί.

Ποια ήταν η απόφαση; Συνθήματα τέτοιου περιεχομένου δεν αποτελούν ποινικά αδικήματα αποφασίζοντας να μην προβεί σε καμία ενέργεια με την αιτιολογία ότι τα συνθήματα αυτά απευθύνονταν προς την αντίπαλη ομάδα και όχι έχοντας ως στόχαστρο τους Εβραίους!

Ο αντισημιτισμός στο πολωνικό ποδόσφαιρο δεν αποτελεί ένα καινούργιο φαινόμενο. Αλλά σε μία χώρα όπου η εβραϊκή κοινότητα ένιωσε στο πετσί της μερικές από τις χειρότερες θηριωδίες των Ναζί, κι έχει το δυστύχημα να φιλοξενούσε τα στρατόπεδα συγκέντρωσης όπως είναι το Άουσβιτς, το να συμβαίνουν, αλλά το σημαντικότερο να γίνονται ανεκτά τέτοιες πράξεις αποτελεί κάτι το ακατανόητο.



Παρότι η Πολωνική ποδοσφαιρική ομοσπονδία έχει θεσπίσει αυστηρότερους νόμους κι έχει πλέον πιο ενεργό ρόλο στην αντιμετώπιση τέτοιων θεμάτων, δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο πλάνο ή ακόμα και η θέληση ώστε να εξαλείψουν τέτοια φαινόμενα από τα γήπεδα της χώρας. Μάλιστα, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που η ομοσπονδία κλείνει τα μάτια σε αναρτήσεις πανό με συνθήματα κατά των Εβραίων, ενώ πολλές φορές έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο πωλητές να πουλάνε έξω από τα γήπεδα φανέλες με ανάλογα προσβλητικά λόγια.

Και άλλα παραδείγματα

Η μάστιγα με τον αντισημιτισμό δεν συναντιέται μόνο στο Πόζναν, αφού ομάδες από την Κρακοβία, την Βαρσοβία, αλλά και το Λοτζ έχουν στις τάξεις τους οπαδούς με τέτοια πιστεύω. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα ντέρμπι της Κρακοβίας μεταξύ της Κρακόβια και της Βίσλα. Οι οπαδοί της πρώτης λέγονται Jude Gang, με το Jude να είναι η πολωνική λέξη για τον Ιουδαίο, ενώ οι οπαδοί της δεύτερης Sharks αν και δεν είναι λίγοι αυτοί που τους αποκαλούν και Anti Jude Gang για το μίσος τους προς τον αιώνιο αντίπαλο και την καταγωγή τους.

Αν και το S.S. δεν σχετίζεται με το τάγμα εφόδου της ναζιστικής Γερμανίας, αλλά με τα αρχικά Societa Sportiva, οι οπαδοί της Lazio, δεν αποκηρύσσουν τον τίτλο που τους αποδίδουν… Πολλά ρατσιστικά συνθήματα, με αποκορύφωμα ένα πανό ενάντια στους «αιώνιους αντιπάλους» της Roma “Το Άουσβιτς είναι η πόλη σας και οι φούρνοι τα σπίτια σας”.

Σβάστιγγες και ναζιστικά σύμβολα και συνθήματα συναντούμε και σε άλλες χώρες, που αν και υπέφεραν από τις θηριωδίες του Χίτλερ, κρύβουν μέχρι και σήμερα νοσταλγούς τους φασιστικού καθεστώτος, όπως η Κροατία. Οι Torcida, σκληροπυρηνικοί οπαδοί της Hajduk Split και οι Bad Boys Blue, ο μεγαλύτερος σύνδεσμος οργανωμένων οπαδών της Dinamo Zagreb, με όπλο έναν άκρατο εθνικισμό, χρησιμοποιούν συχνά αντισημιτικά συνθήματα και σύμβολα για να «πικάρουν» δήθεν τους αντίπαλους οπαδούς, συχνά εν μέσω σφοδρών επεισοδίων.



Ανεπίτρεπτη ανοχή

Και αν ο Ανελκά αποτελεί μία νέα περίπτωση Κατίδη, με παντελή έλλειψη παιδείας, που το μόνο που έχει μάθει στην ζωή του είναι να κλωτσάει μία μπάλα, στην Πολωνία η μη δράση για την εξάλειψη αυτού του φαινομένου μόνο ως σιωπηρή αποδοχή του αντισημιτισμού μπορεί να θεωρηθεί. Η ανοχή γίνεται λοιπόν ενοχή.

Follow me: @Teovas82

 

Τελευταία Νέα