Wyscout Analysis - Τζόλης: Είναι καλύτερος από ποτέ και «βλέπει» μόνο τον... εαυτό του

Ιάσονας Θεριός
wyscout_fortuna

bet365

Ο Χρήστος Τζόλης βρήκε την καλύτερη έκδοση του εαυτού του στα γήπεδα της Γερμανίας και επέστρεψε στις κλήσεις της Εθνικής Ελλάδος την καταλληλότερη στιγμή.

«Θέλω να πάρω όσο περισσότερα ματς μπορώ. Να πετύχει η Φορτούνα τον στόχο της και να τερματίσουμε σε μια από τις τρεις πρώτες θέσεις. Θεωρώ ότι είναι ένας ρεαλιστικός στόχος, αλλά πρέπει να το δείξουμε και στο γήπεδο.

Σε προσωπικό επίπεδο θέλω να πετύχω όσο περισσότερα γκολ μπορώ και να μοιράσω όσο το δυνατόν περισσότερες ασίστ. Φυσικά, σκέφτομαι τη στιγμή που θα επιστρέψω και στην Εθνική Ανδρών», είχε πει ο Χρήστος Τζόλης στη μεγάλη του συνέντευξη στο Gazzzetta. Και σαν να... έβλεπε το μέλλον, έφτασε κάποιους μήνες μετά να πέσει μέσα σε όλα.

Ο ίδιος βρίσκεται στην καλύτερη κατάσταση της καριέρας του, δείχνει ασταμάτητος και - έχοντας 17 γκολ και 8 ασίστ σε 27 εμφανίσεις φέτος - έχει πάρει από το... χεράκι τη Φορτούνα Ντίσελντορφ, διατηρώντας τη σταθερά σε τροχιά ανόδου στην Bundesliga. Φυσικά τα κατορθώματά του στη Γερμανία δεν θα μπορούσαν να περάσουν απαρατήρητα, ο 22χρονος επέστρεψε στις κλήσεις της Εθνικής Ελλάδος εν όψει των κρίσιμών «μαχών» για την πρόκριση στο Euro και ο Γκουστάβο Πογέτ τρίβει τα χέρια του, αφού ξέρει πως στη φαρέτρα του θα έχει πια την πιο «φονική» έκδοση του υπερταλαντούχου μεσοεπιθετικού. Και αυτήν ακριβώς την έκδοση του - δυνάμει πολύτιμου και για τη «γαλανόλευκη» - Χρήστου Τζόλη παρουσιάζει το Gazzetta με τη βοήθεια του Wyscout, της κορυφαίας πλατφόρμας ποδοσφαιρικής ανάλυσης.

Δικαιωμένος και καλύτερος από ποτέ

Οι καλύτερες μέρες της καριέρας του πάντως δεν... προέκυψαν. Ήρθαν μέσα από δύσκολες αποφάσεις και σκληρή δουλειά. Η επιλογή της Φορτούνα Ντίσελντορφ ίσως να φάνταζε αρχικά πισωγύρισμα για τον 22χρονο, ωστόσο πλέον είναι απόλυτα δικαιωμένος. Κυρίως γιατί στην ομάδα του Τιουνέ μπόρεσε να γίνει ο καλύτερος ever Τζόλης. Πήρε από την αρχή λεπτά συμμετοχής, βρήκε ρόλο, «ρούφηξε» όλη την πίστη που εισέπραξε και άρχισε να διαπρέπει με συνέπεια για να «σκαρφαλώσει» σε επιδόσεις και νούμερα που δεν είχε φτάσει ποτέ του.

Από την πρώτη στιγμή, από το «ξεπέταγμά» του στον ΠΑΟΚ, αυτό που έκανε αυτό το παιδί ξεχωριστό ήταν ο μοναδικός του τρόπος να βρίσκει την ουσία, χωρίς πολλές... φανφάρες: να είναι εκεί στα γκολ και τις ασίστ. Και αυτό ακριβώς κάνει και φέτος. Έχει 17 γκολ και 8 ασίστ, αλλά το σημαντικότερο είναι πως δεν τα έχει... τυχαία. Κι αυτό διότι, φέτος ο Τζόλης είναι πιο απειλητικός και πιο δημιουργικός από ποτέ.

Ο Έλληνας μεσοεπιθετικός «γράφει» κατά μέσο όρο φέτος 0,42 Expected Goals ανά 90 λεπτά (πάντα χωρίς τα πέναλτι) και ταυτόχρονα 0,30 Expected Assists ανά 90 λεπτά, επιδόσεις που αποτελούν με διαφορά τις καλύτερες της ποδοσφαιρικής του ζωής μέχρι τώρα και μάλιστα με διαφορά. Όπως με διαφορά είναι και ο πιο απειλητικός και ταυτόχρονα ο πιο δημιουργικός ποδοσφαιριστής της Φορτούνα. Η πιο κομβική της μονάδα, όπως φανερώνει και το 0,72 xG + xA/90’, μια επίδοση ιδιαίτερα υψηλή για έναν παίκτη που και εκτελεί και φτιάχνει πράγματα για τους γύρω του.

