«Γι' αυτό δεν έπαιρνε πρωτάθλημα στα πέτρινα χρόνια ο Ολυμπιακός»

«Γι' αυτό δεν έπαιρνε πρωτάθλημα στα πέτρινα χρόνια ο Ολυμπιακός»

«Γι' αυτό δεν έπαιρνε πρωτάθλημα στα πέτρινα χρόνια ο Ολυμπιακός»

bet365

Ο Αγάπιος Καλταβερίδης έπειτα από σχεδόν 30 χρόνια ανοίγει την καρδιά του στο gazzetta.gr μιλώντας για τα πέτρινα χρόνια του Ολυμπιακού. «Είχαμε καλύτερη ομάδα από τον Παναθηναϊκό, αλλά το μυαλό μας ήταν αλλού, δεν είχαμε ηρεμία. Έπαιξε ρόλο και η διαιτησία»...

Ο Αγάπιος Καλταβερίδης γεννήθηκε πριν από 55 χρόνια στο Ααράου της Ελβετίας. Ξεκίνησε την καριέρα του στην Ααράου, ενώ εν συνεχεία αγωνίστηκε σε Λωζάνη και Ξαμάξ κατακτώντας το καλοκαίρι του 1987 το πρωτάθλημα με την τελευταία.

Ο παλαίμαχος άσος αποτελούσε τον ηγέτη της άμυνας του ελβετικού συλλόγου φτάνοντας στο σημείο να πανηγυρίσει τη νίκη επί της Μπάγερν Μονάχου στο πάλαι ποτέ Κύπελλο ΟΥΕΦΑ.

Ο Καλταβερίδης το καλοκαίρι του 1988 μεταπήδησε στον Ολυμπιακό αποτελώντας μία από τις ηχηρές μεταγραφές του τότε προέδρου της ομάδας Γιώργου Κοσκωτά.

Η διοικητική αστάθεια που επικρατούσε εκείνη την εποχή στον Ολυμπιακό είχε σαν συνέπεια να μην καταφέρει ο πρώην ομογενής στόπερ να κάνει την διαφορά στην ομάδα του Πειραιά καταγράφοντας 18 συμμετοχές την σεζόν 1988/89.

Τον Δεκέμβριο του 1989 αποχώρησε από τους «ερυθρόλευκους» με προορισμό τον Ιωνικό. Σχέδον 30 χρόνια μετά ο Αγάπιος Καλταβερίδης μιλάει για πρώτη φορά ανακαλώντας στη μνήμη του όσα βίωσε στον Ολυμπιακό των «πέτρινων χρόνων».

«Πολλά και διάφορα συνέβαιναν εκείνη την εποχή στον Ολυμπιακό. Είχαμε καλή ομάδα, σαν μονάδες ήμασταν εξαιρετικοί, ίσως καλύτεροι από τον Παναθηναϊκό. Δεν υπήρχε όμως ηρεμία, δεν είχαμε ησυχία.

Αρχικά ήταν ο Κοσκωτάς και στη συνέχεια ο Σαλιαρέλης. Δεν παίρναμε τα χρήματα μας, δεν ξέραμε τι ξημέρωνε στην ομάδα», τονίζει στο gazzetta.gr ο άλλοτε στυλοβάτης της άμυνας της Ξαμάξ, κάνοντας λόγο για μία ομάδα με σπουδαίους ποδοσφαιριστές.

«Μιλάμε για μία ομάδα με παικταράδες όπως οι Αναστόπουλος, Μητρόπουλος, Ντέταρι, Αποστολάκης, Ταληκριάδης, Φούνες και εμένα. Είχαμε καλές μονάδες, αλλά όχι το μυαλό συγκεντρωμένο για να μπορέσουμε να πάρουμε το πρωτάθλημα.

Εγώ έφυγα από την Ξαμάξ ως πρωταθλητής. Είχα προτάσεις από την Μπουντεσλίγκα, αλλά ήρθα στον Ολυμπιακό.

Τα περίμενα διαφορετικά τα πράγματα. Βέβαια δεν μετανιώνω που φόρεσα τη φανέλα του Ολυμπιακού. Είναι το κάτι άλλο να παίζεις για αυτή την ομάδα».

Ο Καλταβερίδης θυμάται ένα ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό όπου το ΟΑΚΑ κυριολεκτικά «κόχλαζε».

«Θυμάμαι ένα ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ, το οποίο πρέπει να έληξε ισόπαλο. Ήταν γεμάτο το γήπεδο. Είχε 75.000 κόσμο, απίστευτη ατμόσφαιρα.

