Μεταγραφές ή επιστροφή στο «4-2-3-1»

Μεταγραφές ή επιστροφή στο «4-2-3-1»

Μεταγραφές ή επιστροφή στο «4-2-3-1»

bet365

Ο Σταύρος Σουντουλίδης πιστεύει ότι μόνος του ο Αλεξάνταρ Στανόγεβιτς αποφάσισε να αλλάξει ποδοσφαιρική λογική και τακτική προσέγγιση προκειμένου να μη βρεθεί μπροστά σε δυσάρεστες εκπλήξεις.

Οι μεγαλύτεροι αγώνες στην Sportingbet. Παίξε νόμιμα με πριμ 5% στο Πανιώνιος – Γκόριτσα (21+).

Ο ΠΑΟΚ προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στο χτες και στο σήμερα, είναι ολοφάνερο πως «το μεν πνεύμα πρόθυμον, η δε σαρξ ασθενής». Μ’ άλλα λόγια; Οι παίκτες του θέλουν να «υπηρετήσουν» τα «θέλω» του νέου τους προπονητή, ωστόσο χωρίς να το επιθυμούν, οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, κινούνται με βάσει τα «θέλω» του προηγούμενου προπονητής τους.

Ο Μπίσεσβαρ πχ, ξεκίνησε στα άκρα, γρήγορα όμως, σχεδόν από το 15ο λεπτό, μετατράπηκε σε επιτελικό μέσο χαλώντας άθελα του αμέσως το σύστημα. Στα αριστερά η τρύπα έμοιαζε μεγαλύτερη του… όζοντος, το ίδιο και από τα δεξιά όπου πάσχιζε ο νεαρός Δεληγιαννίδης να καλύψει τον Πέδρο Ενρίκε.

Ο Αλεξάνταρ Στανόγεβιτς, από την πρώτη μέρα που εμφανίστηκε στα πέριξ της Τούμπας, δε δίστασε να εξωτερικεύσει και να υπερασπιστεί «με νύχια και με δόντια» την προπονητική φιλοσοφία του, που θέλει τις ομάδες τους να παίζουν με δύο καθαρόαιμους επιθετικούς, είτε σε σχηματισμό «4-4-2», είτε με τρεις πίσω στην άμυνα «3-5-2». Αποδείχθηκε, μετά από σχεδόν δύο εβδομάδες στην Ολλανδία, να μη γνωρίζει καθόλου τα χαρακτηριστικά των παικτών της ομάδας, που αναλάμβανε, έστω κι αν δημόσια είπε ότι το έχει κάνει. Είναι το μόνο του λάθος. Για τα υπόλοιπα δεν ευθύνεται και τόσο αυτός.

Και εδώ τίθεται το εύλογο δίλημμα: «Παίρνεις παίκτες για το «4-4-2» ή αλλάζεις το σύστημα»; Ο Σέρβος τεχνικός παραδέχθηκε, μετά το τέλος του αγώνα με τη Φένλο, την έλλειψη ποδοσφαιριστών με τα χαρακτηριστικά που θα μπορούν να παίξουν το συγκεκριμένο σύστημα. «Είναι γεγονός ότι στη μεσαία γραμμή έχουμε παίκτες που μπορούν να παίξουν σε τριάδα, αν θέλουμε να παίξουμε με δύο όντως θα πρέπει να κινηθούμε για παίκτη», είπε. Κι αν αυτά τα λόγια του δεν τρόμαξαν κανέναν, καθώς «τρέχει» η μεταγραφική περίοδος, τα όσα είπε περί αλλαγής συστήματος δείχνει ότι η ζυγαριά γέρνει προς την άμεση επιστροφή της ομάδας στο αγαπημένο και πολυφορεμένο «4-2-3-1».

Ο Στανόγεβιτς έχει δοκιμάσει τα πάντα γύρω από το δικό του σύστημα, άλλαξε τον Πέλκα τρεις – τέσσερις θέσεις, έβαλε τον Μπίσεσβαρ στα άκρα, επιχείρησε να βρει το ιδανικό δίδυμο στο «6» και στο «8», παίζοντας πότε με Κάτσε-Σάχοφ, πότε με Κάνιας – Πέλκας, ωστόσο δεν του έχει βγει τίποτα. Το «4-4-2» απαιτεί συγκέντρωση, πρέσινγκ και πάνω απ’ όλα προσαρμογή των ποδοσφαιριστών στο σύστημα.

Αυτή την στιγμή η επιστροφή στο «4-2-3-1» ή στο «4-3-3» μοιάζει η πιο σίγουρη απόφαση, που μπορεί να πάρει η τεχνική ηγεσία του ΠΑΟΚ, προκειμένου να μη βρεθεί προ θλιβερών εκπλήξεων καλοκαιριάτικα. Μοιάζει σχεδόν γεμάτος και με λύσεις σε κάθε θέση.

Για να ξανά βγάλει το «4-4-2» από το συρτάρι ο Σέρβος τεχνικός (όπως και το αποτυχημένο «3-4-3» του φιλικού στη Γάνδη) θα πρέπει να αποκτηθεί ένας χαφ με πολύ διαφορετικά χαρακτηριστικά, πιο αθλητικός, πιο δυναμικός, που θα μπορεί να υποστηρίξει το τρυκ με τη χρησιμοποίηση του Πέλκα σε ρόλο «οκταριού». Εκεί, όπου επίσης, χρειάζονται περισσότερες και ποιοτικότερες λύσεις, πλην του Έλληνα μέσου. Και κάπως έτσι μπορεί να μείνει στην άκρη η μεταγραφή του κεντρικού αμυντικού και του δεξιού μπακ, που ψάχνει ο «Δικέφαλος» τις τελευταίες ημέρες.

Η εικόνα του ΠΑΟΚ στο δεύτερο μισό του φιλικού με τη Φένλο δεν ήταν και τόσο κακή, η παρουσία των Κάμπος, Πέλκα, Μακ, Πρίγιοβιτς, άλλαξαν προς το καλύτερο τα πράγματα, δημιούργησε καταστάσεις μπροστά στην αντίπαλη εστία, έκανε ένα γκολ, γενικά όμως η ομάδα σου άφηνε την εντύπωση ότι κάτι δεν πάει καλά…

Τι δεν πάει καλά; Ο Στανόγεβιτς και οι υπόλοιποι έχουν την απάντηση, χρόνο δεν ξέρουμε αν έχουνε…

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Σταύρος Σουντουλίδης
Σταύρος Σουντουλίδης

Στα 17 του έκανε τα πρώτα του βήματα, ανεβαίνοντας με «κοντό παντελονάκι» τα σκαλοπάτια του κτιρίου της «Μακεδονίας», επί της Μοναστηρίου, χαζεύοντας από απόσταση «ιερά τέρατα» της θεσσαλονικιώτικης δημοσιογραφίας. Ένας κλασικός «εφημεριδάς» ολκής, ο αείμνηστος Σταύρος Μπαλτίδης φρόντισε και του έδωσε τα κατάλληλα εφόδια στα πρώτα του βήματα, άλλωστε η εφημερίδα παραμένει η πρώτη και μοναδική αγάπη του.

Έχοντας περάσει από το σύνολο των εντύπων της Θεσσαλονίκης («Μακεδονία», «Αγγελιοφόρος», «Σπορ του Βορρά»), αποτέλεσε βασικό στέλεχος του περιοδικού «Φωνή των Σπορ», μιας πρωτοποριακής προσπάθειας για τα δεδομένα της Βόρειας Ελλάδας στα τέλη της δεκαετίας του ’90. Το 1995 η τηλεόραση μπήκε στη ζωή του με το Star Channel, ακολούθησε η ΕΡΤ-3, βίωσε τη «μαγεία» του ραδιοφώνου (FM-100, Helexpo 105 FM, Flash 96.0) και αρκετά νωρίς, κάπου γύρω στο 2005, «κολύμπησε» στον ωκεανό του διαδικτύου, με τις πρώτες αμιγώς αθλητικές ιστοσελίδες, το «Sportnews.gr», πολύ πριν δηλαδή αποτελέσει μέλος της μεγάλης παρέας του Gazzetta.

Η ενασχόληση του με το ρεπορτάζ του ΠΑΟΚ τον οδήγησε να περάσει το κατώφλι της Τούμπας και να ζήσει «από μέσα», ως μέλος του Γραφείου Τύπου, την περίοδο της… επανάστασης του Ζαγοράκη.