Η Φορτούνα παίζει με την μπάλα, της αρέσει το κυριαρχικό ποδόσφαιρο και ο Τζόλης στο αριστερό «φτερό» της επίθεσής της κάνει θαύματα. Το εντυπωσιακό ωστόσο – και ταυτόχρονα αυτό που τού εξασφαλίζει τα φοβερά φετινά του νούμερα – είναι οι τελικές προσπάθειες που βρίσκει ο 22χρονος.

Ο χάρτης των τελικών του Τζόλη - Με ροζ τα γκολ, με μπλε τα εντός και με μαύρο τα εκτός στόχου σουτ του
Ο χάρτης των τελικών του Τζόλη - Με ροζ τα γκολ, με μπλε τα εντός και με μαύρο τα εκτός στόχου σουτ του

Όπως φαίνεται και στο παραπάνω γράφημα πρόκειται για τελικές υψηλής ποιότητας. Οι περισσότερες εξ αυτών μέσα στην περιοχή και αρκετές κεντρικά και κοντά στο τέρμα. Άλλωστε τα xG ανά σουτ του φέτος αγγίζουν το 0,14, ενώ κατά μέσο όρο κάθε τελική στο ποδόσφαιρο έχει 10% πιθανότητες να γίνει γκολ.

Ο Τζόλης λοιπόν φτάνει σε τελικές με υψηλή αξία, που αυξάνουν τις πιθανότητές του να σκοράρει. Και αυτή του η ικανότητα – που έχει εκτοξευθεί για τα δικά του δεδομένα φέτος - είναι που τον έχει βοηθήσει να φτάσει σε αυτά τα νούμερα και να γίνει αφενός η καλύτερη έκδοση του εαυτού και αφετέρου ο καλύτερος παίκτης Φορτούνα Ντίσελντορφ φέτος. Αλλά και ένας από τους καλύτερους σε όλη τη 2. Bundesliga.

Αυτός, ο Τζόλης και ο εαυτός του

«Όπως το΄λεγες: Εγώ, ο Saske και ο εαυτός μου. Τα μόνα μου πρότυπα και ο ανταγωνισμός μου», ραπάρει ο Saske στο κομμάτι του, «Mixed By Erry», επιδεικνύοντας πόσο… μόνος νιώθει στην κορυφή της ελληνικής ραπ σκηνής. Και κάτι παρόμοιο ισχύει και για τον Χρήστο Τζόλη. Μιας και ανάμεσα σε όλα τα εξτρέμ της 2. Bundesliga η φάση είναι… «Αυτός, ο Τζόλης και ο εαυτός του» για τον 22χρονο.

Όπως είδαμε παραπάνω, ο Έλληνας ακραίος πρώτα έγινε η καλύτερη έκδοση του εαυτού του κι έπειτα κατέληξε να είναι ο καλύτερος εξτρέμ στο πρωτάθλημά του. Άλλωστε, κανένας άλλος ακραίος επιθετικός στη 2. Bundesliga δεν έχει ούτε τα γκολ και τις ασίστ του αλλά ούτε και τα νούμερά του σε Expected Goals και Expected Assists, σε απειλητικότητα και δημιουργικότητα δηλαδή. Στους σχετικούς πίνακες, ο Τζόλης βλέπει από πάνω του μόνο κεντρικούς επιθετικούς, κάτι λογικό με βάση τη διαφορά της φύσης των θέσεων.

Ο Τζόλης σε σύγκριση με τα υπόλοιπα εξτρέμ στη 2. Bundesliga
Ο Τζόλης σε σύγκριση με τα υπόλοιπα εξτρέμ στη 2. Bundesliga

Η ανωτερότητά του είναι εμφανέστατη και στο παραπάνω γράφημα, στο οποίο ο 22χρονος μπαίνει στη «ζυγαριά» με όλους τους υπόλοιπους εξτρέμ της λίγκας και τους… αφήνει να βλέπουν τη σκόνη του. Γκολ ανά ματς (G/90), τελικές ανά ματς (S/90), μετατροπή των σουτ του σε γκολ (GC%), πάσες-κλειδιά ανά ματς (KP/90) είναι όλα στον… Θεό, πάντα σε σχέση με τους υπόλοιπους ακραίους επιθετικούς του πρωταθλήματό, ενώ το ποσοστό επιτυχίας του στις ντρίμπλες (DR%) βρίσκεται επίσης σε υψηλά επίπεδα, την ώρα δε που ο δείκτης των απωλειών κατοχής (L/SAA) είναι πολύ χαμηλά.

Ο Τζολής πετάει φέτος και κάνει σχεδόν τα πάντα καλύτερα από τους «ανταγωνιστές» του. Ακριβώς επειδή είναι δίχως αμφιβολία ο καλύτερος Τζόλης που έχουμε δει μέχρι σήμερα και αυτό αποτελεί τον μεγαλύτερο ανταγωνισμό του τη δεδομένη στιγμή. «Βλέπει» μόνο τον εαυτό του, οδηγεί τη Φορτούνα στην Bundesliga και υπόσχεται – με όσα κάνει στο χορτάρι – να γίνει ακόμα πιο φονικός, ακόμα πιο κομβικός. Είναι ακόμα μόλις 22 ετών και το μόνο σίγουρο είναι πως η διαρκής του βελτίωση μπορεί να ωφελήσει και την Εθνική Ελλάδος. Τόσο στο «τώρα» όσο και στο «αύριο».

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image, Ευαγγελία Λώλου
 

Τελευταία Νέα