Βέβαια τότε ακόμη και με μικρότερους αντιπάλους μαζεύαμε στο Ολυμπιακό Στάδιο 40.000-50.000 κόσμο. Μέχρι και στις προπονήσεις είχε πολύ κόσμο. Ήταν άλλες εποχές».

Ο Καλταβερίδης τονίζει πως παρά την απώλεια του πρωταθλήματος, ο Ολυμπιακός είχε πιο ποιοτικό ρόστερ από τον Παναθηναϊκό. Η έλλειψη αυτοσυγκέντρωσης, αλλά ακόμη και η διαιτησία σύμφωνα με τον παλαίμαχο σέντερ μπακ έγειραν την πλάστιγγα υπέρ του «τριφυλλιού».

«Καλύτερη ομάδα είχαμε από τον Παναθηναϊκό, αλλά όπως προείπα δεν είχαμε ηρεμία και καθαρό μυαλό. Έπαιξε και η διαιτησία τον ρόλο της, αλλά το βασικό ήταν πως δεν παίζαμε με αυτοσυγκέντρωση. Αρχικά ήταν ο Γκμοχ στην ομάδα, μετά ήρθε ο Πολυχρονίου, ο πεθερός του Ντέταρι, ο Κόμορα και έπειτα ο Γιάννης Γούναρης.

Για μένα ήταν δύσκολο ερχόμενος από μία χώρα όπως είναι η Ελβετία όπου τα πάντα λειτουργούσαν επαγγελματικά να βρω μια εντελώς διαφορετική κατάσταση στον Ολυμπιακό.

Ζούσα για το ποδόσφαιρο και το μυαλό μου ήταν μόνο εκεί. Δεν είχαμε συνηθίσει σε τέτοιες καταστάσεις στην Ελβετία. Όσα συνέβησαν στον Ολυμπιακό ήταν ένα μάθημα για μένα, όμως την ίδια στιγμή έχω να πω πως δεν υπάρχει άλλη ομάδα με την ιστορία, τους τίτλους και τον κόσμο του Ολυμπιακού».

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η άποψη του Αγάπιου Καλταβερίδη για κυριακάτικο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, όπου δίνει σαφές προβάδισμα στην πρώην ομάδα του.

«Ο Ολυμπιακός δεν είναι όπως ήταν. Βέβαια εάν φέτος είχε προκριθεί στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ θα είχε κάνει άλλες μεταγραφές και θα ήταν πιο ισχυρός. Έπαιξε και αυτό τον ρόλο του. Δεν είναι υπερομάδα. Αναγκάστηκαν να διώξουν τον Μπέντο έπειτα από τρεις ήττες.

Δεν είναι σταθερή η ομάδα. Το είδαμε με την Μπεσίκτας, αλλά και στα ματς με ΠΑΟΚ και Πανιώνιο.

Βέβαια, αν παίξουν όπως πρέπει θεωρώ πως δεν θα χάσουν από τον Παναθηναϊκό. Θα κατακτήσουν το λιγότερο την ισοπαλία. Για μένα είναι Χ2 το ντέρμπι.

Αυτά τα ματς κρίνονται στις λεπτομέρειες. Στη δική μου εποχή δεν χάναμε από τις μικρές ομάδες. Τα είχαμε σαν προπόνηση αυτά τα ματς, όπως για παράδειγμα με την Καλαμαριά.

Ξέραμε πως ο τίτλος θα κριθεί στα ντέρμπι. Αυτά έπρεπε να χτυπήσουμε. Ο Παναθηναϊκός και ο ΠΑΟΚ έκαναν γκέλες με τους μικρούς, όμως εμείς τότε χάναμε στα ντέρμπι».

O «Ελβετός» δηλώνει στο gazzetta.gr πως είναι έτοιμος να βοηθήσει τον Ολυμπιακό εάν αυτό του ζητηθεί. Όπως σημειώνει θα το έκανε μόνο για τους «ερυθρόλευκους».

«Κάποια στιγμή γιατί όχι; Ξέρω πως αν κάνω εγώ το πρώτο βήμα θα με ακούσουν. Μπορώ να βοηθήσω τον Ολυμπιακό σε οποιονδήποτε τομέα μου ζητήσουν.

Θα το έκανα μόνο για αυτή την ομάδα. Σκοπεύω να έρθω σύντομα στην Αθήνα και να επισκεφθώ τα γραφεία του συλλόγου».

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα