Σαββίδης, ο «Ελληνας ήρωας» της «μικρής Ρώμης» (vid)

savvidis

bet365

Ο Κυριάκος Σαββίδης έκανε με τη Σπαρτάκ Τρνάβα back to back στις κατακτήσεις Κυπέλλου Σλοβακίας και αποτελεί σημείο αναφοράς για την «Fortuna Liga».

Λένε πως σπίτι σου λογίζεται το μέρος που σε κάνει να αισθάνεσαι άνετα και να νιώθεις καλά, πρωτίστως με τον εαυτό σου. Ανεξαρτήτως που γεννήθηκες ή μεγάλωσες, ο κάθε ένας μπορεί να βρει ανά πάσα στιγμή την... Ιθάκη του.

Η Τρνάβα είναι μία όμορφη πόλη στη δυτική Σλοβακία, «σκάρτων» 100 χιλιάδων κατοίκων που έχει για καμάρι την τοπική Σπαρτάκ. Πάλαι ποτέ κραταιά δύναμη του ποδοσφαίρου της ενωμένης Τσεχοσλοβακίας στα μέσα της δεκαετίας του ’60, εσχάτως ανέτειλε εκ νέου το άστρο της και απειλεί την εκεί διαχρονική «δύναμη» που ακούει στο όνομα Σλόβαν Μπρατισλάβας.

Εκεί λοιπόν, στη «μικρή Ρώμη» όπως συχνά πυκνά αποκαλείται η πόλη και στο Στάδιο Αντόν Μαλατίνσκι που είναι η έδρα της χωρητικότητας σχεδόν 20.000 θεατών, συχνά πυκνά ακούς διάφορα αρχαία ελληνικά ονόματα, μυθολογίας ή μη, εξέλιξη για την οποία υπάρχει «εξήγηση».

*Σαββίδης στο Gazzetta: «Εχω ‘δεθεί’ με τη Σπαρτάκ Τρνάβα» (vids)

Βλέπετε στις όχθες του ποταμού Τρνάβκα έχουν κάθε λόγο να αισθάνονται «δεμένοι» με την πατρίδα μας και ίσως ένα κλικ περισσότερο τη Θεσσαλονίκη, αφού πρόκειται για την γενέτειρα του Κυριάκου Σαββίδη και μετά από πολλά ματς τον συσχετίζουν, ελέω των εμφανίσεών του, με εκείνους. Αφαιρετικά και ίσως υπερβολικά, όντως, ωστόσο αντικατοπτρίζει τη διαδραστικότητά του στο club.

Από κλασικό «6άρι», σε χαφ ολκής

Ηταν λοιπόν Σεπτέμβριος του 2020 όταν υπέγραψε εκεί προερχόμενος από την Μιχάλοβτσε, αφού η Σλοβακία λογίζεται πια ως «δεύτερη πατρίδα του». Τον γνώριζαν, τους ήξερε και δύναται πια να ειπωθεί πως δύο χρόνια μετά μετατράπηκε σε έναν ολοκληρωμένο χαφ.

Στα μέρη μας τον θυμόμαστε ως ένα «6άρι», αλλά στην «Fortuna Liga» μετατράπηκε σε παίκτη ηγέτη και αυτό αποτυπώνεται μέσα στο γήπεδο, όπου ξέχωρα από τα ανασταλτικά του καθήκοντα ξεδιπλώνει πια και τις δημιουργικές/εκτελεστικές του αρετές. Στο 4-1-4-1 που ως επί το πλείστον χρησιμοποιεί η ομάδα του εκείνος βρίσκεται στο «1», αλλά αναλαμβάνει πολλές πρωτοβουλίες και έχει έναν ελεύθερο ρόλο σε όλο τον άξονα.

*Ο Σαββίδης αν και «6αρο-8άρι» έχει στη Σλοβακία επιδόσεις σέντερ φορ (vids)

Οπως για παράδειγμα συνέβη στον πρόσφατο τελικό του Κυπέλλου, όπου η Σπαρτάκ κατέκτησε (ξανά) την κούπα όταν και επικράτησε 3-1 της Σλόβαν στον τελικό και εκείνος «έφτιαξε» στην παράταση και με σέντρα από τα δεξιά το 2-1, εξέλιξη που ουσιαστικά «ξεκλείδωσε» το παιχνίδι για λογαριασμό της.

Ετσι η ιστορία «έγραψε» για λογαριασμό του, όπως φυσικά και την ομάδα του, πως έκαναν το back to back σε κούπες, αφού κάτι αντίστοιχο συνέβη και πέρσι.

Αναδείχθηκε κορυφαίος παίκτης της Σπαρτάκ για το 2022

Εξέλιξη που μάλιστα έδωσε συνέχεια στις εκεί διακρίσεις του, αφού λίγους μήνες πριν (αρχές Ιανουαρίου) αναδείχθηκε ως ο κορυφαίος παίκτης της Σπαρτάκ για το ημερολογιακό έτος 2022, σε μία χρονιά δηλαδή που κατέκτησε τρόπαιο και έπαιξε στην Ευρώπη.

Ολα τα παραπάνω συνηγορούν πως διάγει την καλύτερη περίοδο της καριέρας του, που προς στιγμήν βρέθηκε μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Είναι βλέπετε και εκείνος ένα από τα δεκάδες δικά μας παιδιά που περνούν στο… ντούκου, η αγωνιστική απραξία τα οδηγεί πολλές φορές και απέναντι στο ενδεχόμενο να τερματίσουν πρόωρα της καριέρα τους αλλά μόλις διαβούν την πόρτα του εξωτερικού βρίσκουν το «σωσίβιο», αλλά και τη δυνατότητα, ώστε να δείξουν τι μπορούν.

Στη Σλοβακία πήγε παιδί, πλέον είναι οικογενειάρχης

Αλλωστε όπως και στη ζωή έτσι και στη μπάλα το φέρνει το άλλο. Οταν λοιπόν έφτασε στη Σλοβακία το 2019 για την Μιχαλόβτσε (πιο σωστά επέστρεψε γιατί ήταν εκεί για μερικούς μήνες και το 2016), ήταν μόλις 25 ετών που ίσως και να έπαιζε στην τελευταία του… ποδοσφαιρική ζαριά.

Σήμερα, στα 28 προς τα 29 του, εκτός από συλλογικές και ατομικές διακρίσεις, τα εντός των τεσσάρων γραμμών δηλαδή δρώμενα, μεγαλώνει μαζί με τη σύντροφό του Δήμητρα μία υπέροχη κορούλα και σύντομα περιμένουν και τον γιο. Δηλαδή πήγε παιδί και πλέον είναι άνδρας, πατέρας, σύζυγος και οικογενειάρχης.

Ο Κυριάκος Σαββίδης της Σπαρτάκ Τρνάβα

Αγώνες: 105
Γκολ: 11
Ασίστ: 6
Κύπελλα Σλοβακίας: 2 (2021/22, 2022/23)
Παίκτης της χρονιάς για την Σπαρτάκ: 1 (2022)

 

Τελευταία Νέα